Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Tess"

Kubusiowo 11:46, 29 maj 2013

Do góry
Tess napisał(a)
O matko, niech mi ktoś to przetłumaczy...
Gosia (Malwes) chylę czoła.

BB 11:38, 29 maj 2013

Do góry
Tess napisał(a)
Kopytnik masz. Możesz planować w nasadzeniach. Buziak

PS. Ale jak nie dasz dużo i szybko tych pięknych widoczków, to się mogę rozmyślić.

Tesia, jeśli mają być piękne to nie może być ich dużo Piękno w nadmiarze nudzi się...
Mój kawałek raju II 11:36, 29 maj 2013

Do góry
monteverde napisał(a)

Elizko oczywiście możesz zadołować, założyć na doniczkę worek foliowy, żeby nie ubrudzić jej i wkopać a clematis ma mieć podstawę jakieś 5 cm pod powierzchnią ziemi, oczywiście miejsce musi być dobrze zdrenowane, żeby podmokła gleba nie powodowała zagniwania korzeni, no i nie możesz zdejmować pnącza z podpór.

Aniu, nie zdejmować z podpór? No ja nie zdejmuję, ale byłam ostatnio u znajomej na działce, ma piękne clematisy. Ale twierdzi, że wszystkie zdejmuje z podpór, zawija w kółeczko na glebie i okrywa.
Co o tym sądzisz?
W Gąszczu u Tess 11:35, 29 maj 2013

Do góry
Tess napisał(a)

Mam za dużo. Młode sadzonki, bo z siewu (siem wysiał sam, bez mojej zgody). Kiedy chcesz? Może dobrze by byo, żeby ciut sił nabrały przed podróżą.

Niech w siłę nabiera Kopyto musi być silne
A co do kontrastu - absolutnie nie jest za duży, cytrynowe żurawki i ciemnozielony kopytnik... czego można chcieć więcej?... dla mnie super połączenie przesadziłam ostatnio pęcherznicę cytrynową za kulkę z tujki i stwierdzam, że "urzeczona jestem" kontrastem
Jeśli dla Ciebie kontrast jest za duży, to możesz pomysleć np. o hostach o liściach limonkowo-zielonych (pasiastych). Wg mnie byłoby jeszcze piękniej

Kubusiowo 11:33, 29 maj 2013

Do góry
O matko, niech mi ktoś to przetłumaczy...
Gosia (Malwes) chylę czoła.
Wszystko czego potrzebuję to dom pełen książek i ogród pełen kwiatów... 11:29, 29 maj 2013

Do góry
Przepiękne.
Moje maleństwa od Ciebie rosną
BB 11:23, 29 maj 2013

Do góry
Kopytnik masz. Możesz planować w nasadzeniach. Buziak

PS. Ale jak nie dasz dużo i szybko tych pięknych widoczków, to się mogę rozmyślić.
Kiedyś tu..... cz II - Madżenie ogrodnika 11:22, 29 maj 2013

Do góry
Zamieniłaś buki na graby? Oj, kto za Tobą nadąży?
Ale to mi się właśnie w Tobie podoba - działasz szybko i zdecydowanie.
W Gąszczu u Tess 11:20, 29 maj 2013

Do góry
Evchen napisał(a)
bo my mamy taki ... magnetyzm

W Gąszczu u Tess 11:20, 29 maj 2013

Do góry
grupa_trzymajaca_grabie napisał(a)
Kopytnik i cytrynowe żurawki - bardzo podoba mi się to zestawienie. Jak kopytnik będzie galopował do Ev, to niech obierze też azymut na grabiowy las. Inne roślinki chętnie przyjmę w czasie dogodnym dla darczyńcy. Cmok!
ps. nie mogę się dzisiaj z wami rozstać

Cmok Reszta u Ciebie
W Gąszczu u Tess 11:18, 29 maj 2013

Do góry
Evchen napisał(a)

Dla mnie pomysł z kopytnikiem rewelacja, ale nieobiektywna jestem bo:
1. nie lubię bordowych żurawek
2. lubię kopytnik
3. lubię Twój ogródek i Rozlewisko

To dokładnie tak, jak ja. Nie lubię bordowych żurawek (nie wiedziałam, że nie lubię, dokąd ich nie posadziłam), lubię kopytnik

A czy nie jest za ciemno na rabacie z tak ciemnym odcieniem zieleni kopytnika?

Evchen napisał(a)

Gdybyś miała za dużo kopytnika.. to galopem daj mi znać

Mam za dużo. Młode sadzonki, bo z siewu (siem wysiał sam, bez mojej zgody). Kiedy chcesz? Może dobrze by byo, żeby ciut sił nabrały przed podróżą.
Ogród w lesie 11:13, 29 maj 2013

Do góry
Evchen napisał(a)
Aga, sadź. Najwyżej się przesadzi i już

Aga, sadź. Ev dobrze gada. Ja ciągle przesadzam. Bo nie posiadam dostatecznej wiedzy o roślinach (jak się zachowują na danym stanowisku, jak szybko i duże rosną itd. ) i wyobraźni ogrodowej też nie mam.
Więc sadzę i potem, jak popatrzę, przesadzam.
sadź, jak będzie za dużo, za pstrokato to przesadzisz.

W planach sadzeniowych uwzględniaj kopytnik. Koniecznie. Policz, ile go potrzebujesz. Mam dość dużo. Wystarczy i dla Ciebie i dla Evochichonka też.
W Gąszczu u Tess 09:58, 29 maj 2013

Do góry
Jeszcze jedno.
Pamiętam, że obiecałam komuś milin.
Tyle pamiętam.
Komu? Proszę się nie krępować i przypomnieć.
W Gąszczu u Tess 09:56, 29 maj 2013

Do góry
grupa_trzymajaca_grabie napisał(a)
Tesiu, oczywiście, że przesadzam, nieustannie...ale nie kiedy chwalę czyjąś ogromną pracę. Pooglądałm zdjęcia i znowu będę chwalić. Pokazujesz coraz to inną odsłonę swojego ogrodu. Te wszystkie rośliny i u mnie dałyby sobie radę, tak myślę. Naparstnica piękna i orliki i białe czosnki - to jakiś hit ogrodowiskowy w tym roku. Piękne, piękne! Zainspirowałam się.
Miłego odpoczynku nad Rozlewiskiem!

Dziękuję, Aguś, ale niezasłużone te pochwały. Staram sie, ale efekty jeszcze wysoce niezadowalające są
Pewnie, że te wszystkie kwaity dałyby radę i u Ciebie. Oprócz czosnków, masz je już więc wszystkie Daj znać, kiedy mam je wysłać.

Kuklik napisał(a)
Teresko, piękny poranek Naparstnice i orliki cudne, też je kocham i bez przerwy sieję. Miałaś już owoce na kiwi? Też mam taka odmianę i inne niekolorowe, ale jeszcze nie doczekałam owoców. Jeśli mogę coś doradzić to nie pozwól kwitnąć nowym hostom, urwij kwiatek. Niech skupią się na ukorzenianiu

Izo, bardzo dziękuję za radę, już lecę wyciąć nowym hostom kwiaty.
Orliki i naparstnice też uwielbiam.
Owoców kiwi nigdy nie miałam, choć ono już dość wiekowe jest (chyba pełnoletnie). Ale czym, żeby mieć owoce, nie trzeba mieć dwóch okazów, by się wzajemnie zapylały?

Koniec zdjęć, mam jeszcze tylko do pokazania moje przedszkole, ale teraz lecę do host i skosić trawnik.

Buziaki wszystkim zostawiam Miłego dnia
W Gąszczu u Tess 09:49, 29 maj 2013

Do góry

Z tyłu jako coś wyższego zimozielonego dałam kiścień Zeblid. Zdaje się, że pomysł od czapy, bo Marzenka - słusznie - mówi, że potrzebuje słońca, żeby się wybarwiał.
Ale słońce chyba jest, skoro w maju moje citronelki są przypalone?

Nie byłabym sobą, gdybym nie ratowała wszelkich gałązek, oderwanych niechcący przy sadzeniu
Kiścień i limka w jednej doniczce

W Gąszczu u Tess 09:43, 29 maj 2013

Do góry
A teraz... Tadam! Proszę o uwagę. Bardzo proszę.

Proszę rzucić okiem-wzrokiem i powiedzieć, czy to ma sens.

Eksperyment z kopytnikiem. W przedogródku. Bordowe żurawki mnie wkurzały.

W Gąszczu u Tess 09:38, 29 maj 2013

Do góry
A to jakiś wybryk natury.
Miała być hosta. Jest tylko kwiat hosty.

W Gąszczu u Tess 09:34, 29 maj 2013

Do góry
Marność nad marnościami, czyli Stripe It Rich. Madżenka o niej wspominała u siebie. Marnie rośnie. Pocieszam się, że piszą, iż potrzebuje roku-dwóch, żeby utworzyć ładną kępę. To gratis (sześć sztuk gratisów, wyobrażacie to sobie?) Trawę na gratis wybrałam sama, ale ilość mnie zdumiała

Kwitną nadal jeszcze zawilce.

Ogród w lesie 09:27, 29 maj 2013

Do góry
Pewnie, że wszystkie kwiatki, które rosną u mnie, dałyby radę i u Ciebie.
Masz je więc już wszystkie, powiedz tylko, kiedy chcesz je dostać. Kopytnik oczywiście masz gwarantowany I dąbrówkę, o której ktoś tu wspominał, też mam, gdybyś się na nią zdecydowała.

Edytuję, bo czosnków jednak nie dam Z prozaicznych powodów - to się nie dzieli.
W Gąszczu u Tess 09:23, 29 maj 2013

Do góry
Moje nowe żurawki. Jestem trochę rozczarowana, miały być "najciemniejsze z żurawek, prawie czarne". Czy z biegiem czasu ściemnieją?
Mocha i Out Black.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies