Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą 00:03, 09 paź 2018

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)

Jakie piekne jezyczki, a dlaczego one u mnie nie chca rosnoc. Czym kamisz, ze tak piekne.
U mnie liscie schna mimo podlewania.
Elu! Sama jestem zadziwionataką żywotnością tej języczki. Kupując na miejscowym ryneczku od jakiejś babuni miałam zapewnienie, że to roślinka max do 60-70 cm. A ona u mnie ma z jakieś 170 cm
Niczym jej nie karmię. Nawet nie podlewam. Jedynie w tym roku przez kilka dni tych największych upałów położyłam na nią siatkę cieniującą bo ogromne liście omdlewały i niektóre na obrzeżach zaczynały przysychać.
Kilka metrów dalej mam drugą języczkę ale ta rośnie skromnie - max do 0,5 metra
Ptasi gaj 00:00, 09 paź 2018

Do góry
Dobranoc
Ptasi gaj 00:00, 09 paź 2018

Do góry
anka_ napisał(a)
Elu co to za cudnie przebarwione drzewko na przedostatniej fotce?

Wstawiłam u siebie zaległe fotki oczka o które prosiłaś (na tyle ile posiadam).

Chodzi ci o to, to klon podam nazwę jutro. Te liście utrzymują się 3 tydzień i co dzień ladniejsze. Jest drogie za takie metrowe Dalmacja 110 zł km AM 2 szt.

Jutro zajrzę do ciebie, oczy już każą spać.

Ptasi gaj 23:52, 08 paź 2018

Do góry
Oczko przykryte siatka

Już się przebarwiają co dzień więcej lisci

Ptasi gaj 23:47, 08 paź 2018

Do góry
CD

Ptasi gaj 23:42, 08 paź 2018

Do góry
Dąb Monument kupiłam go 7 lat temu miał 60 cm bardzo zdrowy welkie liście ma.
Tutaj sucho nawet bardzo.

Ptasi gaj 23:34, 08 paź 2018

Do góry
CD

n

Ptasi gaj 23:30, 08 paź 2018

Do góry
Wczorajsze

W tym roku bardzo dużą opadzina iglaków mimo podlewania

Kiedyś będzie tu ogród 23:19, 08 paź 2018

Do góry
Anka wyslij jak jest, chrzan kadry.

Elu przede wszystkim bardzo ci dziękuję za zdjęcia poglądowe z budowy twojego oczka. Bardzo ułatwiły mi pracę. Niestety ja takiej dokładnej dokumentacji nie posiadam, bo robota była w deszczu na wariata.
Chciałam dzisiaj pstryknąć fotkę z góry ale z przyczyn technicznych wyższe piętro jest chwilowo niedostępne (mam gniazdo szerszeni).

Ale od początku...
W wykop poszła wełna mineralna, no to agrowłóknina gęsta i folia.
Oczko (tafla wody) ma w najszerszych miejscach wymiary 7m x 4,8m.
Rozmieszczenie półek:

Od brzegów do czerwonej linii idzie strefa płytka- głębokość od lustra wody od 25 cm (tam gdzie plaża) do ok 40 cm bliżej kaskady.
Jasna zieleń - półki na lilie wodne.
Jasno niebieski- dodatkowa półka ułatwiające ewentualne wejście w strefę głęboką.
Ciemno niebieski- strefa głęboka- głębokość ok 1,5 m.

W strefie 'plaży'- wyjście dla zwierzaków- brzegi bardzo łagodne, nieco bardziej ostre im bliżej kaskady.

Na brzegach półki nieco większe otoczaki mające za zadanie trzymać drobniejszy żwir.
W moim małym ogródeczku - Dorota 22:27, 08 paź 2018

Do góry
Takimi wawozami chodzilam w Kazimierzu.
Tak sobie mysle jak taka ladna pogoda moze pojechac bo najpiekniejsze sa jesienia.
Kusi mnie tez arboretum w Rogowie zobaczyc przepiekne klony japonskie, ale czy nie za wczesnie.

Dorotko cudowna pogoda oby tak bylo jak najdluzej.
Ogród Małej Mi 2017 22:15, 08 paź 2018

Do góry
Mala_Mi napisał(a)

Niestety mam plagę ślimaków nagusów i nikt mnie nie przekona do zakładania kompostownika tak wielkiego jak mi jest potrzebny.
Mam tez za dużo trawy, która się fatalnie kompostuje.
Mam sąsiadów i ślimaki jak i gnijąca trawa w ogromnej ilości
Nie mam siły do przerzucania kompostu...

Aniu trawa? Do kompostownika wrzuca sie trawe przesuszona a nie mokra przynajmniej powinna przez jeden dzien byc rozlozona na 20 cm i pozniej wrzucicdo kompostu.
Teraz bede trawe mieszac z rozdrobiona brzoza.
Kompost wtedy smierdzi jak jest mokry.
Aniu nie namawiam, ale przerzucam tylko 1 raz i kompostownik jest przykryty woda nie cieknie do kompostu.
Wybieram kompost z dolu a na wierzchu sie rozklada.

Pozdrawiam
Ogród Małej Mi 2017 22:05, 08 paź 2018

Do góry
Mala_Mi napisał(a)

I Ty mi to mówisz.. ja jeszcze potrzebuję ze 2 miesiące .. to urobek z 3 godzin wyjscia do ogrodu.. ubite na maksa..i śladu nie widac w ogrodzie. To skala roboty w duzym ogrodzie. I te kilometry lecą ..

Mały ogrod małe zmartwiemia duzy to bol glowy. Pieknie wyglada, ale wystarczy sie troche po lenić to czlowiek pozniej z roboty nie wyjdzie.
Obcinalam brzozy teraz sterty do zmielenia. Wycinalam trawy irysow, zmarzniete cynie, kosmosy, badyle roż co nie kwitna i sterta na 2 m suszy sie wszystko na zerdziach albo pojdzie do kompostu reszta do spalenia.

Kompostownik dobra rzecz nie wyobrazam sobie tego jakbym miala wszystko wywozic.
Aniu zrob sterte w rogu i tam wszystko laduj szkoda benzyny i tego pchania do tych worow, Chyba, ze nie masz, gdzie i nie chcesz.
Daj spokoj tyle zachodu a niech sie nawet rozklada rok dwa.
Tak bym zrobila.

Ptasi gaj 21:42, 08 paź 2018

Do góry

Moj trawnik nawozony 3 tygodnie temu. Powinnas nawiezc juz troche pozno.

Jutro sypię.
...uDany ogród 21:35, 08 paź 2018

Do góry
dana1s napisał(a)

Eluniu często u Ciebie bywam, ale mało piszę ostatnio. Mam tyle różnych zajęć, że czasu wystarcza mi tylko na czytanie i podziwianie zdjęć ogrodu
Tegoroczna jesień jest niesamowita, dzisiaj jechałam z M przez lasy i miałam ały czas "rozdziawioną paszczę" taki piękny widok, oby jak najdłużej!

Bardzo się cieszę, że podobają Ci się moje zdjęcia. Dziękuję
Zabraliśmy się wreszcie za domek ogrodnika, bo nawet nie było się gdzie schować w razie deszczu, a może nawet prześpimy w nim kilka nocy.
My jutro rano wybieramy się do lasu na grzyby, ja bardziej robić zdjęcia, ale niech będzie że na grzybobranie

Z budowy normalnego domu dalej nici, ale chyba wybudujemy domek na zgłoszenie, bo się miasto zgodziło, a później go rozbuduję.
Buziaki!!

No i tak zrob zglaszaj male budowle potem zrob laczniki i bedzie git.
Znam ten bol jak jezdzilismy z kosiarka, grabiami w bagazniku jak cyganie.

Lubie grzyby zbierac ale u siebie ciesze sie, jak one maslaki tak siedza w mchu. Sporo juz zebralam daje do sloikow i susze.

Ciesze sie, ze cichaczem jestes u mnie.
Fotka majstersztyk, hosta piekne kolory.

Pozdrawiam do nastepnego widzynia
Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą 21:14, 08 paź 2018

Do góry

Jakie piekne jezyczki, a dlaczego one u mnie nie chca rosnoc. Czym kamisz, ze tak piekne.
U mnie liscie schna mimo podlewania.
Miejski azyl 21:01, 08 paź 2018

Do góry
Sima napisał(a)
Pamiętacie może oczko, które zaczęłam robić? - jeszcze nie skończyliśmy!
Ale jak na razie eksperyment się udaje - roślinność świetnie filtrowała wodę (którą też troszkę zabarwiłam na niebiesko jak były giga upały)i nie zagloniło mi się - woda jest cały czas klarowna a my sukcesywnie dokupujemy kamieni na brzegi. Mamy ważki, żuki, pływaki i ani jednego komara

Witam Hania
Przygladam sie focie oczka i nie wiem gdzie gora, dol i boki szczerze.
Wytlumacz to piszesz, ze zabarwilas na niebiesko co to za eksperyment o ktorym ja nie wiem.
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 20:54, 08 paź 2018

Do góry

Ewa a co to za trawa tez ma piekne wiechy srebrzyste. Bo dalej to Memory.

Juz powinnas nawiez i to zaraz na szczescie jest cieplo. Troche pozno, daj mniejsza dawke. Moj trawniczek 3 tygodnie temu byl nawozony ok 15 wrzesnia.

To mój ulubiony obok Memory miskant Silberspinne, posadzone wiosną zeszłego roku, jest teraz olbrzymi.
Zagapiłam się z nawożeniem, jutro kupię nawóz i mimo choroby sypnę. Dziękuję.
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 20:43, 08 paź 2018

Do góry
effka napisał(a)
Szum traw dla zaglądających do mnie

Ewa a co to za trawa tez ma piekne wiechy srebrzyste. Bo dalej to Memory.

Juz powinnas nawiez i to zaraz na szczescie jest cieplo. Troche pozno, daj mniejsza dawke. Moj trawniczek 3 tygodnie temu byl nawozony ok 15 wrzesnia.
Ptasi gaj 20:37, 08 paź 2018

Do góry
effka napisał(a)
Elu, czy nawoziłaś jesiennie trawnik? Ja jeszcze nie, mam nadzieję że nie za późno?

Moj trawnik nawozony 3 tygodnie temu. Powinnas nawiezc juz troche pozno.
...uDany ogród 19:34, 08 paź 2018

Do góry
Danusiu dzieki za odwiedziny.
Chyba mentalnie cie sciagnelam do mnie wczoraj bylam ogladac co u ciebie sie dzieje mialam sie wpisac, ale Em Przyjechal i koniec ogladania.

Wiec tak kazdy ogrod zielony z trawami, krzakami lisciastymi jesienia przepieknie wyglada. Jeszcze tak piekna jesien jak obecnie to sama radocha.
Ja na swoj moge patrzec non stop. Gapie sie w te trawy jak sroka i na moich oczach zmieniaja kolor.
Te cudowne liscie kiedys opadna i bedzie szaro i ponuro i roboty kupa przy sprzataniu.

Masz trawe cukrowa piekne miotelki i zolci sie pieknie. Chcialam nawet kupic ale ktos z forum napisal, ze to trawa ekspansywna wiec sie przestraszylam. Kiedys posadzilam trzcine dwukolorowa i randap ledwo ja ujarzmił.

Twoje fotki jak zwykle przepiekne artyzm. Masz piekny ogrod widze, ze inwestycje przeprowadzasz na dzialce. To bedzie duza ulga dla was nie trzeba sie wozic z narzedziami zawsze to domek.

Tez mam duzo grzybow na dzialce szczegolnie maslakow bo i sosny mam, kozaczki brazowe juz sie koncza bo juz chlodno ale dzisiaj znalazlam 2 szt.

A co tam z budowa czy cos sie wyjasnilo?

Bede zagladac pozdrawiam

Eluniu często u Ciebie bywam, ale mało piszę ostatnio. Mam tyle różnych zajęć, że czasu wystarcza mi tylko na czytanie i podziwianie zdjęć ogrodu
Tegoroczna jesień jest niesamowita, dzisiaj jechałam z M przez lasy i miałam ały czas "rozdziawioną paszczę" taki piękny widok, oby jak najdłużej!

Bardzo się cieszę, że podobają Ci się moje zdjęcia. Dziękuję
Zabraliśmy się wreszcie za domek ogrodnika, bo nawet nie było się gdzie schować w razie deszczu, a może nawet prześpimy w nim kilka nocy.
My jutro rano wybieramy się do lasu na grzyby, ja bardziej robić zdjęcia, ale niech będzie że na grzybobranie

Z budowy normalnego domu dalej nici, ale chyba wybudujemy domek na zgłoszenie, bo się miasto zgodziło, a później go rozbuduję.
Buziaki!!

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies