Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "magnolia"

Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 15:13, 10 cze 2015

Do góry
magnolia napisał(a)

i moje pole lawendowe- własnoręczie im taką krzywdę zrobiłam przesadzając na wiosnę ( brzegowych rzędów nie ruszałam)

O dobrze ze Cie Widzę mam pytanie bo moje lawendy tez są kolosy choć mają rok i zastanawiam się czy gdy poszczególne krzewy są juz bardzo blisko siebie to talej ciąć je w półkulę (każda z osobna) czy cały rząd w wałek.nie wiem czy będzie wiadomo o co mi chodzi.
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 14:06, 10 cze 2015

Do góry
magnolia napisał(a)

i moje pole lawendowe- własnoręczie im taką krzywdę zrobiłam przesadzając na wiosnę ( brzegowych rzędów nie ruszałam)

o matulu...jak to zakwitnie...to pamietaj o nowej fotce
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 13:22, 10 cze 2015

Do góry
Jalos odpowiem wieczorem albo rano- zmykam teraz
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 13:18, 10 cze 2015

Do góry
magnolia napisał(a)

Magnolio co to za drzewka z tyłu - te 2 kulki?
Lawendy cudne - a przy okazji małe pytanie - z jakimi trawami można połączyć lawendy, pewnie z wieloma, ale tak w Twojej opinii to co się najlepiej komponuje z lawendą?
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 11:08, 10 cze 2015

Do góry
magnolia napisał(a)

Kadr pokazuje jak masz pięknie, dojrzała zielen w oddali. Jakś taka magia z niego (zdjęcia) bije. Cisza...spokój...zen
A ja moge poprosić o odmianę tej lawendy - ja mama miec donicę 3x3m obsadzoną lawendą - może choć trochę będe mieć namiarstkę takiego cudnego lawendowego zakątka
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 08:59, 10 cze 2015

Do góry
magnolia napisał(a)

ale za to zmysłowej i doświadczonej.Wyobrażasz sobie ten głos- zachrypnięty, lekko drgający po każdym machu? Zawsze chciałam mieć taki tembr głosu i do tego wieelki dekolt.

hahaha...ale powiem, że mnie również kręci taka lekka chrypka w kobiecym głosie....

a kadry z Twojego ogrodu są bardzo apetyczne
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 08:53, 10 cze 2015

Do góry
Ensata napisał(a)
Makulek, dawaj starą fotę. Teraz masz obraz styranej zyciem, nadużywajacej kobiety

ale za to zmysłowej i doświadczonej.Wyobrażasz sobie ten głos- zachrypnięty, lekko drgający po każdym machu? Zawsze chciałam mieć taki tembr głosu i do tego wieelki dekolt.

Babka jedna chciała babkę- jedna się zachowuje, reszta sobie igra ze mną:

Twardy orzech do zgryzienia - moje ogrodowe rozterki i marzenia 08:52, 10 cze 2015

Do góry
Ensata napisał(a)
A magnolia rosnie w kwasnym? Dla mnie to wygląda jakby miała złe podłoże. Brak żelaza i zapadła na bakteryjne choróbsko. Miałam tak ze swoją Marzena polecała Amistar. Z tym, ze jak nie zakwasisz, to sytuacja bedzie na okrągło. A pierwszy oprysk, mozesz zrobic miedzianem, u mnie pomogło

niestety rośnie w ziemi rodzimej (w tym miejscu piaszczystej - coś pozostało po budowie) wymieszanej z ziemią uniwersalną - posłuchałam rad pani w szkółce - głupia ja...

Co teraz robić?
Twardy orzech do zgryzienia - moje ogrodowe rozterki i marzenia 08:33, 10 cze 2015

Do góry
A magnolia rosnie w kwasnym? Dla mnie to wygląda jakby miała złe podłoże. Brak żelaza i zapadła na bakteryjne choróbsko. Miałam tak ze swoją Marzena polecała Amistar. Z tym, ze jak nie zakwasisz, to sytuacja bedzie na okrągło. A pierwszy oprysk, mozesz zrobic miedzianem, u mnie pomogło
Choroby i szkodniki magnolii - Magnolia 01:02, 10 cze 2015

Do góry
Coś chyba dolega mojej magnolii Genie.

Młode liście mają kolor prawie bordowy - myslałam, że może to urok tej odmiany, ale dzisiaj dostrzegłam, że liscie są pofałdowane, nierówne i z takimi jakby guzkami.
Zdjęcia z komórki i wieczorem - na nowych liściach widać, że te brzegi nie są równe, tylko takie pokurczone, no i niektóre są bordowe.
Magnolia posadzona była w kwietniu do ziemi rodzimej (dużo piachu) wymieszanej ze zwykłą ziemią (uniwersalną) - zgodnie z zaleceniem pani ze szkółki, również za jej radą nie była nawożona, bo "miała sobie sama poszukać składników w glebie".
Może jednak brakuje jej czegoś a w glebie tego nie ma?

Madżenie ogrodnika cz. aktualna 00:38, 10 cze 2015

Do góry
Madżenko, porady i pomocy potrzebuję - moja magnolia Genie ma młode liście w kolorze czerwonawym lub prawie bordowym -nie wiem czy to norma, a najgorsze, że liście zaczynają przybierać dziwny kształt - są nierówne, podwijają im się brzegi, mają takie jakby małe guzki. Szkodnika gołym okiem nie widziałam.
Strasznie mi na tej magnolii zalezy, bo to mój urodzinowy prezent od najbliższych. Mogłabyś rzucić okiem? O tutaj https://www.ogrodowisko.pl/watek/4933-twardy-orzech-do-zgryzienia-moje-ogrodowe-rozterki-i-marzenia?page=43#post_1
Ogród pełen złudzeń i niespodzianek 18:46, 09 cze 2015

Do góry
Kapibara napisał(a)
Kasiu dobrze przeczytać, że u Ciebie już lepiej Powtórzę za Kasią, bo cóż innego można napisać? Uwielbiam ten busz u Ciebie i to lustro, którego za pierwszą wizytą nie zauważyłam A magnolia robi wrażenie i liściem i kwiatem

Co do zdrowia to niestety nie jest najlepiej, przechodze kolejne badania i wszędzie gdzie się nie pojawię słyszę - to Pani jeszcze chodzi? Kurcze jakoś czasem czuje sie jak kosmita
Teraz wrażenie robia róże giganty - to kolejna na płocie.

Obok czerwonej jest łososiowa, po tym jak wyleciało drzewko - odbiła...
Ogród pełen złudzeń i niespodzianek 18:42, 09 cze 2015

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Ale ta magnolia ma piękne liście.

Magnolka a faktycznie liście nieziemskie

ale co do kwiatów... hm piekne przez chwilę, po przyjeździe kwiatek wyglądał juz tak...

A na następny dzień tak:

Drugi zakwitł i trzymał sie 2 dni

Nie narzekam już bo znowu oberwę że mi cos kwitnie a ja kręcę nosem
Dla odmiany czas na zmiany... 14:54, 09 cze 2015

Do góry
te są wielkokwiatowe- wiosenne.
Ty szukasz japońskich albo mieszańcowych
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 14:26, 09 cze 2015

Do góry
Magnolia, dzięki za info

Malkul...mój powojnik jeszcze nie ma pąków. Jak zwykle jestem 2 tyg do tylu

A widzisz...Ty masz Obiedkę z jarzmianka!
No ale ja na zawilce się napaliłam...

Pomimo plag i tak masz pięknie...trzymam kciuki aby się w końcu jakoś wszystko wyleczyło.

Buźka
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 13:42, 09 cze 2015

Do góry
może za słabo widać tego hakuree na gabionie faktycznie. Ale jak podrośnie sam i jak klon da parasol przy nim, to bedzie znacznie bardziej widoczny.
Choć do donicy tez fajnie go przenieść, wtedy tu można jakiś ciemniejszy, ciut większy, ale niewielki nadal, żeby nie zeżarł gabionu.

Może Sizaia Ptitsa
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 13:07, 09 cze 2015

Do góry
Alex-nie wierzę w czarownice ale w anioły tez nie

Beatko- ja mam wędrówki mrówek do domu, nawet na stole znalazłam raqz już kupiłam jakś trotkę.

Ewa- myslę że na pewno to amsz tez wpływ na bieżący stan rzeczy

Kasia- wstawiłaś swoje u siebie ? daj linka zerknę

Danusiu- miseczników na 100% nei mam i w zeszłym roku tez nie miałam.

Kamasja-tez mi sie nei podoba, ale cóz musze z tym zyć

Magnolia- nie podmroziło go , cały czas od wisony był super , teraz mu sie pogorszyło.
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 10:48, 09 cze 2015

Do góry
beta napisał(a)

moje trzcinniki o spodu tez tak zaczynają wyglądać...może taka ich uroda?....proszę żeby ktoś doradził, bo nie wiem czy się zacząć martwić?

to rdza je łapie u Gosi. U Ciebie jest sucho, więc może tak maja fizjologicznie, albo złapały rdzę, ale nie powinna się rozzszaleć- nie przejmuj się.
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 10:46, 09 cze 2015

Do góry
nie,u mnie tez wiecznie kanty szlag bierze i robimy brzegi z kant ówki. początkowo tez świeci,ale z czasem jest ładnie i kształty sa wyrysowane ładnie.
Cegła to cegła- fajny materiał. To stara cegła tak?- nowe się szybko zlasuja, tylko stare, dobrze wypalone dadza radę.

Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 10:34, 09 cze 2015

Do góry
a właśnie, to cegła jest! trzymaj się tego pomysłu. Zobaczysz że taki brzeg pomaga. A teraz łatwiej z dużymi montanami z pielęgnacją?- nie sieja się tak masowo chwasty?
Frosted faktycznie wieelkie- ta rabata jest super. Kiedyś tez jej zrób cegiełki- od razu nabierze wyrazistości bo odetnie się brzeg optycznie.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies