sylwia też tak właśnie myślalam żeby tej wiśni nie zasłaniać i "ukraść" ją sąsiadowi skoro mam ją tuż za płotem, ale chciałabym jeszcze gdzieś posadzić u siebie jakieś drzewo (nalepiej drugą drugą brzozę, ale sie nie upieram). Xały czas mam wrażenie że moja brzoza nie zrównoważy bryły budynku. Tylko gdzie? Z lilakami przemyślę, choć mam je już posadzone, ale mogę przesadzić albo nawet oddać (mam komu). Te kilka roślin które zaznaczyłam na planie mam zasadzone i właściwie tylko brzozy nie chciałabym ruszać. A co do zielonej przesłony - chciałabym jednak coś zimozielonego, aby zasłaniało mnie również w zimie,dlatego pomyślalam o żywotnikach.
inka74 na razie nie mam co pokazywać, bo nie wielkiego tam nie ma. Na razie posadzona trawa, wytyczona jest tylko rabata przy dłuższym boku (tam gdzie posadzony jest dereń i lilak) oraz kółko po lewej stronie (tam gdzie hortensje i laurowiśnie - docelowo w tym kółku ma być miejsce na odpoczynkowy kącik, np. na leżaki). Zatem ścieżki i kształty rabat mogę zmienić tym bardziej, że ścieżki chciałabym trawiaste więc nie ma problemu z brukiem czy inną powierzchnią. Jeśli scieżek za dużo to z których zrezygnować Twoim zdaniem?
Danusiu Plan obejmuje tylko tylnią część ogrodu (od południa) i część boków, a wejście i podjazd jest od północy (postaram się wrzucić tę drugą część planu). Może mylić furtka którą zaznaczyłam na planie na czerwono, ale to nie jest furtka główna tylko taka wewnętrzna pomiędzy mmną a sąsiadem 1, aby nasi synowie mieli do siebie bliżej i my dorośli też

. I faktycznie dopiero teraz zauważyłam że od tej furtki nie jest narysowany kwałek ścieżki prowadzący do tej najbliższej, ale w rzeczywistości on tam jest.
I nie mogę doczekać się wiosny aby ruszyć z jakąś robotą

Dodałam jeszcze na planie wyjscia na taras oraz info o pnączach