Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ana_art"

Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 09:52, 27 lut 2014

Do góry
alinak napisał(a)
Podoba mi się projekt ..ale musisz taka rabatę uzgodnić z urzędem miasta ...chyba ....u nas musi elismy odstąpić w ogrodzeniami i tam idą rury od kanalizacji , gazy....ty jeszcze tam nie masz asfalt?
jeśli tak to w ogóle bym na razie taka rabatę odradzała bo strata czasu i pieniędzy ......ale ja to zawsze włożę kij w mrowisko ...no cóż nie babskie a chłopskie myślenie mam....praktyczne .

Alinko celne uwagi kanalizacji u nas nie ma i raczej nie będzie, gazu nie ma i nie będzie, asfaltu też nie ma i też raczej nie będzie (chyba że dom na przeciwko kupi jakiś włodarz gminny ) A jakim cudem mam praktyczne myślenie zapytowwywuje? przecież Ty z tego samego 15 co ja, a ja takiego pomyślunku nie mam...
Ogród Dominiki 09:43, 27 lut 2014

Do góry
ana_art napisał(a)
eee nie rozumiem dlaczego boisz się 'weseolości' i nie zgadzam się z twierdzeniem, że z dziećmi łatwo nie jest!!!! Bez dzieci zdecydowanie gorzej

Wszystko pewnie zależy od charakteru i podejścia, zarówno matki i dzieci. Ja z tych co coś na temat braku dzieci wiedzą... Ale to nie forum o dzieciach żeby wymieniać się doświadczeniami.
Mogę chyba powiedzieć, że z dziećmi jest jak z ogrodem. Wymaga wiele pracy, wiele trudu, ale przy tym nieprawdopodobnie cieszy. Puszczony na żywioł zarośnie chwastami.

P.S. Ana_art, Twój ogród mnie zachwycił i pozostawił w bezdechu.
Ogród Dominiki 09:43, 27 lut 2014

Do góry
ana_art napisał(a)
eee nie rozumiem dlaczego boisz się 'weseolości' i nie zgadzam się z twierdzeniem, że z dziećmi łatwo nie jest!!!! Bez dzieci zdecydowanie gorzej

Wszystko pewnie zależy od charakteru i podejścia, zarówno matki i dzieci. Ja z tych co coś na temat braku dzieci wiedzą... Ale to nie forum o dzieciach żeby wymieniać się doświadczeniami.
Mogę chyba powiedzieć, że z dziećmi jest jak z ogrodem. Wymaga wiele pracy, wiele trudu, ale przy tym nieprawdopodobnie cieszy. Puszczony na żywioł zarośnie chwastami.
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 09:41, 27 lut 2014

Do góry
ana_art napisał(a)
Od strony podwórka mam w tym miejscu brzozy, ekran z cisa i grujecznik

Ups...
Nic dodać, nic ująć
Co z tym ogródeczkiem począć 09:41, 27 lut 2014

Do góry
ewa004 napisał(a)

Martuś dzięki za rysuneczek
Myślę że w ostateczności coś takiego wyjdzie ,i będzie ładnie

będzie bardzo ładnie
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 09:39, 27 lut 2014

Do góry
Zielona napisał(a)

Mi chyba tez, chociaż green carpet jesienią.... też ma widok spektakularny.

Ale czerwony berberys fajnie "gada" z dachem domu.

buziulam Cię
a jak myślicie green carpet można strzyc, bo on do mnie bardziej przemawia?
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 09:37, 27 lut 2014

Do góry
aga_szsz napisał(a)
A ja bym proponowała zrobić podobnie, jak Danusia zrobiła w proj. ogrodu z lustrem, tzn. grujecznik, choina kanadyjska i czerwony berberys. Wyższe drzewka zasłoniłyby widok dla ciekawskich
Od strony podwórka mam w tym miejscu brzozy, ekran z cisa i grujecznik
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 09:36, 27 lut 2014

Do góry
Marzena2007 napisał(a)
Aniu czytałam, że się zastanwiasz nad cięciem róź angielek. Moje też już startują, wcześniej od odkrywowych, co mnie dziwi. Ania Ds dodradzała minimalne cięcie angielek, pędy przycinamy max o 1/3, wycinamy krótko tylko wiotkie, słabe pędy. Tak cięłam w ubiegłym roku moją golden cellebration i dzieki temu niesamowicie kwitnęła i miała już wysokość ponad 1,2 m.
Moje nowe, ubiegłoroczne praktycznie nie przytnę, obcięłam kwiaty na czubkach i czekam niech sobie rosną.
Natomiast okrywowe i wielkokowiatowe zaliczą jak co roku ostre cięcie w najbliższy weekend bowiem foryscja sąsiada już pęka
dzięki no właśnie moja golden ma jeden taki gigantyczny pęd. Dumam jeszcze nad podporami bo na zime uwalniałam je z tych stożkow i czy ponownie dać im ten 'kajdan' czy lepiej kratkę. Co myślicie? U mnie co noc jest jeszcze przymrozek -4...
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 09:32, 27 lut 2014

Do góry
o matulu zadałam zapytanie i padłam po spotkaniu z Ewką. wchodzę a tu takie rewelacje
MARTUŚ dziękuję pięknie, czytalaś w moich myślach bo miałam biec do Ciebie po prośbie
Śpieszę z odpowiedzią
W tamtym roku chciałam wzdłuż płotu sadzić umbry, ale powoli rezygnuję ze względu na to, że musiałabym szukać o różnej wysokości pnia bo tam jest spory spadek, a chcialam by korony byly w jednej lini. Później przyszło mi do głowy że mogłyby być tam same berberysy cięte w żywoplot, ale jakoś ta pod linijke do mojego roztrzepania nie pasuje chociaż byłoby najbardziej bezpiecznie. Dlatego pomyślałam o tych trawach i hortensjach. Nie ukrywam że awatarek Anity mnie natchnął .

Strona prawna
Droga ma 6m szerokości jest wspólna sąsiedzka,należy do 8 działek (w tym 6 domów ma wjazd od tej strony), gmina drogi nie chciała, zatem nie ma mowy o chodnikach ani asfalcie. No chyba żeby sąsiedzi by się złożyli ale nie sądze w tamtym roku na wiosnę wysypaliśmy część drogi gruzem bo nie dało rady przejechać na spółkę z jednym sąsiadem... Jeden z sąsiadów po przeciwnej stronie drogi, tuż przy płocie posadził sobie brzozy...
Ogród Dominiki 09:08, 27 lut 2014

Do góry
Co z tym ogródeczkiem począć 09:01, 27 lut 2014

Do góry
Zielona napisał(a)

no i co Ty na to? aaaaa
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 22:14, 26 lut 2014

Do góry
a jak myślicie gdybym wzdłuż ogrodzenia posadziła hortensje, pomiędzy nie gracilimus, a przed w nogach niski żywopłocik z berberysów, który robiłby też za zapore p/psom. Mam maks 70cm szerokości, ma to sens?
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 15:41, 26 lut 2014

Do góry
ana_art napisał(a)
mówią, że nad 2 lub 3 oczkiem, ale ja tne na oko te gałązki które są od przodu rabaty niżej, te z drugiego planu wyżej. Nie wiem czy pomogłam

Jak najbardziej pomogłas....
Dzieki
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 10:49, 26 lut 2014

Do góry
Margarete napisał(a)

Ja posadziłam u siebie jesienią, chyba co 1 metr...buuuu....to nie bedzie szpalerku jak u ciebie, moze dosadzę jeszcze wiosną........albo zagęszczę szpaler miskantami od tyłu i bedzie ok....
Mam pytanie jak nisko je teraz ciąć mam, są wysokie ale maja po 2-3 gałązki bo sa młode, ale maja jeszcze kwiatostany z ub roku więc mysle ze sie przyjeły. To ile cm od dołu ma zostać ? tak na oko ? 30 ? wiecej ?
mówią, że nad 2 lub 3 oczkiem, ale ja tne na oko te gałązki które są od przodu rabaty niżej, te z drugiego planu wyżej. Nie wiem czy pomogłam
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 10:30, 26 lut 2014

Do góry
ana_art napisał(a)
a dziękuję hortensje w szpalerach mam sadzone zgodnie z projektem co 70cm Vanilek już nie mam, wbrew pozorom dużo ich nie było bo wysoko przyciełam, może za wysoko (?)

Ja posadziłam u siebie jesienią, chyba co 1 metr...buuuu....to nie bedzie szpalerku jak u ciebie, moze dosadzę jeszcze wiosną........albo zagęszczę szpaler miskantami od tyłu i bedzie ok....
Mam pytanie jak nisko je teraz ciąć mam, są wysokie ale maja po 2-3 gałązki bo sa młode, ale maja jeszcze kwiatostany z ub roku więc mysle ze sie przyjeły. To ile cm od dołu ma zostać ? tak na oko ? 30 ? wiecej ?
Ogród Sylwii od początku cz.II 10:18, 26 lut 2014

Do góry
też mam takie przyrosty zeszłoroczne zdecydowanie jaśniejsze od reszty, nawet myślałam że umarzną i widzę, że się im udało
Co z tym ogródeczkiem począć 10:15, 26 lut 2014

Do góry
kurza stopka ale ja nie wiem czy Ewa miała w tej donicy klona zapodać, to chyba tylko taka inspiracja była, no chyba że nie doczytałam o tym kloniku...
Ogród raczej wiejski czyli leśniczówka 08:53, 26 lut 2014

Do góry
ech tak to z dzieciakami bywa, zdrówka
Ogrodnik Mimo Woli cd 22:36, 25 lut 2014

Do góry
Jak myślicie czy przyciąć róże? moje angielki mają duże przyrosty, jedna ma nawet pęd z 1,7m, nie są podmarznięte i nie wiem jak z nimi postępować
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 22:09, 25 lut 2014

Do góry
Bogdzia napisał(a)

Powinno się zdejmowac okrycia w pochmurne dni , trzeba to przestrzegac.Milego dnia życzę jutro.
w myśl powiedzenia 'mądry Polak po szkodzie'
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies