Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem

Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem

Sebek 23:37, 26 lut 2014

Bardziej podoba mi się wersja w czerwonymi berberysami Będzie ładnie kontrastować
Zielona 23:43, 26 lut 2014

Sebek napisał(a)
Bardziej podoba mi się wersja w czerwonymi berberysami Będzie ładnie kontrastować

Mi chyba tez, chociaż green carpet jesienią.... też ma widok spektakularny.

Ale czerwony berberys fajnie "gada" z dachem domu.
alinak 23:52, 26 lut 2014

Podoba mi się projekt ..ale musisz taka rabatę uzgodnić z urzędem miasta ...chyba ....u nas musi elismy odstąpić w ogrodzeniami i tam idą rury od kanalizacji , gazy....ty jeszcze tam nie masz asfalt?
jeśli tak to w ogóle bym na razie taka rabatę odradzała bo strata czasu i pieniędzy ......ale ja to zawsze włożę kij w mrowisko ...no cóż nie babskie a chłopskie myślenie mam....praktyczne .
Madzenka 06:58, 27 lut 2014

Aniu czytałam, że się zastanwiasz nad cięciem róź angielek. Moje też już startują, wcześniej od odkrywowych, co mnie dziwi. Ania Ds dodradzała minimalne cięcie angielek, pędy przycinamy max o 1/3, wycinamy krótko tylko wiotkie, słabe pędy. Tak cięłam w ubiegłym roku moją golden cellebration i dzieki temu niesamowicie kwitnęła i miała już wysokość ponad 1,2 m.
Moje nowe, ubiegłoroczne praktycznie nie przytnę, obcięłam kwiaty na czubkach i czekam niech sobie rosną.
Natomiast okrywowe i wielkokowiatowe zaliczą jak co roku ostre cięcie w najbliższy weekend bowiem foryscja sąsiada już pęka
aga_szsz 08:22, 27 lut 2014

A ja bym proponowała zrobić podobnie, jak Danusia zrobiła w proj. ogrodu z lustrem, tzn. grujecznik, choina kanadyjska i czerwony berberys. Wyższe drzewka zasłoniłyby widok dla ciekawskich
Mala_Mi 08:37, 27 lut 2014

Alina ma rację To drugi kij.....
Po pierwsze czyj jest grunt.. jak twój to możesz sadzić, ale jak twój i idą instalacje, to nie możesz sadzić drzew i krzewów..
Po drugie.. jak będą robić asfalt.. to ci wszytko zniszczą.. będziesz musiała wykopać i gdzieś zadołować..
Jak by robili drogę to czy będą chodniki.. mogą iść aż do ogrodzenia....

Jak już Alinka pierwsza się odezwała.. to ja też sie odważyłam ..

Posadzenie hortek jak sie ukorzeni ze swoich patyków nie jest wielkim kosztem.. trawki z podziału... lepiej posadzić i mieć ładnie.. niż sie przejmować co będzie za 5 lat jak sie wezmą za zrobienie drogi.. albo jak sie urząd czepi to sie po prostu wykopie i już..
Natomiast sadzenie drzew. trzeba wrócić do początku postu....
Mala_Mi 08:38, 27 lut 2014

Boziu... ale nabełkotałam...
ana_art 09:32, 27 lut 2014

o matulu zadałam zapytanie i padłam po spotkaniu z Ewką. wchodzę a tu takie rewelacje
MARTUŚ dziękuję pięknie, czytalaś w moich myślach bo miałam biec do Ciebie po prośbie
Śpieszę z odpowiedzią
W tamtym roku chciałam wzdłuż płotu sadzić umbry, ale powoli rezygnuję ze względu na to, że musiałabym szukać o różnej wysokości pnia bo tam jest spory spadek, a chcialam by korony byly w jednej lini. Później przyszło mi do głowy że mogłyby być tam same berberysy cięte w żywoplot, ale jakoś ta pod linijke do mojego roztrzepania nie pasuje chociaż byłoby najbardziej bezpiecznie. Dlatego pomyślałam o tych trawach i hortensjach. Nie ukrywam że awatarek Anity mnie natchnął .

Strona prawna
Droga ma 6m szerokości jest wspólna sąsiedzka,należy do 8 działek (w tym 6 domów ma wjazd od tej strony), gmina drogi nie chciała, zatem nie ma mowy o chodnikach ani asfalcie. No chyba żeby sąsiedzi by się złożyli ale nie sądze w tamtym roku na wiosnę wysypaliśmy część drogi gruzem bo nie dało rady przejechać na spółkę z jednym sąsiadem... Jeden z sąsiadów po przeciwnej stronie drogi, tuż przy płocie posadził sobie brzozy...
ana_art 09:36, 27 lut 2014

Marzena2007 napisał(a)
Aniu czytałam, że się zastanwiasz nad cięciem róź angielek. Moje też już startują, wcześniej od odkrywowych, co mnie dziwi. Ania Ds dodradzała minimalne cięcie angielek, pędy przycinamy max o 1/3, wycinamy krótko tylko wiotkie, słabe pędy. Tak cięłam w ubiegłym roku moją golden cellebration i dzieki temu niesamowicie kwitnęła i miała już wysokość ponad 1,2 m.
Moje nowe, ubiegłoroczne praktycznie nie przytnę, obcięłam kwiaty na czubkach i czekam niech sobie rosną.
Natomiast okrywowe i wielkokowiatowe zaliczą jak co roku ostre cięcie w najbliższy weekend bowiem foryscja sąsiada już pęka
dzięki no właśnie moja golden ma jeden taki gigantyczny pęd. Dumam jeszcze nad podporami bo na zime uwalniałam je z tych stożkow i czy ponownie dać im ten 'kajdan' czy lepiej kratkę. Co myślicie? U mnie co noc jest jeszcze przymrozek -4...
ana_art 09:37, 27 lut 2014

aga_szsz napisał(a)
A ja bym proponowała zrobić podobnie, jak Danusia zrobiła w proj. ogrodu z lustrem, tzn. grujecznik, choina kanadyjska i czerwony berberys. Wyższe drzewka zasłoniłyby widok dla ciekawskich
Od strony podwórka mam w tym miejscu brzozy, ekran z cisa i grujecznik