i jeszcze tył- wg. mnie trawnik koło zdecydowanie- to koło nie musi być symetrycznie- tzn jego środek nie musi być symetrycznie ustawiony wzglądem całej rabaty.
Taki kulisty trawnik cudownie wygląda otoczony bylinami i trawami w wielkiej ilości- no ale w zimie nie masz w koło prawie nic. Może właśnie jakieś zimozielone krzewy dodać- typu róznolkolorowe tuje danica- zielone i zółte, tuje danica, aurea nana, do tego dużo dużo bylin i traw . Wrzucę Ci parę inspirek, o co mi chodzi.
Wąskie kolumnowe nieduże- cis np. wojtek,cyprysik groszkowy fiflfera aurea - bez problemu dostaniesz we wro
Jak fajnie marzyć u kogoś w ogródku, jak sie wie, że samemu nie trzeba będzie kopać
I Nino- pytaj też mądrzejszych ode mnie- Juzia, Magnolia i inne dziewczyny mają świetne pomysły
Aha- zobacz koniecznie ogród Gregils- cudowne angielskie klimaty
Kwitnących już tam nie dodaje, bo ta rabata jest z przodu domu... Kwitną róże przed domem, przy studni, przy piwniczce, więc tam odpuszcze Tutaj będą tulipany wiosną i hortensje jesienią A i jeszcze magnolia tam jest, ale zawsze ją ucinam na zdjęciach, bo się w kadrze nie mieści.
Bardzo się cieszę, że Ci się podoba. Czasami mam obawy, czy moje "ulepszenia" są faktycznie lepsze
Obwódka bukszapnowa już tydzień temu była zrobiona przed lawendą i boniką, były fotki Tą czerwoną żurawkę też kiedyś wrzucałam, poszukam...
Ostatnie dni pochmurne. Róże przy studni nasyciła się kolorami. To już nawet nie jest różowy, a fuksjowy?
Przy słonecznej pogodzie płowieje niestety.
Witaj Dajano Szczerze mówiąc ja też sie dziwię, że te iglaki i magnolia stoją już trzeci sezon. Kradzież to jeden z głównych powodów dla których waham się z nasadzeniami. Działak jest daleko od naszego miejsca zamieszkania i nie zawsze mamy czas zeby tam pojechać i coś zrobić.
Jest pomysł, zeby na razie ogrodzić tylko część działki, tą na rośliny. Czekamy jeszcze na jesien, bo chciałabym zaorać działkę jak podpowiada Waldek, zeby jak najwięcej zrobiło się na niej próchnicy.
Na wiosnę planuję obsiać jeszcze facelia i znowu zaorać. Nie wiem ile razy trzeba powtórzyc takie działanie, zeby wzbogacić te moje piaski?
Pokazywałam. To ta z rodgersją, kopytnikiem i hacone, tylko żółtą.
A dlaczego graba nie będzie? Sama sobie uformuj. Przecież tak robi Magnolia. I jeszcze ktoś, nie pamiętam. Dość szybko nabiera kształtów.
Myślałam nawet, żeby sobie graba samej ukopać (rośnie ich w psach dróg lokalnych od metra, i są wycinane przez służby drogowe)
O widzisz Magnolia, u Ciebie inaczej się prezentują, łądniej choć moje też przy lawendzie i stipie ale jakoś ściśnięte, nieładnie.
Mam miejsce w przedogródku na tle smaragdów wśród wrzosów. Będzie oki? i czy ph gleby będzie im służyć ? hmmm
Z gałązek rozmnażałam rozchodniki ale dopiero gdy mi się przypadkiem ułamały. Zawsze żal mi, że będą mniej kwitły Ale mus zacząć namnażać by w przyszłym roku mieć czym czosnki podsadzać
Dzięki za wstawkę Magnolia, nie usuwaj czasem Będę się napawać