Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "gardenarium"

Liatra kłosowa (Liatris spicata) 09:44, 07 wrz 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Krwawnica 'Robert'.

o faktycznie bardzo podobna do liatry
dziekuje, rozwaze, bo jeszcze myslalam zeby zamiast liatry dac calkiem cos innego, a konkretnie rozchodnika okazalego
czy stanowisko z cieniem rano i pod wieczor byloby ok?
Ranczo Szmaragdowa Dolina 09:32, 07 wrz 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Nasiona doszły Ogromnie się cieszę

Super, cieszę się, że poczta nie zawiodła
Ranczo Szmaragdowa Dolina 00:23, 07 wrz 2018

Do góry
Nasiona doszły Ogromnie się cieszę
Ogród w Tarnowie 00:22, 07 wrz 2018

Do góry
Byłam mistrzuniu Pozdrawiam.
Liatra kłosowa (Liatris spicata) 00:16, 07 wrz 2018

Do góry
Krwawnica 'Robert'.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 00:09, 07 wrz 2018

Do góry
Wszystko bolało, całe szczęście, że to nie na raz sadzone. tylko partiami, w miarę jak paczki przychodziły.
Sylwia dzięki za nasiona, dotarły
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 00:08, 07 wrz 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Mam cebulowe do posadzenia, ale w pojemnikach to już mam posadzone, więc wyczerpał się zapas donic. Nie wiem czy będą nowe pojemniki, 4.500 tulipanów to i tak jak na mnie - rekord sadzenia.

Matko jaka ilość, już czuję, że łapki bolały po takim sadzeniu, ale za to jaki efekt wiosną
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 23:55, 06 wrz 2018

Do góry
Podpieram naturalnie
wzory tutaj

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/233-podpory-naturalne-dla-roslin
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 23:34, 06 wrz 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Ta dalia nazywa się 'Vassio Meggos' i jest cudnie dekoracyjna, wielka czapa 20-25 cm, wys. dalii 120-150. Lekki fiolet.
U mnie bym powiedziała jasny róż. Wygląda jak uczesana fryzura.

Uwielbiam wpatrywać się w tak wielkie dalie, kiedyś miałam ich najwięcej.

Kłopot jest z podpieraniem, jak to robisz masz sprawdzony pomysł

Mam z wielkoludów taką białą, ładnie przyrastają karpy, mogę Ci jesienią lub wiosną przesłać.

Czerwono/buraczkowy zestaw super a po bańkach od mleka wspomnienie zostało tylko.
dobry pomysł w zestawieniu.

Pozdrawiam.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 23:28, 06 wrz 2018

Do góry
Jadziulek napisał(a)
Danusiu
dziękuje za odpowiedź.
Będziesz w tym roku sadziła cebulowe w pojemnikach?
Cyklameny przepiękne i cudnie się komponują z resztą.
Twoje pomysły na kompozycje jak obrazy.

Mam cebulowe do posadzenia, ale w pojemnikach to już mam posadzone, więc wyczerpał się zapas donic. Nie wiem czy będą nowe pojemniki, 4.500 tulipanów to i tak jak na mnie - rekord sadzenia.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 23:27, 06 wrz 2018

Do góry
Sebek napisał(a)
Ale te mocne kolory super komponują się z ceramiką - za każdym razem zaskakujesz czymś nowym - i to jest super!

Pamiętasz może po jakim czasie wzeszła Ci gryka? Dziś posiałem po nierównej walce z chwastami...

Dzięki, dzisiaj dokupiłam jeszcze dwie donice z tej samej serii, ale mniejsze.
No i szukam kandydatów do obsadzenia.
Chwasty w trawniku 14:22, 06 wrz 2018

Do góry
Marcino napisał(a)

Też to mam i myslałem ze to chwastnica, ale raczej nie. Myślę ze Gardenarium ma racaje. Pryskałem i Puma tego nie likwiduje. W innych miejscach gdzie mam chwastnicę to zaczyna żółknąc.
Przy wyrywaniu powstają duże dziury które musiałem zasypać i zaasiać nową trawę.
SPróbuje punktowo roundapem, a na wiosnę moze na tym łądnie trawa się zazieleni znowu.

Będę przeprowadzać wertykulację, powyrywam to dziadostwo, nie wiem czy to było w mieszance bo w ubiegłym roku tego nie było. Czy dosiewka lepsza z tej samej trawy co mam całość czy z regeneracyjnej, jak radzicie?

We wpisie powyżej wstawiłam zdjęcie chwasta.
Chwasty w trawniku 12:36, 06 wrz 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)

To nie jest chwastnica, bo to zwarta kępa, narastająca do góry, moim zdaniem kupkówka pospolita. I jest ona wieloletnia.

https://www.ogrodowisko.pl/watek/3824-trawy-niepozadane-w-trawniku?page=2

https://www.ogrodowisko.pl/watek/3824-trawy-niepozadane-w-trawniku

Też to mam i myslałem ze to chwastnica, ale raczej nie. Myślę ze Gardenarium ma racaje. Pryskałem i Puma tego nie likwiduje. W innych miejscach gdzie mam chwastnicę to zaczyna żółknąc.
Przy wyrywaniu powstają duże dziury które musiałem zasypać i zaasiać nową trawę.
SPróbuje punktowo roundapem, a na wiosnę moze na tym łądnie trawa się zazieleni znowu.
Warzywa i poletko pod przyszły ogród na pożyczonej ziemi :) 10:08, 06 wrz 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)

To się nazywa agregat chyba, ciężki sprzęt.

Nie wiem, ale się śmiał, że "miastowi" zawsze chcą bronować, mimo że brony to już przeżytek. W końcu ustaliliśmy że on jesr specem i zrobi tak, aby było dobrze Rolnicy uprawiają teraz ogromne powierzchnie, znają się na tym i warto zdać się na ich doświadczenie
Warzywa i poletko pod przyszły ogród na pożyczonej ziemi :) 09:57, 06 wrz 2018

Do góry
jankosia napisał(a)
Pod trawę kładę mokre kartony, które dostaję w sklepach za darmo, to jest extra patent, ale nie sądzę aby na podagrycznik poradził. Myślę że tak jak Danusia radzi orka plus brona (sąsiad który mi to robił mówił że brona to do wygłaskania na koniec, a do wygrabiania korzeni inne narzędzie... nie pamiętam jak się nazywało), to zawsze trochę wzruszy też glebę i będzie łatwiej wyjmować Na pocieszenie dodam, że podagrycznik nie jest najgorszy, byś miała rdestowiec to bym ci bardzo współczuła.

Karolcia, w Lidlu wiórki kostne po 1,99 za worek 2,5kg Udało mi się zdobyć 20 kg

To się nazywa agregat chyba, ciężki sprzęt.
Ogólne, ogrodnicze wskazówki w projektowaniu i realizacji ogrodów zamkn. 08:43, 06 wrz 2018

Do góry
malinia napisał(a)

Nie patrzcie na te drzewka posadzone na trawie tylko ta linia tarasu jest najwazniejsza .

co wymyśliłam do tej pory ale chyba nie trzyma się kupy to ....wiem wiem wieje nudą dlatego bardzo proszę Was o wsparcie i porady tutaj

Nie wytyczyłaś linii rabat, wszystko jest w trawniku.
II sprawa - robisz kolekcję, wszystkiego prawie masz po jednym, kilka klonów - każdy inny, kilka różaneczników (nie pisz "rodków' oraz nie pisz drukowanymi literami - regulamin)

Dokup rośliny takie same, żeby było po kilka szt i twórz grupy, piętra.

Widać, że działasz, więc chętnie pomagamy

Tu gdzie kropki czarne to kamyczki, nie rób tu trawnika. Albo kamyczki zrób na tym pasku wyżej.
Drzewa przeszereguj w rabaty. Nie rób kolekcji pojedynczych roślin. Takie podstawowe rady
Ogólne, ogrodnicze wskazówki w projektowaniu i realizacji ogrodów zamkn. 08:34, 06 wrz 2018

Do góry
MonikaR napisał(a)
Dzień dobry

Nie wiem czy tu mogę zapytać o poradę, jeżeli gdzie indziej to proszę o przekierowanie mnie

będziemy zakładać "ogródek" w przyszłym roku i chcieliśmy zacząć na jesieni przygotowywać miejsce na rabaty. Strasznie ciężko idzie, więc po wielu perturbacjach taki oto powstał wstępny plan

proszę o wskazówki, czy taki kształt rabat może być czy zupełnie do poprawy

Może być taki kształt.
Warzywa i poletko pod przyszły ogród na pożyczonej ziemi :) 08:23, 06 wrz 2018
Do góry
Gardenarium napisał(a)
Mokre gazety rozłożone w kilku warstwach, na to skoszona trawa 10 cm. W cieniu i w słońcu.

Albo czarna folia budowlana dobrze przyciśnięta, powinny się ugotować. Jeśli podagrycznik w słońcu.

pod skoszoną trawa nornice, karczowniki gniazdują (( rozmnazalnik sie robi nie wiadomo kiedy.....juz tak nie robie zrobiłam raz i jestem wyleczona ze ściółkowania skoszoną trawą(( nikomu już tego sposobu nie polecam.

dwa dni temu byłam u dziewczyny co sobie porzeczki i agrest tak wyściółkowa ...i nie moze dojść ładu i składu ...tez ma rozmnazalnik i sypie trutke na potegę a porzeczki są wiszą w powietrzu
Warsztaty PSNWK - Budowa stawu kąpielowego typ III 08:21, 06 wrz 2018

Do góry

Warsztaty PSNWK - Budowa stawu kąpielowego typ III 08:20, 06 wrz 2018

Do góry

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies