Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 13:44, 04 maj 2021

Do góry
effka napisał(a)
Podziwiam też jak kosy wydłubują z trawnika robale

ja też mam swojego kosa Janek Kos ma na imię i towarzyszy mi ilekroś coś robię w ogrodzie. Zauważył,że jak kopię w ziemi to duzo robaków ma od razu na wyciagnięcie dzioba wiec kreci się prawie pod nogami. Rzucam mu dżdzownice a on podchodzi sobie i zgarnia je jakby nigdy nic
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 13:39, 04 maj 2021

Do góry
effka napisał(a)
Są! Przyjechały moje klonowe dzieciaczki Przebieram nogami ze szczęścia Jak tylko eMek wróci z pracy bierzemy się za przymiarki gdzie je posadzić.

Siedzę sobie w kokonie i podziwiam te misterne listki

Ależ wypasione te drzewka! Gdzie takie maja?
Pomysł na... Przedogródek! 13:30, 04 maj 2021

Do góry
Ogrodowo powoli, powoli u nas... Staś woli spacerować niż patrzyć jak mama pracuje w ogrodzie Ale coś się dzieje jak widać w tle bukszpany i sesleria posadzone. Jeszcze musimy dokupić kilka kulek.
Planuje też w tym tygodniu wyrwać się do pobliskiej szkółki i zobaczyć czy mają szałwię sensation deep blue, czy muszę zamawiac przez internet.
Na chwilę obecną odlozylam obsadzenie przedogródka obwódka z cisa.

Zabieram się (choć może bardziej mąż ) za podokienna. Wyrównanie, dowiezienie ziemii, wyplewienie.
Wzdłuż przy ścieżce sesleria, pod oknem 2 hortensje. I jeszcze jakieś trawy i byliny. Myślę jeszcze nad czymś zimozielonym. By na wiosnę nie było łyso.

Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 13:17, 04 maj 2021

Do góry
Na piwonie i ich cudne kule kwiatowe też czekam z niecierpliwością...

I na lilie

Pierisy bardzo przybrały na masie w zeszłym roku

Ciekawa jestem tej wielkiej rabaty wjazdowej. W tym roku liczę na wybuch kolorów i totalną gęstwinę.
Ona jest zupełnie inna niż reszta ogrodu. Nieuporządkowana, niby chaotyczna taka dzika. Fajnie jest mieć dwa ogrody w jednym.
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 13:13, 04 maj 2021

Do góry
Fiołki rogate sieją się co roku pod rodkami

Czekam na szał kwiatowy rodków

Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 13:11, 04 maj 2021

Do góry
Tulipki na wjazdowej kończą, szkoda...
Lawenda powoli się zbiera po mocnym cięciu i przymrozkach, podobnie róże rabatowe Piano, oberwały w zimie.

Brzozowa wjazdowa, łąka między brzozami kiełkuje

Kiełkują też siewki jeżówek, miliony... Będę rozdawać jak podrosną.

Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 13:08, 04 maj 2021

Do góry
Podziwiam też jak kosy wydłubują z trawnika robale

Zauważyłam że bergenia pięknie już kwitną

Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 13:05, 04 maj 2021

Do góry
Są! Przyjechały moje klonowe dzieciaczki Przebieram nogami ze szczęścia Jak tylko eMek wróci z pracy bierzemy się za przymiarki gdzie je posadzić.

Siedzę sobie w kokonie i podziwiam te misterne listki

Osiedlowy ogródek 12:32, 04 maj 2021

Do góry
Dziękuję

Ścieżka jeszcze nie skończona, kamlotów zabrakło
Wczoraj eM dowiózł trochę ale dzień mi się skonczył

Robiłam próby z kształtem trawnika na leśnej...

Tulipany pod świerkiem nie pasują
Już widzę, że musi tam być coś z delikatniejszych cebulowych, narcyze...

Gożdzikowa - wiejski ogród 12:31, 04 maj 2021

Do góry
katel napisał(a)
Musimy na ciepełko zaczekać . U mnie magnolia dostała zimnem po pąkach, nie będzie widowiska niestety .
Ciemierniki przepiękne, czekam na więcej fotek .

Witam Kasiu
Dziś niby słonecznie ,ale zimno i wieje ,że mało łba nie urwie

dzis kupiłam 3 małe magnolie,( susan,nigre i lenei) .zanim urosną to i zywoploty z iglakow urosna , to może dadza radę

widok zogrodu P.Szmitów..u nich tez słaba wiosna

W samym słońcu 12:30, 04 maj 2021

Do góry
sarenka napisał(a)
Ewa(effka)zainspirowała mnie w zeszłym roku fotelami i kupiłam zestaw, w tym roku zakupiłam mate na taras i jeszcze stolik będę chciała zakupić taki sam ...

Elegancko! Fajnie ten dywan wygląda w jednym kawałku, ja mam dwa mniejsze bo jeden duży u nas był niedostępny. Ze stolikiem będzie extra!
Nowy trawnik na starym zachwaszczonym - przeniesiony 11:47, 04 maj 2021

Do góry
Dzień dobry,
bardzo poproszę Was o poradę w kwestii założenia nowego trawnika.
Obecnie ogród wygląda tak jak na zdjęciach. Są pewne nierówności, ale nie jakieś duże. Stara trawa a wśród niej dużo chwastów.W niektórych miejscach jesienią została rozplantowana ziemia dla wyrównania nierówności. Wyrastają na niej chwasty.
Zamierzam skosić trawę jak najniżej, a następnie przejechać glebogryzarką separacyjną. Z teorii wiem, że ona zakopie drobne kamienie, grubsze korzenie i darń na głębokości ok. 10 cm i przysypie przesianą ziemią.Następnie wyrównanie i walcowanie.
Tydzień temu opryskałem trawnik starane na chwasty dwuliścienne. Minimalne efekty są widoczne, ale mniej niż się spodziewałem. Być może dałem mniejsze stężenie.
Czy ktoś miał do czynienie z glebogryzarką separacyjną użytą na zachwaszczony trawnik? Czy poradzi sobie ona z tymi chwastami i darnią, zakopując je tak, by na powierzchni wzeszła ładna trawa? Czy też po jej zastosowaniu i posianiu trawy, wpierw wzejdą chwasty i wypełnią cały ogród?

Ogrodowe szaleństwo ... 11:42, 04 maj 2021

Do góry

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 11:26, 04 maj 2021

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Dla mnie bajeczna kompozycja. Coś dosadzisz jak niezapominajki przekwitną?
Nawożenie, zasilanie trawnika 10:44, 04 maj 2021

Do góry
Chciałem podziękować Pani Danucie. Miałem kiepski trawnik postąpiłem zgodnie z radami i trawnik jest bez chwastu i już jest ładny a tak naprawdę idealny będzie dopiero za jakiś czas także bardzo dziękuję

Nie dostałem odpowiedzi na pytania. Jeżeli to nie problem prosiłbym o radę. Ponawiam pytania i dodaje jedno nowe.
1. Jak nawozić granulatem jak mam rabatę żwirowa.
2. Dlaczego w instrukcji piszą że nie można nawozić mokrej trawy.
3. Na zdjęciu oznaczone to taki rodzaj trawy ?

4.nie za długo kosze trawę ?

Kostka granitowa 10:35, 04 maj 2021

Do góry
Dzięki waszym podpowiedziom zrealizowałem swój własny projekt związany z granitem, w moim przypadku była to kostka 9-11 cm surowo łupana szara. Jestem na etapie wykonywania podjazdu i ścieżek ale lewa strona została już oddana do użytku. Oto efekt:

Rozpoznawanie roślin iglastych.... 09:45, 04 maj 2021

Do góry
Dzień dobry, proszę o pomoc z nazwaniu tych krzewów i dziękuję za pomoc

Akcja reanimacja -zmiany w ogrodzie czas zacząć 09:38, 04 maj 2021

Do góry
Kim napisał(a)
Jeszcze z nowości mam zrobione takie stojaczki na róże mąż zrobił sam zobaczymy jak się sprawdzą ,narazie róże są maleńkie to trudno powiedzieć czy to był dobry pomysł

Bardzo ciekawe stojaki na roże Spróbuj poprowadzić gałązki różane możliwie poziomo, będą mocniej kwitnąć. Szkoda, że mój mąż taki nietechniczny... Może sama sobie poskręcam takie piękne kratki drewniane.
Jakie róże masz tam posadzone?
Sezon 2017 u Hanusi 09:38, 04 maj 2021

Do góry
hankaandrus_44 napisał(a)
Izabelko, dziękuję, może się uda.

Elisko, u mnie zimnica podobna do Twojej, tylko ja porównania nie mam między przydomowym a tym na wyjeźd z domowego okna tylko czubki drzew widze i tyle rozpoznaję, że robią się zielone. Mam nadzieję na to ciepło na każdy początek tygodnia, a tu mi znowu prognoza przesuwa temperatury nie tak jakbym chciała.

Ciepłego tygodnia.

Magdo, no widuję owczarki, ale raczej chodzące przy nodze, i przeważnie z panami. Panie rzadko z nimi się prowadzają. Jako rasa mnie się podoba, ale, jak wiesz, nie na mój pesel.

Hanuś, u mnie po osiedlu dwie panie z owczarkami chodzą.
A teraz powiem ci ciekawostkę, która usłyszałam na szkoleniu. Otóż nasza pani szkoleniowiec, 12 lat temu wzięła kota ze schroniska, takiego maluszka. Kotka była u niej 4 miesiące i zagubiła się. Po 12 latach pani odebrała telefon z informacją, że znaleziono jej kotkę w Kazimierzu - pani jest z Wrocławia Okazało się, że około 12 lat temu zaczęto wszczepiać chipy zwierzakom i koteczka przy wyjściu ze schroniska, również takowy dostała. Teraz kotka znowu jest z panią, jej rodziną i wielkim owczarkiem niemieckim, którego ustawia jak chce Dodam, że podobno jest to jedyny znany owczarek niemiecki wychowany na kanapowca - tak powiedział jej psi trener.
Akcja reanimacja -zmiany w ogrodzie czas zacząć 09:36, 04 maj 2021

Do góry
Kim napisał(a)
Doradzcie proszę ,kiedy mogę przyciąć Śliwy wiśniowe
Mam posadzone takie krzoki i chciałabym żeby się zagęściły
czy teraz jak przekwitną to dobry moment ?
Mam fotkę ale nie wiem czy będzie je widać

Ładne egzemplarze, wystarczy tylko każdą gałązkę przyciąć o 1/3 długości, stopniując cięcie na kształt kuli. Będą się ładnie zagęszczać Tak jak Ci u mnie napisałam, najlepiej w czerwcu ciąć.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies