Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Warzywa i poletko pod przyszły ogród na pożyczonej ziemi :)

Warzywa i poletko pod przyszły ogród na pożyczonej ziemi :)

tulucy 20:59, 05 wrz 2018

Sylwia wiem te kury tam stałe chodzą, a podagrycznik uciekł od nich do mnie...
Krys 21:37, 05 wrz 2018

popcorn napisał(a)
No dobra. Geodeta obiecał robotę na koniec sierpnia, a teraz mam tyle:

Witam po przerwie,
miałem kilka dni wolnego,
w tym tygodniu kończymy trochę większą budowę i od 10 wracamy do drobnicy.
Mapę muszę jeszcze sprawdzić w terenie między 10 a 13,
14 skompletowanie operatu,
18 złożenie do starostwa,
tam kontrola do 3 tygodni,

Karolina kontrola operatu zgodnie z prawem geodezyjnym i kartograficznym 10 dni.
popcorn 07:56, 06 wrz 2018

Może rzeczywiście ogrodzić całość tej tylnej działki i wpuścić tam kury, niech zeżrą to dziadostwo Tyle że ile kur na 16,5 ara? Może kozy lepiej? hahahaha

Mirka, jasne, zrobię i wstawię zdjęcia tyle że dziś to będzie tam jedna wielka demolka, dziura w ziemi, wstawione szambo z wyciętym otworem drzwiowym i zasypane.

Przez zimę to usiądzie, wiosną zajmę się zagospodarowaniem / obsadzeniem / obsianiem? terenu wokół plus obłożeniem ściany frontowej kamieniem. Bo na razie to bedzie straszyć jedynie... no ale musi tak być.
Zamówiłam też drewniane drzwi, a na dno bedzie piach i palety. A potem półki jeszcze zamówię, ale na to przyjdzie jeszcze czas..

miłego dnia!
Gardenarium 07:57, 06 wrz 2018

Ja też planowałąm kury, ale na razie mój entuzjazm opadł, jak zobaczyłam lisa na polu Powiem, że nie zje ale potrafi wydusić wszystkie kury naraz Łotr.

Tak więc cały wybieg dla kur musi być idealnie zabezpieczony Wiesz o tym?

Kozy lepiej Tylko kto będzie je doił?

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 07:59, 06 wrz 2018

Powiem tak: wspieram, bo ja to wszystko przerabiałam, tylko na 3 ha
Po wyrwaniu drzew poszedł ciężki sprzęt, który przeorał to, potem gryka. Gryka niszczy perz i jest najlepsza na pierwszy nawóz zielony.
Kury tego nie załatwią.

Instagram Ogrodowiska
08:10, 06 wrz 2018
Gardenarium napisał(a)
Powiem tak: wspieram, bo ja to wszystko przerabiałam, tylko na 3 ha
PO wyrwaniu drzew poszedł ciężki sprzęt, który przeorał to, potem gryka. Gryka niszczy perz i jest najlepsza na pierwszy nawóz zielony.
Kury tego nie załatwią.

a podagrycznik czym wytępić ? cała działka w podagryczniku jest
Gardenarium 08:12, 06 wrz 2018

Mokre gazety rozłożone w kilku warstwach, na to skoszona trawa 10 cm. W cieniu i w słońcu.

Albo czarna folia budowlana dobrze przyciśnięta, powinny się ugotować. Jeśli podagrycznik w słońcu.

Instagram Ogrodowiska
popcorn 08:18, 06 wrz 2018

Widze że to bedzie walka... dzięki, Danusiu! Słabo widzę rozkłądania czarnej folii na tej powierzchni... orać? bronowac i na to? Czy tak po prostu na skoszone pole? Po kawałku, ale nie chcę żeby mi to 10 lat zajęło...

tak, wiem, lisy pewnie przyjdą. Kóz nie chcę, co ja niby z nimi zrobię? Masakra
08:23, 06 wrz 2018
Gardenarium napisał(a)
Mokre gazety rozłożone w kilku warstwach, na to skoszona trawa 10 cm. W cieniu i w słońcu.

Albo czarna folia budowlana dobrze przyciśnięta, powinny się ugotować. Jeśli podagrycznik w słońcu.

pod skoszoną trawa nornice, karczowniki gniazdują (( rozmnazalnik sie robi nie wiadomo kiedy.....juz tak nie robie zrobiłam raz i jestem wyleczona ze ściółkowania skoszoną trawą(( nikomu już tego sposobu nie polecam.

dwa dni temu byłam u dziewczyny co sobie porzeczki i agrest tak wyściółkowa ...i nie moze dojść ładu i składu ...tez ma rozmnazalnik i sypie trutke na potegę a porzeczki są wiszą w powietrzu
08:31, 06 wrz 2018
popcorn napisał(a)
Widze że to bedzie walka... dzięki, Danusiu! Słabo widzę rozkłądania czarnej folii na tej powierzchni... orać? bronowac i na to? Czy tak po prostu na skoszone pole? Po kawałku, ale nie chcę żeby mi to 10 lat zajęło...

tak, wiem, lisy pewnie przyjdą. Kóz nie chcę, co ja niby z nimi zrobię? Masakra

nie wiem jak pod czarna folia ...ale pod czarna mata-geowłókniną tez nornice gniazdują ....tak sama jak pod skoszoną trawa ...a chwastów taka włóknina nie wytępi

w warzywniku mam sciezki tymczasowo ułozone z plastikowej trawy(widziałas Karola żeby nie kosic bo kosiarka nie wjedzie a podkaszarka to za duzo czasu trzeba poświecic na to ) tam jest taki sam rozmnazalnik nornic ...już myslimy albo żwirek wysypać albo wykostkować to ....bo nie idzie strawić tego rycia i tych gór i dolin
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies