Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Przedogródek pod dębem 19:46, 01 mar 2021

Do góry

Mój, najbardziej okazały ciemiernik wyległ. Obfite łodygi, sterczące do jesieni, obecnie leżą na ziemi. Boję się je podnieść i podeprzeć ale chyba tak należy zrobić.
Doradźcie co począć. Czy podnieść je już teraz? Czy czekać na ocieplenie? Boję się, że się połamią. Łodygi mają około 70 cm.
Niektóre liście im zbrązowiały.
Przedogródek pod dębem 19:39, 01 mar 2021

Do góry
U mnie Przedogródek jeszcze śpi.
Dopiero przebiśniegi startują. Wychodzą żonkile i kosaćce.
To tu- to tam- łopatkę mam ! 19:37, 01 mar 2021

Do góry
MiluniaB napisał(a)
Gruszeczko czy trawa przy ciemiernikach to carex ID?
Czy ta trawa nadaje się przy bukszpanach strona południowo-wschodnia.

Rododendrony masz okazałe, będą cudnie kwitnąć. Ja je będę sadziła wiosną

Rododendrony dopieszczam, bo rosną w reprezentacyjnym miejscu.
Dostają końską kupę, hemoglobinę i zestaw minerałów na początku sezonu, a w lipcu siarczan potasu na bujne kwitnienie. Podsypuje je sosnowymi igłami i dębowymi listkami.

Trawka ze zdjęcia to turzyca Silver Sceptre. Idealna na zacienione stanowiska.Późnym latem i jesienią cudownie je rozjaśnia.

Ogród z uśmiechem 19:20, 01 mar 2021

Do góry
No to ptasiego alfabetu ciąg dalszy:
Wczoraj coś mi się pomyliło i opuściłam droździka.(jeszcze się pogniewa i więcej nie przyleci)

Droździk

To tu- to tam- łopatkę mam ! 19:16, 01 mar 2021

Do góry
Kokesz napisał(a)
I jakie masz zdanie na temat ostrokrzewów?
Mam kilka sztuk, jesienią kupione.
Wydaje się że moje to dwie odmiany, jedne będę ciąć w kulki a dwa inne pasują mi pokrojem na stożki.

Zawsze waham się czy ciąć Ice Dance. Wyglądają idealnie jak na razie

Ostrokrzewy ciężko zagęścić. W porównaniu do cisów i bukszpanów mają grubsze gałęzie i rzadziej umiejscowione listki.
Turzyce świetnie wyglądały po zimie, ale już wiem, że jeśli ich nie przytnę teraz, to za dwa miesiące będę płakała, że tego nie zrobiłam.

Na froncie mam sporo turzyc. Opitoliłam wszystkie, i ID i SS. Przycięłam też trzmieliny.

Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 19:14, 01 mar 2021

Do góry
Agania napisał(a)

Ach wiosna jeszcze przed chwilą była tu tafla lodu

Po zimie ani śladu, cudowny widoczek
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 18:59, 01 mar 2021

Do góry
MiluniaB napisał(a)

Muszę zacytować ponieważ bardzoooooooo lubię przebiśniegi, których niestety w ogrodzie nie mam.
Nie dosyć, że są piękne to jeszcze pięknie je przedstawiasz na zdjęciu - brawo Ty

Kiedyś szukałam ich na próżno w ogrodzie, przesadziłam i podzieliłam kępkę i chwyciły się
Milunia chcociaż przebiśniegi cieszą, jak się przyłożę to fotka czasami się uda

Czekam na krokusy, zielone ogonki już są

ale kret też brr
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 18:46, 01 mar 2021

Do góry
popcorn napisał(a)
Ale piękna wiosna Bedzie dobrze Agatko! Buziaki

Karola fajnie jak już nie ma śniegu
Czekam na auto obiecali w warsztacie, że w piątek do odbioru,
oby tylko zastępczaka przedłużyli do dnia odbioru i finito
Plany inwestycyjne wywróciły mi życie do góry nogami.
W pracy ognisko COVID 19, trzecia fala atakuje, jeżdżę do pracy, póki co dobrze się czuję, zdrowie najważniejsze.
Dziewczyny chłopaki pilnujcie się
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 18:29, 01 mar 2021

Do góry
April napisał(a)

Jak po jednym weekendzie można mieć większość uprzątnięte. Ja już dwa weekendy pracowałam a potrzebuję jeszcze z pięć. To niesprawiedliwe. Albo ja jestem taka słaba

Aprilku ja mam tak samo, nie ubywa, tak sobie dłubię dla przyjemności
TAR napisał(a)

kiedys pisałam, mimo duzej roznorodnosci mam ogrod praktycznie bezobsługowy. zostały mi do przyciecia hakonki, z ktorymi poczekam do polowy marca i do wykonania prace w lezakowni, tam pod nóż pojda horty, kilka pecherznic, kilka traw i kilka bylin i ogarne zawilce bym mogla naszykowac do wysylki. reszta zrobiona. pozegnałąm sie z sekatorem, nozyce elektryczne ulatwiaja mi robote. to co zazwyczaj we dwoje robilismy w 3 weekendy zrobilam sama w jeden weekend. i nadgarstek cały a rownie duza przyjemnosc. na przyszly sezon zeby sobie ulatwic zainwestuje w rebak. 2 godziny ciecia a 4 upychania w wory, niewygodne, traci sie mnostwo czasu i energii. a tak wepchne wszystko do rebaka i jeszcze z pozytkiem dla ogrodu bedzie.

Ha, ha a ja sobie właśnie kupiłam sekator ten polecany przez Ewcię Felco 2
Wszystkie gubię na ogrodzie, ten jest czerwony będzie widoczny
Czekam na eMa żeby się rozkręcił, bo gałęzi do mielenia ma sporo, my nie mamy rębaka tylko rozdrabniacz,
super sprawa, wszystko wraca do ogrodu w sposób naturalny, tylko z tona tego jest...
Z rębakiem była ekipa u sąsiada rok temu, powiedzieli, że za 1500 tysia zrobią,
za mniej to im się nie opłaca przyjeżdzać, to za drogo, dobra inwestycja, ale za duży sprzęt i nie ma gdzie przechowywać...
Mam swoje koszyki i tak z nimi latam na komopst

Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 18:20, 01 mar 2021

Do góry
Mam tych kępeczek coraz więcej są przemiłymi białymi akcentami o tej porze

Muszę zacytować ponieważ bardzoooooooo lubię przebiśniegi, których niestety w ogrodzie nie mam.
Nie dosyć, że są piękne to jeszcze pięknie je przedstawiasz na zdjęciu - brawo Ty
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 18:15, 01 mar 2021

Do góry
TAR napisał(a)
moje oczary dopiero ruszaja, nawet nie ma co focic
ale sa juz przebisniegi, ranniki i wczoraj pojawil sie pierwszy żółty krokus na tarasowej. weekendowe prace w ogrodzie przyplacilam mega zakwasami ale swiadomosc, ze wiekszosc prac porzadkowych jest wykonana przynosi mi ulge. teraz powoli porobie opryski i rozrzuce nawoz pod hortensje i iglaki. i pokorzystam sobie na spokojnie z przedwiosennego ogrodu, wczoraj na hustawce słoneczko tak pieknie mnie grzalo, znalezlismy chwilke pomiedzy pracami by wypic kawke na dworze. i znowu naszlo nas ze chyba nie chcemy sprzedawac tego naszego domu i miejsca gdzie spokoj odzyskalismy po bardzo trudnym okresie.

Mój oczar jest The beściak
Ja chcę takie zakwasy Tarcia
Dobrze, że piszesz u mnie...nawozy do rozsypania, mam promanal, mus przygotować oprysk, tylko u nas zimno się zrobiło, weendowo wymroziło mi dooopkę

Mam nadzieję na lepsze, cieplejsze prognozy
Zazdroszczę kawki, już na huśtawce, amory wiosenne u Was, super, cudowne są takie wspomnienia, zasiedliliście się i serducha mocniej biją
Dom i ogród macie przepiękny, bezobsługowość to doświadczenie i mistrzostwo

Moja córcia chyba znalazła działkę na budowę domu, może w końcu kupią, ja im nie zazdroszczę przedsięwzięcia, ale mieć i tworzyć swoje gniazdko to super sprawa
Jak już kupią to pokażę jej ogród TAR
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 18:00, 01 mar 2021

Do góry
April napisał(a)
Piszesz że twój oczar nadal kwitnie a mój dopiero zaczął. Też mam żółtego, Westerstede. Ale już się zakochałam i planuję jeszcze pomarańczowego Jelena i czerwonego. Tak się zaczyna kolekcjonerstwo

Chwyciłaś bakcyla he, he...ja na razie nie kupuję, nie poluję...
Pomyślałam tylko, że miałabym miejsce przyszłościowo, tylko potrzeba wykarczować jałowce, teraz pukam się w głowę po co ja to posadziłam, ale chyba wszyscy takie błędy popełnialiśmy

Ach wiosna jeszcze przed chwilą była tu tafla lodu

Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 17:54, 01 mar 2021

Do góry
Iwonka napisał(a)

Cudne te zwiastuny, jak one cieszą na przedwiośniu Poidełko słitaśne
Żółty oczar jest jednak spektakularny. Mam czerwony i to już nie to
Pierwiosnki to moje niezrealizowane marzenie. Zawsze sobie myślałam, że w większym ogrodzie to łanów potrzeba. Zmieniam zdanie. Nawet taka malutka kępa cieszy. Trzeba ją znaleźć, pochylić się i cieszyć. Przedwiosenny rytuał, małe drobiazgi...

Czerwony oczar Iwonko musi mieć słońce, ja bardzo bym chciała mieć czerwony, tylko gdzie to wszystko posadzić, żółty kolor na przedwiośniu zawsze ładny
Poidełko upolowane, dziękuję
Iwonko przebiśniegi koniecznie musisz mieć, mogę Ci kępkę podrzucić jak przekwitną,
Ja dzielę co roku, a przywiozłam od mamy
Mam tych kępeczek coraz więcej są przemiłymi białymi akcentami o tej porze

Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 17:42, 01 mar 2021

Do góry
BASIA8 napisał(a)

Aganiu centrum ogrodnicze Pracuś jest na ulicy Brzozowa 4a w miejscowości Schodnia. Jadąc od Opola w Stronę Ozimka. Numer drogi jak dobrze pamiętam 46.
Mam nadzieję że złe wiatry od Was szybko odejdą.
Buziaki Kochana.

Baś dziękuję...będziemy odwiedzać
i jak tu wykorzystać ten rozbity wazon, poznajecie kłosy?

Mój szyszkowy wianek nawet wytrzymuje już drugi rok i się nie rozsypał
Ogród z zegarem 17:41, 01 mar 2021

Do góry
Nie no, jeszcze nie przegłosowałam wiosny, ale w ogóle fakt, że tam się wiśnie pojawią .

Niestety nie udało mi się zrobić dobrego zdjęcia obejmującego cały teren. Ale zaznaczyłam na mapce (mapka z Google jest z przed kilku lat, stąd takie pustki na działce).

Widok z balkonu na to miejsce (w kawałkach) i niestety słabo widać drzewka.
Od lewej wierzba (nn, duża nie będzie), 2 magnolie

W środku tego obszaru 3 magnolie (w tym dwie lekko skrócone przez psy, wrrr). Od lewej: Golden tulip, Lennei alba i black tulip. Z drugiej strony domu są jeszcze inne .

I z prawej strony, widać jedną magnolie, jedną wierzbę, taką samą, jak po drugiej stronie i kawałek tuji (taka sama jest po drugiej stronie). Odległości między drzewkami są równe.

Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 17:36, 01 mar 2021

Do góry
Anda napisał(a)
Aganiu, pozdrawiam Zwiastuny wiosny już są, to i lepsze czasy też nastaną.

Ewa dziękuję u mnie wolniej ta wiosna przychodzi, cieszą wszystkie miłe, drobne niespodzianki

Popatrz epimedium u mnie nadal ładne
To tu- to tam- łopatkę mam ! 17:29, 01 mar 2021

Do góry
Gosiek33 napisał(a)
W temacie żółtego - pierwszego cytrynka wczoraj widziałam. Pszczółkę jedną też.

Hortensji jeszcze nie ruszam

Podręcznej nie oglądam, wystarczyło mi przeczytać książkę kilka lat temu

Lektura książki wciąż przed mną.
W ogrodzie ruszam już wszystko. Udało się skończyć porządki na wszystkich rabatach frontowych.

Przedpłocie

Ależ łyso. Nie chce się wierzyć, że wkrótce będzie tak

Wczoraj dożywiłam dolistnie rodki. Są w całkiem dobrej formie po zimie.

Na drugiej rabacie wyniesionej próbuję zrobić stożki z ostrokrzewów.

Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 17:26, 01 mar 2021

Do góry
jolanka napisał(a)
Próbuję nadrobić zaległości ale trochę mi to zajmie czasu więc dzisiaj tylko cieplutko pozdrawiam i zabieram się za czytanie i oglądanie

Macham Jolu i pozdrawiam, nie wiem czy się u mnie nie zanudzisz

Aktualnie nic tylko powolne porządki w ogrodzie, stipy przycięte
To tu- to tam- łopatkę mam ! 17:20, 01 mar 2021

Do góry
Tamaryszek napisał(a)
Mnie też było trudno oglądać serial po przeczytaniu ksiażki. Najbardziej wstrząsająca dla mnie była świadomość, że taka zmiana świata nastąpiła tu i teraz, że to nie średniowiecze oraz opisy metod wymuszania zmian u ludzi, jak czasem niewiele trzeba...
Eh, dobrze, że można cieszyć się pszczołami na kwiatach ciemierników.

Został mi do obejrzenia ostatni odcinek 3 sezonu. Kolejny sezon zaczną na dniach pokazywać w USA. Ciekawe, kiedy dotrze do nas? Może uda się upolować książkę. Bardzo jej jestem ciekawa.
A ciemierniki zawsze cieszą. Nawet jeśli z powodu pogody pszczółek nie ma.

Pochłodniało i ranniki zamieniły się w kuleczki.

Przebiśniegi jeszcze się nie zdecydowały.

RRR - różane rozmaitości Renaty i nie tylko różane :) 17:05, 01 mar 2021

Do góry
Rench napisał(a)
Zakwitła mi magnolia Genie w garażu i co teraz ?

Hah Będzie latanko z garażu w dzień i do garażu na noc?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies