Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród tworzony z pasją

Ogród tworzony z pasją

Dorota123 21:07, 07 lut 2015

Och Karol pędzisz z prędkością światła Pozdrawiam.
szemusia 21:08, 07 lut 2015

Trawy to jednak o każdej porze roku dają efekt (no może poza wiosną, po ścięciu nie ). Czekam, aż moje takie wyrosną.
Czytam, że też lubisz pobawic się w ukorzenianie. Też udało mi się tym sposobem rozmnożyć pęchęrznicę, dereń, berberysy, forsycję i różne hortensje Fajny sposób na powiększenie liczby roslinek.
Ale z tymi hortensjami to chyba jeszcze czas?
Pozdrawiam
barbara_kraj... 21:40, 07 lut 2015

Karolu, ponieważ z powodzeniem próbujesz rozmnażać rośliny z patyczków, to podpowiadam, że oprócz tych, które juz rozmnożyłeś możesz rozmnożyć np.: lawendę, bukszpany, winobluszcze a nawet róże.

Ja dla pewności na patyczki nakładam butelki plastykowe z odciętym dnem. Takie 'niby szklarenki' zabezpieczają patyczki przed wiatrami, wysychaniem podłoża. Ważne, aby całość nie znajdowała się w zbyt nasłonecznionym miejscu.
Nie wygląda to zbyt estetycznie, ale efekt jest prawie 100%
Karol99 21:42, 07 lut 2015

Dorota123 napisał(a)
Och Karol pędzisz z prędkością światła Pozdrawiam.

Taka pogoda za oknem, to chociaż tu możemy nacieszyć się ogrodami
Odpozdrawiam
Karol99 21:43, 07 lut 2015

szemusia napisał(a)
Trawy to jednak o każdej porze roku dają efekt (no może poza wiosną, po ścięciu nie ). Czekam, aż moje takie wyrosną.
Czytam, że też lubisz pobawic się w ukorzenianie. Też udało mi się tym sposobem rozmnożyć pęchęrznicę, dereń, berberysy, forsycję i różne hortensje Fajny sposób na powiększenie liczby roslinek.
Ale z tymi hortensjami to chyba jeszcze czas?
Pozdrawiam

Tak, jeszcze z jakiś miesiac zanim będe ukorzeniać hortki. Berberysy ukorzenialas ze zdrewniałych?
Karol99 21:45, 07 lut 2015

barbara_krajewska napisał(a)
Karolu, ponieważ z powodzeniem próbujesz rozmnażać rośliny z patyczków, to podpowiadam, że oprócz tych, które juz rozmnożyłeś możesz rozmnożyć np.: lawendę, bukszpany, winobluszcze a nawet róże.

Ja dla pewności na patyczki nakładam butelki plastykowe z odciętym dnem. Takie 'niby szklarenki' zabezpieczają patyczki przed wiatrami, wysychaniem podłoża. Ważne, aby całość nie znajdowała się w zbyt nasłonecznionym miejscu.
Nie wygląda to zbyt estetycznie, ale efekt jest prawie 100%

Zapomniałem, winobluszcz rozmnożyłem. To chyba najprostsza roślinka do ukorzeniania. Chcę właśnie ukorzenić róże, tylko się zastanawiam czy można na wiosnę ze zdrewniałych? Masz z tym jakieś doświadczenie?
szemusia 21:48, 07 lut 2015

A mój patent jest taki, że na dość szeroką doniczkę zakładam zwykłą torebkę foliową (podpieram ją od srodka jakimś patykiem). Butelki u mnie się sprawdzają tylko na małych doniczkach, a ja hurtem w jeden pojemnik wkładam kilka roślinek, więc butelka by tego nie zakryła.
Niestety, jak pisze Basia, nie jest to zbyt ładne, więc chowam przed wzrokiem innych
A jak Ty sobie raadzisz? Bo pewnie masz swój sposób, skoro już tyle roślinek rozmnożyłeś
Karol99 21:58, 07 lut 2015

szemusia napisał(a)
A mój patent jest taki, że na dość szeroką doniczkę zakładam zwykłą torebkę foliową (podpieram ją od srodka jakimś patykiem). Butelki u mnie się sprawdzają tylko na małych doniczkach, a ja hurtem w jeden pojemnik wkładam kilka roślinek, więc butelka by tego nie zakryła.
Niestety, jak pisze Basia, nie jest to zbyt ładne, więc chowam przed wzrokiem innych
A jak Ty sobie raadzisz? Bo pewnie masz swój sposób, skoro już tyle roślinek rozmnożyłeś

Ja szczerze mówiąc nigdy nie nakładałem butelek. W tym roku spróbuję, może będą jeszcze lepsze efekty.
Mój rozmnażalnik schowany jest w rogu działki, gdzie jest całkowicie zasłonięty. Brzozy dają przyjemny półcień, a tuje chronią przed wiatrem. Nawet w zime zostawiam tam sadzonki. Ja na początku robiłem to dla zabawy, ale kiedyś się udało i zacząłem sobie po trochu rozmnażać. Wkładam pędy do doniczek z torfem i pilnuje aby miały mokro. Nie mogę ukorzenić dereni, a niby takie łatwe do rozmnożenia i berberysów. Może robiłem to w złym terminie. Spróbuje w tym roku wczesna wiosną zobaczymy jak mi pojdzie
szemusia 22:05, 07 lut 2015

Ja ukorzeniam głównie z takich półzdrawniałych, więc głownie koniec czerwca, lipiec. Jedynie forsycje ciachalam jakoś zimą, zasypywałam piskiem i później sadziłam do ziemi.
Derenie też z półzdrewniałych. Zauważyłam też, że derenie bardzo szybko ukorzeniają się z przygiętych gałązek. Więc jak inaczej nie możesz, to przygnij kilka gałązek. Z pewnością się uda
A to zakrywanie to po to, by tak szybko wody nie traciły, zmiększamy im wilgotność.
Karol99 22:15, 07 lut 2015

szemusia napisał(a)
Ja ukorzeniam głównie z takich półzdrawniałych, więc głownie koniec czerwca, lipiec. Jedynie forsycje ciachalam jakoś zimą, zasypywałam piskiem i później sadziłam do ziemi.
Derenie też z półzdrewniałych. Zauważyłam też, że derenie bardzo szybko ukorzeniają się z przygiętych gałązek. Więc jak inaczej nie możesz, to przygnij kilka gałązek. Z pewnością się uda
A to zakrywanie to po to, by tak szybko wody nie traciły, zmiększamy im wilgotność.

Dereniom to ja nie odpuszcze, muszę je w tym roku ukorzenić choćby nie wiem co się działo.