Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "brzozy"

Ogród z tatarakiem w tle 21:15, 19 sty 2015

Do góry
JoannA napisał(a)
Kasiu, przejrzałam cały wątek żeby się zorientować jak wygląda ogród. Bardzo dużo pracy już włożyłaś i efekty są widoczne.
Nie mam żadnych narzędzi żeby narysować jakiś planik, ale ten zrobiony przez Sylwię i Ewę G. jest dobry.
Moja propozycja:
1. Poszerz rabatę przy podjeździe bo zbyt wąska, włącz w nią śliwy, a bukszpany rozsyp na rabacie. Możesz dosadzić parę większych (lub mniejszych) kulek bukszpanowych, trawy, jeżówki. Mogą być rozchodniki, szałwie, zależy co lubisz.
Podoba mi się rabata Madżenkowa u Zety (Roztoczańskie klimaty) i w tym kierunku bym poszła.
https://www.ogrodowisko.pl/watek/2616-roztoczanskie-klimaty?page=648
Pozostałe rabaty (z tujami) też za wąskie, a nasadzenia zbyt gęste (rozchodniki i rozplenice).
Ta okrągła rabata na trawniku też mi nie leży, ale pomysł Ewy G. na brzozy fajny.
2. Na tle żywopłotu z żółtych tuj półokrągła rabata z brzozami, rozplenica i rozchodniki lub kosodrzewina.
U Zety tak to wygląda.
https://www.ogrodowisko.pl/watek/2616-roztoczanskie-klimaty?page=628
Namieszałam troszkę?
pozdrawiam

Asiu dziękuje,że zajrzałaś

Wiesz, nie myślałam o tych kulkach na podjezdzie w ten sposób. Rabate i tak miałam poszerzac, ale wstrzymałam się, bo nie wiedziałam do konca jak to ma wyglądać.

Zastanawaism sie tylko, czy takie porozrzucoane kulki bedą pasowały do tej środkowej rabatyt k. szamba? Bo miałam taki zamysł, aby od frontu było w miare spójnie.
A jesli poszerze te rabate wzdłuz jazdu i porozrzucam kulki, dodam inne rozmiary, to co zrobić z hortkami? Zostawic tak, jak mam? A co z trawkami i zurawkami przed kulkami? Jakoś je pogrupować?
Namieszałaś Kobietko , ale o to mi chodziło
Brzozy i świerki na długiej i wąskiej działce:)) 19:23, 19 sty 2015

Do góry
Witaj Mysza swietne sa Twoje brzozy takie prosciutkie sporo na ogrodowisku podobnych ogrodów bedziesz mogła cos podpatrzec powodzenia
Pomóżcie wyczarować mi ogród 18:52, 19 sty 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Akurat trafiłam, ale dziś robię duży projekt, co jakiś czas zaglądam, żeby oczy zmieniły "widok"

Ha, ha , no u mnie faktycznie oczy mogą zmienić "widok". Magna carta chociaż już kilka miejsc udało mi się zepsuć; no ale nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło; jest ruch w interesie. Znalazłam takie zdjęcie:... swój ogród oglądam teraz głównie na zdjęciach bo właśnie wróciłam z pracy więc choć oko wykol nic nie widać. No i wymyśliłam, że:
1. Po całości żółtego garażu dam tuje Spiralis- taki kształt choinek- (dokupię, taki był plan)- podobają mi się, ładnie przyrastają i chcę ujednolicić tę ścianę;
2. Tuje (szmaragdy 10 sztuk, widać na zdjęciu) przeniosę na płot zielony ten po lewej stronie, o którym rozmawiamy, żeby utworzyć tło z projektu Danusi
3. Trzy cyprysiki przeniosę na prawą stronę od garażu na taki wąski pasek ciemnozielonego płotu tam gdzie teraz pęcherznica - to już granica działki
I chyba będzie dobrze? A później wezmę się za te pozostałe sugestie Danusi; Aha i ekran z cisa oczywiście przed kompostownik; tylko chyba jedną śliwę dam, bo przed oczami mam już trzy brzozy, to w sumie trochę drzew jest. Dobrze, dobrze???

Ogrodnik Mimo Woli cd 16:22, 19 sty 2015

Do góry
Witam Aniu. Jestem tutaj nowa i pełna podziwu Wasym ogrodowym wyczynom. Trafiłam do Ciebie przez 4 pory roku w ogrodzie. Masz brzozy jak lubię I te piękne zestawienia roślin Po prostu pięknie tu.
Bedę zaglądać.
Pokażę nasz ogród 10:56, 19 sty 2015

Do góry
Asia, choinka z brzozy rewelacyjna!
I stroik też.
Widzę, że rewolucja już rozpoczęta
Brzozy i świerki na długiej i wąskiej działce:)) 23:25, 18 sty 2015

Do góry
ZABAEWO dziękuję za odwiedziny. Byłam u Ciebie i te prace są niesamowite

Ten dom jest w pierwszej kolejności do zasłonięcia. Było tam więcej brzózek, ale tylko 3 się uchowały. Jest tam też dąb kolumnowy i 2 klony acer princeton (mają żółte piękne liście). Chciałabym posadzić na końcu działki świerki serbskie i przed nimi z lewej strony 3 brzozy doobr. Myślisz, że będzie ok?
A może ktoś ma inną wizję?
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 23:00, 18 sty 2015

Do góry
Pawlus napisał(a)
A te brzozy po lewej też idą out? Bo już nie pamiętam.

Wszystkie idą out, chyba ze ceny platanów zwalą mnie z nóg....
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 21:25, 18 sty 2015

Do góry
A te brzozy po lewej też idą out? Bo już nie pamiętam.
Moje miejsce na mapie 21:20, 18 sty 2015

Do góry
Całość południowej granicy od wjazdu wygląda tak:

od skrzynki elektrycznej,od frontu będzie płot z litego kamienia,przy siatce po lewej,po obu jej stronach mam duże drzewa-głównie topole,jesiony i brzozy...ale dół jest całkiem goły...

to kolejny fragment idąc w kierunku oczka...

i to ten najbardziej newralgiczny obszar...
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 21:10, 18 sty 2015

Do góry
Miałam w weeknend lenia ogrodowego. Dzisiaj w szarobury dzień cyknęłam tylko cztery fotki...

Z wyciętymi miskantami (leżą i zakrywają swoje własne korzenie) smutno w ogrodzie...
Kulki do regulacji wiosną, będzie wielkie ciach ciach... trawek pomiedzy bukszpanami nie widac...

Carex morrovi variegata - mój ulubiony z moją ulubioną varellą

I moje ulubione trzmielinki. Patrzcie się patrzcie na brzozy. Bo juz właśnie rozesłałam zapytania o platany

Bombki nadal wiszą...leń ogrodowy uniemozliwił mi zdjecie dekoracji bożonarodzeniowych... tylko choinka w domu zniknęła

Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 20:45, 18 sty 2015

Do góry
JoannaP napisał(a)
Mi też bardzo się podoba twój ogród często go odwiedzam te strzępiaste brzozy to chyba Crispa
wielce prawdopodobne
Moje miejsce na mapie 19:21, 18 sty 2015

Do góry

brzozy miały być po środku...ale nie wyszło.Po niwelacji "przewędrowały
Moje miejsce na mapie 19:07, 18 sty 2015

Do góry

cztery brzozy po środku,jak mi się wydawało..
Ogród tworzony z pasją 18:23, 18 sty 2015

Do góry
Mysza napisał(a)
Witaj, wpadłam z rewizytą
Piękny ogród stworzyliście z tatą.
Brzozy super i chciałabym kiedyś doczekać się podgrzybków jak u Ciebie) I te śliwki...ach...zjadłabym...)
Będę zaglądać.

Dziękuję
W zeszlym roku pierwszy raz były podgrzybki, zobaczymy jak będzie w następnych latach
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 18:15, 18 sty 2015

Do góry
Mi też bardzo się podoba twój ogród często go odwiedzam te strzępiaste brzozy to chyba Crispa
Ogród tworzony z pasją 18:13, 18 sty 2015

Do góry
Witaj, wpadłam z rewizytą
Piękny ogród stworzyliście z tatą.
Brzozy super i chciałabym kiedyś doczekać się podgrzybków jak u Ciebie) I te śliwki...ach...zjadłabym...)
Będę zaglądać.
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 13:33, 18 sty 2015

Do góry
Katkak napisał(a)
Matko, Aniu napatrzeć się nie mogę jak cudownie u Ciebie. I to o każdej porze roku. Ale cudo stworzyłaś. Naprawdę Cię podziwiam. Chciałabym żeby i mnie kiedyś udało się na moich 4 arach taki klejnocik stworzyć. Aniu a co ile cisy sadziłaś? Ja co 35 cm, ale u mnie jeszcze malutkie i nigdy nie przycinane. Prawdę mówiąc nie bardzo wiem kiedy, ani jak należy to robić. Podpowiesz? Pozdrawiam .
Wiem, że to zabrzmi jak banał, ale jak zechcesz, włożysz trochę pracy to nie ma rzeczy nie możliwych.

Cisy sadziłam tak by się delikatnie stykały. Co ważne to cięcie, bo jeśli tniesz to one się zagęszczają. Wiem że na początku boli jak trzeba przyciąć co wystaje 'bo takie duże już były' oj strasznie mnie to bolało, a M prawie zawału nie dostał jak zobaczył jak je wyrównałam. Według mnie to sekret wzrostu. Ja tne swoje 2 razy w roku wczesną wiosną i latem. Od góry i po bokach

Brzozy w tym zagajniku brzozowym mam w trzech odmianach (jakie nie powiem bo kupowane jako brzozy) Wydaje mi się że jedna to taka najzwyklejsza, duga o żółtych liściach, a trzecia o takich mocno postrzępionych. One są posadzone w takim trójkącie. Myślę że co 2-2,5 metra. Sadziliśmy je na tzw ka by ładnie wypełniły trójkąt
Brzozy i świerki na długiej i wąskiej działce:)) 13:26, 18 sty 2015

Do góry
Witaj, zaznaczam tytuł mnie zaciekawił bo brzozy uwielbiam
Czekam na zdjęcia, pozdrawiam.
Ogród z tatarakiem w tle 13:07, 18 sty 2015

Do góry
Kasiu, przejrzałam cały wątek żeby się zorientować jak wygląda ogród. Bardzo dużo pracy już włożyłaś i efekty są widoczne.
Nie mam żadnych narzędzi żeby narysować jakiś planik, ale ten zrobiony przez Sylwię i Ewę G. jest dobry.
Moja propozycja:
1. Poszerz rabatę przy podjeździe bo zbyt wąska, włącz w nią śliwy, a bukszpany rozsyp na rabacie. Możesz dosadzić parę większych (lub mniejszych) kulek bukszpanowych, trawy, jeżówki. Mogą być rozchodniki, szałwie, zależy co lubisz.
Podoba mi się rabata Madżenkowa u Zety (Roztoczańskie klimaty) i w tym kierunku bym poszła.
https://www.ogrodowisko.pl/watek/2616-roztoczanskie-klimaty?page=648
Pozostałe rabaty (z tujami) też za wąskie, a nasadzenia zbyt gęste (rozchodniki i rozplenice).
Ta okrągła rabata na trawniku też mi nie leży, ale pomysł Ewy G. na brzozy fajny.
2. Na tle żywopłotu z żółtych tuj półokrągła rabata z brzozami, rozplenica i rozchodniki lub kosodrzewina.
U Zety tak to wygląda.
https://www.ogrodowisko.pl/watek/2616-roztoczanskie-klimaty?page=628
Namieszałam troszkę?
pozdrawiam

Kosolkowa Pasja 09:12, 18 sty 2015

Do góry
Kasya napisał(a)
Olu, tobie sie podobaja szmaragdy ?

Średnio szczerze mówiąc Nie mam na razie ani jednego. Wszyscy dookoła mówią czemu nie obsadziliśmy działki dookoła thujami, przecież to tak fajnie osłania i w goóle, ale ja sie strasznie broniłam Dlatego mamy brzozy, modrzewie i świerki, wolę taką naturalność. Na tej rabacie po prostu nie wiem co innego - dziewczyny radziły zeby były jakies wyższe zielone punkty a szmaragdy są dość wąskie. Cisy oczywiście też, tylko jakoś mi sie wydaje ze niezbyt ładnie pojedynczo sie prezentują.. To kwestia do dyskusji, jak wszystko jeszcze
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies