Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Ogród długi 20:41, 01 mar 2021

Do góry
Pani Danusiu, dziękuję za to, że jest Pani ze mną w moich rozterkach. Uff, co za ulga... Dziękuję też wszystkim ogrodniczkom, moim gościom.
Zaskoczył mnie ten projekt, te drzewa na tle garażu. Przyznam, że myślałam o jakiś drzewkach, ale niedużych: Szmaragdach na pniu, wysokich: grabach, bukach albo wiązach kolumnowych. Czy to miałyby być Nigry, powtórzona kompozycja z donicy? Bo te drzewa przy garażu są ogromne, posadzone z rozmachem, te w donicy są szczepione na wysokość 130-140cm. Czy to miałyby być nieszczepione? I jeśli tam posadzę trzy drzewa, to po prawej stronie klony byłyby do przesadzenia? Bo za tujami mam dwa klony Globsum.
Martwi mnie tylko ilość miejsca, którą zajmuje, bo chciałabym tam mieć dodatkowe miejsce na wypoczynek, np. huśtawkę, ławkę. W tamtej części za garażem, sąsiedztwo kur raczej uniemożliwi wypoczynek. Tylko muszę tam zmieścić basen...
Co oznacza ten niebieski kolor? Czy trzeba zasłonić całkowicie tyły? Wstyd aż, ale to spojrzenie na tyły. Brrr...

Pocieszam się myślą, że żeby było ładnie, najpierw musi być brzydko. No, tak sobie powtarzam, żeby siebie przekonać.

Nie próżnowałam. Wczoraj zrobiłam szkic, rzut z pomiarami. Umieściłam też wymiary bocznej ściany garażu.

A ten rzut zrobiłam po sugestii, by nie rysować na zdjęciach. Tu uwzględniłam te płyty w trawie. Jedna ścieżka, idąca od domu, druga - od drzwi do kotłowni. Czy to dobry pomysł?

I teraz myślę. W głowie mętlik. Tu zdjęcie zrobione tyłem do drzwi od kotłowni.

ps Mąż uświadomiony, że będzie musiał kostkę granitową zrywać i przerabiać Także kąty proste - postanowione!
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 20:40, 01 mar 2021

Do góry
i zrobiłam z niego sieczkę

obcięłam paprocie nad rowem i też zmieniłam w sieczkę

ogarnęłam od razy ten majdan nad rowem

i liliowce na drugim brzegu, ale fotki nie mam
na koniec orliki ruszyły

muszę wycinać na galop wszystko bo potem nie będzie jak tylko żeby tego czasu było więcej i sił tez więcej, dzień na wszystko za krótki, w domu sterta prasowania już z trzech suszarek czeka, jak wracam do domu to już sił brak, czeka na deszczowy dzień
Ogród z uśmiechem 20:37, 01 mar 2021

Do góry
Grubodziób

Czekam co roku na niego. Pamiętam jakie na mnie zrobił wrażenie kiedy kilka lat temu zobaczyłam go po raz pierwszy w karmniku. Nie mogłam uwierzyć, że tym dziobkiem potrafi miażdżyć pestki wiśni. Oj, swojego palce bym mu nie podstawiła pod nos

to chyba młode pokolenie grubodzioba:

Latem uwielbiają się kąpać a wodę chlapią przy tym jak... no nie wypada mi powiedzieć KTO

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 20:36, 01 mar 2021

Do góry
zaimpregnowana podłoga się suszy i wietrzy

potem była próba z gilotyna i jest o wiele szybciej niż ciachanie nożyczkami, ale trzeba ciut siły i trochę czasu

wyzbierałam trawiasty śmietnik

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 20:33, 01 mar 2021

Do góry
A dzisiaj był dzięcioł

dzisiaj wyścieliłam trocinami kurnik

potem wsypałam piasek do piaskownicy

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 20:30, 01 mar 2021

Do góry
irysy reticulata idą

i pierwsze tulipki, chwasty chyba rosły w zimie pod śniegiem

dzwońce i czeczotka
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 20:28, 01 mar 2021

Do góry

chyba zmarzły

a te maluszki już cieszą
Ogród z uśmiechem 20:26, 01 mar 2021

Do góry
Gołębie, które potraktowałam troszkę po macoszemu. Zła sława gołębi miejskich a do tego sąsiad, który hoduje gołębie pocztowe (nie lubię ich niestety - gołębi a nie sąsiada ) sprawiła, że nie robiłam im dużo zdjęć. Przepraszam więc te piękne ptaki postaram się poprawić w przyszłości.

Gołąb grzywacz:

Sierpówka

Sezon 2017 u Hanusi 20:25, 01 mar 2021

Do góry
Muszę odświerzyc wątek, bo ludzie na stary wątek się meldują.

W dalszym ciągu u mnie pochmurno, więc krokusy i ranniki stulone na grządkach siedzą.

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 20:19, 01 mar 2021

Do góry

Choroby i szkodniki świerków, świerk - Picea 20:18, 01 mar 2021

Do góry
Powracam do sprawy mojego iglaka, udało się zahamować zniszczenie (pewnie przędziorek bo środek na tego szkodnika zadziałał) ale co teraz zrobić - czy wyciąć uszkodzone gałązki czy też czekać aż igły odrosną? jak go zregenerować?
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 20:17, 01 mar 2021

Do góry
Yamina

kolejne
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 20:16, 01 mar 2021

Do góry
Rubin już na całego

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 20:15, 01 mar 2021

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Wczoraj było słonecznie, ale chłodno. Do ogrodu na poszukiwania wiosny zabrałam nasze staruszki

a to wyniki naszych poszukiwań

Ale komuś się, zabawnie język do nosa przykleił żeby nie było, trzeba zasłaniać nosy fajne psiaki
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 20:14, 01 mar 2021

Do góry
ten który namarzł puszcza nowe kwiaty

idą narcyzy

kwitną przebiśniegi

fajnie wyglądają cuchnące
Ogród z uśmiechem 20:14, 01 mar 2021

Do góry
Znowu mi się pomyliło .... dzwoniec mnie pogoni
a w ogrodzie go pełno, karmniki jego, a niech no ktoś spróbuje go z niego wygonić...

Dzwoniec

Pani dzwońcowa, elegancka jak zawsze"

Pan dzwoniec, opychający się jak zawsze

Przychówek dzwońcowy:

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 20:11, 01 mar 2021

Do góry
Wczoraj było słonecznie, ale chłodno. Do ogrodu na poszukiwania wiosny zabrałam nasze staruszki

a to wyniki naszych poszukiwań

Przerwa na kawę... 20:09, 01 mar 2021

Do góry
mam dwie takie i u mnie to koszmary raczej są )) Jedną uśmierciłam sama...

to jest mniejsza, w sensie młodsza wersja tej umbry. Nie mogę znaleźć zdjęcia większej. 2 dobre rady rady - jak je sadzisz to rób min. 3,5 metra odstępu miedzy pniami - one naprawdę duże rosną. I druga rada - kupuj z prostym pniem wysoko szczepione min. na 2 metrach. Lepiej nawet na 2,2 m. Im potem ten pień dosyć mocno grubieje. Jak kupisz za nisko szczepioną to potem będziesz miała takie przysadziste i nieproporcjonalne drzewa, brzydko to wygląda. A Umbry się z reguły nie tnie. Może cięcie mocno odchorować.
To tu- to tam- łopatkę mam ! 20:00, 01 mar 2021

Do góry
Rozpakowałam wreszcie przesyłkę, którą otrzymałam półtora miesiąca temu.

Sprawdziłam, czy się nada. Okoliczności przyrodnicze nad wyraz ascetyczne, ale uruchomiłam wyobraźnię i pomysł uznałam za dobry.

Trzy paliki zastąpiły drewnianą pergolę, która rozebrałam w styczniu. Pergola straciła rację bytu, bo dwie posadzone przy niej róże Zephirine odmówiły współpracy.
Potrzebowałam czegoś, co subtelnie podeprze posadzonego na skarpie doktorka. Nie wiem, na ile w górę wyskoczy ten doktorek. Najwyższego palika zostawiłam na wierzchu z zapasem. W razie czego docisnę.

Przy okazji na skarpę trafił motylek. Kolorystycznie współgra z pałętającą się słomą i suchelcami na rabatach.

Do zapamiętania!
Nie wieszać karmnika nad rabatami!
Pół popołudnia walczyłam z usuwaniem ton słonecznikowych pestek, kasz i płatków. Spodziewam się srylionów siewek słonecznika.

Rabaty wzdłuż ogrodzenia zostawiam sobie na koniec. Teraz pora ogarnąć rondo i dwie półksiężycowe. Są na nich jakieś cebulowe i trzeba je szybko uporządkować.

Część łodyg miskantów pocięłam na drobne części i taką rozdrobnioną słomą wyściółkowałam truskawki. Truskawki wcześniej opieliłam i nawiozłam granulowanym obornikiem końskim. Uff! Cieszę się, że mam to już za sobą. Niestety, rozdrabniacze ze średniej półki nie radzą sobie z mieleniem traw.

Ogród z uśmiechem 19:50, 01 mar 2021

Do góry
Gil
Lubię tego grubaska. Jak siada na pęcherznicy to nie odleci dopóki są na niej jeszcze jakieś owoce

Proszę Pana, pora na odchudzanie

Pani też niczego sobie
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies