Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną 10:15, 26 kwi 2025

Do góry
Botaniczne Little Beauty - lubię bardzo!
Ogród Basi i Romka 09:43, 26 kwi 2025

Do góry
Ogród Basi i Romka 09:40, 26 kwi 2025

Do góry
Ogród Basi i Romka 09:39, 26 kwi 2025

Do góry
I takie tam
Ogród Basi i Romka 09:35, 26 kwi 2025

Do góry
Pojawiają się hosty jedne narazie tylko kły, inne mają już liście trzeba rozejrzeć się za ślimorami, te z domkami już są, golasów jeszcze nie zauważyłam. Chcę z nimi szybko zacząć walkę. W zeszłym roku miałam ich bardzo dużo, teraz nie dam się im tak panoszyć. Jestem umówiona z sąsiadką z za płota, ona też będzie je tępić. Cieszę się, bo przynajmniej od niej nie będę do mnie przechodzić i odwrotnie
Ogród Basi i Romka 09:29, 26 kwi 2025

Do góry
Taki mały obchód Chłodno dziś, ale słonecznie. Ja trochę zakatarzona, kusi by coś porobić, ale chyba sobie jeszcze dziś daruję, no zobaczę jak będę się czuła i czy zrobi się cieplej?
Na początek rabarbar dla porównania za nim rośnie zwykły, też jest już całkiem duży. Na tym dłoniasty zauważyłam sporo mszyc, muszę zadziałać.
Pierwszy, mały rodek kwitnie, jest młody, ale jakieś tam kwiatki ma
Nad nim zaczyna kwitnąć moja oszukana śliwa, chyba jest to jakaś jabłonka ozdobna. Tak czy siak lubię ją, jest ładna i pachnie
Ogród w malinówkach 09:17, 26 kwi 2025

Do góry
Marcin89 napisał(a)

Dziewczyny tu w środkowej rabacie jest magnolia z tego co pamiętam, jak podrośnie to moim zdaniem będzie wystarczającym akcentem pionowym i można ładnie podkrzesać/poprowadzić jak u Bożenki Kordiny. Do tego po obu stronach płotu są ambrowce bezodmianowe czyli będzie wysoko i szeroko, a za nimi w głąb ogrodu 3 amanogawy. Ja bym nie dodawała nic tylko poczekała jak podrosną.
Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną 09:01, 26 kwi 2025

Do góry
Kasya napisał(a)

Oj trzymam kciuki zeby sie wszystko szybko naprawilo
Przykre takie niespodzianki
Ale wlasnie na takie problemy najlepszym lekarstwem sa zakupy ogrodowe
Nie zaluj sobie niczego

Patrz, jak Cię słucham

Hosty: Sum and Substance, Halcyon, Żurawki: World Caffé™ Espresso, Rex Black
Serduszka
Turzyca Phoenix Green - fajna, cieniutkie liście

Jakbym umiała w dododendrony, to cuda takie by ze mną na pewno pojechały
Miskantowa pustynia, w przyszłości tarasowy ogród na skarpie 08:53, 26 kwi 2025

Do góry
Poranna porcja zdjeć

Przezimowaly mi rudbekie Sahara

Ptasi gaj 08:29, 26 kwi 2025

Do góry

Kwitnie ma tyle kwiatów jeszcze są w pakach

No piękna Też ją mam, już ładnych kilka lat i moja nie kwitnie, jest dużo mniejsza, praktycznie cały czas, bez przyrostów chyba coś z nią robię nie tak? Jak swoją prowadzisz, że taka dorodna, no i pięknie kwitnie
Wiejski ogród Magdy 08:11, 26 kwi 2025

Do góry
Ichigo napisał(a)
Tak wygląda murawa, coś pięknego. Cała ukwiecona.

No pięknie co to jest, takie drobniutkie, na biało? Jakby czymś białym, delikatnie przypruszone Cała ta przestrzeń, z tymi drzewami bardzo mi się podoba
Ogród pod lasem 08:09, 26 kwi 2025

Do góry
UrsaMaior napisał(a)

Ach, cudowny jest ten widok! Wszystkie zdjęcia zachwycają, to jednak szczególnie skradło moje serce - ten parawan z zieleni szczelnie wypełniający przestrzeń między pniami dużych drzew i oddzielający ogrodowy „pokój” przed nim ☺️ Jak tego dokonujesz, aby mieć taką zieleń i taką gęstą roślinność pod dużymi żarłocznymi drzewami?
Ogród w malinówkach 08:03, 26 kwi 2025

Do góry
Wiecie co, zaś na froncie jest smutno jakoś. Brak koloru, wszystko takie wyważone. Nawet te białe tulipany

Niby są limonkowe thuje, duże już seslerie, ale czegoś mi brak. Chyba dopiero kocimiętki i szałwie zrobią robotę.

O tym mówię:
Sezon 2017 u Hanusi 08:02, 26 kwi 2025

Do góry
U mnie też sucho i mroźno. Co zostanie po "zimnych ogrodnikach" nie wiadomo.

W tym roku ogród mnie nie cieszy, ale może się odbuduje? Trzeba nieć nadzieję, że przyroda sobie poradzi.

Co do borówek, to już pisałam wielokrotnie. Nie wiem jakie stare masz te krzaki. Może je trzeba odmłodzić? Po czterech latach, warto wyciąć stare pędy, może nie wszystkie, ale te najstarsze. Po prostu ogołoćić do 10 cm nad ziemią. Trzeba by było w lutym, ale teraz też można, jak nie widać zawiązków na kwiaty. Podlewać za każdą bytnością w ogrodzie, nie konewką, a całym wiadrem albo i dwoma, trzema. Podsypać siarką, i azofoską. Skoro owoce się nie zapowiadają, nie ma co żałować. Na młodych pędach, które wyrosną z pozostałych kikutów w tym roku nie będzie plonów, a na drugi rok, powinny być skutki działania. Tyle zdalnej rady.

To bagienna roślina, musi mieć dużo wody. Najlepiej, żeby do niej woda z rynny dochodziła
Po to przykrywamy korą pod krzewami, żeby woda nie odparowywała. W czasie zbioru, ja swoje
borówki przetrzebiam, wtedy widać, które pędy są do eliminacji.

Powodzenia.

Zdjęcia z poprzednich lat.
Miskantowa pustynia, w przyszłości tarasowy ogród na skarpie 07:36, 26 kwi 2025

Do góry
Hello,

jak tam u Was prognozy pogody na kolejne noce?
U mnie, teoretycznie dziś -1.
W foliaku natomiast posadzone pomidorki…
Nic to. W ubiegłym roku przymroziło pod koniec maja i dały radę.

Pomidory posadziłam tylko w skrzyni i już na noc zrobiłam im dodatkowy namiot z agrotkaniny.
Dziś dostaną jeszcze wkłady do zniczów, które przykryję glinianymi doniczkami.
Dadzą radę.
Reszta sadzonek jeszcze w donicach i przeniosłam je na noc do garażu.

Wczoraj ogarniałam pobojowisko po pracach „kamlotowych”.
Trochę się natyrałam, nie powiem.
Skosiłam tez wszystko co było do skoszenia.
Posadziłam judaszowca.
Odchwaściłam trochę. Posypałam kompostem i padłam na paszczę.
Małżon wyjeżdzał na lotnisko o 3 nad ranem i miałam za sobą zarwaną nockę…

Plan na dziś mniej ambitny. Pora odsapnąć.

Moze wybiorę się do pobliskiego punktu ogrodniczego i rzucę okiem na supertunie…

Skarpa zaczyna się robic bardzo kolorowa

Mój azyl na wichrowym wzgórzu 07:27, 26 kwi 2025

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

No nareszcie Kwiecia co niemiara, a judaszowiec przy tarasie robi furorę. Co to za roślinka na fotce???

To miniaturowy narcyz 'White Petticoat'. Śliczne są choć niewielkie. Ponoć powtarzają bez problemu kwitnienie i z jednej łodygi wyrasta kilka pąków. Lubię też te botaniczne 'Little Beauty'.
Glina i zielsko 07:16, 26 kwi 2025

Do góry
Bocianowe lovestory
Dzień czwarty

Pracują od świtu

Magary Dramaty z Rabaty 07:06, 26 kwi 2025

Do góry
Magara napisał(a)
Wiosna jest pełną parą - na forum tyle wpisów, że nie da się nadążyć i wszędzie odpisać

Ja na etapie myślenia o przymrozkach, czekaniu na deszcz, zagospodarowywaniu kompostu i ogólnie wiosennych porządkach

Fakt, forum razem z wiosną obudziło się do życia, wszyscy pokazują piękne, zadbane, kwitnące ogrody, ale takie widoki jak Ty masz, to już nie wszystkim są dane
Przepięknie z obu stron płotu (którego nota bene nie widzę ). Delikatne rabatki, misa z wodą, drzewa i widok - bajka.
Bardzo podoba mi się taki model życia, żeby mieć jakiś mały letniskowy całoroczny domek w takich pięknych okolicznościach przyrody, koniecznie z lasem w zasięgu ręki.

Co do wiśni to niestety ja z tych, co się nie znają kompletnie, ale niezależnie od tego co to, kwiaty ma ładne, a i ten pokrój też ciekawy
Wzgórze chaosu 00:20, 26 kwi 2025

Do góry
Obłędne masz te drzewka

To jest ten klon Dissectum??? Bo mi się te rozmiary nie zgadzają
Ptasi gaj 23:27, 25 kwi 2025

Do góry
Jeszcze chce pokazać jakie u nas skwery tulipanowej. Nie wiem kiedy to sądzili bo są łany rzuciło by mi się w oczy.

Jeszcze chce takiego klona kupić.

Kwitnie ma tyle kwiatów jeszcze są w pakach

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies