Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Kubusiowo

Kubusiowo

Enya73 22:23, 28 maj 2013

Cudowne miejsce Coraz ładniej w Kubusiowie. Nawet bez ogrodu to miejsce urzeka. Pewnie z radością czekasz na każdy wyjazd do Kubusiowa i aż żal stamtąd wracać do miasta?
Uwielbiam takie sielskie klimaty, las, bliskość wody, dzika przyroda na wyciągnięcie ręki. I święty spokój od zgiełku miasta. Pozdrawiam serdecznie Gosiu.
barbara_kraj... 22:59, 28 maj 2013

Życzę w Kubusiowie owocnego pobytu i przede wszystkim ładnej pogody!
Madzenka 23:23, 28 maj 2013

Pozdrawiam i czekam na świeżutkie fotki z Kubusiowa
Sebek 23:36, 28 maj 2013

Gosia - ale super teraz masz aparat - zdjęcia robi świetne!
malwes 23:47, 28 maj 2013

kaisog1 napisał(a)
Konrad

Gosia Moim zdaniem RAW jest dobry przy profesjonalnej fotografi lub osób, które fotografie uważają za pasję. Oczywiście, że nie umywa sie do jpega. Generalnie nie oszukujmy się... RAW to plik o wielkosci ponad 20 mb a jpg w wysokiej jakości to ponad 6 mb Daje nam to różnicę prawie 1000 zdjęć przy karcie 8gb A ja lubie dużo pstrykać więc dla mnie jest różnica. Pewnie później przestanie mi wystarczać taka jakość ale na razie jest oki

Małgoś, jak będziesz miała kiedyś chwilę na spotkanie, to postaram się Ciebie przekonać, że każdy powinien robić zdjęcia w RAWach . sRAW jest znacznie mniejszy (ma ok 8mb albo i mniej) a zupełnie wystarczy. Ja mam kartę 8mb i duuuuużo na niej mieszczę.
RAW nie ma nic wspólnego z profesjonalizmem. To jest generalnie "wywołanie zdjęcia". Tak jak kiedyś wywoływało się w ciemni - bo odpowiednio obrabiali naświetloną kliszę, tak teraz należy wywołać "cyfrową kliszę". Jedno i drugie - jest naświetleniem. A to jakie są kolory na zdjęciu, jaki kontrast, jakie nasycenie i nawet jaka jasność - to wszystko zależało kiedyś od wywołania w ciemni a teraz zależy od tego, co Ty zrobisz w programie. Matryca się "naświetla" - zapisuje wszystko co widzi a Ty potem decydujesz co z tego jest widoczne na zdjęciu. Zapisanie w jpg oznacza tylko tyle, że aparat sam wywołuje za pomocą prostego software, który ma wgrany u siebie. Na podstawie uproszczonych schematów, które ktoś kiedyś zapisał mu w takim sofcie. Wszystkie nieostrości, przepalenia, niedoświetlania, białe czy czarne plamy - w 80% nie ma tego w Twoim zdjęciu. To aparat Ci to bezpowrotnie robi. Jakbyś zobaczyła co z tego zdjęcia matryca pamięta (RAW) a co pokazał Twój aparat (jpg) to byś czasem nie uwierzyła .

Tu będzie kilka przykładów Przykłady na tej stronie nie są przykładami zabawy z grafiką (czyli sztucznej obróbki, nierealnej) tylko wyciągnięcia z RAWa takich informacji, które tam rzeczywiście są.

https://photographyconcentrate.com/15-snazzy-lightroom-and-afters/

Oczywiście, że można dać pracować aparatowi samemu i to nie jest tak, że on źle obrobi albo zawsze popsuje.Po prostu zachęcam gorąco bo to nie jest trudne (ja znam może 10% możliwości programu i nie jestem żadnym fotografem ale tyle zdjęć dzieciaków doprowadziłam do stanu diametralnie różnego niż aparat sam wywołał że nawet dla siebie zawsze robię w sRAW)

Ale off topic - najwyżej proszę wyciąć.
Tess 11:33, 29 maj 2013

O matko, niech mi ktoś to przetłumaczy...
Gosia (Malwes) chylę czoła.
Evchen 11:46, 29 maj 2013

Tess napisał(a)
O matko, niech mi ktoś to przetłumaczy...
Gosia (Malwes) chylę czoła.

Loosiuu 22:48, 30 maj 2013

To ja jeszcze pociągnę offa..jak zapisywać w RAWie?? Jaki program do tego??
beta 08:40, 31 maj 2013

malwes 10:58, 31 maj 2013

Loosiuu napisał(a)
To ja jeszcze pociągnę offa..jak zapisywać w RAWie?? Jaki program do tego??

Filip,

Żeby już tu Gosi nie śmiecić założyłam nowy wątek i tam odpowiedź
Fotografia