Zauważyłam, że hakonki rozłażą się. Wykopałam więc te moje pięć sztuk i wsadziłam je do donic plastikowych. I oczywiście zakopałam na rabacie. Zobaczymy jak będą rosły.
Tu jedna z pięciu miejscówek. Nie za bardzo czysto wyszło. Poprawię, może jutro.
Nadal cieszę się pierwiosnkami. I tymi ząbkowanymi i tymi czerwonymi z żółtym środkiem.
Do betonowych donic posadziłam Hakonechloa All Gold. Ale w plastikowych donicach aby na zimę je wyjąć z donic betonowych i schować w zaciszne miejsce w ogrodzie.
Beta, pomimo że niewiele roślin jeszcze kwitło nastrój w ogrodzie dla mnie był niesamowity. Kasia oprowadzała, ale nie czekałam bo gonił mnie czas . Zresztą znam ten ogród dość dobrze.
C.d. Okolice szklarni
Bardzo podobała mi się aranżacja budyneczku pełniącego funkcję m.in. kasy
Inspekt
Można było kupić sadzonki, zjeść ciastko, wypić kawę, herbatę.
Dziękuję , ja też podziwiam Twój ogród i bardzo czekam na rozkręcenie się sezonu ogrodniczego w Twoim ogrodzie.
Przyznam, że gdyby nie to forum ogrodnicze i wykopy kanalizacyjne mój ogród na pewno nie wyglądałby tak jak teraz. Tu zdobyłam sporą wiedzę ogrodniczą.
Ja również życzę Ci udanej i słonecznej majówki.
Ela ja lubię robić sadzonki. Większość roślin w ogrodzie mam przez siebie
wychodowane z nasion lub z sadzonek.
W zeszłym roku w czerwcu robiłam sadzonki zielne z hortensji Kjusju .
I zobacz efekt
To zdjęcie z jesieni już spora sadzonka.
Teraz ją przycięłam i powinna się ładnie rozkrzewić i zakwitnąć
Martka witam Co to za obraz w miniaturce?
Zaglądaj, zapraszam Dużo u mnie dylematów i przeróbek. Pierwsza roślina ma jakieś 20 lat.
Byłam u ciebie, zazdroszczę tej "czystej zielonej, karty", piękny płaski teren do zagospodarowania.
Molinię polecam bardzo, jest taka zwiewna. Trzeci rok będzie u mnie, w zeszłym sezonie dokonałam brutalnego podziału, poszłam dziś na przegląd, chyba żyje
Widziałam pytanie o hakone albostriata. Mam posadzoną w cieniu, słońca nie ma prawie wcale. Kolor śliczny, pasek raczej biały niż żółty. I faktycznie jest to jedna z tych większych odmian. Beni Kaze i Aureola są mniejsze. Z innymi nie mam doświadczenia. Anitka ma Nicolasa, też ładny limonkowy kolor, z tych mniejszych.
Wrzucam fotkę Albostriaty z wiosny i jesieni
Tu by Ci się zmieścił judaszowiec, on rośnie max 2,5m
Jest tu miejsce słoneczne jak widać, ziemi nie potrzebuje jakiejś specjalnej, więc by się zgodził z pozostałymi roślinami, a na wiosnę zdobił by rabatę kwiatami No i jakiś wyższy akcent by był, ale dużo by nie zacieniał.
Szczególnie interesowała mnie część leśna. Zazwyczaj bywałam latem - wtedy większość roślin nie kwitła. Teraz były plamy ułudki, kępy ciemierników, narcyzy, pierwiosnki