Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w remoncie

Ogród w remoncie

Kasya 15:55, 28 paź 2018

Margerytka40 napisał(a)

Za duże

przeciez ciac mozna...

fortegila ? jest tez jakas mniejsza odmiana, Gosia kupila
Margerytka40 15:58, 28 paź 2018

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Nie znam.
Z rozłożystych masz trzmielinę oskrzydloną- czerwone liście ma krótko, perukowca bordowolistnego (trzeba by ciąć, ale efekt barwny jest bardzo długi). I kaliny- ale one raczej duże rosną i na boki.
Większość krzewów przebarwia się na żółto lub z żółtymi plamkami.

PS.A ten berberys Erecta spełniłby wszystkie kryteria- bo i kolumnowy i długo świeci.

Edit- aronia już dawno bez liści, pstolistne derenie brzydko się przebarwiają (łapią jakieś różowozielone nuty)

Myślałam o Erecta ale w sąsiedztwie chcę też trzcinnik i nie wiem czy to dobre sąsiedztwo ze względu na rdzę. No i tak poza tym miałby rosnąć przy ścieżce więc kłujące odpadają
Margerytka40 16:06, 28 paź 2018

Kasya napisał(a)

przeciez ciac mozna...

fortegila ? jest tez jakas mniejsza odmiana, Gosia kupila

Fotergilla, zapomniałam o niej, chyba byłaby ok
Anda 16:06, 28 paź 2018

Viburnum farreri 'Nanum'

Viburnum opulus 'Compactum'

przebarwiaja sie na czerwono jesienia.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Margerytka40 16:24, 28 paź 2018

Anda napisał(a)
Viburnum farreri 'Nanum'

Viburnum opulus 'Compactum'

przebarwiaja sie na czerwono jesienia.

Kaliny lubię bardzo, dzięki Ewcia, chyba obie propozycje mi się przydadzą
Anda 16:28, 28 paź 2018

No i jeszcze hortensja debolistna, ale to pewnie juz znasz

Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Margerytka40 16:32, 28 paź 2018

Anda napisał(a)
No i jeszcze hortensja debolistna, ale to pewnie juz znasz

ElzbietaFranka 19:00, 28 paź 2018

Ladnie przebarwiajace sie drzewa jesienia to zwykle klony na zolto, klon czarwony "red sunset", deby blotne "green pillar" i podobne, ambrowiec balsamiczny, tulipanowiec.

Trzeba poszukac w netecie, mam klony i deba green pillar, ambrowca i tulipanowca.
Margerytka40 19:13, 28 paź 2018

ElzbietaFranka napisał(a)
Ladnie przebarwiajace sie drzewa jesienia to zwykle klony na zolto, klon czarwony "red sunset", deby blotne "green pillar" i podobne, ambrowiec balsamiczny, tulipanowiec.

Trzeba poszukac w netecie, mam klony i deba green pillar, ambrowca i tulipanowca.

Tak Elu, znam te drzewa i na pewno jakieś u mnie będzie rosło, jeszcze nie wiem które . Wszystko zależy jak mi się ułożą nasadzenia i co będzie pasować
magnolia 08:43, 29 paź 2018

Asiu, a jak daleko są te świerki przy płocie od nasadzeń? Czyli od hortek i miskantów, tak?