Mój, najbardziej okazały ciemiernik wyległ. Obfite łodygi, sterczące do jesieni, obecnie leżą na ziemi. Boję się je podnieść i podeprzeć ale chyba tak należy zrobić.
Doradźcie co począć. Czy podnieść je już teraz? Czy czekać na ocieplenie? Boję się, że się połamią. Łodygi mają około 70 cm.
Niektóre liście im zbrązowiały.
Rododendrony dopieszczam, bo rosną w reprezentacyjnym miejscu.
Dostają końską kupę, hemoglobinę i zestaw minerałów na początku sezonu, a w lipcu siarczan potasu na bujne kwitnienie. Podsypuje je sosnowymi igłami i dębowymi listkami.
Trawka ze zdjęcia to turzyca Silver Sceptre. Idealna na zacienione stanowiska.Późnym latem i jesienią cudownie je rozjaśnia.
Ostrokrzewy ciężko zagęścić. W porównaniu do cisów i bukszpanów mają grubsze gałęzie i rzadziej umiejscowione listki.
Turzyce świetnie wyglądały po zimie, ale już wiem, że jeśli ich nie przytnę teraz, to za dwa miesiące będę płakała, że tego nie zrobiłam.
Na froncie mam sporo turzyc. Opitoliłam wszystkie, i ID i SS. Przycięłam też trzmieliny.
Kiedyś szukałam ich na próżno w ogrodzie, przesadziłam i podzieliłam kępkę i chwyciły się
Milunia chcociaż przebiśniegi cieszą, jak się przyłożę to fotka czasami się uda
Czekam na krokusy, zielone ogonki już są
ale kret też brr
Karola fajnie jak już nie ma śniegu
Czekam na auto obiecali w warsztacie, że w piątek do odbioru,
oby tylko zastępczaka przedłużyli do dnia odbioru i finito
Plany inwestycyjne wywróciły mi życie do góry nogami.
W pracy ognisko COVID 19, trzecia fala atakuje, jeżdżę do pracy, póki co dobrze się czuję, zdrowie najważniejsze.
Dziewczyny chłopaki pilnujcie się
Aprilku ja mam tak samo, nie ubywa, tak sobie dłubię dla przyjemności
Ha, ha a ja sobie właśnie kupiłam sekator ten polecany przez Ewcię Felco 2
Wszystkie gubię na ogrodzie, ten jest czerwony będzie widoczny
Czekam na eMa żeby się rozkręcił, bo gałęzi do mielenia ma sporo, my nie mamy rębaka tylko rozdrabniacz,
super sprawa, wszystko wraca do ogrodu w sposób naturalny, tylko z tona tego jest...
Z rębakiem była ekipa u sąsiada rok temu, powiedzieli, że za 1500 tysia zrobią,
za mniej to im się nie opłaca przyjeżdzać, to za drogo, dobra inwestycja, ale za duży sprzęt i nie ma gdzie przechowywać...
Mam swoje koszyki i tak z nimi latam na komopst
Muszę zacytować ponieważ bardzoooooooo lubię przebiśniegi, których niestety w ogrodzie nie mam.
Nie dosyć, że są piękne to jeszcze pięknie je przedstawiasz na zdjęciu - brawo Ty
Mój oczar jest The beściak
Ja chcę takie zakwasy Tarcia
Dobrze, że piszesz u mnie...nawozy do rozsypania, mam promanal, mus przygotować oprysk, tylko u nas zimno się zrobiło, weendowo wymroziło mi dooopkę
Mam nadzieję na lepsze, cieplejsze prognozy
Zazdroszczę kawki, już na huśtawce, amory wiosenne u Was, super, cudowne są takie wspomnienia, zasiedliliście się i serducha mocniej biją
Dom i ogród macie przepiękny, bezobsługowość to doświadczenie i mistrzostwo
Moja córcia chyba znalazła działkę na budowę domu, może w końcu kupią, ja im nie zazdroszczę przedsięwzięcia, ale mieć i tworzyć swoje gniazdko to super sprawa
Jak już kupią to pokażę jej ogród TAR
Chwyciłaś bakcyla he, he...ja na razie nie kupuję, nie poluję...
Pomyślałam tylko, że miałabym miejsce przyszłościowo, tylko potrzeba wykarczować jałowce, teraz pukam się w głowę po co ja to posadziłam, ale chyba wszyscy takie błędy popełnialiśmy
Ach wiosna jeszcze przed chwilą była tu tafla lodu
Czerwony oczar Iwonko musi mieć słońce, ja bardzo bym chciała mieć czerwony, tylko gdzie to wszystko posadzić, żółty kolor na przedwiośniu zawsze ładny
Poidełko upolowane, dziękuję
Iwonko przebiśniegi koniecznie musisz mieć, mogę Ci kępkę podrzucić jak przekwitną,
Ja dzielę co roku, a przywiozłam od mamy
Mam tych kępeczek coraz więcej są przemiłymi białymi akcentami o tej porze
Baś dziękuję...będziemy odwiedzać
i jak tu wykorzystać ten rozbity wazon, poznajecie kłosy?
Mój szyszkowy wianek nawet wytrzymuje już drugi rok i się nie rozsypał
Nie no, jeszcze nie przegłosowałam wiosny, ale w ogóle fakt, że tam się wiśnie pojawią .
Niestety nie udało mi się zrobić dobrego zdjęcia obejmującego cały teren. Ale zaznaczyłam na mapce (mapka z Google jest z przed kilku lat, stąd takie pustki na działce).
Widok z balkonu na to miejsce (w kawałkach) i niestety słabo widać drzewka.
Od lewej wierzba (nn, duża nie będzie), 2 magnolie
W środku tego obszaru 3 magnolie (w tym dwie lekko skrócone przez psy, wrrr). Od lewej: Golden tulip, Lennei alba i black tulip. Z drugiej strony domu są jeszcze inne .
I z prawej strony, widać jedną magnolie, jedną wierzbę, taką samą, jak po drugiej stronie i kawałek tuji (taka sama jest po drugiej stronie). Odległości między drzewkami są równe.
Został mi do obejrzenia ostatni odcinek 3 sezonu. Kolejny sezon zaczną na dniach pokazywać w USA. Ciekawe, kiedy dotrze do nas? Może uda się upolować książkę. Bardzo jej jestem ciekawa.
A ciemierniki zawsze cieszą. Nawet jeśli z powodu pogody pszczółek nie ma.