Mirelko każdy ma inną wizję, a Ty musisz to zweryfikować.Znasz ogród najlepiej
Mi się podoba pomysł Gosi z kulą na pniu i nabazgrałam tak na szybko coś.
Sama zdecydujesz co bardziej pasuje do stylu Twojego ogrodu i jakie masz dalsze plany.
Pamiętaj, że na gracilimusa potrzebujesz co najmniej metr, drugie tyle na hortensje chyba, że chcesz aby rosły w ścisku?
RH za jakiś czas też Ci się bardzo rozrosną, widziałaś pewnie u Bogdzi jakie to potffory Myślę, że jak zaplanujesz tak dużo roślin na tą rabatkę to za jakiś czas, kolejny raz będziesz musiała przesadzać bo będą miały za ciasno.
Może pomyśl aby dodać tylko kilka jasnych wyższych traw np. ML dla rozświetlenia zieleni iglastych i do tego dobrać kolorystycznie jakiegoś niskiego carexa na obwódkę? Trawy dodadzą lekkości tej rabacie a takie samo powtórzenie mogłabyś zrobić z drugiej strony.
Ja pozbyłam sie żurawek w tamtym roku jak zauważyłam, że przyciągnęły mi do ogrodu opuchlaki...
Trzymam kciuki za planowanie I pamiętaj, że to Wam ma się podobać ogród
To różnie bywa z tym podwiązywaniem...jak miały duże kwiaty to musiałam a jak mniejsze jednego roku to nie.
Prawda taka, że ta odmiana dość wiotka jest
Żurawki nie są za niskie. Roślinki, które mają 30-40 cm wysokości zakryją hortkom nóżki - które po kilku latach nie są zbyt dekoracyjne
Co do Gosi rysunku. Na środku w nogach kuli nie może być Rh. Urośnie za duży. Wystarczą trawki.
Wtedy dwie hortensje w plecach kulek. Kulki mogą być cięte z żywotnika. Kiedyś Tess pokazywała, jak swoje robiła. Wiosną bywają w sprzedaży. Ja w tym roku dwie różnej wysokości sobie kupię. Bardzo mi się podobają. Tylko trzeba je ciąć, by zachowały ładną formę.
Dominika, Amelka i Gosia też proponowały na pniu hmmmm muszę pomyśleć
Gosiu Twoja koncepcja jest fajna,uwzględnia rośliny, które chcę zostawić oraz te, które chcę wprowadzić
Na rysunku jest ok, w realu trochę inaczej. Między aurera nana jest odległość 3 m, a od aurera nana do krawężnika jakieś 70-80 cm, więc po bokach te roślinki na pniu by wyglądały jak wciśnięte, a jedna pomiędzy z ogromnym zapasem miejsca.
Zastanawiałam się czy może 3 szt dać pomiędzy AN, ale hortensja za nimi to raczej by nie mogła być?
Pomyślałam, że może dać takiego bonsaj z trzema kulkami, albo nawet z więcej kulkami. Mam taką szkółkę bonsai, gdzie mają różne cuda
Tylko czy taki bonsai między AN by pasował? AN mają ok.70 cm wysokości i są o powolnym wzroście. No i co z hortensją, wówczas już bym jej nie mogła pewnie dać?
Ok to mam dwie propozycje do rozważenia:
1. z hortensją
2. z bonsai
Obserwuję Mirella te dyskusje i ciekaw jestem na co się zdecydujesz. Chyba się nie dowiedziałem w sumie jaka to strona Świata te rabatki. Z tego co pamiętam to Danusia w swoich projektach przy wejściu do domu umieszczała tzw. "strażników" czyli iglaki albo kolumnowe albo kule (najlepiej cisy). Pozdrowienia.