Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Tess"

Marzenia i plany vs. rzeczywistość 22:57, 20 cze 2013

Do góry
Tess napisał(a)
Edenka rzeczywiście cudna. Masz przy niej palik, czy mi się zdaje? Czy to znaczy, że pokłada się?
W ub. roku sadziłaś, czy wcześniej, bo wydaje mi się duża.
Jak się sieje stipę, udzielisz instruktażu? Mnie tak bardziej łopatologicznie trzeba, od a, tzn. skąd się bierze nasiona

Gratuluję tej stipy.

Przy Edence nie mam żadnego palika - pamiętam, że w tamtym roku coś podpierało ja ale w tym roku tak się rozrosła, że sama pion trzyma - może ty widzisz tam rynnę ?
Sadziłam wiosna poprzedniego roku - na zdjęciu są 2 sztuki, mam nadzieję że jesienią ruszy zadaszenie tarasu, to i pergole jakąs sie zmontuje.

Stipę kupowałam przez net, bo nigdzie w sklepie jej nie widziałam. - na priv wyślę namiary
nasionka małe, wysiałam nawet gęsto, przy pierwszych wschodach nie było tego widać ale potem pokazała sie w całej okazałości .
Przysypałam leciutko ziemia, podlewanie i ot cała filozofia.
Dosiewałam potem jeszcze i ta druga partię przykryłam folią - baardzo szybko wzeszła.

To pierwsze zdjęcie z 6 kwietnia

To z 23 kwietnia - aż się nie chce wierzyć

Popikowana z 26 kwietnia

To chyba 2 paria wysiana, już gotowa do pikowania - widać ile ma ździebełek - 13 maja

24 maja

i 19 czerwiec

W Gąszczu u Tess 10:36, 20 cze 2013

Do góry
Evchen napisał(a)
jak to podeptali?... jak to tak?... jak teraz kopytnik wyruszy w drogę bez kopyt?... będziemy czekać na źrebaczki nowe...

Dostaniecie konie dorosłe
Ogród w lesie 09:26, 20 cze 2013

Do góry
Tess, jaki tam ze mnie mistrz. To raczej szczęście początkującej
Na dowód tego mam też kilka porażek, ale wolę się chwalić sukcesami
Rabata nie jest w moim lesie. Jest w mojej pracy. Pod murem jest sobie zarośnieta trawą od wielu lat rabata. Przygnębiający widok. Chciałam zrobić z niej cudo. Kupiłam dwie hortensje i mam kłopot co dalej. Pomożecie?
Ogrodnik Mimo Woli cd 07:37, 20 cze 2013

Do góry
Tess napisał(a)
Aniu, zdjęcie z piesem rozczuliło mnie do imentu. Rano czytałam po kryjomu, co się działo, i z ulgą doczytałałam, że strat zbyt wiele nie ma. Nawet Gierczusiowe donice dały radę

Nooom .. Donice nie do zdarcia

Ale czytam , że cosik paskudnego się działo , więc lecę czytać dalej...
Ogród w lesie 06:21, 20 cze 2013

Do góry
grupa_trzymajaca_grabie napisał(a)
Co można posadzić w towarzystwie hortensji Anabell? Zakątek rano zacieniony, po południu słoneczny.
Jedna hortensja jest biała a druga różowa.

Nie wiem, jaki jest ten Twój las... nie wiem, co pasuje do lasu. Pomyślę, OK? Na pewno mogą być hosty, ale to wiesz.
Ogród w lesie 06:19, 20 cze 2013

Do góry
O matko, byłam pewna, że odpisywałam na ten post. Ale chyba nie odpisywałam, skoro posta nie ma?...

grupa_trzymajaca_grabie napisał(a)
A to dla stałych, miłych podczytywaczy (ze specjalną dedykacją dla Tess).
Tess, już będzie wiedziała o co chodzi...

Grabulki, dziękuję Bardzo dziękuję. To cudny widok. Jesteś mistrzynią w uprawie kwiatów z siewu.
Kiedyś tu..... cz II - Madżenie ogrodnika 06:12, 20 cze 2013

Do góry
Gabisia napisał(a)
W temacie komarów - u mnie skutkują takie pałeczki dymiące z Casto. 15 zł / 5 sztuk.
Nic nie pomagało, a pałeczki sobie radzą, można przy stole wysiedzieć.
Ale zalokowałam produkt hłe hłe

O tak, są naprawdę skuteczne. Każdego wieczora je stosuję, inaczej nic nie mogłabym zrobić w ogrodzie.

W Gąszczu u Tess 06:09, 20 cze 2013

Do góry
A u mnie w ogrodzie najazd Tatarów. Niemal.
Cały trawnik zawalony jakimś żelastwem, drabiny, rusztowania...
Ekipa dekarzy rynny wymienia i płotki przeciwśniegowe zakłąda, co to te rynny, tegorocznej zimy, zostały urwane/odkształcone/ przez masy śniegu, zsuwające się po dachu. Więc żeby się nie zsuwały, zakładamy płotki.
Chłopaki, młodzi i przesympatyczni, naprawę starali się nie zdeptać roślinek. Dlaczego więc dokumentnie zdeptali kopytnik, co sił nabierał przed podróżą na południowy zachód??? Do imentu kopytnik kopytkami...
Myśleli, że chwast, czy jak?
W Gąszczu u Tess 06:01, 20 cze 2013

Do góry
Marzena2007 napisał(a)
Tess cis za wysoki chyba urosnie. Lepszy byłby ekran z bukszpana. A może dodaj rh albo laurowiśnie aby było zimozielono ale o innej fakturze liście?
Kanciki pokazowe!

Madżen, dzięki za radę, ale na razie zostawię tak jak jest. Niech się wszystko rozrośnie, zobaczymy, jaki da efekt.
ewalm napisał(a)
Tess, jak u Ciebie bujnie u kolorowo. Jestem pod wrażeniem.

Dziękuję Rzeczywiście, "bujnęło się".
Megi napisał(a)

Sama mam taką prostą rabatę - jakieś 20 m długości w linii prostej i kombinuję teraz czym obsadzić i w jaki sposób, żeby trochę ją przełamać

No, moja pewnie ma też około 20 metrów. I też muszę pomyśleć, jak ją przełamać nasadzeniami. Ech, to jest takie skomplikowane...

Mój kawałek raju II 00:25, 20 cze 2013

Do góry
Tess napisał(a)
Żaklina dupre bardzo ładna.
Te róże w doniczkach na zimę chowasz do pomieszczenia?
I to coś, co łapki mogłoby połamać, to co? Kotek czy psiak (rumienię się ze wstydu, że nie wiem, bo chyba powinnam wiedzieć?)

Tess wkopuję na jesieni do ziemi do ogrodu a to jest ten funfel od łapek

Ogrodnik Mimo Woli cd 00:18, 20 cze 2013

Do góry
Aniu, zdjęcie z piesem rozczuliło mnie do imentu. Rano czytałam po kryjomu, co się działo, i z ulgą doczytałałam, że strat zbyt wiele nie ma. Nawet Gierczusiowe donice dały radę

Marzenia i plany vs. rzeczywistość 00:12, 20 cze 2013

Do góry
Edenka rzeczywiście cudna. Masz przy niej palik, czy mi się zdaje? Czy to znaczy, że pokłada się?
W ub. roku sadziłaś, czy wcześniej, bo wydaje mi się duża.
Jak się sieje stipę, udzielisz instruktażu? Mnie tak bardziej łopatologicznie trzeba, od a, tzn. skąd się bierze nasiona

Gratuluję tej stipy.
Pszczelarnia 00:07, 20 cze 2013

Do góry
Ja to mam pamięć - dziurawą jak sito. Zapomniałam, że anglujesz
Baw się dobrze
Mój kawałek raju II 00:03, 20 cze 2013

Do góry
Żaklina dupre bardzo ładna.
Te róże w doniczkach na zimę chowasz do pomieszczenia?
I to coś, co łapki mogłoby połamać, to co? Kotek czy psiak (rumienię się ze wstydu, że nie wiem, bo chyba powinnam wiedzieć?)
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 23:50, 19 cze 2013

Do góry
Tess napisał(a)
Akcja podlewania świetna, choć rozumiem, że tylko dla oglądających przez szybkę komputera
Aniu, owa róża, co to zawładnęła Twoim sercem to jak ma na imię?
Tess potrzeba matką wynalazów jak już stało to paskudztwo to chociaż wykorzysytać jakoś trzeba, czas podlewania mi się skrócił... trawnik jest taki biedny
Róże shropshire lad wsadziłam w tamym roku, ale miała wówczas 1 kwiatuszek...
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 23:43, 19 cze 2013

Do góry
Akcja podlewania świetna, choć rozumiem, że tylko dla oglądających przez szybkę komputera
Aniu, owa róża, co to zawładnęła Twoim sercem to jak ma na imię?
W Gąszczu u Tess 13:15, 19 cze 2013

Do góry
Tess napisał(a)

Megi, mnie też bardzo podobają się proste rabaty. To dopiero zaczątek, dalej muszę ją poszerzyć, bo zbyt monotonnie jest.

Sama mam taką prostą rabatę - jakieś 20 m długości w linii prostej i kombinuję teraz czym obsadzić i w jaki sposób, żeby trochę ją przełamać
W Gąszczu u Tess 09:37, 19 cze 2013

Do góry
Tess, jak u Ciebie bujnie u kolorowo. Jestem pod wrażeniem.
W Gąszczu u Tess 06:33, 19 cze 2013

Do góry
Tess cis za wysoki chyba urosnie. Lepszy byłby ekran z bukszpana. A może dodaj rh albo laurowiśnie aby było zimozielono ale o innej fakturze liście?
Kanciki pokazowe!
BB 23:40, 18 cze 2013

Do góry
Tess napisał(a)
Ev, widziałaś to?
https://www.ogrodowisko.pl/watek/207-dwa-czerwone-deby?page=65#post_6

Chcesz dzwonek skupiony? Fioletowy jest.

Widziałam genialne, prawda?... lubię takie słodkości i harmonię nasadzeń. Popatrz Tesiu jakie to piękne zestawienia barw - cytrynowe berberysy, czerwone bagatelki i chłopiec, który schronił się w trawach Sama ta kompozycja jest już opowieścią...

Dzwonek chętnie przyjmę. Zapełniam puste miejsca na rabatach, okazuje się, że sporo ich... Pewnie niebawem będę rozdawać rośliny Ale ... ja jestem niecierpliwa

Szukam jakiejś roślinki zadarniającej o białych kwiatkach. Musi być bardzo, ale to bardzo niska. Myślę o macierzance piaskowej. Byłaby dobra?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies