Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "gardenarium"

Warsztaty PSNWK - Budowa stawu kąpielowego typ III 08:19, 06 wrz 2018

Do góry
Zbliża się termin warsztatów. Już przyjechały rośliny do sadzenia, będzie więc najatrakcyjniejszy etap.
Nic tak nie ekscytuje, jak napełnianie stawu wodą.

Będzie: umieszczanie złoży, komora filtracyjna, sadzenie roślin, napełnianie stawu.

W międzyczasie podgoniliśmy budowę. Sciany są już zaciągnięte klejem/zaprawą na równo.

Aktualne zdjęcia będą wieczorem, a tutaj robocze z zeszłego tygodnia.

Jaki prezent na 60 urodziny dla kobiety ogrodniczki? 08:14, 06 wrz 2018

Do góry
Można zamówić w internecie wpisując kluczowe słowa. Są producenci.
Warzywa i poletko pod przyszły ogród na pożyczonej ziemi :) 08:12, 06 wrz 2018

Do góry
Mokre gazety rozłożone w kilku warstwach, na to skoszona trawa 10 cm. W cieniu i w słońcu.

Albo czarna folia budowlana dobrze przyciśnięta, powinny się ugotować. Jeśli podagrycznik w słońcu.
Warzywa i poletko pod przyszły ogród na pożyczonej ziemi :) 08:10, 06 wrz 2018
Do góry
Gardenarium napisał(a)
Powiem tak: wspieram, bo ja to wszystko przerabiałam, tylko na 3 ha
PO wyrwaniu drzew poszedł ciężki sprzęt, który przeorał to, potem gryka. Gryka niszczy perz i jest najlepsza na pierwszy nawóz zielony.
Kury tego nie załatwią.

a podagrycznik czym wytępić ? cała działka w podagryczniku jest
Choroby trawnika 08:06, 06 wrz 2018

Do góry
W gołych miejscach dosiewaj, żagiel i te 50% właśnie ma ogromne znaczenie
Nawożenie, zasilanie trawnika 08:04, 06 wrz 2018

Do góry
Nie zapomnij też o podlaniu trawnika, aby nawóz się rozpuścił bo go spalisz.
Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika 08:03, 06 wrz 2018

Do góry
ferra napisał(a)
Czy na trawnikum mlodym, zasianym w tym roku (czerwiec)wykonac trzeba na jesien wertykulacje, aeracje? Czy czekac z zabiegami do wiosny?
Dodam, ze nasz trawnik ma sporo filcu.

Takich zabiegów nie przeprowadza się na tak młodym trawniku.

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/291-latwe-ogrodnictwo-jak-zrobic-wertykulacje-trawnika

Filc zapewne pochodzi z tego, że kosiarka nie ma kosza i ścięta trawa spada na trawnik?
Albo masz robota koszącego?
Albo trawnik wysiałeś zbyt gęsto i część siewek po prostu zgniła? Pokaż zdjęcia trawnika.
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 08:01, 06 wrz 2018

Do góry
Może to być cień rzucany przez drzewo. Albo korzenie, które wypijają wodę.
Warzywa i poletko pod przyszły ogród na pożyczonej ziemi :) 07:59, 06 wrz 2018

Do góry
Powiem tak: wspieram, bo ja to wszystko przerabiałam, tylko na 3 ha
Po wyrwaniu drzew poszedł ciężki sprzęt, który przeorał to, potem gryka. Gryka niszczy perz i jest najlepsza na pierwszy nawóz zielony.
Kury tego nie załatwią.
Warzywa i poletko pod przyszły ogród na pożyczonej ziemi :) 07:57, 06 wrz 2018

Do góry
Ja też planowałąm kury, ale na razie mój entuzjazm opadł, jak zobaczyłam lisa na polu Powiem, że nie zje ale potrafi wydusić wszystkie kury naraz Łotr.

Tak więc cały wybieg dla kur musi być idealnie zabezpieczony Wiesz o tym?

Kozy lepiej Tylko kto będzie je doił?
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 07:30, 06 wrz 2018

Do góry
laurowisnia napisał(a)
Unikam dalii o dużych kwiatach ale ta coś w sobie ma, ten układ płatków mnie oczarował, będę jej szukać na wiosnę.
Twoje ostatnie kompozycje za to kuszą by zmienić upodobania.

Mam też taką "czapę" w odcieniu głębokiej, ciemnej czerwieni Jest niesamowita, dziś postaram się zrobić zdjęcie.

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 07:29, 06 wrz 2018

Do góry
marysiak_020202 napisał(a)
Pani Danusiu,
ja tak podpytuję i coś tworzę amatorsko i mam prośbę o podpowiedź. Mam posadzone świerki conica na rabacie mają już może 150 cm i chciałam posadzić przed nimi obwódkę, myślałam o berberysie bagatella. Czy to dobry pomysł, czy może mi Pani coś polecić niekosztownego

Tak, tę odmianę warto utrzymywać w "kulkach" i mogą być jako obwódka.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 07:27, 06 wrz 2018

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Czerwony zakątek urokliwy. Już czekam na otwarcie i obeliski. I polską "starą plebanię eltonów".

EDIT: czy zakopywałaś swoje balie w ziemi po posadzeniu w nich cebulowych? Myślisz, że wystarczy wstawić do szklarni nieogrzewanej?

Ewciu, najgorsze jest to, że budynku nie da się powtórzyć, bo starego od razu się nie zbuduje, ale jakiś domek malutki w stylu "cottage" może się uda
Obeliski już zameldowałam Witkowi

W zeszłym roku zakopywałam pojemniki, w tym roku cebul nie ruszałam, będę testować przemarzanie i zakwitanie ponowne, i także ich nie zakopię. Pozostawiam obłożone workami z korą.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 07:26, 06 wrz 2018

Do góry
Brzozowadziewczyna napisał(a)
Ha, kupując ostatnio cyklameny w B.od razu pomyślałam o Tobie Ale ten ich kolor czerwonego wina - przepiękny!

Mam dwa odcienie czerwieni, ten ciemniejszy jest niesamowity, ale były tylko dwa cyklameny w tym kolorze
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 07:24, 06 wrz 2018

Do góry
Moje balie są przewiercone, więc odpływy mają. Absolutnie nie nadają się takie bez odpływu
Cebule będą zagniwały
Madżenie ogrodnika sezon 2017 07:20, 06 wrz 2018

Do góry
Płoty z reguły mają 150-170 cm, dozwolone prawem max 220, moim zdaniem tak na oko liście zaczynają się na 120 cm.
Ale tutaj jest dowolność, 110 czy 130 też jest ok.
Zakładanie trawnika na zachwaszczonej, zaniedbanej działce 07:19, 06 wrz 2018

Do góry
gabi60 napisał(a)
Witam serdecznie. Nadgorliwość jest gorsza ...itd. Miał powstać trawnik przed nowo wybudowanym domem. Wczesniej było pole kukurydzy. Kazdy krok był niby przemyslany-skoszenie chwastów, glebogryzarka, wybranie chwastow, wałowanie, sianie. No właśnie, porażka po pierwszym punkcie. Dobra duszyczka zaproponowała pomoc przy koszeniu, przy naszej aprobacie wkoczyła pod nasza nieobecnosc do ogrodu i kosiarką z mulczowaniem wszystko zostało zmielone i rozrzucone wkoło!!!! W 90 % było to proso. Co dalej robić? Chemia po wykiełkowaniu? bardzo niechętnie. Zgrabić co się da i glebogryzarka? Pomóżcie proszę! A miało być zielono jeszcze w tym roku

Tutaj wkleiłam to pytanie.

Co robić? odczekać aż nasiona wzejdą i tępić do skutku. Dopiero potem siać trawnik.

Najbardziej "ekologicznym" sposobem bez chemii jest pozwolić wysiać się nasionom chwastów, następnie przykryć w czasie słonecznej pogody to wszystko koniecznie
czarną folią budowlaną, chwasty się "ugotują' - odkryć i odczekać co będzie dalej, czy wzejdzie coś jeszcze czy nie.
Choroby trawnika 21:48, 04 wrz 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Trawnik w cieniu gorzej rośnie i to jest fakt.

TZN jest tam półcień - nad trawnikiem jest żagiel przeciwsłoneczny przepuszczajacy jednak w ok 50 % słońce

...ale czy na trawniku w cieniu co chwilę mogą robić się takie puste place i dosiana trawa wręcz już nie wyrasta?
w 1-2 roku był idealny, rok temu pojawiały się pierwsze przerzedzenia, a teraz w 4 roku jest już problem 2 razy większy...
Jaki prezent na 60 urodziny dla kobiety ogrodniczki? 21:32, 04 wrz 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Przeczytaj ten artykuł, masz wiele do wyboru.

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/120-ogrodnicze-prezenty-dla-niej-i-dla-niego

Danusiu super artykuł przypomniałas podpowiedz proszę gdzie kupić "Komplet ozdobnych etykietek terrakotowych z napisaną nazwą do oznaczania ziół"
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies