Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Luki"

U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 11:37, 04 sty 2014

Do góry
Luki napisał(a)
Na studiach będziesz miał czas spokojnie Chociaż dwa miesiące w roku trzeba sobie zawsze wykreślić z życia - sesja(czas wielkich porządków w pokoju i innych rzeczy ciekawszych od nauki ). Taka matura dwa razy w roku tylko 'troszkę' przyśpieszona

Już się bojam
U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 00:08, 04 sty 2014

Do góry
Na studiach będziesz miał czas spokojnie Chociaż dwa miesiące w roku trzeba sobie zawsze wykreślić z życia - sesja(czas wielkich porządków w pokoju i innych rzeczy ciekawszych od nauki ). Taka matura dwa razy w roku tylko 'troszkę' przyśpieszona
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 22:25, 03 sty 2014

Do góry
Już po raz kolejny oglądam to przeobrażenie i zawsze mnie zadziwia, że to wszystko zmieściło się na tej działce, a tu spory dom i ogród, który wydaje się być ogromny.
Przyznaj się Danusiu, co zrobiłaś z budynkami sąsiadującymi z działką, po cichutku koparką w nocy
Ogrodnik Mimo Woli cd 22:12, 03 sty 2014

Do góry
Aniu doprowadziłaś mnie do łez tym hasłem oczywiście ze śmiechu. Podejście wzorowe
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 21:09, 03 sty 2014

Do góry
Ja mam dostęp do dobrze zaopatrzonej szkółki z bylinami, gdzie żurawki dostaje za połowe ceny tego co w sklepach internetowych, a i jeszcze w jednym miejscu lubie się zaopatrywać
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 20:51, 03 sty 2014

Do góry
Zapraszam, na dzień dzisiejszy mam ponad 100 odmian, coś tam o nich wiem
Żurawki może gdzieś w rabaty się wkradną 'głębiej' ale tak zakładałem, że każda moja rabata ma mieć włąśnie obwódke z tych roślin. Są to w sumie 2 największe rabaty, na innych nawet nie mam miejsca na nic innego jak obwódki. Sam jestem ciekaw efektu jak to wszystko wyjdzie
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 20:39, 03 sty 2014

Do góry
Dziękuje bardzo jak już Ania (Mała_Mi) napisała wykorzystałem program do projektowania konstrukcyjnego jako program do projektowania ogrodowego
Co do żurawek jak ja mam z nich zrezygnować kiedy to moje ulubione rośliny
Teraz już się oswoiłem bardziej z przesadzaniem, więc jak będzie coś nie tak to się przesadzi, oczywiście dziękuje za sugestie
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 20:28, 03 sty 2014

Do góry
Trudno tak doradzić jakie liliowce nadają sie do cienia. One rosną wszędzie, na słońcu liście będą mniej okazałe, ale kwitnienie obfitsze w cieniu na odwrót. Zdarza się, że liliowce nie zakwitną w pierwszym roku po posadzeniu, ale wystarczy poczekać
Szmaragdowy Zakątek 19:56, 03 sty 2014

Do góry
Przy takiej pracy to sporo ogrodów zwiedzisz Przecież przerwa na kawe każdemu się chyba w pracy należy
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 19:50, 03 sty 2014

Do góry
Dobrym pomysłem byłoby wymieszanie liliowców z trawami, wtedy coś zostanie. Wiosną najlepiej w te miejsca posadzić tulipany, usychające liście szybko schowają się pod liściami liliowców wychodzącymi w tym czasie. Jesienią to już zależy wszystko od odmiany liliowców. Spora część moich liliowców to odmiany zimozielone, fakt przy większych mrozach nie są już zielone, ale wtedy zazwyczaj jest śnieg.
Obecnie odmiany zimozielone wyglądają całkiem przyzwoicie, o ile bardziej oczyściłbym zaschnięte liście.
Hosty to nie jest dobry pomysł bo wiosną jeżeli chodzi o wczesną wiosne i jesień, wiosną dopiero wychodzą, a jesienią już ich praktycznie nie ma.
Myśle, że takie plamy liliowców, aż tak straszyć nie będą, tulipany w nich oczywiście planuje w dużej ilości

Z kolekcjonowania żurawek nie zrezygnuje, to jest silniejsze ale będę się starał nie robić całkowitego mixu kolorystycznego i planuje po kilka sztuk z każdej odmiany, a wejdzie ich tam sporo.
Oczywiście są to jeszcze plany i do wiosny może się pozmieniać, ale już coraz bardziej wiem co robić, a rabata po lewej raczej zmieniać się już nie będzie.

Mam takie plany, aby jedna rabata w maju była już skończona druga będzie przerabiana w lipcu o ile różne czynniki na to pozwolą
Szmaragdowy Zakątek 18:37, 03 sty 2014

Do góry
Podrzucam podpis, będzie łątwiej do Ciebie trafić. Jak będą jakieś problemy pomoge

Szmaragdowy zakątek
Ogród pełen złudzeń i niespodzianek 18:36, 03 sty 2014

Do góry
Luki napisał(a)
Jak tam powiększanie stawu Pogoda dalej prawie wiosenna, a wyczytałem, że masz zamiar się już zabrać za prace

Od jutra znowu ide kopac, ta część nie bedzie głęboka bo chcę mieć ładny kamienny spód i dobrze widzieć rybki tak że się nie narobie tym razem. Przeszkadza mi bukszpan bo na środku jest a bojkam sie go przesadzić bo juz spora kulka z niego. Nigdy nie udaje mi sie dotrzymac do wiosny, ech te owsiki
Szmaragdowy Zakątek 18:21, 03 sty 2014

Do góry
Witaj
Rozbawił mnie opis składu rodziny świetnie ubrane w słowa.
Ogród widać, że już ma wiele dorosłych roślin, a co do szmaragdów to wcale nie są one takie złe, według mnie jedne z najlepszych tuj na żywopłot. Czekam na kolejne zdjęcia
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 15:39, 03 sty 2014

Do góry
Dośc długo się zastanawiałem czy pokazać co sobie nabazgrałem w wolnym czasie, ale pokaże i licze na opinie, w szczególności te wytykające błędy. W sumie to plan na ten rok, a jak się okazało będę miał tydzień samowolki, więc i rabate po prawej przekopie Podstawa to zostawić jak najwięcej roślin już rosnących, a i tak cały skalniak prawdopodobnie pójdzie do eksmisji....

Na początek lista roślin istniejących i przesadzonych:
7 - pzesadzone tuje
8 - tuja Smaragd
9 - żółty berberys
10 - różaneczniki w odcieniach różu i jasnego fioletu
11 - trzmielina na pniu
12 - rozchodnik czerwony
14 - liliowce rózowe fioletowe oraz żółte, wszystkie wielkokwiatowe
16 - tawuła żółta
17 - tuja Golden globe
Na jesień zastąpie 16 i 17 trzmieliną wg pomysłu Danusi, tylko musi się ukorzenić.
18 - jaśminowiec
19 - lilie w odcieniach różu
20 - wierzba mandzurska zasłaniająca sąsiada dość skutecznie

Nowe nasadzenia:
1 - bukszpany kule, zielone zawijasy również bukszpan
2 - trzmielina żółta na pniu
3 - Carex 'Evergold'
4 - Carex 'Frosted Curls'
5 - ??????
6 - Carex morowi 'Ice Dance'
13 - rozplenica 'Hameln' ale troszke się obawiam, że nie będzie zimować
przed tujami nr8 może jeszcze miskanty 'Morning Light'
15 - Carex 'Prairie Fire'
21 - 'wyhochlowanie' między bukszpanami może 'All Gold'
22 - żurawki na obwódkach rabat
23 - śliwa wiśniowa 'Pissardi'
24 - ?????

Zrezygnowałem z zaproponowanyc różaneczników z 2 powodów.

Rośliny potrzebujące nowego lokum Eksmisja na częśc działki za budynkiem gospodarczym z garażami.
- pięciornik 'Pink Queen'
- pełnik 'Golden Queen'
- języczka pomarańczowa
- rozwar biały
- kosodrzewina
- berberys 'Bagatelle'
- 6 miniaturowych iglaków
- szczepiona sosna 'Smidtii'
- cały sklaniak i masa roślin
Wyrzucone zostanie kilka starych brzydkich krzewów, jałowców, syprysików, tuj.

To tak w skrócie część planów na ten rok.

Ogród cioci 14:46, 03 sty 2014

Do góry
Luki napisał(a)
Wiosna pełną gębą mam nadzieje, że te pogłoski o zimie po połowie stycznia to fałszywe informacje
Widzę, że też się szykują zmiany

Zmiany to konieczna konieczność w trym miejscu Ja też mam nadzieję że zima nie dojdzie
Ogród cioci 14:20, 03 sty 2014

Do góry
Wiosna pełną gębą mam nadzieje, że te pogłoski o zimie po połowie stycznia to fałszywe informacje
Widzę, że też się szykują zmiany
Jurajski Ogród 22:47, 02 sty 2014

Do góry
Szkoda, że szron w moim ogrodzie nie dodaje mu tyle uroku
Piękny krajobraz.
Ogrodnik Mimo Woli cd 22:40, 02 sty 2014

Do góry
Nie smuć się, mnie bardzo rozbawiłaś, wyobrażam sobie panike kierowców Odwage trzeba mieć, ale mimo wszytsko odradzam takie zabawy
Ogrodnik Mimo Woli cd 22:36, 02 sty 2014

Do góry
Luki napisał(a)

Oj Aniu widze, że sporty ekstremalne to twoje 3 imie Przez moment, aż się przestraszyłem, że tam sama poręcz jest, a jednak kawałek szkła wystaje... uf.
Czy to ta nowa okrągła kładka nad skrzyżowaniem ?
Doczytałem o centralnym odkurzaczu... złośliwość rzeczy martwych, dobrze że skończyło się tylko na odkurzaczu...

Łukasz.. miałam tam stanąć, ale auta zaczęły na mnie trąbić .. .. i stwierdziłam zamkną mnie w wariatkowie..... zlazłam

Edit.. tak to ta nowa kładka... może nie piękna, ale za to praktyczna.. bo ruch na ulicy jest teraz sprawniejszy..
Ogród pełen złudzeń i niespodzianek 22:30, 02 sty 2014

Do góry
Jak tam powiększanie stawu Pogoda dalej prawie wiosenna, a wyczytałem, że masz zamiar się już zabrać za prace
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies