To tu- to tam- łopatkę mam !
21:55, 22 maj 2021
Mnie cieszy najbardziej, że sprawdzają się na najtrudniejszych stanowiskach. Pod drzewami i krzewami niewiele roślin chce rosnąć. Zwłaszcza bez podlewania. Dobra z nich zapchajdziura.
Dzisiaj rozpoczęłam eksperyment z tymi odmianowymi. Nabyłam dwa różne. Zanikają mi na cypelku tulipany i wczesną wiosną brakuje tam koloru. Może się sprawdzą jako towarzystwo dla brunnery. Do rutewki powinny też pasować.
Specjalistka nie jestem.
Jasne, że doczekamy. Ale prawdopodobnie będzie kłopot z tymi ciepłolubnymi. Ich uprawa w gruncie zawsze jest ryzykowna. To warzywa z innej strefy klimatycznej.
Dziś jadłam już swoją rukolę, jest szczypiorek z siedmiolatki i natka pietruszki. Dobrze rośnie bób, choć nie ma porównania z zeszłym sezonem. Radzi sobie brukselka, selery, por i jarmuż. Słabiej wzeszedł groszek, nieźle buraki. Jest rzodkiewka, szpinak i marchew. Wykiełkowała fasolka. Dynie, ogórki i cukinie siałam w I połowie maja. Nic jeszcze nie widać. Nie widać też koperku, pietruszki naciowej. Pomidory po tygodniu w gruncie żyją, ale daleko im do idealnej formy. Z nimi może być największy problem.