Gdzie jesteś » Forum » Trawnik » Kłopoty - problemy z trawnikiem

Pokaż wątki Pokaż posty

Kłopoty - problemy z trawnikiem

mark_ 11:42, 14 cze 2021

magdalena_papke napisał(a)

W tym roku już dwukrotnie trawa była wyczesywana. Słabo rośnie, jest żółtawa, masa chwastów.

Byłabym bardzo wdzięczna za opis twojego działania/ schematu z systemem koszenia i mulczowania.

Trawa Baren Brug Mow Saver, system i robot Gardena. Robot wyjeżdża praktycznie codziennie. Raz wyczesana na wiosnę, po jakimś czasie bardzo delikatnie wertaykulowana bo wciąż ogrom filcu. Zrobiona dosiewka. Nawóz Bio Gardena do trawników i optyk Bio Humusem do trawy (chciałabym uniknąć nawozów mineralnych i oprysków chemicznych). Trawa podlewana +/- co trzy dni dużą ilością wody.

Będę wdzięczą za wszelkie wktakówki i rady!

Schemat działania się nie zmienił. Nawóz 16-16-16 co 3-4 tygodnie i codzienne podlewanie. Może jest za wcześnie na jakieś większe wnioski bo robot pracuje dopiero od miesiąca, ale obserwuję i ze zdumieniem stwierdzam, że resztki skoszonej trawy nie zalegają w żaden widoczny sposób. Robot zaprogramowany na pracę codziennie od 7 do 22 (w przybliżeniu 6-7h jazdy). Trawnik około 300m2. Wysokość koszenia 5cm.

(chciałabym uniknąć nawozów mineralnych i oprysków chemicznych)
To będzie trudne zadanie do wykonania. Jeżeli chodzi o chwasty to jakieś mniszki i babki można usunąć ręcznie, ale koniczyna czy inna drobnica to walka z wiatrakami. W moim przypadku jeden oprysk chwastoxem rozwiązał problem na dwa następne sezony. Teraz tylko miejscowo usuwam to co niechciane w trawniku.

Z bio nawożeniem nie pomogę, przeszukaj forum

Piotrek_F 11:53, 14 cze 2021

Witam szanownych Forumowiczów

Mam do Was prośbę, a w zasadzie pytanie co jest nie tak z moim trawnikiem, gdzie tkwi błąd, ze mimo postępowania wydawałoby się zgodnymi z poradami z forum odbiega on póki co od mojej wizji trawnika. Idąc po kolei:

Trawnik założony w maju zeszłego roku
Trawa Barenbrug
Regularnie nawozony, na jesień dedykowany nawóz.
W tym roku nawoz w marcu, powtórzony w zeszłym tygodniu.
Dosiewki od kwietnia, ze 20 kg poszło.
Koszony codziennie na 4 cm, podlewamy codziennie o 5 rano.
W teorii wydaje się, ze wszystko prawidłowo.
Natomiast efekt jak poniżej. Trawa na większości powierzchni, dość rachityczna, pożółkła, z widocznymi kępami lepszej. Na pozostałej części gęsta i zielona.
Teren był podwyższany i przygotowany taka sama, niestety nienajlepsza bo mocno gliniasta gleba co nie zmienia faktu, ze trawa na istotnej części radzi sobie bardzo dobrze. Jakis pomysł? Nawozić, czekać aż się wyrówna? Zryc i wymienić podłoże?
Nie mam koncepcji...
Będę wdzięczny za Wasze opinie.

mark_ 13:48, 14 cze 2021

Na pierwszy rzut oka wygląda na brak nawozu.
Jaki nawóz i w jakiej dawce był wysypany?
Jeżeli masz możliwość to sprawdź PH gleby w kilu miejscach.
Koś trochę wyżej (na zdjęciu wygląda na mniejszą wysokość niż 5cm).
Masz psa? Pojedyncze zielone plamy mogą wskazywać gdzie załatwia się czworonóg.
Piotrek_F 14:21, 14 cze 2021

mark_ napisał(a)
Na pierwszy rzut oka wygląda na brak nawozu.
Jaki nawóz i w jakiej dawce był wysypany?
Jeżeli masz możliwość to sprawdź PH gleby w kilu miejscach.
Koś trochę wyżej (na zdjęciu wygląda na mniejszą wysokość niż 5cm).
Masz psa? Pojedyncze zielone plamy mogą wskazywać gdzie załatwia się czworonóg.

Yaramila complex. PH sprawdzałem jest 5-5,5. Wysokość już podniosłem bo faktycznie ustawienia kosiarki chyba nie do końca odpowiadają rzeczywistości.
Tak, suczka właśnie robi takie ładne kępki wiec może zasilić cały trawnik jakimś wysokoazotowym nawozem bo ta yara jest fajna ale zbilansowana czyli wszystkiego po trochu.
mark_ 14:57, 14 cze 2021

I to jest dobry trop. Spróbuj nawożenia zaproponowanego przez waldek727 w tym wątku https://www.ogrodowisko.pl/watek/1874-nawozenie-zasilanie-trawnika?page=158

Nawóz zbilansowany + mocznik.
Piotrek_F 16:03, 14 cze 2021

mark_ napisał(a)
I to jest dobry trop. Spróbuj nawożenia zaproponowanego przez waldek727 w tym wątku https://www.ogrodowisko.pl/watek/1874-nawozenie-zasilanie-trawnika?page=158

Nawóz zbilansowany + mocznik.

Dziękuje za podpowiedź. Sypnę jeszcze dziś i zobaczymy.
Visterio 21:38, 14 cze 2021

Drodzy forumowicze! Proszę o poradę co to za chwast i jak z nim walczyć.
mest 19:49, 17 cze 2021

I co będzie na tą chwilę najlepsze na moją trawę? Zrobiłem zdjęcia z bliska. Porozsiewane są takie różowe plamyi w tych miekscach ta trawa robi się sucha.

Joanna___ 21:02, 17 cze 2021

mest
A sprawdziłeś te pędraki o których pisała Danusia?
Jak długo i często podlewasz i czym nawoziłeś i czy robiłeś wertykulację/aerację wczesną wiosną lub jesienią?
Da się z tego wyjść tylko szkoda,że to już połowa czerwca i upaly.
mest 09:18, 18 cze 2021

Odnośnie pędraków już pisałem, że ich nie ma. Od tamtego roku mam te różowe plamki i od tego zaczęły się moje problemy. Wcześniej tego nie miałem. Trawa w tych miejscach umarła i teraz co powinienem zrobić? Czy opryskać caly trawnik na grzyby, czy może najpierw wertykulacja? Nawożenie jest co roku takie samo, podlewanie dostosowuje do pogody jaka jest. Natomiast niestety mogę podlewać tylko wieczorem
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies