Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Luki"

II Spotkanie Ogrodowiska na nartach, deskach, sankach i zjeździe na byle czym :) styczeń 2014 19:56, 10 sty 2014

Do góry
Szoda tylko, że dzwięku nie ma
Ogród cioci 19:48, 10 sty 2014

Do góry
Luki napisał(a)
To tyle, pominąłem półkole po lewej bo nie wiem czy tam coś planujesz.

1 - stożki bukszpanowe
2 - kule bukszpanowe
3 - żurawki
4 - tawułki cięte w kule
5 - trzmielina na pniu
6 - imperata Red Baron
7 - turzyca 'Frosted Curls', 'Amazon Mist' lub 'Ice Dance'
8 - berberys czerwony Admiration lub bagatellet w formie kulek lub żywopłociku.
Te dodatki to tylko moja radosna twórczość, czy słuszna to nie wiem, specjalistą nie jestem

Co do żurawek w odcieniu czerwieni, na słońce polecam szczególnie odmiane Cherry Cola, bardzo ładna jest też odmiana Rio rośnie u mnie od sierpnia i nie przypalała się, ale nie wiem jak będzie dalej. Ze zblirzonej kolorystyki lub ciemnych odmian to polecam: Obsidian, Creole Night, Mahogany, Sparkling Burgundy. Ciekawie wyglądać mogłaby też wyglądać żuraweczka Solar Eclipse, ale może się troszke przypalać. Oczywiście trzeba pamiętać, że żadna żurawka nie wytrzyma patelni jeżeli nie będziemy jej podlewać w słoneczne, a w szczegołności upalne dni

Wielkie , wielkie dzięki Teraz to jest plan Półkole po lewej będzie wysypane kamykiem i może ciurkadełko przed altanką z obwódką bukszpanową niziutką Żurawki będą pod magnolką to pewne
Jeszcze raz bardzo dziękuję
Ogród cioci 18:42, 10 sty 2014

Do góry
To tyle, pominąłem półkole po lewej bo nie wiem czy tam coś planujesz.

1 - stożki bukszpanowe
2 - kule bukszpanowe
3 - żurawki
4 - tawułki cięte w kule
5 - trzmielina na pniu
6 - imperata Red Baron
7 - turzyca 'Frosted Curls', 'Amazon Mist' lub 'Ice Dance'
8 - berberys czerwony Admiration lub bagatellet w formie kulek lub żywopłociku.
Te dodatki to tylko moja radosna twórczość, czy słuszna to nie wiem, specjalistą nie jestem

Co do żurawek w odcieniu czerwieni, na słońce polecam szczególnie odmiane Cherry Cola, bardzo ładna jest też odmiana Rio rośnie u mnie od sierpnia i nie przypalała się, ale nie wiem jak będzie dalej. Ze zblirzonej kolorystyki lub ciemnych odmian to polecam: Obsidian, Creole Night, Mahogany, Sparkling Burgundy. Ciekawie wyglądać mogłaby też wyglądać żuraweczka Solar Eclipse, ale może się troszke przypalać. Oczywiście trzeba pamiętać, że żadna żurawka nie wytrzyma patelni jeżeli nie będziemy jej podlewać w słoneczne, a w szczegołności upalne dni
Ogród cioci 17:46, 10 sty 2014

Do góry
Luki napisał(a)
Tak bardzo wstępnie bo jeszcze kilka pytanek. Planujesz tam kule i stożki bukszpanowe, żółte trzmieliny na pniu. trawke Red Baron, hakonechloa, berberysy admiration, no na tym co wrzuciłem pod magnolią rzuciłem żurawki. Tak się zastanawiam czy nie lepsze byłyby turzyce zamiast hakone.

Kule bukszapnowe przyjąłem 30 i 40 . Stożki nie wiem jaką mogą mieć średnice, ale zakładam, że większe ok 70cm a mniejsze 40cm. Co ty na to ?? Kombinuje dalej

Jak super A któreTurzyce?? Luki ale napisz które żórawki bo tam patelnia jest Zamiast niektórych bukszpanowych kulek mogą być np. Thuje zachodnie np golden glob albo tawulki japońskie takie cięte w kulkę Super wygląda taki prawdziwy plan
Ogród cioci 17:36, 10 sty 2014

Do góry
Tak bardzo wstępnie bo jeszcze kilka pytanek. Planujesz tam kule i stożki bukszpanowe, żółte trzmieliny na pniu. trawke Red Baron, hakonechloa, berberysy admiration, no na tym co wrzuciłem pod magnolią rzuciłem żurawki. Tak się zastanawiam czy nie lepsze byłyby turzyce zamiast hakone.

Kule bukszapnowe przyjąłem 30 i 40 . Stożki nie wiem jaką mogą mieć średnice, ale zakładam, że większe ok 70cm a mniejsze 40cm. Co ty na to ?? Kombinuje dalej
Ogród cioci 17:15, 10 sty 2014

Do góry
Luki napisał(a)
Właśnie wróciłem do domu wymiary skopowane, ale coś mi nie pasują te półkola one na pewno kończą się 1,6m od budynku bo na rysunku bardzo małe wyszły,a na zdjęciach jakoś bardziej wychodzą od prostych lini rabaty, na pewno więcej niż 40cm. Chyba, że podałaś już wymiar po poszerzeniu rabaty
Co do stozków to wiem, że takie metrowe jest szansa kupić za ok 100 zł. Takie ok.150cm będę sporo droższe. Kulki na plantacji pod wrocławiem z tego co wyczytałem na forum sprzedawane są po 8zł, ale żądnych konkretów nie znam. Trzeba wypytać wrocławianki

W miejscach gdzie teraz jest prosta rabata jest 90 cm po poszerzeniu będzie 120. Ceny stożków właśnie tak szacowałam ale u nas takich nie ma Liczę że te wyższe około 250 zł mogą kosztować
Dzięki za informacje bo nie znam cen bukszpanów wcale a widziałam nawet takie za 700-800 zł wcale nie wielkie
Rododendronowy ogród II. 17:04, 10 sty 2014

Do góry
AniaDS napisał(a)
No proszę, u mnie też floksy do łask powróciły, mam taką jedną, piękną białą odmianę, wysoko rosnącą i kwitnącą przez większość sezonu, co roku je rozsadzam i zapełniam nimi luki między różami .
W dodatku co roku odwiedzają je nasze "koliberki," do innych kwiatów w ogrodzie nie podlatują wcale

Aniu masz rację , koliberki najłatwiej można spotkac na floksach , ja też mam ich zdjecia

Bywają też na pysznogłówce

Pozdrówka przesyłam.
Ogród cioci 17:02, 10 sty 2014

Do góry
Właśnie wróciłem do domu wymiary skopowane, ale coś mi nie pasują te półkola one na pewno kończą się 1,6m od budynku bo na rysunku bardzo małe wyszły,a na zdjęciach jakoś bardziej wychodzą od prostych lini rabaty, na pewno więcej niż 40cm. Chyba, że podałaś już wymiar po poszerzeniu rabaty
Co do stozków to wiem, że takie metrowe jest szansa kupić za ok 100 zł. Takie ok.150cm będę sporo droższe. Kulki na plantacji pod wrocławiem z tego co wyczytałem na forum sprzedawane są po 8zł, ale żądnych konkretów nie znam. Trzeba wypytać wrocławianki
Ogród cioci 12:00, 10 sty 2014

Do góry
elzbieta_g napisał(a)
ja wiosną kupiłam żurawkę bordową, zupełnie nie znając tej roślinki , posadziła ją na skalniaku na pełnym słońcu i w kamykach, pięknie się rozrosła, zero przypalenia dopiero jak trafiłam na forum doczytałam to i owo to przesadziłam ją do cienia Luki Ci doradzi

Elu tam jest gorąco dodatkowo bo ściana jeszcze się nagrzewa
Ogród cioci 11:53, 10 sty 2014

Do góry
ja wiosną kupiłam żurawkę bordową, zupełnie nie znając tej roślinki , posadziła ją na skalniaku na pełnym słońcu i w kamykach, pięknie się rozrosła, zero przypalenia dopiero jak trafiłam na forum doczytałam to i owo to przesadziłam ją do cienia Luki Ci doradzi
Ogród cioci 11:08, 10 sty 2014

Do góry
Luki napisał(a)
Ja jak mogę dorzucić swoje 5 groszy Nie wyrzucałbym magnoli. Zastanawiam się tylko jak głęboka jest rabata i czy wszystko się zmieści, planujesz ją poszerzać ??
Jak dokładnie pomierzysz całą rabate to jutro wieczorem moge cos wyrysować, w taki sposób jak robiłem to u siebie

Luki magnolia zostaje to postanowione Rabatę poszerzę trochę i zaraz pomierzę Bardzo będę wdzięczna za rysunek
Ogród cioci 00:00, 10 sty 2014

Do góry
Ja jak mogę dorzucić swoje 5 groszy Nie wyrzucałbym magnoli. Zastanawiam się tylko jak głęboka jest rabata i czy wszystko się zmieści, planujesz ją poszerzać ??
Jak dokładnie pomierzysz całą rabate to jutro wieczorem moge cos wyrysować, w taki sposób jak robiłem to u siebie
Rododendronowy ogród II. 22:34, 09 sty 2014

Do góry
No proszę, u mnie też floksy do łask powróciły, mam taką jedną, piękną białą odmianę, wysoko rosnącą i kwitnącą przez większość sezonu, co roku je rozsadzam i zapełniam nimi luki między różami .
W dodatku co roku odwiedzają je nasze "koliberki," do innych kwiatów w ogrodzie nie podlatują wcale

Kwiatowy ogródek Monteverde 21:01, 09 sty 2014

Do góry
Luki napisał(a)
Zgłaszam się po foteczke rozchodników

Tu nie mogę, bo nie moja
Kwiatowy ogródek Monteverde 20:57, 09 sty 2014

Do góry
Zgłaszam się po foteczke rozchodników
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 13:42, 09 sty 2014

Do góry
Z tym dylematem walczę od momentu poznania Ogrodowiska, ale lubie ten dylemat
Rośliny, które wymieniłaś to wcale nie dużo, a gdy sobie wykreśle róże, które u mnie nie rosną to lista jest jescze mniejsza. Mam właśnie dwie takie bylinowe rabaty, które wymagają polepszenia, aby w zimie nie były łysym plackiem
Ogród z łezką 13:31, 09 sty 2014

Do góry
Luki napisał(a)
Po cichutku przyglądam się planowaniu i mam jedno pytanko jesteś zadowolona z tej Nigry bo zastanawiam się jeszcze nad wyborem Pissardi i nie wiem, która ładniejsza?

Z tego co pamiętam...one są podobne bardzo. Nigrę mi Danusia poleciła, to kupiłam. Ale mam ją za krótko, żeby się wypowiadać, od zeszłego sezonu.
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 13:08, 09 sty 2014

Do góry
Właśnie odkryłem wychodzące z ziemi tulipany ale specjalnie mnie to nie martwi bo o nich zapomniałem i szkoda nie będzie
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 13:03, 09 sty 2014

Do góry
Aniu wcale nie tak mało to pokaże jeszcze kilka wieczorem lub jutro specjalnie dla CIebie
Część żurawek właśnie tak teraz wygląda, zazwyczaj te młodsze bo są niskie, starsze troszke się położyły, a część wygląda okropnie znalazłem dzisiaj też jedną, która chyba zgniła, ale była bardzo malutka. O zdjęcie poprosze

Irenko bardzo dziękuje, kto wie czy rabat nie przejdzie metamorfozy, takiej całościowej na 16 metrach ale to na pewno przyszłość i nie na ten rok, chociaż kto wie. Jałowiec musi zacząć się bać
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 12:35, 09 sty 2014

Do góry
Luki napisał(a)
Irenko plan dość ambitny, ale na szczęście w tych cięższych pracach pojawi się pomoc, czy uda się wszytsko zrealizować to nie wiem, ale jestem dobrej myśl. Osobiście najbardziej zależy mi na rabatch
Z ilością planów również nie oszczędasz jak czytałem, pracowity rok się szykuje

Pracowity ale to lubimy
Zapomniałam pochwalić tę nową rabatę, bardzo ładna
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies