Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nowa działka, nowy ogród, nowy dom, nowe życie :)

Nowa działka, nowy ogród, nowy dom, nowe życie :)

KasiaBawaria 18:34, 31 maj 2021

Katte napisał(a)

Wysiałam, do multipaletek i wsadziłam do inspektu
Skielkowało wszytsko ale też miałam jakiegoś niechianego lokatora bo kilka podgryzl.
W zeszłym roku posiałam do gruntu, wszytsko zgnilo za zimna ziemia.
Od tamtej pory od razu do paletek.
U mnie zawsze jest plantacja ogórkowa, bo całą rodziną kisimy i konserwunemy dużo.
Rodzice z miasta przyjeżdżają zawsze i zabierają ze 100kg więc w
Tym roku też mam po uszy!
Hehe

Macie ogorki w szklarni czy w gruncie?
popcorn 18:43, 31 maj 2021

Posadizłam jednego długiego gładkiego ogórka w szklarni, ale ślimaki zeżarły. Gruntowe będę sadzić w gruncie, póki co mam je na etapie liścieni buahahaha

Warszawę przeżyłam, zawsze to wycieczka jutro podgonię z mailami
paznokcie przetrwały

buziaki!
popcorn 21:07, 31 maj 2021

Pierwsza truskawka dziś ale sporo wypadło i widzę że chyba to ostatni sezon tych krzaczków i trzeba odnowić i miejsce i krzaczki.

Kokesz 08:20, 01 cze 2021

Karola, podpowiedz, bo nie wiem.
Siałam po raz pierwszy bób, teraz kwitnie.
Trzeba go ogławiać czy nie?
Czy on owocuje cały czas do jesieni czy wydaje strąki i po zbiorze się go wywala?

Mam odmiany Jankiel i Karmazyn.
BASIA8 08:42, 01 cze 2021

Katte napisał(a)

Przepis banalny na 1 L wody 2 łyżki soli (koiencznie niejodowana do kiszenia)
Ja robię na zimno ogólnie
W słoik pakujesz 2-3ząbki czosnku i że 2 - 3cm korzenia chranu i voila.

Upychasz ogórki zalewasz i odstawiam w domu w cieple aż zacznie się proces kiszenia, postoją ze 2 tyg aż przestaną gazować i najlepiej wtedy wynieść do chłodnego miejsca.

Ja robię bardzo podobnie tylko ogórki wkładam do butelek plastikowych po mleku lub po wodzie do żelazka. Do butelki dodaję jeszcze koper. Nie bawię się z nimi - woda z kranu sól - wymieszać i po robocie. Szybko sprawnie. Butelki wynoszę od razu do spiżarni- mam zostawioną starą szafkę kuchenna z blatem i tam sobie ogórki gazują. Łatwo sprzątnąć a później idą na półkę
popcorn 09:05, 01 cze 2021

Renatko, ja nie ogławiam. Ogławianie pojawiło się stąd bo prędzej raczej niż później, w każdym razie w czerwcu zwykle wszystkie młode listki bobu są opanowane przez czarną mszycę. Jak się je ogłowi to mszycy jest mniej. Mi się nie chce, rok temu spryskaliśmy je mospilanem raz, wystarczyło.
Może to jest jakiś pomysł, bo roślina zamiast na nowe przyrosty wysila się w kierunku strąków? Jakieś małe te moje rośliny mi się wydają w tym roku, pozwolę im podrosnąć jeszcze

Basia, póki co mam dwa liścienie w siewkach ogórków. Czekam na prawdziwe listki i owoce

pozdrawiam!
Kasya 09:08, 01 cze 2021

Posadziłam ogórki melonowe
Poprzednie nie wzeszly...jaki i wiele innych
Ciagle zimno
popcorn 09:20, 01 cze 2021

U nas też tylko 7 stopni było w nocy. Truskawki już by dojrzewały, potrzebne parę słonecznych i ciepłych dni. Ale reszta tygodnia ma być ładna i coraz cieplejsza, tego się trzymajmy

Też sieję wielokrotnie to samo, pojęcia nie mam czy jakąkolwiek marchew będziemy mieli, czy pietruszkę heh.

pozdrówka
Martka 09:21, 01 cze 2021

popcorn napisał(a)

Chmury też mogą mieć swój urok. Zdjęcie super!!! Plonów gratuluję! Oraz melduję, że mój szpinak urósł jak szalony i nie kwitnie. Dziś pierwsze zbiory.
popcorn 09:45, 01 cze 2021

Super! Rewelacja