Aniu werbene wysiej w jesieni i zaznacz miejsce sobie nasiona wiosna wzejda. Jezeli chcesz wysiac wiosna Nasiona aby wzeszly wiosna musza zime przelezakowac w lodowce. Czesc whsiej jesienia czesc wiosna. Ja w tym roku nie wysiewalam i same sje rozsialy w nadmiarze.
Aniu bardzo podoba mi sie ta roza. Poczytam o niej i moze wiosna nabede. Czy ona wysoka? Bo usune Bonica jestem nka zawiedzona. Na fotach tak pieknie wyglada a u mnie dlugie pedy rosna. W tym roku bardzo malo kwitly umnie.
Kiedys bardzo duzo robilam iwek w occie mialam tego tyle, ze codziennie jeden sloik zjadalismy. Od 6 lat nie robie.
Wlasnie siedze teraz i podjadam wegierki slodkie, ale jeszcze nie nadaja sie na powidla ktore uwielbiam moze za tydzien dwa beda juz dobre.
Ciasto drozdzowe z powidlami robie duzo.
Kupilam w tym roku bobo potrzebna mi mniejsza, ale widze ze u ciebie to kolos jakies wynaturzenie. Dziwnie kwietnie to jedna bortensja? Pol przekwitla pol rozkwita.
Umnie babie lato trwa od czerwca lato wyjatkowe dla pajakow. Przada wszedzie te swoje nici, przejsc przez ogrod nie mozna.
Ciagle sie zastanawkam jak pajak moze rozciagnac nic miedzy drezwami w odstepie 4 metrow jak one to robia.
Ja kupiłamderenia Kousa drugiego wczoraj wsadziłam .Wiem ze całe Piaseczno przekopane ja mam nadzieję że dziś dojadą z kładzeniem kostki do mnie a nawet może skończą całość bo za mną już prawie koniec nowej jezdni.A jezdnią ludzie już jeżdż ąbo gotowa maliją pasy.Myślę że w sobotę zrobią otwarcie
Bywam Gosiu u ciebie po cichu. Lato trwa w najlepsze dzisiaj na przemian slonce z chmurami ale nie pada. Sucho bardzo.
Wrzucilam troche fotek bo je zrobam szkoda aby sie w aparacie kisily.
Robie ich juz coraz mniej. Bo zmian wielkich w ogrodzie nie widze. A po drugie zaszlo mi cos za skore wiec specjalnie nie piszę u siebie i na innych watkach.
U mnie widzialas co jest na dzien dzisiejszy. Roze kwitna zdrowo, niektore wyrosly jak nigdy mimo mocnego przyciecia popierwszym kwitnieniu.
Zaskoczyly mnje w tym roku Boniki bardzo malo kwitly i je wykopie w przyszlym roku.
W zeszłym roku hortensje o tej porze kwitly w najlepsze a w tym przekwitaja.
Pewnie jest to jakis ogrod doswiadczalny i sa tablice widac, ze sa napisy.
U CIEBIE iza zielono. U nas bardzo sucho poewam jeszcze i jako tako sie wszystko trzyma.
Pomysl z tym Boleslawcem bardzo dobry. Swietna porcelana mozesz myc w zmywarce ani ryski na szkliwie, duraleks dawno porysowany.
Nie wiem czy wiesz nie dawno Beslawiec robil zastawe porcelanowa dla potrzeb Pentagonu pokazywali w tv piekny bardzo duzo naczyn. Zrob dobra reklamd to z calej Bawarii beda przyjezdzac.
Mam 7 krzakow prosa rozgowatego kazde inne w sloncu rosna kupowalam takie aby byly kolorowe i ani razu nie doczekalam sie takich kolorow jak twoje proso. Czekam w tym roku jak nie beda sie przebarwiac wyrzuce je bo nie dosyc, ze sie pokladaja to jeszcze sie nie przebarwiaja.
Co ty Aurelia piszesz malo ci slonca w Polsce jeszcze. Jak zyje takiego lata nie pamietam. Lato caly czas u nas tylko sucbo i liscie drzew oblatuja. Rosliny schna. Grecja ma inny klimat srodziemnomorski duzo wilgoci w powietrzu i nic nie opada.
Tez mam bugenwille. Jak tak dalej bedzie w przyszlym roku sadownicy spod Grojca drzewa cytrusowe beda sadzic.
Bylam nad polskim morzem to jak na Dominikanie co tam Grecja.
Kasiu narzekasz, ze ci liscie opadly z roz, a u mnie liscie jak trzeba. Roze po 2 metry rosna. Czegos takiego jeszcze nje mialam.
Jedna vennrosa ma maczniaka i ale kwitnie, ta przy trawie, liscie biale trzymaja sie, wykopie je wiosna sa bez certyfikatu. Co zntego ze lad a jak choruje.
Jakim nawozem nawozisz moze w tym jest problem sa oslabione.
Ja dwa razy nawozę wczesna wiosna i pozniej w czerwcu, nawoz Pakon do roz na licencji henderskiej a oni sie na tym znaja.
Swiecznice mam posadzone w cieniu, kupilam w Li.... Sadzonki jedna kwitla zielone nke bordowe. Liscie piekne zielone u mnie. Wydaje mi sie, ze swiecznice zostaly porazone lrzez jakiegos grzyba i nie byly podlewane.
Aniu mam sporo sądziłam przy przypływie fantazji. Teraz obcinam bo przejść nie mogę. Tak jak pisałam korzenie tak duże i twarde, że siekiera ani rusz .
Hortensje co niektóre przyciskami wyżej co najmniej 4 łodygi i tak to wygląda.
Wiosna po przycięciu nawoze nawozem bioponu. No i podlewanie to bolączką hortensji pijusy okropne. Znowu kilka posadziłam jeszcze 5 donic do posadzenia vanila Forest, silver dollar. Razem kupiłam 15 sztuk limeking, Bobo niższa odmiana, Polar bear.
Już więcej nie kupię roślin muszę zrobić przerwe., Żeby nie popaść w nie łaskę.
Jeszcze chciałam bo ktoś pytal. Tak to kalina japońska Kilimandżaro. Przebarwia się jeszcze kwitnie.
W przyszłym roku wysadzę na stałe miejsce. Dosyć ładnie rośnie.jeszcze fotka.
Grek to trzmielina oskrzydlona. Ta akurat z pobliskiego parku ale moja jak nie będzie mrozu i silnego wiatru to doczekam się pięknych liści.
Jeszcze chciałam dodac, że natrzmielinie w zimie utrzymują się czerwone owoce. Zjadają je ptaki albo opadają. Mam pod krzakami mnóstwo małych ok 15 cm młodych trzmielina wiosna posadzę do doniczek.
Trzmielina aby ładnie się przebarwiała koniecznie musi rosnąć w słońcu.
U mnie obok trzmieliny rośnie dereń siberica variagata który też się bardzo ładnie przebarwia już łodygi i liście czerwienią.
Elu, witaj!
Cały ogród pięknie wygląda.
Masz mnóstwo pięknych traw.Ile ty ich masz ??
I te hortensje, wielkie , prześliczne.
Moje jeszcze nie są takie duże.Ale i tak już cieszą