Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Brzozy i świerki na długiej i wąskiej działce:))

Brzozy i świerki na długiej i wąskiej działce:))

wietrzyk 09:09, 10 lut 2015

Mysza napisał(a)

Może nazwiemy to wersją nr 2 .będzie łątwiej rozpoznawać.

Ładne linie, niebanalny układ Fajnie Ci to wyszło
Zgadzam się z Toszką co do drzew. Lepiej zaplanować odmiany w docelowych rozmiarach. Gosia piszesz, że brzozy to 1 Doorenbos, a pozostałe dwie? Betula Pendula? To ogromne drzewiska będą, nie dasz rady ich formowac.

http://www.szkolkikornickie.pl/go.live.php/PL-H3/katalog/SNzM%3D/brzoza-brodawkowata.html?title=Brzoza%20brodawkowata

Chyba, że inne?
wietrzyk 10:05, 10 lut 2015

Może spróbuj tak narysować, rzutem z góry i zachowując skalę wielkości.

AgataBC 10:34, 10 lut 2015

Gosiu gdzieś jest ??

więc tak. Co do drzew to mają rację osoby co tu wcześniej o nich pisały. Choć ja też myślę, że Gosia o tym wie i świadomie chce zaryzykować i tak zrobić- ewentualnie czas skoryguje. Serby można ciąć, a efekt będzie szybko. Ewentualnie można zredukować ich ilość żeby bardziej ażurowo wyglądały a nie taka zbita ściana. Brzozy dają świetlisty ładny cień, pożyteczne rosnę trochę inaczej niż brodawkowata. Z czasem może je Gosia wytnie i zostawi tylko Doorenbos.
Druga sprawa to to, że drzewa wzdłuż linii bocznych ogrodu jeszcze bardziej go wydłużają.. i tylko te cisy w podziale pokoi go ciut skracają, poszerzają i blokują patrzenie na dal.. i oby z nimi się nic nie zmieniło

Tu wrzucam plan jak ja to widzę tak na pierwszą myśl, to co mi się nasunęło.

1. to jak wiadomo wrzosowisko, brzozy, trawy, krokusy, berberysy, itp.
2. dąb kolumnowy, pod nim mogą być hosty
3. to te sosny piramidalne (choć też dla nich przyszłości na wiele lat w tym ogrodzie nie widzę) pod nimi red baron.
4. wiśnie, które chciałaś(3 to chyba za dużo, dwie wystarczą-korony szybko urosną) hortensje pod nimi.
5. tuje i pod nimi róże dwie odmiany rabatowe-jasny i ciemny róż albo róż i biel, pod nimi w końcu LAWENDA i koniecznie obwódka z bukszpanu. Gdzie nie gdzie może z róż wystawać czosnek lub jakieś ażurowe lekkie byliny w zbliżonych barwach.
6. sebry. ewentualnie mniejsza ilość, żeby efekt nie był za ciężki, gęsty. Tylko taka ażurowa ściana. (gdyby miało ich nie być to ewentualnie mogłyby być jakieś świerki, ale koniecznie z szeroką podstawą- to też trochę poszerzy ogród. A im wyżej tym węziej. Tylko, że ich już nie utniesz a serby można). Więc ja i tak stawiam na serby.

Musisz zdecydować co z klonami- bo albo one albo te wiśnie.
To taka moja pierwsza myśl. Tylko ta część przy basenie i na przeciw niego będzie trochę nudna ale basen musi być więc narazie trzeba się z tym pogodzić, że nie będzie tam nie wiadomo czego..

AgataBC 10:45, 10 lut 2015

wietrzyk napisał(a)
Może spróbuj tak narysować, rzutem z góry i zachowując skalę wielkości.

Te pozostałe dwie brzozy to są chyba z tego co pamietam pożyteczne(ale dalej nie wiem) i jedna pożyteczna Doorenbos. Nie wiem czy Gosia wie że Doorenbos to brzoza pożyteczna właśnie.

Dobrze, że tak to rozrysowałaś, można sobie wyobrazić
Pola 11:00, 10 lut 2015

Gosiu, czy nie będzie wam przeszkadzał przy basenie cień z brzóz no i liście spadające do wody, pamiętam, że gdy u mnie był basen to mój eM który zajmował się czyszczeniem miał wielki problem, ale niestety drzewa były u sąsiadów i niec na to nie mogliśmy poradzić....
AgataBC 11:04, 10 lut 2015

Pola napisał(a)
Gosiu, czy nie będzie wam przeszkadzał przy basenie cień z brzóz no i liście spadające do wody, pamiętam, że gdy u mnie był basen to mój eM który zajmował się czyszczeniem miał wielki problem, ale niestety drzewa były u sąsiadów i niec na to nie mogliśmy poradzić....

zanim te brzozy urosną to pewnie basenu już nie będzie..ale słuszna uwaga. Z tego co Gosia pisała to lekki cień przy basenie wskazany. Dobrze, że to jej brzozy to wywali jak będzie źle.
Mysza 11:58, 10 lut 2015

Dziewczyny jestem.Tj.wyspal mi sie komputer i mam problem.
Wzielam syna tablet, ale nie lubie na nim cokolwiek robic.

Przepraszam za to.bede probowala cos zdzialac.jak sie nie uda to bede strasznie ograniczona.
Toszka dzieki, podpatruje Dominiki ogrod.

WIETRZYKU myslalam od rana o Tobie.
Podoba mi sie ten Alana ogrod.
sProbuje zrobic obrysy z drzewami jak zrobie kompa
dziekuje.

AGCIU ladnie rozplanowalas.Widzisz jak ja pisze, szalu dostane.I jak ja teraz wytrzymam bez Ogrodowiska
a Doorebnos to 6m w koronie mam liczyc tak?A te normalne to ile?

Polu, Agcia ma racje zanim brzozy wyrosna, to i dzieci podrosna.A cien zbawienny tam.

kochane odziekuje WAM.
Juzia 12:04, 10 lut 2015

49 postów i żadnych konkretów?
Oj Gosiu...
Miałaś pisać w jednym poście a nie jedno zdanie na jeden post
hehe

Ja dalej obstaję za przesadzeniem brzóz. Ale to Twój wybór.
Wrzosowisko pod obecnymi brzozami raczej słabo, bo będzie mega cień od serbów i tujek sąsiada.
Dąb tam na końcu też jakoś dziwnie....na środku rabaty.

Oj musisz myśleć intensywnie! Masz kłopota z tymi drzewami.

Klony w końcu zostają czy nie?
Iwk4 13:40, 10 lut 2015

Gosia pisze w jednym poście. Od rana sie nie odzywała, to dziewczyn zasługa i mądrych rad.
Są jakieś konkrety, Gosia teraz myśli, jak naprawić komputer i komu podarować nadmiar drzew
Podczytuję na bieżąco, ale Wietrzyk i Toszka mają tyle racji w tym, co piszą, ze ja się już nie odzywam z moim nikłym doświadczeniem. Pomysł z rozrysowaniem koron drzew tak mi się spodobał, ze oczy otworzyłam, jak potem drzewa mogą na siebie nachodzić i z tego sobie nie zdajemy sprawy.
Jestem za wiśniami.
Mysza 14:16, 10 lut 2015

UDAŁO SIĘ
Naprawiony

Dziewczyny dziękuję za podpowiedzi.

JUZIU myślę, myślę.

IWONKO dziękuję, że pięknie podsumowałaś poranek

Z drzewami pomyślałam tak;
dąb kolumnowy jeśli nigdzie się nie wkomponuje to wydam,
klony żółte prawdopodobnie też. Wolę wisienki osobliwe

Co do brzózek to pomyślałam,żeby te 2 duże wymienić na doorenbosa jednego lub dwa.One są niższe.
Świerki mogłabym ciąć na żywopłot jak podrosną brzózki, albo posadzić je rzadziej jak pisała Wietrzyk i Agcia.

Z brzózkowego zagajnika nie zrezygnujemy.