Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "magnolia"

Jak więcej błędów nie popełnić...... 09:29, 10 sie 2015

Do góry
Ewa rozplenicowa jeszcze nie skończona brakuje dwóch kulek i miskantów ML z tyłu. Działkę mam ze spadkiem a rabata trochę w dołku(lepiej by wygladała na górce ale jak się nie ma co się lubi...) podsypałam trochę ziemi żeby ją podnieść bo to jedyne mejsce jakie na tą rabatę znalazłam. Rozplenice i rozchodniki to raczej sucho lubią mam nadzieję, że po zimie ruszą i nie bedzie im tam za mokro.

Na rogu rośnie magnolia a ten świerk na nóżce idzie do eksmisji ciągle go przędziorek atakuje coniki zresztą w tym roku wszystkie chore nie mam już na nie siły teraz bym nie kupiła ale teraz to ja czytam ogrodowisko a kiedyś nie czytałam
Pozdrawiam
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 22:16, 09 sie 2015

Do góry
Gabisia napisał(a)

OMG! Bosko !!!

Laur pojdzie do innej donicy, w tych szarych beda kule bukszpanowe z rabaty.... Bo za gesto posadziłam pod magnolia
Rododendronowy ogród II. 20:45, 09 sie 2015

Do góry
A upały zapowiadają na kolejny tydzień, ech...
Floksy i magnolia śliczne
Lawenda - Lavandula 14:34, 09 sie 2015

Do góry
Margaw napisał(a)
Witam

Mam moja szerokość rabaty to 40 cm, proszę o informację w jakiej odległości je sadzić. Czy dać dwie w serokości i wzdłuż co 40 cm? Lawenda hidcote.

Magnolia radziła by sadzic co 45/50 cm, nie gęściej. ja sadziłam na45 ale naprzemiennie a widzę że śmiało moglam dac 50. Moja jest szerokolisna, kupiona w OBI z opisem viva.
Ukojenie dla zmysłów.....taki ma być mój ogródek 17:40, 08 sie 2015

Do góry
MirellaB napisał(a)
Kupowałam azalie w tym roku w szkółce i pytałam czy na południową rabatę mogę ją posadzić? Pani mówiła, że lepiej do cienia albo półcienia w pełnym słońcu da radę, ale będzie krócej kwitła .
Posadziłam na południową rabatę igiełkową. Zobaczymy jak jej tam będzie

Rozumię, że magnolię masz od południowej strony posadzoną?
Magnolia jest duża by dawała na dole cień azali

Szkoda, że zdjęcia nie zrobiłam, pięknie to wyglądało. Nie mam u siebie miejsca, żeby tak zrobić, ale chętnie bym to skopiowała

Takie duże tuje przesadziłaś w upale? Nie wiem czy przetrwają. Musisz dużo wody pod nie lac.

Zestawienie jałowca z powojnikiem? Dla mnie to jakieś takie bardzo wymyślne, dziwne zestawienie, zdecydowanie nie mój styl, nie moja bajka. Mi się nie podoba. Ja bym tak nie posadziła.

Mirelko magnolię mam od strony zachodniej ale tak rośnie, że ma słonko cały dzień. Tuje przesadzałam w upalny dzień póżnym popołudniem i jak przetrwają to ok, a jak nie to trudno, nie mogłam wytrzymać.
Obecnie czekam, aż będzie chłodniej z posadzeniem na ich miejsce innych roślin, bo mi bardziej na nich zależy
Jeśli chodzi o zestawienia jałowca z powojnikiem to moim zdaniem jak już wczesniej pisałam bardzo ładna kompozycja i na zdjęciach Marty wygląda ślicznie - tak inaczej - miejsce w którym chcę posadzić te jalowce to środek trawnika więc taki kolorowy akcent na zielonej roślinie i zielonym trawniku obok zielonej magnolii(latem!) to fajny przecież widoczek Biorę tą opcję pod uwagę ale ciągle myślę....Jałowce zostaną zielone przez zimę jak powojniki ( może białe?)przekwitną, magnolia straci liście! Mam już 6 szt powojników m.in. biały JPII kwitnie obecnie drugi raz i ma wielkie białe kwiaty z różową pręgą, ślicznie sie prezentuje na pergoli na tle tuj szmaragd.
Reasumując...ile ogrodów i głów do wymyślania nasadzeń tyle pomysłów na rabaty Bardzo się cieszę, że mogę liczyć na m.in. Twoje podpowiedzi i biorę pod uwagę każdy pomysł o którym przeczytam W swoim ogrodzie praktycznie wszystkie rabaty planuję sama z lepszym lub gorszym skutkiem i często naoczni świadkowie dziwią się na moje pomysły ale to mój ogród tak jak z magnolią na środku, rodzinka bardzo się dziwiła, że tu?, że takie drzewo? Nawet znajoma ogrodniczka trawy mi wyśmiała, a ja trwam przy swoim i tyle, bo mi się tak właśnie podoba Jakbyś miała jeszcze jakiś pomysł to chętnie przeanalizuję
Pozdrawiam serdecznie z mokrą bryzą w ten upał!!!
Symetryczno-liryczny z widokiem na Ślężę 15:54, 08 sie 2015

Do góry
Wiosną kwitnąć nie chciała, ale postanowiła mnie zaskoczyć i zakwitła w sierpniu - Magnolia Black Tulip:

Z powodu tych upałów moje hortensje mają się niezbyt dobrze, ciągle latam z wężem i podlewam Limelight:

Vanilla Fraise już mocno się wybarwiła:

Część Anabelle się trzyma ładnie do pionu, ale reszta niemiłosierdnie się rozłożyła, wiec tych nie będę tu pokazywać:

Tylko Silver Dollar (najmniejsza ze wszystkich) jest niewzruszenie piękna w otoczeniu zaczynających kwitnać wrzosów:

Ukojenie dla zmysłów.....taki ma być mój ogródek 08:29, 08 sie 2015

Do góry
Kupowałam azalie w tym roku w szkółce i pytałam czy na południową rabatę mogę ją posadzić? Pani mówiła, że lepiej do cienia albo półcienia w pełnym słońcu da radę, ale będzie krócej kwitła .
Posadziłam na południową rabatę igiełkową. Zobaczymy jak jej tam będzie

Rozumię, że magnolię masz od południowej strony posadzoną?
Magnolia jest duża by dawała na dole cień azali

Szkoda, że zdjęcia nie zrobiłam, pięknie to wyglądało. Nie mam u siebie miejsca, żeby tak zrobić, ale chętnie bym to skopiowała

Takie duże tuje przesadziłaś w upale? Nie wiem czy przetrwają. Musisz dużo wody pod nie lac.

Zestawienie jałowca z powojnikiem? Dla mnie to jakieś takie bardzo wymyślne, dziwne zestawienie, zdecydowanie nie mój styl, nie moja bajka. Mi się nie podoba. Ja bym tak nie posadziła.

Skąpana w słońcu 23:16, 07 sie 2015

Do góry
Jeszcze kwitną liliowce, ale to już końcówka.

Welon panny młodej

Powojnik ma duzo większy kwiat, magnolia przy nim ginie

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 23:08, 07 sie 2015

Do góry
Magnolia lubi lekko kwaśne podłoże i dlatego stosuję dla niej nawóz do iglaków. Albo do magnolii - może jest Magiczna Siła? Zapomniałam czy jest.
Skąpana w słońcu 22:01, 06 sie 2015

Do góry
Bogdzia napisał(a)
Powojnik z magnolią swietnie wyglądaja .Magnolia piękny kolor .Pozdrówka.

Mnie też się podoba chociaż to niezamierzony efekt
Pszczelarnia 17:13, 06 sie 2015

Do góry
Ewo piękne opowieści...i warzywnik i bylinowa( cudna) i krzesła- stare/nowe.
Ciesze się zawsze kiedy zaglądam do Ciebie do wątku i widzę tyle ujęć, i to jakich!
Buki mają niesamowita barwę u Ciebie.
Na bylinowej już nie pielisz teraz?- chyba nie da się w takich łanach.

Rododendronowy ogród II. 06:32, 06 sie 2015

Do góry
anabuko1 napisał(a)
U mnie magnolia zakwitła 3 kwiatami
Ten powojnik z ostaniego zdjątka jest bardzo ciekawy.Co to za odmianka ??

Pewnie sie cieszysz z magnolii bo sliczna. Ten powojnik to powojnik bylinowy Cassandra, ja mam go pierwszy rok ale dłuzej ma Ania Monte to zapytaj ja jak sie sprawuje.
Rododendronowy ogród II. 23:25, 05 sie 2015

Do góry
U mnie magnolia zakwitła 3 kwiatami
Ten powojnik z ostaniego zdjątka jest bardzo ciekawy.Co to za odmianka ??
Skąpana w słońcu 22:00, 05 sie 2015

Do góry
Powojnik z magnolią swietnie wyglądaja .Magnolia piękny kolor .Pozdrówka.
Rododendronowy ogród II. 16:14, 05 sie 2015

Do góry
Bogdzia napisał(a)
ostatnio zakwitły

U mnie też zaczyna kwitnąć magnolia Yellow Bird. Jak się jej wczoraj przyjrzałam to ma chyba tyle samo kwiatów co wiosną
Dwa ogrody 23:07, 04 sie 2015

Do góry
rozark, Krys, nie brylujęto prywatny ogród udostępniony dla mieszkańców Włocławka, kiedyś Bożenka Epodlas już pokazywała fotki niezłe hektary do ogarnięcia
Yoku, odmianowe w pierwszym i drugim roku rosły pięknie, przesadziłam i chorują, zielona Green Jewell zanikła zupełnie. Przesadzałam je z dużą bryłą korzeniową wiosną, a nieodmianowe jesienią, też zdecydowanie są niższe. Wydaje mi się, że odmianowym należy wybrać dobrze miejsce i już ich nie ruszać, pozwalać się rozrastać. Skubnęłam z różowych niedawno sadzonki pędowe, ukorzeniam w doniczkach, zobaczymy, jakie będą efekty tego eksperymentu, Magnolia pokazywała swoje bardzo udane próby
Ewo, Poziomko, podpory podejrzane w arboretum, niby proste, ale mają w sobie architektoniczną elegancję, kolor bym zmieniła, no i praktyczne jak widać

Bogdziu, dziękuję za nazwę liliowca

upał daje się mocno we znaki, dziś zauważyłam, że derenie zaczynają więdnąć, mus podlewać wszystko
jest jednak trójbarwna cynia

i kosmosy z angielskich nasion, rośliny faktycznie niższe, czy powtarzają cechy po wysianiu zebranych nasion?

Ogród w Puszczykowie 18:53, 04 sie 2015

Do góry
Hej
witam się ze wszystkimi bardzo serdecznie Stęskniłam się za Wami i za moim ogrodem również. Z powodu całkiem spontanicznego zrywu zostawiłam rośliny pod czułą mężowską opieką i uciekłam przed upałami Jestem już z powrotem, naprawiam ogrodowe szkody po fali deszczu i wichur, a teraz jeszcze walczę z upałem. Jak nie... , to... wiadomo co

moje klimaty... choć roślin przez szkło powiększające trzeba szukać

magnolia sadzona w tym roku wygląda tak...
podpórka została wyrwana przez wiatr

powojnik przewrócony razem z podpórką

Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 10:33, 04 sie 2015

Do góry
śliczny ten wianek Ci wyszedł!Baardzo!
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 14:02, 03 sie 2015

Do góry
To będzie raport suszy: nie padało od 6 tygodni. Drzewa i krzewy wsadzone jesienią zeszłego roku wysuszyły się. Buk duży stracił liście całkowicie, 1 magnolia poszła również, zwiędła i zgubiła liście, pierwiosnki zasuszyły się na amen, trochę żurawek.

Platan 10-letni zaczął gubić liście. Ale o dziwo tulipanowiec ma się dobrze.

Rośliny dosłowne się gotują i parzą.

Ranczo Szmaragdowa Dolina 12:54, 03 sie 2015

Do góry
Magnolia ma ładne zdrowe listki , owoce smakowite smacznego
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies