Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Iwk4 "

Moja codzienność - ogród Oli 21:07, 09 lut 2016

Do góry
Czyli byliny można już podciąć ? Dzięki Ola. A... i drzewka owocowe.
Handmade by Elka 21:03, 09 lut 2016

Do góry
chelll napisał(a)

Kolory dominujące np fiolet (perowska, budleja, lawenda, bzy), biały (hortensje, bzy, jaśminy, jeżówki, przetacznikowce), różowy (jeżówki, hortensje, rozchodnik okazały, róże the fairy, sadziec) plus plamy żółtego - forsycja, żagwin, słonecznik szorstki, rudbekie). Czerwony wyszedł przypadkiem. Nawet miałam wykopywać te róże, ale tez uważam, że nie wyglądają tragicznie. Może kiedyś
Ogród nie jest mały 1800m2, więc jest gdzie sadzić i na co patrzeć

Ja też przy tarasie mam czerwone róże. To pierwsze w moim ogrodzie i od razu zrobiłam wielką plamę tego samego gatunku. Może kiedyś też je wymienię na różowe, ale one rosły drugi sezon, od czerwca do mrozów dawały ładną kolorystyczną plamę. Postarały się.
https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/100/1009423/original.JPG

U mnie jest łątwiej, bo rabaty wokół domu, nie wszystkie jednocześnie są widoczne.
Ty swoje rabaty w tym roku poobserwuj, czy wszystko gra kolorami w okresie kwitnienia. Jeśli będzie ci się podobać, zostaw. jeśli coś będzie przeszkadzać w kompozycji, zrób sobie koniecznie fotkę, by nie zapomnieć, co i gdzie jest do poprawki. Ja tak miałam z liliami, które miały być białe, posadziłam przy różowych floksach i różowych różach. A one zakwitły kolorem łososiowym. Zgrzyt, jesienią przesadziłam je na żółto - niebieską rabatę na tyły domu. Rabaty po dwóch stronach domu, nie ma możliwości jednoczesnego patrzenia na obie
Ogródek Iwony 20:51, 09 lut 2016

Do góry
lojalna_ napisał(a)
Piękna wiosna ciemierniki kocham pozdrawiam i trzymaj się musisz przecież

Jolu, za kilka dni mam ferie. Wtedy idę kondycję trenować do ogrodu. Po kawałeczku, chyba małe grabki wezmę, by cebulowych nie poniszczyć
Oby słoneczko mi towarzyszyło
Ogródek Iwony 20:49, 09 lut 2016

Do góry
ren133 napisał(a)
Co Ty Iwonko
Kostkę chcesz zmieniać?
Ja dzisiaj stipę wysiałam

Reniu, no co ty. Miliona nie wygrałam. Nawet w totka nie gram
Ja napisałam, że kolor kwadratowych płytek mi nie gra, a dziewczyny, że płytki ok, tylko kostka nie pasuje, ha, ha.
I tak się potoczyła wymiana zdań o kolorach. Przy okazji człowiek popatrzył na otoczenie innymi oczami. Gdyby nie Ogrodowisko, żył by w nieświadomości, hi, hi
A tak żyje w świadomości niemocy, że drugiego życia nie ma.
I to, czego się dorobił, nie zawsze jest takie, jak być powinno, ale życie za krótkie. Nie wszystko się da osiągnąć. Trzeba się cieszyć z tego co się ma, a nie stękać do niedoścignionego

To tyle na temat kostki.

Ps. Łatwiej mi kiedyś będzie kolor elewacji zmienić przy odnawianiu domu, niż zmienić 100 metrów kostki
Ale to będzie kiedyś ... może...

Za rok razem ze Zbyszkiem będziemy mieli po 50 lat. Zbyszek sobie zeszłej niedzieli uświadomił, ze właściwie przy dobrych układach z Tym u góry, to mu zostało jakieś 20 lat życia. I się załamał, ze tak ciągle człowiek ma pod górkę. Więc zamiast wymiany kostki wolałabym razem pojechać sobie choć na tydzień wakacji w góry. Zawsze człowiek goni za marzeniami
Ogródek Iwony 20:26, 09 lut 2016

Do góry
Uff, to chociaż tu dobrze wygląda
Ogródek Iwony 20:22, 09 lut 2016

Do góry
Reniu, nie ma co narzekać. W każdej pracy są dobre i złe dni. Praca z ludźmi jest trudna, wymaga uwagi, by kogoś nie urazić. W mojej pracy o tyle jest trudniej, że dzieciom trzeba wybaczyć, bo się uczą życia, dorosłym ludziom już niekoniecznie. stąd te trudności. Nie ma się przed sobą równego partnera do rozmów. Dzieci wytkną błędy, nauczyciel musi taktownie sobie z tym poradzić.

Kiedy ja chodziłam do szkoły, mój nauczyciel matematyki miał regulamin:
1. Nauczyciel ma zawsze rację.
2. Jeśli nauczyciel nie ma racji - patrz punkt 1.
Przekazał nam to żartobliwie, ale uznawaliśmy te zasady. Szanowaliśmy go za wiedzę, takt i za to, ze od nas wymagał.

Teraz czasy inne, czasami opadają skrzydła nawet aniołom

Buziak
Ogródek Iwony 20:15, 09 lut 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Reniu, dziś nie dzwoniłam, a mail nie działa. Po pracy musiałam jechać do miasta, potem wróciłam zmarznięta, to troszkę na kanapie przy herbatce poleniuchowałam z telefonem w ręku. Ale tu nie można się nie zalogować
Skoro tyle pytań, trzeba poopowiadać

A dziś miałam trudny dzień.
Nie lubię sytuacji, w których doświadczam zakłamania i fałszu. Szczególnie, gdy robią to dzieci dla osiągnięcia osobistego celu. Więc długo się dziś psychicznie zbierałam I wyciągnęłam dla siebie wnioski...

Praca nauczyciela to ciężki kawał chleba
Lawendowy zawrót głowy 20:15, 09 lut 2016

Do góry
amelia_b napisał(a)
Jolu, Jolanto, Jolusiu nie znikaj nam tak więcejfotki wiosennego ogrodu wstawiajno chyba ze ogrodu już nie masz, co?

Ha, ha, tyle nas ominęło
Jola, teraz musisz nadrobić fotkami
Handmade by Elka 20:13, 09 lut 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Ela, krwawnik i liatrę będziesz od razu wystawiać na zewnątrz? Mam w planie siać je pierwszy raz i nie wiem, jak się za to zabrać

Ja też pierwszy raz. Siałam wg wskazówek , które znalazłam na innym forum. Mówiono tam, że trzeba wysiać i zostawić na zewnątrz. Gdybym jednak miała tunel, wstawiłam do tunelu, może byłoby szybciej?

Ogródek Iwony 19:59, 09 lut 2016

Do góry
A u mnie są dodatki w kolorze terrakota na elewacji - płytki.

A dach taka brązowa wiśnia. Nie umiem określić dobrze.
Ogródek Iwony 19:57, 09 lut 2016

Do góry
Ja mam naprzeciw mojego domu - widzę z okien sypialni - dom żółty z niebieskim dachem. Już przywykłam. Nazwa ulicy też ze słońcem związana, ha, ha
Moja codzienność - ogród Oli 19:52, 09 lut 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Ola, czytałam, że zaczęłaś przycinać trawy? Co dokładnie?

traw nie ruszałam poza trzema kępami molinii KF którym pomógł wiatr

Przycięłam grujeczniki i graby, maliny i resztę owocówki, wycięłam rozchodniki i kocimiętkę.
Mimo wiatru pograbiłam trawnik, pozbierałam liście z rabat, wyrwałam trochę chwastów i dopatrzyłam się pierwszego wychodzącego tulipana Poczyściłam tuje a na koniec dnia ściągnęłam trochę darni
Czuję się jak nowo narodzona i sezon uważam za otwarty
Ogródek Iwony 19:45, 09 lut 2016

Do góry
Sylvana napisał(a)
Ja też mam kolorowy dom...taki już zastałam i tak zostało...kolor nawet podobny do Twojego....może kiedyś go przemaluję na biało z szarymi dodatkami, połączonymi z drewnem....daleka przyszłość

Rozumiem Cię Bo to ładne zestawienia
Ogródek Iwony 19:34, 09 lut 2016

Do góry
Ha, ha, nie pasuje to, co musi zostać Zong
Najlepiej bym wszystko przemalowała
Elewacja chyba wyblakła, niestety
Moja codzienność - ogród Oli 19:31, 09 lut 2016

Do góry
Ola, czytałam, że zaczęłaś przycinać trawy? Co dokładnie?
Ogródek Iwony 19:21, 09 lut 2016

Do góry
Mówisz o chodniku? Wbrew temu, co widać na zdjęciu, ona pasuje do elewacji. Po zimie przybrudzona. Dziś bym takiego koloru nie kładła, ale całej wymieniać nie będę przecież. Nie stać mnie zwyczajnie na to. Dlatego tak długo ociągam się z decyzją o kostce na podjeździe, bo żaden kolor mi nie pasuj edo tego, co już jest
A chodniki są już 10 lat i muszą zostać.
Prawie - jak ogród 19:06, 09 lut 2016

Do góry
Tu też są dwie sztuki zatopione w lawendzie
Chyba miłorząb Mariken.

Gardenarium napisał(a)
Wstęp

Prawie - jak ogród 19:03, 09 lut 2016

Do góry
Może faktycznie dać dwa drzewa, a po bokach miskanty, czyli miskanty wyjdą trzy
To propozycja Danusi do projektu w ogrodzie "To tu":

A tu masz początki realizacji. Są dwa szczepione ambrowce:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/4551-to-tu?page=165
Ogródek Iwony 18:55, 09 lut 2016

Do góry
Wymyśliłam sobie, że poprawię tą rabatę w przyszłości. Żurawki, które są zimą taka, jak obecna mało atrakcyjne - przesadzę w inne miejsce, a tu posadzę carexy, mam ID, więc prawdopodobnie je rozmnożę. W miejsce stipy posadzę ML. Albo gracki (może lepiej, bo ID mają paseczki już). Rabata nabierze wymiaru 3D Co o tym myślicie?

I nie pasują mi te żółte płytki. Ten kolor nie pasuje. Dalej z lewej będzie kostka (miejsce na parkowanie samochodu) - też muszę zdecydować, jaki kolor, bo takiego żółtego nie chcę na podjeździe ..., a te płytki bym zmieniła kolorystycznie. M mnie zastrzeli, jak mu powiem, bo są zabetonowane. Nie da się ich przemalować jakoś? Gryzie mnie to

I tu widzę wyższość szarości. Każdy odcień szarości pasuje. Z odcieniami kremowego i brązu już tak nie jest
Niestety, kiedy się budowaliśmy, nawet internetu nie było i nikt o kolorach nie debatował ...
Ogródek Iwony 18:41, 09 lut 2016

Do góry
Przeglądam fotki zeszłoroczne.
Znalazłam podobne ujęcie bluszczu na murze. Kiedyś murek był obrośnięty, potem przyszła zima i cały zmarzł. Odbił od korzenia i się dzielnie wspina.:
rok temu - kwiecień 2015:

I dziś - luty 2016:

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies