Ewa rozplenicowa jeszcze nie skończona brakuje dwóch kulek i miskantów ML z tyłu. Działkę mam ze spadkiem a rabata trochę w dołku(lepiej by wygladała na górce ale jak się nie ma co się lubi...) podsypałam trochę ziemi żeby ją podnieść bo to jedyne mejsce jakie na tą rabatę znalazłam. Rozplenice i rozchodniki to raczej sucho lubią mam nadzieję, że po zimie ruszą i nie bedzie im tam za mokro.
Na rogu rośnie magnolia a ten świerk na nóżce idzie do eksmisji ciągle go przędziorek atakuje coniki zresztą w tym roku wszystkie chore nie mam już na nie siły teraz bym nie kupiła ale teraz to ja czytam ogrodowisko a kiedyś nie czytałam
Pozdrawiam
Magnolia radziła by sadzic co 45/50 cm, nie gęściej. ja sadziłam na45 ale naprzemiennie a widzę że śmiało moglam dac 50. Moja jest szerokolisna, kupiona w OBI z opisem viva.
Mirelko magnolię mam od strony zachodniej ale tak rośnie, że ma słonko cały dzień. Tuje przesadzałam w upalny dzień póżnym popołudniem i jak przetrwają to ok, a jak nie to trudno, nie mogłam wytrzymać.
Obecnie czekam, aż będzie chłodniej z posadzeniem na ich miejsce innych roślin, bo mi bardziej na nich zależy
Jeśli chodzi o zestawienia jałowca z powojnikiem to moim zdaniem jak już wczesniej pisałam bardzo ładna kompozycja i na zdjęciach Marty wygląda ślicznie - tak inaczej - miejsce w którym chcę posadzić te jalowce to środek trawnika więc taki kolorowy akcent na zielonej roślinie i zielonym trawniku obok zielonej magnolii(latem!) to fajny przecież widoczek Biorę tą opcję pod uwagę ale ciągle myślę....Jałowce zostaną zielone przez zimę jak powojniki ( może białe?)przekwitną, magnolia straci liście! Mam już 6 szt powojników m.in. biały JPII kwitnie obecnie drugi raz i ma wielkie białe kwiaty z różową pręgą, ślicznie sie prezentuje na pergoli na tle tuj szmaragd.
Reasumując...ile ogrodów i głów do wymyślania nasadzeń tyle pomysłów na rabaty Bardzo się cieszę, że mogę liczyć na m.in. Twoje podpowiedzi i biorę pod uwagę każdy pomysł o którym przeczytam W swoim ogrodzie praktycznie wszystkie rabaty planuję sama z lepszym lub gorszym skutkiem i często naoczni świadkowie dziwią się na moje pomysły ale to mój ogród tak jak z magnolią na środku, rodzinka bardzo się dziwiła, że tu?, że takie drzewo? Nawet znajoma ogrodniczka trawy mi wyśmiała, a ja trwam przy swoim i tyle, bo mi się tak właśnie podoba Jakbyś miała jeszcze jakiś pomysł to chętnie przeanalizuję
Pozdrawiam serdecznie z mokrą bryzą w ten upał!!!
Kupowałam azalie w tym roku w szkółce i pytałam czy na południową rabatę mogę ją posadzić? Pani mówiła, że lepiej do cienia albo półcienia w pełnym słońcu da radę, ale będzie krócej kwitła .
Posadziłam na południową rabatę igiełkową. Zobaczymy jak jej tam będzie
Rozumię, że magnolię masz od południowej strony posadzoną?
Magnolia jest duża by dawała na dole cień azali
Szkoda, że zdjęcia nie zrobiłam, pięknie to wyglądało. Nie mam u siebie miejsca, żeby tak zrobić, ale chętnie bym to skopiowała
Takie duże tuje przesadziłaś w upale? Nie wiem czy przetrwają. Musisz dużo wody pod nie lac.
Zestawienie jałowca z powojnikiem? Dla mnie to jakieś takie bardzo wymyślne, dziwne zestawienie, zdecydowanie nie mój styl, nie moja bajka. Mi się nie podoba. Ja bym tak nie posadziła.
Ewo piękne opowieści...i warzywnik i bylinowa( cudna) i krzesła- stare/nowe.
Ciesze się zawsze kiedy zaglądam do Ciebie do wątku i widzę tyle ujęć, i to jakich!
Buki mają niesamowita barwę u Ciebie.
Na bylinowej już nie pielisz teraz?- chyba nie da się w takich łanach.
Pewnie sie cieszysz z magnolii bo sliczna. Ten powojnik to powojnik bylinowy Cassandra, ja mam go pierwszy rok ale dłuzej ma Ania Monte to zapytaj ja jak sie sprawuje.
rozark, Krys, nie brylujęto prywatny ogród udostępniony dla mieszkańców Włocławka, kiedyś Bożenka Epodlas już pokazywała fotki niezłe hektary do ogarnięcia Yoku, odmianowe w pierwszym i drugim roku rosły pięknie, przesadziłam i chorują, zielona Green Jewell zanikła zupełnie. Przesadzałam je z dużą bryłą korzeniową wiosną, a nieodmianowe jesienią, też zdecydowanie są niższe. Wydaje mi się, że odmianowym należy wybrać dobrze miejsce i już ich nie ruszać, pozwalać się rozrastać. Skubnęłam z różowych niedawno sadzonki pędowe, ukorzeniam w doniczkach, zobaczymy, jakie będą efekty tego eksperymentu, Magnolia pokazywała swoje bardzo udane próby Ewo, Poziomko, podpory podejrzane w arboretum, niby proste, ale mają w sobie architektoniczną elegancję, kolor bym zmieniła, no i praktyczne jak widać Bogdziu, dziękuję za nazwę liliowca
upał daje się mocno we znaki, dziś zauważyłam, że derenie zaczynają więdnąć, mus podlewać wszystko
jest jednak trójbarwna cynia
i kosmosy z angielskich nasion, rośliny faktycznie niższe, czy powtarzają cechy po wysianiu zebranych nasion?
Hej
witam się ze wszystkimi bardzo serdecznie Stęskniłam się za Wami i za moim ogrodem również. Z powodu całkiem spontanicznego zrywu zostawiłam rośliny pod czułą mężowską opieką i uciekłam przed upałami Jestem już z powrotem, naprawiam ogrodowe szkody po fali deszczu i wichur, a teraz jeszcze walczę z upałem. Jak nie... , to... wiadomo co
moje klimaty... choć roślin przez szkło powiększające trzeba szukać
magnolia sadzona w tym roku wygląda tak...
podpórka została wyrwana przez wiatr
To będzie raport suszy: nie padało od 6 tygodni. Drzewa i krzewy wsadzone jesienią zeszłego roku wysuszyły się. Buk duży stracił liście całkowicie, 1 magnolia poszła również, zwiędła i zgubiła liście, pierwiosnki zasuszyły się na amen, trochę żurawek.
Platan 10-letni zaczął gubić liście. Ale o dziwo tulipanowiec ma się dobrze.