Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia

Pszczelarnia 13:35, 07 wrz 2018

Pani Anja mówiła nam, że posadziła w swoim ogrodzie 80.000 cebulowych. Doszłam do wniosku, że chyba w ciągu 20 lat posiadania tego ogrodu.

Tak na zachętę dodam.
sylwia_slomc... 14:12, 07 wrz 2018

Gardenarium napisał(a)
Wszystko bolało, całe szczęście, że to nie na raz sadzone. tylko partiami, w miarę jak paczki przychodziły.
Sylwia dzięki za nasiona, dotarły

Cieszę się, że poczta nie nawaliłaJa dopiero przed sadzeniem, choć część krokusów już uziemiłam na polanceNo i cebule już mam w domu wiec jak się odplewię to za sadzenie się biorę. Chciałam Danuś zapytać jak buksy w bukszpanowym ogrodzie, ćma Was omija na razie, czy radzicie sobie? U nas zmasowany atak w całej okolicy Krakowa....
18:02, 07 wrz 2018
Gardenarium napisał(a)

Mam cebulowe do posadzenia, ale w pojemnikach to już mam posadzone, więc wyczerpał się zapas donic. Nie wiem czy będą nowe pojemniki, 4.500 tulipanów to i tak jak na mnie - rekord sadzenia.

4500 to rzeczywiście na takie areały nie jest jakoś duzo.

już na tym forum padały rózne cyfry ...no ale nikt nie obsadzał wtedy takich hektarów cebulami

sama dwa sezony temu posadziłam ponad 600 na 12 arów i nie było jakies szału bo jak sa róznorodne to maja inne terminy kwitnienia i sie wymijaja czasem zazebiaja.

w tym watku tez któregoś roku ona posadziła 2,5 tys czy wiecej tulipanów ...trzeba by poszukać ....tylko ze w wiekszej monotematyczności to efekt łanowy podczas kwitnienia osiągnęła .
https://www.ogrodowisko.pl/watek/6417-anulajda-w-raju?page=465
on tu tez o 2000 pisze ....te cyfry tylko tak dziwnie brzmią bo zer duzo i jak sie przeliczy to na złotówki to ludzi potrafi nieźle otrzepać ale dla ogrodu czy pojedynczych rabat to nie jest żadna szalona ilośc

https://www.ogrodowisko.pl/watek/4081-zycie-w-wiejskim-ogrodzie?page=612#post_7
i tu tez 2000 tys.
https://www.ogrodowisko.pl/watek/4617-ogrod-cioci-czyli-ciociogrod?page=360#post_8

najgorsze jest to ze wiekszość tych tulipanów jest jednoroczna ...bo jak ich nornica nie pożre to i tak zgnija albo wydziczeja a mogły by sie rozmnażać jak krokusy czy szafirki.

Gardenarium 07:27, 08 wrz 2018

gogo napisał(a)
Danusiu, cyklameny z trawami w donicach super
Tyle tulipanów, a ja się martwię, jak wsadzę ok. 200 sztuk
I mam pytanie, mam ażurowe skrzynki z technorattanu i chcę tam wsadzić te cebule.
A żeby nie zmarzły, chcę wyłożyć skrzynki styropianem i czy to dobry pomysł?

Dobry pomysł, styrodur będzie lepszy
jakkolwiek nie ma gwarancji, ale zimy teraz nie są już takie mroźne.

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 07:30, 08 wrz 2018

Dla Justyny- 4.500 tulipanów na małej przestrzeni, nie na 3 ha, bo teren jest tylko w małej części zagospodarowany. Te 4500 tulipanów było na bardzo małej powierzchni.

Jedna rabata 100 m długości i jakieś 2 m szerokości, dwie rabaty prostokątne po jakieś 150 m2 i 75 wanien/balii/kotłów.

https://www.ogrodowisko.pl/watek/8495-ogrodowisko-moja-anglia?page=2

Na 3 ha przewiduję milion cebul.

Instagram Ogrodowiska
07:47, 08 wrz 2018
2 ary na cebule to całkiem sporo ...przy tej ilości zadołowanej w ziemi ...bedziesz miec pewnie takie same łany jak tej wiosny
jak tak szybko liczę to moja 12arowa działka.... 3 boki maja łacznie 100mb )) no szerokośc rabat jest zmienna ale bez tuj i krzewów to pewnie na cebule zostanie średnio 1,5m szer...czyli 1/4 mniej niż u ciebie))

więc milion cebul na 3ha idealnie pasuje do mojej wyliczanki))

PS. kupiłam symbolicznie w tym roku 200 tylko tulipanów ....chyba domówie jeszcze ...bo będzie mocno łyso.... a na zeszłoroczne juz nie licze
Gardenarium 08:17, 08 wrz 2018

W tym roku dokupiłam 100-300 cebul (muszę policzyć), a cała reszta zakwitnie, albo nie. Nie da się prowadzić ogrodu w tak zawrotnym tempie. Mam na razie inne priorytety - ogród przy szklarni i ogród wodny nad jeziorem, które powstaje.

No i ogród przy stawie kąpielowym, reszta - trawniki.

Cebule idą w tym roku niestety w odstawkę.

Instagram Ogrodowiska
Anda 08:29, 08 wrz 2018

Danuś, co za ogród, jakie plany, trzymam Ci mocno kciuki choć wiem, że właściwie tego nie potrzebujesz
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Gardenarium 09:09, 08 wrz 2018

Grunt to nie popaść w obsesję. Ja obsesji na żadnym punkcie nie mam. Robię w swoim tempie i robię, na co mam ochotę. Jak nie mam ochoty, to siedzę, piję kawę i patrzę. Albo robię zdjęcia. Albo nic nie robię. Wczoraj nagrałam telefonem filmik. Jeszcze nie obejrzałam.

W bukszpanowym wszystko "musi być" jak brzytwa, a teraz nie jest No i co? Nic.

A tutaj nic nie musi być. Jest, na ile da się.

I to w tym ogrodzie najbardziej cieszy Nic nie muszę. O zdrowie jedynie proszę w modlitwie.

Instagram Ogrodowiska
sylwia_slomc... 09:28, 08 wrz 2018

Fajnie Danusiu, że się dzielisz tymi doświadczeniami, bo nie raz zaglądam do ogrodów gdzie wszystko na najwyższy błysk zrobione, a u mnie nie i czasem mi z tym ciężko było ale masz rację w dużym, tak dużym ogrodzie jak gdzieś coś nie jest na tip top to ginie i nawet w oczy się nie rzuca
Jak skupiamy się w ogrodzie na jakimś nowym założeniu, nowej rabacie, albo czymś innym to reszta czeka, nie ma wyjścia. A potem jest szybkie odgruzowywanie, żeby reszta wcześniej zrobiona nie zarosła i nie poszła się paśćI znowu cieszy całość plus to co świeżutko zrobione.....tym sposobem stale do przodu