Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

Z ogródka na wsi 23:16, 28 wrz 2018

Do góry
Radziu nauka najwazniejsza. Lubisz historie?
Zdazysz jeszcze zrobic ogrodek, zreszta wiosna za kilka miesiecy dopiero.

Pozdrawiam
Brzoza 'Doorenbos' - Betula utilis 'Doorenbos' 22:43, 28 wrz 2018

Do góry
Popatrz czy pozostale brzozy. Maja taki sam obwod pnia.
Moim zdaniem ta brzoza zaczyna zmieniac pien kore ze wzgledu na jej przyrost.
Moje tez tak maja od dolu.
Ptasi gaj 22:36, 28 wrz 2018

Do góry
Cd

Symetryczno-liryczny z widokiem na Ślężę 22:16, 28 wrz 2018

Do góry
adkawi napisał(a)
Anda piszesz ze nie obrywają chorych liści na zimę ,no ja się w ogóle dziwie ze to się robi.Moje róże rosną w ściółce z kory i codziennie spadają jakieś liście.Czy jesteście w stanie wszystkie chore liście dokładnie wybrać.. bo rozumiem ze tylko taki sposób ma sens?

Każdej jesieni dokładnie odkurzam miejsce w którym rosną róże. Nie wyobrażam sobie leżących liści pod różami. Grzyby zimują na liściach i wiosna jak znalazł zarażają rośliny.
Większość moich roż rośnie w żwirze.
Wszystkim doradzam aby róże w przyszły roku zdrowo rosły trzeba zebrać jesienią liście a wiosna dobrze nawiezc.
Symetryczno-liryczny z widokiem na Ślężę 22:01, 28 wrz 2018

Do góry
Zagajanka napisał(a)

Na zachętę - Munstead Wood do tej pory świeci z daleka purpurą na rabacie

Piękny dorodny krzak tej MW. Też mam, ale posądzony w maju tego roku jak tylko się przyjęła kwitnie bez przerwy a jaki zapach. Mój krzaczek jeszcze mały, zdrowy, ciemne lśniące liście. Bardzo jestem zadowolona z jej kupna.
Ptasi gaj 14:35, 28 wrz 2018

Do góry
Piekna pogoda, upalu nie ma jak tydzien temu, ale cieplo. Grzybki rosna na calego.

Ogród za grosze 19:04, 27 wrz 2018

Do góry
Chlodno mi sie zrobilo i rozpaliłam w kominku troche cieplej.
Wysyp nastapil, ale niespodzianka.
Ptasi gaj 17:55, 27 wrz 2018

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
lklCzy to trufle?

moim zdaniem są to młode trufe. Jedną mogłaś zostawić by podrosła. Jej cena byłaby wyższa .
1 gram trufli kosztuje ponad 30 zł, ale to chyba nie tych rosnących w naturalnym środowisku. Bo nie wiem czy wiesz, że są już hodowle trufli. Czego to ludzie nie wymyślą dla zysku.
Tak jak rozmawiałyśmy, konserwuj je w malutkich słoiczkach po 1, 2, 3 szt. nie więcej. Na święta do pieczeni czy do pasztetu (cieniutkie plasterki) ułożone na wierzchu mmmmmmmm prawdziwy rarytas.
Za drzwiami do ogrodu... 17:39, 27 wrz 2018

Do góry
Nic się nie stało niech zostaną. Tak podejrzewałam, że to pomyłka. Ja tam nie jestem taka wrażliwa. U mnie można wstawiać i pisać.
Ptasi gaj 16:22, 27 wrz 2018

Do góry
Czy to trufle?

LeŚnicZaNka 12:33, 27 wrz 2018

Do góry
Kasiu długo nie byłam. Piękna jesteś, ale właśnie ten uśmiech nie ma go. Jesteś młodą powinnaś się cały czas śmiać..
Pozdrawiam jeszcze wpadne.
Ogród Małej Mi 2017 12:21, 27 wrz 2018

Do góry
Waldek przecież to wszystko z przymrużeniem oka. Nie musi być ponuro.
A wrotycz czy to nie ziolo?

Właśnie każdy sobie rzepkę skrobię aby było dobrze i do celu.
To nie zarzut z mojej strony że masz mniej trawniczka.
Jakie tam bogactwo ma to plusy i minusy.
Ogród Małej Mi 2017 23:48, 26 wrz 2018

Do góry

Waldek pedzi nalewki z ziolek i trawniczek dokarmia potem sa efekty.
Wlasnie ta przestrzen - 100-200 m2 mozna sie bawic w zioło nawozenie, ale 3000 m2 to juz masakra.
Chociaz w jednym miejscu podlalam gnojowka z wrotycza to trawa zrobila sie gesta i ciemno zielona.
Ja zamierzam w przyszlym roku nawiezc obornikiem granulowanym, ale tylko przed domem.

Elu. Jeżeli komuś nalewki z ziółek pomagają w utrzymaniu zdrowego ogrodu to niech je sobie pędzi. Ja już od dłuższego czasu preferuję angielskie ogrodnictwo i jest mi z tym dobrze. Nie pędzę żadnych nalewek ani nie bawię się w zioło nawożenie ponieważ obce są dla mnie takie terminy. Jak Ci zapewne wiadomo nie stosuję również sztucznych nawozów ani chemicznych oprysków co nie znaczy, że zabraniam komuś igrać z własnym zdrowiem.
Trawnika mam tyle ile jestem w stanie utrzymać w dobrej kondycji ale i nikomu nie zazdroszczę tego, że ma przy domu mini boisko o powierzchni 30 czy 50 arów. Bogatemu jednakże wszystko wolno.
Małymi krokami-Ogród Wioli 20:24, 26 wrz 2018

Do góry

Nie zastanawiaj sie nad kupnem trawy "Memory" znajdz miejsce gdzie kolwiek bo jest piekny. Kupilam malenstwo w tym roku i pieknie sie rozrosl i nadal zakwita. Pieknie wyglada jako soliter. Jutro ide jeszcze dokupic aby wiosna posadzic na stale miejsce.

Jezeli chodzi gracillimus trawka bez kwitnienia pieknie wyglada i zreszta nie specjalnie jest pokazywana jako kwitnaca na fotach widocznie z tym kwitnienjem jest cos na rzeczy, ze ma problemy.
W kazdym razie lubie miec wilgotna glebe i zyzna.
W zeszlym roku kupilam w jesieni 2 szt doniczki zadolowalam i nie wypuscily.
Bede jeszcze probowala ja kupic,bardzo lubie trawy.

Memory piękny to fakt,ale duzo miejsca potrzebuje prawda ?
U ciebie dużo miejsca na chciejstwa

Gracillimusy mam od zeszłego roku i będę je dzielić wiosną na nowe rabaty,bo kupić oryginalnego Gracillimusa to teraz ruletka...sama niedawno nabyłam z metką Gracillimus,a teraz wiem z forum,ze to nie one....

Też bardzo lubię trawy
Małymi krokami-Ogród Wioli 20:15, 26 wrz 2018

Do góry
Wiolka5_7 napisał(a)

Ten schodkowy układ wyszedł z przymusu , bo tuje lecą po skosie i rabata w lewym roku byłaby bardzo głeboka...ale szczerze to tak lepiej mi się podoba

Ml i Gracki mam i bardzo lubię i chcę je powtórzyć w tej części
Memory jest boski jak kwitnie,ale nie mam miejsca na niego w tym planie....pomyłki są i będą niestety...
Te buki też już mam na rabacie z hortensjami i to moje ukochane drzewa
Raz pryskane na mszycę i spokój...i mimo tego je mam,bo są piękne

Nie zastanawiaj sie nad kupnem trawy "Memory" znajdz miejsce gdzie kolwiek bo jest piekny. Kupilam malenstwo w tym roku i pieknie sie rozrosl i nadal zakwita. Pieknie wyglada jako soliter. Jutro ide jeszcze dokupic aby wiosna posadzic na stale miejsce.

Jezeli chodzi gracillimus trawka bez kwitnienia pieknie wyglada i zreszta nie specjalnie jest pokazywana jako kwitnaca na fotach widocznie z tym kwitnienjem jest cos na rzeczy, ze ma problemy.
W kazdym razie lubie miec wilgotna glebe i zyzna.
W zeszlym roku kupilam w jesieni 2 szt doniczki zadolowalam i nie wypuscily.
Bede jeszcze probowala ja kupic,bardzo lubie trawy.

Małymi krokami-Ogród Wioli 18:33, 26 wrz 2018

Do góry

Chyba jes, cze tutaj nie bylam wiec witam Wiolka.
Kazda roslina jak nie zadbasz to moze jakies swinstwo podlapac.
Cisy sa atakowane przez czerwce, wiec trzeba na nie uwazac. Najlepiej aby nie miec z nimi problemow trzebaa wczesna wiosna opryskac je "Promanalem".

To tyle w temacie cisow.
Ogladalam poczatek watku bardzo dobrze zrobilas przerobki. Zreszta. Po jakims czasie kazdego to czeka bo rosliny rosna, cos nam sie nie podoba i w glowie burza od pomyslow.
Widze w glebi na fotkach gospodarstwo. Mozna byc rolnikiem i miec super ogrod kolo domu wiele tutaj was jest.

Jeszcze ide dalej zagladam. Wpisuje sie jak tylko cos zobacze bo umyka mi pozniej uwadze.

Witaj Elu
To prawda trzeba dobrze przygotowac podłoże żeby roslinki zdrowo rosły...masz rację ,że dobrze zrobic oprysk Promanalem...cisy będę pielęgnować i obserwować ,bo to moje pierwsze egzemplarze...

Też jestem zadowolona ze zmian i dalsze zmiany w planach dzięki
Rolnikami byli dziadkowie męża i rodzice,więc te budynki w tle
My powoli wszystko zmieniamy i remontujemy po swojemu

Małymi krokami-Ogród Wioli 18:21, 26 wrz 2018

Do góry
effka napisał(a)
Kule z cisa mi się marzą. Po problemach z buksami cisy na wagę złota.

Chyba jes, cze tutaj nie bylam wiec witam Wiolka.
Kazda roslina jak nie zadbasz to moze jakies swinstwo podlapac.
Cisy sa atakowane przez czerwce, wiec trzeba na nie uwazac. Najlepiej aby nie miec z nimi problemow trzebaa wczesna wiosna opryskac je "Promanalem".

To tyle w temacie cisow.
Ogladalam poczatek watku bardzo dobrze zrobilas przerobki. Zreszta. Po jakims czasie kazdego to czeka bo rosliny rosna, cos nam sie nie podoba i w glowie burza od pomyslow.
Widze w glebi na fotkach gospodarstwo. Mozna byc rolnikiem i miec super ogrod kolo domu wiele tutaj was jest.

Jeszcze ide dalej zagladam. Wpisuje sie jak tylko cos zobacze bo umyka mi pozniej uwadze.

Ukojenie 16:48, 26 wrz 2018

Do góry
Zoja nie zle przymrozilo u ciebie. Jade jutro na dzialke u mnie pewnie tez bo taki wygwizdow mroz nie omija.

Pozdrawiam

Szron troche bajkowy... Szkoda jesli kwiaty zetnie...
Pozdrawiam!
Ptasi gaj 16:24, 26 wrz 2018

Do góry
U nas też ładnie świeciło teraz się zachmurzyło i znowu wiatr wieje nieprzyjemny ale da się wytrzymać.
Piękne widiczki prawie letnie.

U mnie nikt nie może zbierać poza mną. Jutro jadę znowu pozbierać chociaż zimno było to nie wiadomo czy coś wyrosło.
Ukojenie 12:53, 26 wrz 2018

Do góry
Zoja nie zle przymrozilo u ciebie. Jade jutro na dzialke u mnie pewnie tez bo taki wygwizdow mroz nie omija.

Pozdrawiam
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies