Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowy spektakl trwa ...

Ogrodowy spektakl trwa ...

mira 22:15, 15 paź 2018

Gabriela napisał(a)

Trzymaj koleusa w zimie w doniczce na oknie. Kiedyś to była roślina domowa bardziej, pamiętam z dawnych lat okna zastawione koleusami z liśćmi w zielonym, borodowo-brązowym i różowym odcieniu. Przy nich pelargonie i czasem fuksje były.

Ja też to pamiętam - zrobiłam sadzonkę zobaczymy

wąchasz teraz ? ja co przechodzę muszę się naniuchać na zimę

mira 22:17, 15 paź 2018

anabuko1 napisał(a)
Ja też zrobiłam zbaczniki6 pod dalie .
Bo na wiosnę nie wiadomo gdzie którą posadzić. I jest na chybił trafił. Twoje ładne

znaczniki zrobiłam a i tak coś pokręciłam - ale większość opanowana - ciekawe jak przetrwają

sierika 22:18, 15 paź 2018

Mira, po co sypiesz wiórki, poczekaj do marca. Mnie energia rozpiera, ciepło tak ale jakie przyjemne, trzeba korzystać póki jest. Ja szukam teraz jakiegoś pomysłu na ogrodowy roboczy blacik-kącik, wydarłam 2 kamczackie, stare, niesmaczne i w zasadzie przestały owocować, to mini miejsce wykorzystam inaczej.
mira 22:39, 15 paź 2018

laurowisnia napisał(a)
Moja jodła koreańska jest zielona, nie podlewałam jej latem.
Oglądam bylinową, przymierzam się również do większych porządków na swojej tylko na wiosnę. Wolę wtedy dzielić byliny i przerzucać, w jesieni z potrzeby.
Persicarie dodają uroku, chcę je również wprowadzić tylko mój Fat Domino nie chce współpracować, Twój widać ładnie się rozrasta, znasz jego nazwę?
I co to jest dzielżan na różowej nodze? O niego też chcę zapytać choć nie będzie go na tej przerabianej, jakie masz przy nim rośliny, szukam coś mocnego trochę niższego i czego dzielżan nie pochłonie.

Ja mam kilka persoikari a Fat Domino jest najładniejsza i u mnie rośnie super - trzeba podlewać

na rabatach tez lubiłam wiosną działać bo po co psuć widoków teraz - w tym roku wyjatek bo dosadzałam i powkładałam znaczniki z opisami

ha a dzielżan na różowej nodze to nowość maleńka sadzonka nie wiem czy przetrwa - łodygi różowe a głowy żółte - szukałam najwyższego - dopiero co wsadziłam obok astra - razem się będą pochłaniać
ten dzielżan to hellenium praire gold - muszę sprawdzić nazwę bo nie mogę znaleźć w necie jej

mira 22:43, 15 paź 2018

Anabell napisał(a)
Ja też ciekawa spisu daliowego.

Moje wszystkie w piwnicy.
Przez cztery dni wykopałam wszystkie, łęty jeszcze nie sprzątnięte.
Część wykopanych układałam do góry bulwami do przeschnięcia, pod wieczór układałam w skrzynki z tworzywa i do piwnicy.
W taki sposób przechowuję od lat, w piwnicy temp. 8 st.
Pierwszy raz wykopałam tak wcześnie, wszystko mocno zważone, ani jeden kwiatek nie nadawał się do wazonu.

W ziemi zostały jeszcze z siewu.

W ciągu lata sprawdzałam czy nie pomylone i oznaczyłam ponownie.
Jednak pomyłki z nowo nabytych duże i potrzebne korekty.
Od Pana K. na 14 szt zakupionych 8 szt pomyłek.
Od L. na 14 zakupionych jedna szt inna, różni się od opisu.

Haniu wyżej dałam spis dalii ale dla Ciebie to żadna atrakcja ja takie małe piku jestem.
Dzisiaj jak sapałam przy pakowaniu dalii myslalam o Tobie nie wiem jak to robisz podziwiam Cię.Moje dalie zważone 30 września i dopiero teraz wykopałam do końca.
Część z siewu zachowam.

mira 22:45, 15 paź 2018

Doranma napisał(a)

Miro, moją uwagę zwróciła róża obsypana kwiatami. Raczej o tej porze roku przyzwyczajona jestem widzieć pojedyncze pąki, a tu taka obfitość! Cóż to za jedna?
Pozdrawiam

To Artemis - u mnie o tej porze roku ma 2 metry - u pszczółki bylo trochę o niej kilka stron wstecz - pytałam o towarzystwo dla niej
mira 22:47, 15 paź 2018

ElzbietaFranka napisał(a)
Witam Mira

Ty u mnie ja u Ciebie. Przegladnelam od konca watek i mysle jutro sie wpisze.,ale wracam.
Jutro usiade do stacjonarnego komputera to fotki z Rogowa pokaze.
Kocham dalie i wszystkie inne ktore sa kopane w jesieni. Ale wlasnje to kopanje i przechowywanie mnie denerwuje. Malo tego zawsze sadze dalie w oborniku i wyrastaly potezne,. Przyszedl wiatr polamal i po daliach.
Tak samo z gladiolami jak gleboko tym je nje posadzila zawszs sie przewracaja i ciagle podparte kolkami ze sznurkiem.
Wiec zaniechalam sadzenia dalii w tym roku.

Wiesz Miro wycofuje sie juz z wielu roslin ogrod mam duzy i juz nie wyrabiam a pomocy nie mam. Tylko z. EMem pracujemy w Ogrodzie nie odpoczywamy trzeba to zmienic.

Jestem czesto u ciebie ogladam co sie dzieje, zreszta na wielu innych watkach tak samo.
A nie wpisuje sie dlatego bo od razu nawijam i konca nje widac a czas biegnie i juz sie hamuje ze wpisami.

tak czas biegnie
duży ogród ...och dylematy
Pozdrawiam. Dam znac jak beda foty
mira 22:48, 15 paź 2018

Pszczelarnia napisał(a)
Takie nogi się spotyka, gotowe odlewy żeliwne. Właśnie.

Albo ze starej nieczynnej stacji PKP na Ziemiach Odzyskanych. Ha! Miały takie stacje piękne restauracje. I choć to siermiężny PRL był, to bywanie w nich stanowiło ważny element podróżowania.

o właśnie pójdę do żeliwnego
mira 22:50, 15 paź 2018

paniprzyroda napisał(a)

żeliwna, z blatem lub bez, częściej bez sporadycznie do kupienia u mnie na giełdzie zrobię Ci fotki moich

muszę się wybrać na giełdę - nie pamiętam kiedy byłam
mira 22:51, 15 paź 2018

Katkak napisał(a)
Miruś, dawaj te jabłka, bo zaciekawiłaś mnie bardzo

aj aj - zapomniałam - bierzesz jabłko kroisz dupkę i nożykiem wycinasz serduszko i na patyk
teraz jestem zajęta to zapomnę
dziś cały dzień ogrodowałam, znaczy snułam się