Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "lilie"

Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 19:52, 04 cze 2013

Do góry
Rozsypałam dolomit pod lawendę i resztkę nawozu azotowego na rabaty bylinowe. Róże zostawiam na razie, dopiero jesienią sadzone, nie chce przenawozić. Wyglądają dobrze, pąki mają
Oby tylko jakieś choróbska grzybowe się nie przyplątały przez tę pogodę... nawet nie ma jak pryskać.. ech.
Trawa po pas, we czwartek odbiorę gotową do używania kosiarkę i jak nie będzie padać może wypróbuję. M dopiero w sobotę wraca z Wawy. W sumie kompromis - M chciał spalinówkę, a ja lekką kosiarkę I kupiłam lekką spalinówkę
W sobotę jakby była pogoda trzebaby też skosić naszą przyszłą działkę, bo tam trawa to prawie po pachy

Piwonia od Babci ma 4 pąki kwiatowe Lilie też się zbierają, już niedługo O mojego jedynego martagona się boję, maleńki jest, mam nadzieję nie zgnije? ech... już z dwojga złego wolę suszę chyba.
Moja działka. 22:58, 03 cze 2013

Do góry
boguslawa_madejska napisał(a)
Dziś było słonecznie i moglyśmy zrobić zaległy gryl i przyjąc gości
Ale deszcz zrobił duże szkody grzyb zaatakował mi ogórki i pomidory ,lilie
dostały plam i gniją
Zakwitł powojnik

Piwonia jedna boroka zakwitła ,a w niej pełno robaków nie wiem czy to szkodniki.

coś różowego

Do mojego iglaka przyszedł fryzier może teraz coś z tego wyjdzie-albo i nie...

Te same robale są u mnie w kwiatach róży, ale ich nie ruszałam,zapewne schroniły sie przed deszczem
Moja działka. 19:28, 03 cze 2013

Do góry
boguslawa_madejska napisał(a)
Dwa dni byłam w Ustroniu ale zimno i deszcz pogonił nas do domu ,ale o targ musiałam zahaczyć
no bo jak by innaczej,a to nowe nabytki i lilie kupiłam po 2 zł ale czy one jeszcze urosną chyba zakwitną na wszystkich św.

To lewizja widziałam u kogoś na ogrodowisku

To ma być lotos do doniczki roślinka wisząca

Bardzo ładne zakupy, super będą wyglądały na działce.
U mnie właśnie burza, a tutaj tak kolorowo
pozdrawiam
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 17:38, 03 cze 2013

Do góry
Naparstnicami się nie przejmuj, zakwitną za rok, a i duża szansa, że jeszcze jakiego badylka puszczą i w tym roku. Wbij jakiego kołka i podwiąż, to jak psy będą biegać to może tego co jest nie połamią i daj się jej rozsiać... nadmiar wypielisz lub rozdasz Lilie też za rok wyrosną nowe.... mój szkodnik też czasami coś poniszczy, a resztę mam zapłotkowaną . nie wygląda to ślicznie, ale co zrobić
Niestety zawsze mówię, że wczasy są fajne, tylko powrót do rzeczywistości jest koszmarny Najgorsze te komary Resztę ogarniesz... a jak tak będzie padać to znów będzie z komarami plaga.
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 17:28, 03 cze 2013

Do góry
Irenko u Ciebie nie widac zeby deszcze poniszczyły? U nas ulewa za ulewą( Klematisy tez mamy takie same ale u mnie Veronica dopiero w pąkach no i dobrze, bo ona ma tak ciezkie kwiaty, ze od ciezaru wody by mogło te przepiekne kwiaty połamac, Super masz te żurawki i obsadzenia chyba zgapie od Ciebie A lilie moze humusem podlej to sie troche wzmocnią. Za chwile będzie jasminowo u Ciebie nawet nie patrzyłam czy mszyca jest w tym roku na nich? Słneczka zycze i mam nadzieje, że Wasza gmina bezpieczna od zalania?
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 14:31, 03 cze 2013

Do góry
klon i jego otoczenie
lilie połamane, ale chociaż irysy syberyjskie i inne zakwitną i część lilii, mała
Ogrodnik Mimo Woli cd 14:00, 03 cze 2013

Do góry
BarbaraM napisał(a)
Ja też mam naparstnice.
Wdzięczne takie.Nic nie trzeba przy nich robić.
Pojawiają się znikąd i kwitną pięknie.

Dokładnie tak z nimi jest....

Dziś rozdaję lilie wodne

Liliowo i kolorowo:) 10:50, 03 cze 2013

Do góry
Zurawki mają sie dobrze w ten deszcz nowe nasadzenia to i deszcz dobry. Kolejna krzewuszka zakwitła. Lilie niektóre jak słonko wyjdzie to zakwitną. Zakwitły róże pomarszczone ale powalone całkiem.Ostróżki w pąkach.
Moja działka. 10:18, 03 cze 2013

Do góry
danuta_szwajcer napisał(a)
Bogusiu fajnie, ze chociaz Ci sie udało chwile nacieszyc słonkiem w ogrodzie bo teraz to słonko to rarytas a dzis znowu okropnie za oknem i w dodatki zimnica. Martwisz mnie, ze i lilie plam dostały i gniją mowisz? A moze masz tą stonke? to tez takie czarne koncowki sie robia. Ładne masz klematisy. U mnie to bardziej sie martwie, ze mi cos połamie bo wybujałe wszystko a ciezar wody swoje robi. Ale jak widze co sie robi i jak niektorych zalewa to gorsze są zmartwienia. Pozdrawiam i słoneczka zycze

Danusiu jak pójde na działkę to zrobię fotkę,na liściach są brązowe kropki
Moja działka. 09:47, 03 cze 2013

Do góry
Bogusiu fajnie, ze chociaz Ci sie udało chwile nacieszyc słonkiem w ogrodzie bo teraz to słonko to rarytas a dzis znowu okropnie za oknem i w dodatki zimnica. Martwisz mnie, ze i lilie plam dostały i gniją mowisz? A moze masz tą stonke? to tez takie czarne koncowki sie robia. Ładne masz klematisy. U mnie to bardziej sie martwie, ze mi cos połamie bo wybujałe wszystko a ciezar wody swoje robi. Ale jak widze co sie robi i jak niektorych zalewa to gorsze są zmartwienia. Pozdrawiam i słoneczka zycze
Ogród marzeń ... cegła ... róża ... lawenda i mila do tego co mam w głowie ... 08:24, 03 cze 2013

Do góry
Iza.. ściąga tych małych badylków (co to nie znasz) co to może będą rosnąć i może Ci się spodobają i skomponują gdzieś ..
Kocimiętkę znasz, trawę Ice Dance też

Kokorycz pogięta (stare foto, ale w tym dopiero zamierza zakwitnąć )

Dzwonek poszarskiego

Lilie czerwone

Mikruski, ale to musisz poczekać na wielkie.. jak przyjedziesz dam dużą

Lilię FAITH - musisz sobie wyguglać, bo to nowy zakup tegoroczny To ze strony Lylypolu

Moja działka. 20:30, 02 cze 2013

Do góry
Dziś było słonecznie i moglyśmy zrobić zaległy gryl i przyjąc gości
Ale deszcz zrobił duże szkody grzyb zaatakował mi ogórki i pomidory ,lilie
dostały plam i gniją
Zakwitł powojnik

Piwonia jedna boroka zakwitła ,a w niej pełno robaków nie wiem czy to szkodniki.

coś różowego

Do mojego iglaka przyszedł fryzier może teraz coś z tego wyjdzie-albo i nie...
Ogrodnik Mimo Woli cd 12:07, 02 cze 2013

Do góry
Krys napisał(a)
Aniu świetna podpowiedz Marzenki ,rabata będzie cudna,może i ja w dalszej częsci działk tez tak zrobie ,ale to już w przyszłym roku,pozdrawiam

Też pozdrawiam, teraz ładniejszymi widokami..... ale ogród to też i brzydkie widoki..

Żółty orlik.. ten kwitnie ostatni..

I żółte lilie LA Minou.... podgonione w doniczkach, dlatego kwitną

Kreta 2013 19:47, 01 cze 2013

Do góry
Oczywiscie bardzo ładne zdjęcia, tyle że to jest Kreta nadbrzeżna, urlopowa i miejska.

Kreta jest zupełnie inna, kiedy wejdzie się w środek wyspy, To górzysta, czasami trudno dostepna, spalona słońcem ziemia, kolczasta od suchych krzewow, przepojona zapachem oregano.

Taka Kreta jest m.in. w słynnym wąwozie Samaria, w górach na szczycie Gory Ida, mitycznym miejscu urodzenia Zeusa, w okolicy groty Psychro, czy dziesiątków innych kultowych grot, poukrywanych w górskich zakątkach. Kreta to pałace Knossos, Mali, Festos .....

Kreta to czarne lilie, biały piasek południowych wybrzeży, jedyna w swoi rodzaju muzyka grana na kreteńskiej lirze...
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 22:14, 30 maj 2013

Do góry
Na hidcotowej rosną byliny kwitnące w kolorach niebieskim, białym i żółto-limonkowym, róże też w tych kolorach, ale niektóre są różowe (GeoffHamilton, Constance Spry, Gertrude Jekyll.

Ostróżki niebieskie i białe, lilie złotogłów białe, naparstnice białe, świecznice, przymiotno, przywrotnik ostroklapowy, żurawki Citronelle, orliki czarne niebieskie białe i limonkowe, czyśćce o srebrnym ulistnieniu i kupiłam o żóltym ulistnieniu, wielosiły, mikołajek, hosty o białych i żółtych liściach, floksy białe i niebieskie, łubiny białe, kocimiętki, tawułki (Astilbe), bodziszki białe i niebieskie.

Tak z grubsza - tutaj jest trochę https://www.ogrodowisko.pl/watek/1528-ogrod-nie-tylko-bukszpanowy-czesc-ii?page=463

https://www.ogrodowisko.pl/watek/13-ogrod-nie-tylko-bukszpanowy-czesc-i?page=285#post_4

Zakładanie rabaty

https://www.ogrodowisko.pl/watek/13-ogrod-nie-tylko-bukszpanowy-czesc-i?page=37#post_6
Ogrodnik Mimo Woli cd 21:03, 30 maj 2013

Do góry
Marzena2007 napisał(a)

Aniu zatem plan ogrodu Będzie pięknie niby naturalnie a z pięknymi kulami
http://www.telegraph.co.uk/gardening/chelseaflowershow/9870575/Chelsea-Flower-Show-2013-designs-for-the-15-show-gardens.html?frame=2481174

Marzenka, ja nie mam czasu nawet u siebie już czytać, wiec jestem Ci dozgonnie wdzięczna za szukanie inspiracji.. powiem jak Konstancja.. ponoraj mi coś jeszcze .... Znając życie u mnie to będzie bardzo swobodna interpretacja, ale idea mi się bardzo i to bardzo podoba. Poustawiałam sobie dziś te kule i jakoś mi tak sztucznie to wyszło i nieprzyjemnie, tak nie po mojemu.... i się zraziłam do kulek
Teraz mi się micha śmieje
Kurcze potrzebuję kilka waszych kulek na taki żywopłocik w prostokącik Zabieram M cały trawnik w tym miejscu... a co... przecież i tak bym mu go zabrała wcześniej czy później.... już przeliczył, że na koszenie potrzebuje przejść 10 km. to zupełnie wystarczy...
Ja robiąc swój ogród nigdzie nie zaglądałam z pomysłami z inspiracjami, nic nie norałam, jakaś taka pokrętna natura, że po swojemu... niestety nie zawsze po swojemu mi wychodzi..

Pomagaj Szukaj, noraj.......
A ja dla Cię dzisiejszą foteczkę pokażę...... podgonione lilie i powojnik, co to łapie rdzę na liściach
Skończy się pora deszczowa trza opryskać..... ot i ekologia...
Ogrodnik Mimo Woli cd 17:56, 30 maj 2013

Do góry
grembosia napisał(a)
Ależ piękności!!!

Aniu, co do stylu ogrodu, mam to samo. Ja tylko założyłam sobie tak- przedogródek bardziej formalny, uporządkowany, reprezentacyjny, a na tyłach mogę poszaleć. I tak mam dwa w jednym
Pozdrawiam cieplutko

Grembosiu, dawno u Ciebie nie byłam..... a tak ciągle przypominam, że miało być wesele.. było???
Ogródek masz piękny .. te pergole , ścieżki i wogóle..... mignęło mi nawet któregoś dnia nowe wyposażenie na taras.. śliczne.. ale z braku czasu nie czytałam więcej, wiec i nie pisałam nic

Widok na kałużę...

I lilie tylko próbują nadrabiać kolorami Biegam dziś z doniczkami żółtych lilii ( bo jucz w doniczkach kwitną, mus posadzić) szukam gdzie to wcisnąć, bo nowa rabata to jeszcze termin bardzo odległy.... a M spokojnie się odzywa, że lilie jeszcze sie zmieszczą do oczka wodnego..... hi, hi, hi..dowcipniś ... lilie poszły od róże,a raczej za róże... i to różowe... znów zgrzyt.. ale to tymczasowo

Liliowo i kolorowo:) 08:37, 30 maj 2013

Do góry
Maria667 napisał(a)
Pięknie, kwieciście i kolorowo Czekam jeszcze na Twoje lilie ...

Marysiu juz powoli i lilie beda kwitły i jedna z 5 zakwitnie lilie Sw.Antoniego ale i tak jakas marna jest i ciagle ją atakowała stonka.
Liliowo i kolorowo:) 11:59, 29 maj 2013

Do góry
Pięknie, kwieciście i kolorowo Czekam jeszcze na Twoje lilie ...
Pomoc w zaprojektowaniu ogrodu 09:34, 29 maj 2013

Do góry
Witaj Martajoanna1

Dzięki za rady
No właśnie...mam problem już teraz bo się trochę rozszalałam
Już widzę, że kupowanie po 1 sadzonce to będzie problem.
Próbowałam je jakoś poustawiać w garażu, przed sadzeniem i nic nie mogę z tego ułożyć.

Chciałabym ogród w kolorach biało - różowo - fioletowy
Zimą chciałabym, żeby było zielono, więc tak jak Pani Danusia mi już sugerowała muszę wziąć więcej zimozielonych.

Podobają mi się:
- tuje m.in.
--- ŻYWOTNIK ZACHODNI "CLOTH OF GOLD"
---TUJE KULISTĄ " GLOBOSA"
---tuja kulista "OCCIDENTALIS' DANICA'
---tuja hoseri
---tuja teddy
---tuje szmaragd (te przewiduję na obasadzenie ogrodu dookoła płotu, więc raczej ich będzie dużo, może ze 40 nawet)

- berberys zielony, czerwony tez może być, bo kupiłam 1 :/
- różanecznik w kolorze jansego fioletu i różu
- azalie różowe
- juki np. color guard + ta kwitnąca juka z białymi kwiatkami
- runianka
- trzmielina ale bardziej ta z białymi listakmi niż ze złotymi
- pierisy
- funkie
- tawuła gold
- lawenda
- kostrzewa
- praktycznie wszystkie kwiaty: cebulowe żonkile, hiacynty, tulipany, gladiole, krokusy, szafirki, lilie, ...
- kolorowe skalniaki ( zawciąg, floksy, skalnica)

Chciałabym uniknąć kwiatów w kolorze czerwonym i może pomarańczowym, chyba, ze zasugerujecie jakieś ładne połączenie to może się skuszę.

Czekam na jakieś propozycje.

A poniżej wrzucam opisane zdjęcia

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies