Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Sezon 2017 u Hanusi

Sezon 2017 u Hanusi

hankaandrus_44 11:50, 27 maj 2021

Rudbekie chyba się sieją i tak i tak, Bo ja mam dużo siewek , Przeważnie kwiatostany jesienią wywalam do kompostu, ale z kompostem potem na rabaty, i siewek jest multum. Nigdy ich nie siałam w rządku, więc nie wiem jak się zachowują, to samo z naparstnicami,
czasami mi się znajdzie przyniesiona przez ptaki, bo ich specjalnie nie lubi,e, zbytnio się wysiewają, a kwiatostan szybko od dołu goły, A czasami taka golizna i miesiąc trwa. Lasu naparstnic nigdy nie miałam, nie mój typ. Jak ktoś ma duży ogród, trawiasty, to one tam dobrze się wpasowują, ale nie u mnie.

A prpos kosmosów, to też u mnie samosiejki. Tydzień temu wysiałam żółte i jakąś mieszankę, ale jeszcze do nich nie zaglądałam.

Takimi jednorocznymi nie zaprzątam głowy. Zawsze na rabatach jakieś się znajsą. W maju zawsze nimi uzupełniałam puste miejsca. I było.
U mnie, nic pod sznurek, a i tam gdzie do tej prostej linii się zbliża, to i tak jest miks kolorów.
Ogólnie w ogrodzie u mnie ogromna dowolność, komuś może się nie podobać, ale w związku z moim przypadkowym bywaniem, szczególnie teraz, to się sprawdza. Nie mam stresu- i co wyrośnie to jest.
Basieksp 12:01, 27 maj 2021

Ja mam podobny mój " bałagan" zbytnio nawet nie lubię tak pod linijkę, i sądzę tam gdzie mam miejsce czasami jak za dużo się " nabałagani " to trochę porządkuję rudbekie też same mi się wysiewają a ostatnio firletka mi się wysiała, gęsto jak na trawniku dosłownie
ElzbietaFranka 14:42, 27 maj 2021

Dzięki Haniu za opinie. Też nie lubię zasiewów robić, ale kosmosy,rudbekie i cynie, maciejka bardzo lubię i zasieje takie zapchaj dziury.

Pozdrawiam
hankaandrus_44 20:45, 27 maj 2021

Cynii jeszcze nie wysiałam, kosmosy już wzeszły, ale to samosiejki, tych sianych w rządku jeszcze nie widziałam. Za to rudbekii pełno, po prostu siewki ida na kompost.

Mam w szklarni wysiane astry i lwie paszcze, trzeba je już na rabaty powkładać. Ale kiedy? Dziś 2 godziny w szklarni, i to tylko połowę zrobiłam. Potem tam mniej pracy, raz w tygodniu, i podlewanie.

Borówka czeka na zrobienie porządku, bo ostatni dzwonek, i podścielić truskawki trzeba, Słoma pocięta czeka. Ogólnie jest porządek tylko w szczególach jeszcze dużo do zrobienia.

Alija 21:13, 27 maj 2021

Ja też mam dużo roślin, które chodzą po ogrodzie swoimi drogami. Zazwyczaj, gdzie się wysieją tam rosną. Czasem coś przesadzę, jak mi akurat potrzeba w innym miejscu, ale zazwyczaj daję im swobodę.
Hanusiu! Orliki i pełniki ślicznie kwitną, rodki zaczynają, mam nadzieję, że jeleń już przestanie Cię odwiedzać.
Pozdrawiam.
GorAna 21:21, 27 maj 2021

Haniu, pięknie jest
Ogrody powinny być takie jakie upodobania i preferencje ma ich właściciel, bo inaczej zgrzyta
Pozdrawiam ciepło, choć za oknem ziąb
Joku 21:26, 27 maj 2021

U mnie rośliny też często chodzą swoimi drogami. Jak mi ich wybór miejsca nie przeszkadza to zostają.
Czytam że posiałaś astry. Ja w tym roku eksperymentalnie posiałam trochę astrów na rabatę ale jeszcze nie widzę żeby coś wschodziło. A co robisz teraz przy borówce?
hankaandrus_44 21:37, 27 maj 2021

Aniu, Alicjo, dziękuję za miłe słowa. Jelenia nie było, odpukać. Trochę porobiłam w szklarni, ale tylko niezbędne sprawy. Szczypior już ze szklarni wyautowany. pozostały jeszcze tylko 3 cebule szalotki, od Karoliny. Te tez mają zielony szczypior, ale siedzą tak, że mi nie przeszkadzają. W tym kącie będą rosły bakłażany i okra. Może będą rosły.

Na razie króluje sałata, i czekam na wzejscie ogorków szklarniowych. POmidory juz mają zawiązki kwiatowe, gdyby było słońce byłyby kwiatki. Papryka tez się szykuje. A w gruncie poza szkłem, fasolka szparagowa i ogórki gruntowe juz widoczne, Natomiast cukinia sie opiera, Dobrze, że 3 wysiałam w doniczke w szklarni. Może wystarczy.

Wieczorem już było zimno, niestety.
gogo 21:52, 27 maj 2021

Też lubię busz, najbardziej smagliczkowy
A z dużych roślin sieją mi się: wilczomlecz migdałolistny Purpurea, lwie paszcze, orliki, ciemiernik cuchnący /niesamowicie plenny/ i o dziwo mikołajek iberyjski

A kosmosy nie chcą u mnie rosnąć, siałam kilka razy i zero siewek

I z jednorocznych na razie wyszły tylko cynie, u reszty cisza, bo ziemia zimna

Dobrze, że rogatego nie było
hankaandrus_44 22:28, 27 maj 2021

Grażynko, Zimna ziemia, niczym w kwietniu. Może będzie jesień długa? Dobrze by było. Mikołajka mam tego pospolitego, płaskolistnego. Wiosną kupiłam alpejskiego /ponoć/ Zobaczymy co wyrośnie, Na razie liście są. To będa i kwiaty.

Jolu, musze podsypac trochę torfu i kory pod borówki. JUż . mniesiąc leżą worki przygotowane, ale zawsze coś pilniejszego jest. Dawno nie dodawałam świeżego pod borówki, i czas najwyższy, bo już zaczyna kwitnąć, a nie chcę za bardzo grzebać pod krzewami. Tylko muśzę trafić na suchy dzień do tej roboty.

Najpierw usuwam korę, dosypuję torf, dodaję ewentualny nawóz, i z powrotem przykrywam korą, Już tej starej kory prawie nie ma, trZeba uzupełnić.