Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Polinka"

Ogród Mirelli 22:40, 12 sty 2016

Do góry
Mirelka jakie masz wymiary tej rabaty?

Pamiętaj, że na gracilimusa potrzebujesz co najmniej metr, drugie tyle na hortensje chyba, że chcesz aby rosły w ścisku?
RH za jakiś czas też Ci się bardzo rozrosną, widziałaś pewnie u Bogdzi jakie to potffory Myślę, że jak zaplanujesz tak dużo roślin na tą rabatkę to za jakiś czas, kolejny raz będziesz musiała przesadzać bo będą miały za ciasno.

Może pomyśl aby dodać tylko kilka jasnych wyższych traw np. ML dla rozświetlenia zieleni iglastych i do tego dobrać kolorystycznie jakiegoś niskiego carexa na obwódkę? Trawy dodadzą lekkości tej rabacie a takie samo powtórzenie mogłabyś zrobić z drugiej strony.
Ja pozbyłam sie żurawek w tamtym roku jak zauważyłam, że przyciągnęły mi do ogrodu opuchlaki...

Trzymam kciuki za planowanie I pamiętaj, że to Wam ma się podobać ogród

Typografia ogrodu 22:21, 12 sty 2016

Do góry
polinka napisał(a)

Sebek, pewnie będzie ostra jazda bez trzymanki
U mnie dowaliło śniegiem

U mnie tez
Typografia ogrodu 22:20, 12 sty 2016

Do góry
Sebek napisał(a)

A u mnie i sypało i padało Ciekawe jak jutro się będzie jeździć?

Sebek, pewnie będzie ostra jazda bez trzymanki
U mnie dowaliło śniegiem
Tu ma być ogród :) 22:19, 12 sty 2016

Do góry
lindsay80 napisał(a)

A z tej listy, którą podałam powyżej, wybrałabyś jakiegoś carexa?

Poczytałam sobie o tej seslerii jesiennej, tutaj

http://mmm.drl.pl/sesleria-autumnalis-sesleria-jesienna/

I coraz bardziej się ku niej skłaniam.

Zastanawiam się tylko, czy jeśli by się udało trawki układać w grupki po 3 szt. to może w takiej grupce dać 3 rózne trawy, np. seslerię jesienną, Sadlerana lub Heufleriana i jakiś carex np ?
Wtedy jedna z seslerii kwitłaby wiosną, druga jesienią no i byłoby zróżnicowanie kolorystyczne?
Co myślicie o tym pomyśle?

Podoba mi się Carex Variegata, jest chyba najbardziej zielony z wszystkich carexów, które posiadasz?
Ale mój głos oddaję za jednym gatunkiem seslerii

U mnie śnieg "wali" już od południa...trzy razy byłam odśnieżać chodnik i zaczynam się denerwować Połowa styczni a tu śnieg,mróz? Powariowała ta pogoda Chcę wiosny
Tu ma być ogród :) 21:24, 12 sty 2016

Do góry
polinka napisał(a)

Ale zimozielone carexy cały rok będą ładne No może oprócz wiosny kiedy je ścinasz...ale jak masz czas to można tylko wyskubać to co brązowe po zimie

A z tej listy, którą podałam powyżej, wybrałabyś jakiegoś carexa?

Poczytałam sobie o tej seslerii jesiennej, tutaj

http://mmm.drl.pl/sesleria-autumnalis-sesleria-jesienna/

I coraz bardziej się ku niej skłaniam.

Zastanawiam się tylko, czy jeśli by się udało trawki układać w grupki po 3 szt. to może w takiej grupce dać 3 rózne trawy, np. seslerię jesienną, Sadlerana lub Heufleriana i jakiś carex np ?
Wtedy jedna z seslerii kwitłaby wiosną, druga jesienią no i byłoby zróżnicowanie kolorystyczne?
Co myślicie o tym pomyśle?
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 17:12, 12 sty 2016

Do góry
polinka napisał(a)

Danuś, cieszę się bardzo, że do mnie zajrzałaś i dzięki wielkie za projekt ale kocham rabaty które mam i póki co nie mogę sobie pozwolić na zmiany. Pasy roślin to jest to co kocham i pewnie za kilka lat jak zrobimy część gospodarczą powrócę do Twojego projektu!

Kochanieńka, to ja sobie pozwolę coś przenieść na mój grunt z tego projektu. Już by się wiosna przydała, do szkółki gdzieś by się przejechało....
Tu ma być ogród :) 16:06, 12 sty 2016

Do góry
lindsay80 napisał(a)

Poli, wyskoczyłaś z przyczajenia

Też mi się ta inspiracja podoba, ale przyznasz, że zimą i wiosną to szału tam nie będzie?

Porozglądam się za tymi karłowatymi kosodrzewinami, obczaję ceny i dostępność, bo jakoś nigdy się nimi nie interesowałam.

Ale zimozielone carexy cały rok będą ładne No może oprócz wiosny kiedy je ścinasz...ale jak masz czas to można tylko wyskubać to co brązowe po zimie
Tu ma być ogród :) 12:36, 12 sty 2016

Do góry
polinka napisał(a)
A ja chyba zagłosuję za samą trawą jeśli ma być minimalistycznie
Podoba mi się to co jest na pierwszej, wyjściowej inspirce. Zieleń plus kamień
Pewnie, ale trawki są ozdobne/widać je maj/czerwiec do późnej jesieni. Potem zaschnięte badyle, a wiosną łyse placki.. musi być coś jeszcze co odwróci od nich uwagę póki nie będą znowu ozdobne!
Typografia ogrodu 12:25, 12 sty 2016

Do góry
polinka napisał(a)
Asiu, Kasiu, Olu, Tessiu dziękuję!!! Można puścić Jestem bogatsza o kilka metrów

jupi !!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Typografia ogrodu 12:25, 12 sty 2016

Do góry
polinka napisał(a)
Asiu, Kasiu, Olu, Tessiu dziękuję!!! Można puścić Jestem bogatsza o kilka metrów

teraz to i ja zgłupiałam
Typografia ogrodu 12:24, 12 sty 2016

Do góry
polinka napisał(a)

Kilka metrów czego?
Tu ma być ogród :) 12:22, 12 sty 2016

Do góry
polinka napisał(a)

Poli, wyskoczyłaś z przyczajenia

Też mi się ta inspiracja podoba, ale przyznasz, że zimą i wiosną to szału tam nie będzie?

Porozglądam się za tymi karłowatymi kosodrzewinami, obczaję ceny i dostępność, bo jakoś nigdy się nimi nie interesowałam.
Tu ma być ogród :) 12:15, 12 sty 2016

Do góry
Typografia ogrodu 12:12, 12 sty 2016

Do góry
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 12:11, 12 sty 2016

Do góry
Hmmm...jakby to napisać...

Kochani! Udało się! Będę miała warzywnik i całą resztę
Od nowa ... na przekór wszystkim 11:23, 12 sty 2016

Do góry
polinka napisał(a)

I wyobraż sobie piekna dziewczyno, że ja wierzę, że będziesz miała tu ogród!

Miałam podobnie w tamtym roku, do tego 4 tony śmieci i gruzu...a w tym roku może już będzie tam początek czegoś piękniejszego.

ja aż się boję za to brać, też jest tam gruz i korzenie z osiki sąsiada. trzeba ziemi nawieźć, bo dołek spory.
Typografia ogrodu 07:44, 12 sty 2016

Do góry
polinka napisał(a)
Asia, pamiętasz o trzymaniu kciuków? To jutro poproszę od rana

Juz trzymam
Ogród Mirelli 00:10, 12 sty 2016

Do góry
polinka napisał(a)
Na tą stronę co nie możesz patrzeć posadziłabym pas wysokich miskantów i do tego jakieś niskie zimozielone carexy, wysypała kamieniem i finito.
Ale Mirelka ja kocham trawy...

Ja już trawki też kocham
Tam jeszcze są krzaki róż, które raczej zostaną. Ale ta rabata później, najpierw ta większa centralna
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 23:18, 11 sty 2016

Do góry
polinka napisał(a)

Przekopiowałam to sobie od Kasi ale dopiero póżniej zaczęłam czytać o tym Ortusie. Nie wiedziałam, że to chemia, której próbuję nie stosować w ogrodzie. Na szczęście Walerek podał już ekologiczny zamiennik

W tamtym roku u kogoś sie zastanawiałyście czy można mieszać jakieś dwa środki. Teraz nie pamietam u kogo i jakie specyfiki ale może z tym właśnie to sobie skojarzyłaś?

Jagoda pytała o mozliwosc mieszania Mospilanem z Topsinem i powtierdzilam możliwośc u fachowca IPO. Ale na oewno nie dyskutowałam o Ortusie. Ale znajdę to
Jest jeszcze jeden trop ... Ortus jest na bazie oleju parafinowego... Może stad ten mój głupi pomysł? Sama nie wiem wot i gdzieś sie to w najdalszych zakamarkach mojej głowy chyba musiało zrodzić, bo w necie takiej informacji nigdzie nie ma...
Tu ma być ogród :) 23:10, 11 sty 2016

Do góry
polinka napisał(a)
Myslałam o grackach aby były widoczne z jednej i drugiej strony ogrodzenia ale jak szybko o tym napisałam tak szybko sobie przypomniałam, że tam powinno być coś zimozielonego. Czyli chyba pozostają tylko niskie trawy?
Ice Dance nie chcesz bo się rozchodzą tak?
A jakaś sesleria? One chyba trzymają się kępy?

Myślę o seslerii najbardziej, wysokich miskantów nie biorę pod uwagę za to przyszło mi do głowy, że może na tle słupków jakiś miskant z tych niższych typu Yakushima Dwarf lub Yaku Jima, one dorastają do 70 - 80 cm, z kwiatostanami do 100 -120 cm.

Marzyłoby mi się, żeby grupami te trawki (seslerie) posadzić jak na mojej inspiracji, ale chyba nie bardzo jest to realne - szerokość przedpłocia 70 cm, a kępa seslerii jesiennej może mieć nawet 60 cm.

Myślicie, że można rozplanować te nasadzenia inaczej niż w linii prostej?
Tak na szybko coś malnęłam, żeby łatwiej było sobie to wyobrazić.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies