Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowa przygoda Łukasza :)

Ogrodowa przygoda Łukasza :)

Luki 15:39, 03 sty 2014

Dośc długo się zastanawiałem czy pokazać co sobie nabazgrałem w wolnym czasie, ale pokaże i licze na opinie, w szczególności te wytykające błędy. W sumie to plan na ten rok, a jak się okazało będę miał tydzień samowolki, więc i rabate po prawej przekopie Podstawa to zostawić jak najwięcej roślin już rosnących, a i tak cały skalniak prawdopodobnie pójdzie do eksmisji....

Na początek lista roślin istniejących i przesadzonych:
7 - pzesadzone tuje
8 - tuja Smaragd
9 - żółty berberys
10 - różaneczniki w odcieniach różu i jasnego fioletu
11 - trzmielina na pniu
12 - rozchodnik czerwony
14 - liliowce rózowe fioletowe oraz żółte, wszystkie wielkokwiatowe
16 - tawuła żółta
17 - tuja Golden globe
Na jesień zastąpie 16 i 17 trzmieliną wg pomysłu Danusi, tylko musi się ukorzenić.
18 - jaśminowiec
19 - lilie w odcieniach różu
20 - wierzba mandzurska zasłaniająca sąsiada dość skutecznie

Nowe nasadzenia:
1 - bukszpany kule, zielone zawijasy również bukszpan
2 - trzmielina żółta na pniu
3 - Carex 'Evergold'
4 - Carex 'Frosted Curls'
5 - ??????
6 - Carex morowi 'Ice Dance'
13 - rozplenica 'Hameln' ale troszke się obawiam, że nie będzie zimować
przed tujami nr8 może jeszcze miskanty 'Morning Light'
15 - Carex 'Prairie Fire'
21 - 'wyhochlowanie' między bukszpanami może 'All Gold'
22 - żurawki na obwódkach rabat
23 - śliwa wiśniowa 'Pissardi'
24 - ?????

Zrezygnowałem z zaproponowanyc różaneczników z 2 powodów.

Rośliny potrzebujące nowego lokum Eksmisja na częśc działki za budynkiem gospodarczym z garażami.
- pięciornik 'Pink Queen'
- pełnik 'Golden Queen'
- języczka pomarańczowa
- rozwar biały
- kosodrzewina
- berberys 'Bagatelle'
- 6 miniaturowych iglaków
- szczepiona sosna 'Smidtii'
- cały sklaniak i masa roślin
Wyrzucone zostanie kilka starych brzydkich krzewów, jałowców, syprysików, tuj.

To tak w skrócie część planów na ten rok.

AlKa 19:27, 03 sty 2014

Niezła lista roślin się zrobiła. Jakby numerki były po kolei w legendzie to by blondynce ułatwiło orientacje ale dałam radę. Szybko się uwinąłeś z planem. Ja mam pytanie odnośnie liliowców, bardzo mi się podobają mam 3 odmiany-gatunki, wiem że to mało w stosunku do ciebie. One wyglądają ładnie kiedy kwitną, a co wiosna i późną jesienią? U mnie straszą potem obcięte. Myslałam żeby posadzić obok np hosty, albo jakieś trawy?
AlKa 19:31, 03 sty 2014

A pas żurawek posadzisz jedną odmianę czy jakoś kolorystycznie cieniowany będzie?
Ciepłe kolory będą Jak ja się nie mogę doczekać choćby maja
Luki 19:50, 03 sty 2014

Dobrym pomysłem byłoby wymieszanie liliowców z trawami, wtedy coś zostanie. Wiosną najlepiej w te miejsca posadzić tulipany, usychające liście szybko schowają się pod liściami liliowców wychodzącymi w tym czasie. Jesienią to już zależy wszystko od odmiany liliowców. Spora część moich liliowców to odmiany zimozielone, fakt przy większych mrozach nie są już zielone, ale wtedy zazwyczaj jest śnieg.
Obecnie odmiany zimozielone wyglądają całkiem przyzwoicie, o ile bardziej oczyściłbym zaschnięte liście.
Hosty to nie jest dobry pomysł bo wiosną jeżeli chodzi o wczesną wiosne i jesień, wiosną dopiero wychodzą, a jesienią już ich praktycznie nie ma.
Myśle, że takie plamy liliowców, aż tak straszyć nie będą, tulipany w nich oczywiście planuje w dużej ilości

Z kolekcjonowania żurawek nie zrezygnuje, to jest silniejsze ale będę się starał nie robić całkowitego mixu kolorystycznego i planuje po kilka sztuk z każdej odmiany, a wejdzie ich tam sporo.
Oczywiście są to jeszcze plany i do wiosny może się pozmieniać, ale już coraz bardziej wiem co robić, a rabata po lewej raczej zmieniać się już nie będzie.

Mam takie plany, aby jedna rabata w maju była już skończona druga będzie przerabiana w lipcu o ile różne czynniki na to pozwolą
AlKa 20:10, 03 sty 2014

Ja dostałam od teściowej wygląda jak Stella de Oro nie jest karłowy dobrze sobie radzi pod jabłonią w cieniu praktycznie, rozdzieliłam go na 3 części. dokupiłam jeszcze El desperado i Little Missy ale kłącza były kiepskie i nie zakwitły, ba miały tylko parę liści. Doradzisz jakieś do cienia, bo lubię je w tym miejscu przy stole fajnie patrzeć na kwiaty.
Luki 20:28, 03 sty 2014

Trudno tak doradzić jakie liliowce nadają sie do cienia. One rosną wszędzie, na słońcu liście będą mniej okazałe, ale kwitnienie obfitsze w cieniu na odwrót. Zdarza się, że liliowce nie zakwitną w pierwszym roku po posadzeniu, ale wystarczy poczekać
dominika_rew 20:28, 03 sty 2014

Super to zrobiłeś, profesjonalnie wygląda projekt, nie przypomina zupełnie bazgrołów jestem totalnym samoukiem jeśli chodzi o zaprojektowanie czegokolwiek, ale moja pierwsza myśl (kiedy przyjrzałam się tym żurawkom na obwódkach) była taka, że poszczególne odmiany pogrupowałabym (tak sam zresztą już napisałeś) i poprzedzielałabym obwódkami z innych roślin, tak żeby nie tylko żurawki były na pierwszym planie. ale może pozostaniesz przy swoim planie i wyjdzie super - bardzo możliwe, bo widać, że fajnie to zaprojektowałeś pozdrawiam serdecznie
Luki 20:39, 03 sty 2014

Dziękuje bardzo jak już Ania (Mała_Mi) napisała wykorzystałem program do projektowania konstrukcyjnego jako program do projektowania ogrodowego
Co do żurawek jak ja mam z nich zrezygnować kiedy to moje ulubione rośliny
Teraz już się oswoiłem bardziej z przesadzaniem, więc jak będzie coś nie tak to się przesadzi, oczywiście dziękuje za sugestie
dominika_rew 20:45, 03 sty 2014

ja też uwielbiam żurawki, ale moja kolekcja jest marniutka: 4 odmiany jak na razie więc nawet przez myśl mi nie przeszło, że miałbyś z nich zrezygnować chodziło mi tylko o to, że niektóre dałabym na obwódki, a z niektóre bym pogrupowała i zrobiła tzw.plamy barwne
a i jeśli mogę, to będę z zapytaniami wpadać nieraz, bo planuję więcej żurawek u mnie i już wiem kogo mogę pytać
Luki 20:51, 03 sty 2014

Zapraszam, na dzień dzisiejszy mam ponad 100 odmian, coś tam o nich wiem
Żurawki może gdzieś w rabaty się wkradną 'głębiej' ale tak zakładałem, że każda moja rabata ma mieć włąśnie obwódke z tych roślin. Są to w sumie 2 największe rabaty, na innych nawet nie mam miejsca na nic innego jak obwódki. Sam jestem ciekaw efektu jak to wszystko wyjdzie