Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » W ogródku Martki

W ogródku Martki

Martka 16:24, 27 maj 2021

MiluniaB napisał(a)
Martka ja nie robiłam nic przy sadzeniu haconek. Jedyne co wiem, to, żeby traw nie sadzić za głęboko i nie zalewać ich wodą, bo mogą zgnić - i tego się trzymam. Ty namoczyłaś, zalałaś - czyli zupełnie inaczej niż ja. Moje rosną mam nadzieję, że Twoje też się przyjmą

Milunia, moczenie miało na celu wyeliminowanie powietrza z korzeni, wyobrażam sobie taki efekt, że woda wsiąknie głębiej i stworzy się podciśnienie, a wtedy ziemia lepiej przylgnie do korzeni. Ale skoro sadziłaś bez tych ceregieli, to może faktycznie nie ma sensu tak nadskakiwać tym hakone???

Trawy sadzę wyżej od gruntu, tego nie widać na zdjęciu robionym z góry, gdy wszystko w dodatku mokre, ale z boku wygląda to tak:
.
Robię to intuicyjnie, bo sama nie lubię stać po kosteczki w wodzie

Jaki będzie efekt, zobaczymy

Wiolka5_7 16:45, 27 maj 2021

Po takim przygotowaniu gleby hakonki bedą rosly jak ta la la ja bym ich nie nawoziła w tym roku. Potem jak uważasz,ale ja swoich traw nie nawożę.
Joann 17:37, 27 maj 2021

Martko, u Ciebie idealna instrukcja do sadzenia hakonki, pod ręką mam!
Roocika 19:11, 27 maj 2021

Martka napisał(a)
W poszukiwaniu idealnego sposobu na sadzenie hakonechloa pozbierałam doświadczenia, o których tu na forum pisała Wiola, Ursa zasilana Toszką, a dziś rano na wątku u Johanki ona, Anda i Rojodziejowa. Posłuchałam też właścicielki-seniorki szkółki, od której brałam Hakonechloa.

Więc sprawa wygląda w kilku krokach tak (u mnie w glinie wzbogaconej żyzną ziemią i piaskiem, ale nadal glinie)
0. namoczyć donice w wodzie na 15 minut, rozluźnić korzenie (nie bać się ) - to namoczenie b. ważne, aby pozbyć się powietrza z korzeni.
1. wykopać dołek 2x większy niż obwód donicy, naciąć ścianki i zruszyć dno
2. dołek wypełnić mieszanką żyznej ziemi z korą i glebą rodzimą, wszystko przekopać
3. dołek zalać wodą, poczekać, aż woda wsiąknie, przemieszać, znów zalać wodą, w taką stojącą wodę włożyć sadzonkę i analogicznie jak z zagniataniem makaronu (co robiłam 2 razy w życiu ziemię z obrzeży dosuwać do środka. Gotowe.

Nawożenie: u mnie wszystko wcześniej było przekopane z obornikiem bydlęcym, więc na razie niczego nie stosowałam, u Ursy gdzieś w połowie wątku czytałam o oborniku baranim granulowanym.

Może macie jakieś inne sposoby na sadzenie hakonechloa, dajcie proszę znać. Albo jakaś korekta mojego algorytmu hakonechloowego. Na razie posadziłam według tego sposobu 46 sztuk, wcześniej 13 bez namaczania, ciekawa jestem, czy będą widoczne różnice...

A tak to wyglądało:

Fajna instrukcja, ja też sadzę w błotko i wyżej, namaczam, a jak roślina rosła w torfie to starsm się wypłukiwać ten torf.

edi75 19:13, 27 maj 2021

Proszę prosze jaka instrukcja... Warto zanotować
UrsaMaior 19:47, 27 maj 2021

Ja się z moimi nie cackałam, jedynie obornik przekopany z rodzimą, bo u mnie piach. Poza tym nic, nie cuduję, nie nawożę, a jak rosną widać. To nie jest trudna trawa. Jeśli będzie miała za mało wilgoci to da znać zwijając źdźbła.
Aha, jeśli sadzonka w chamskim torfie, to oczywiście staram się go pozbyć wytrzepując/obskubując.

A granulat owczy to pod jeżówki.
Alija 20:47, 27 maj 2021

Martka napisał(a)
Plan na dziś wykonany, hakonechloa na rabacie grabowo-cisowej posadzona, ostatnie spojrzenie na tulipka (wiele ich nie miałam, więc każdy cieszy szczególnie)

Ostatni tulipanek przecudnej urody, pora już taka, że powoli tulipany żegnają się do następnego roku.
Jestem pod wrażeniem instrukcji sadzenia trawy, jesteś niesamowita. Z takim przygotowaniem będą rosły, jak szalone.
Martka 21:08, 27 maj 2021

Wiola, zakładam i ja, że nie będę nawoziła. Twoje piękne, Ursy piękne, mogłabym tylko przedobrzyć.

Joann, Edi75, instrukcja zmodyfikowana, przeczytajcie koniecznie to dużymi literami można cackać się i można nie cackać się, taki jest wybór

Roocika, sadzenie w błotku jakoś mi się dzisiaj spodobało takie relaksujące było a z usuwaniem torfu to bardzo cenna uwaga, właśnie dlatego podobała mi się kąpiel traw, bo torf wypłukiwał się samoistnie i nieinwazyjnie.

Ursa, w takim razie mam przecackane trawki i przepraszam, biję się w piersi, to z nadmiaru wrażeń pod lasem źle sobie zakonotowałam, te granulki baranie to oczywiście do jeżówek, już sprostowałam w poście. Twoje hakone są obłędne.

Alija, jak ustaliłyśmy właśnie z dziewczynami, instrukcja przedcackana, można po prostu posadzić i tyle

A z innych wrażeń ogrodowych, właśnie jestem po oprysku wszystkich klonów palmowych, które pożera strasznie przędziorek! Nie spodziewałam się takich atrakcji, najpierw przestał mi się podobać Sango Kaku, ale dziś przyjrzałam się pozostałym i liście młode w zaniku, starsze powysysane. Małe pajączki z białymi brzuszkami znalazłam. Dodatkowo Shirasawy miał na czubku opuchlaka. Zdjęcia makabryczne, ale jeśli ktoś będzie potrzebował, wrzucę. Nie wiem, czy te delikateski długo u mnie pożyją.

MiluniaB 21:46, 27 maj 2021

Martka link do zakupu traw, który mi przysłałaś dzięki, ale strasznie drogie. Czy te sadzonki są warte tej ceny?
Martka 21:55, 27 maj 2021

Miluniu, absolutnie nie polecam słabe sadzonki i znów towar nieadekwatny do opisu, w sadzonce 3L mała trawka z małym korzonkiem, reszta to ziemia. Reklamowałam.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies