Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowa przygoda Łukasza :)

Ogrodowa przygoda Łukasza :)

dominika_rew 21:00, 03 sty 2014

100 odmian!? u nas jakaś bieda z odmianami, a jak już są to marne i w wysokiej cenie. mam nadzieję, że na wiosnę z powodu ruchu na forum nie umkną mi Twoje rabaty, bo jestem ciekawa jak to wyjdzie
Luki 21:09, 03 sty 2014

Ja mam dostęp do dobrze zaopatrzonej szkółki z bylinami, gdzie żurawki dostaje za połowe ceny tego co w sklepach internetowych, a i jeszcze w jednym miejscu lubie się zaopatrywać
dominika_rew 21:11, 03 sty 2014

jeśli jest to jakiś sklep internetowy, to za namiar byłabym wdzięczna.. a jeśli nie, to będę szukać dalej.
Matka 21:41, 03 sty 2014

Ja też bym chciała
Matka 21:42, 03 sty 2014

Ja też bym chciała
Madzenka 00:41, 04 sty 2014

Łuki i ja bym chciała
eda 12:34, 04 sty 2014

Łukaszku wszystkiego Naj naj lepszego na 2014 Rok Pozdrówka
kasiek 14:30, 04 sty 2014

Luki napisał(a)
Dobrym pomysłem byłoby wymieszanie liliowców z trawami, wtedy coś zostanie. Wiosną najlepiej w te miejsca posadzić tulipany, usychające liście szybko schowają się pod liściami liliowców wychodzącymi w tym czasie. Jesienią to już zależy wszystko od odmiany liliowców. Spora część moich liliowców to odmiany zimozielone, fakt przy większych mrozach nie są już zielone, ale wtedy zazwyczaj jest śnieg.
Obecnie odmiany zimozielone wyglądają całkiem przyzwoicie, o ile bardziej oczyściłbym zaschnięte liście.
Hosty to nie jest dobry pomysł bo wiosną jeżeli chodzi o wczesną wiosne i jesień, wiosną dopiero wychodzą, a jesienią już ich praktycznie nie ma.
Myśle, że takie plamy liliowców, aż tak straszyć nie będą, tulipany w nich oczywiście planuje w dużej ilości

Nie wiedziałam że są liliowce zimozielone - mozesz poklejać ich fotki?
Luki 15:21, 04 sty 2014

To tak na szybko
Mamy trzy typy liliowców:
-Dormant, górna część rośliny zamiera na zimie,
-Semi-evergreen, półzimozielone w naszym klimacie liście przy niskich temperaturach znikają w większości,
-Evergreen, zimozielone jednak w naszym klimacie przy wysokich mrozach liście nie wytrzymują, rośliny z tej grupy są też najbardziej wrażliwe na srogie mrozy jednak zazwyczaj charakteryzują się najładniejszymi kwiatami. Liście długo utrzymują się jesienią, ale zimą nie są ozdobne.
Rozróżniamy jeszcze, diploidy i tetraploidy, ale to podział ze względy na ilość chromosomów, ale to już dla chodowców cenne informacja
Zdjęcie z przed godzinki, gdyby były to większe kępy efekt zapewne byłby lepszy, i pomijam brzydkie suche liście

I kwiaty tych odmian z zdjęć wcześniejszych
Scary Mary, Everegreen

Lori Goldstone, Evergreen

Luki 15:28, 04 sty 2014

I jeszcze kilka innych kwiatów:
Noonday Dreams, Evergreen

Mildred Mtichell, Evergreen

Magic Lake, Evergreen

Exotic treasure, Semi-evergreen

Divine Comedy, Semi-Evergreen