Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

Ptasi gaj 12:50, 07 sie 2018

Do góry
Skwar się leje, lekki wiatr zwrotnikowy.
Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą 23:50, 06 sie 2018

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Odpisalam odnosnie oczka na moim watku i na priw. Zacznij od watku.

Przeczytałam i na wątku i na priv Dzięki za pomoc
W wolnej chwili będę zgłębiać temat

Widzę, że superowo wypoczywasz Macham
Kłopoty - problemy z trawnikiem 22:44, 06 sie 2018

Do góry
Waldek ziomku. Napisałam z umiarem!!!! przecież roślina nadziemna się nie ruszy jak nie będzie miała korzenia. Trzeba stworzyć ten korzeń nawiezc trawnik.

Elu i wszyscy zainteresowani tematem którzy planują niebawem zakładać własne trawniki. Przypomnę, bo wątków i postów dotyczących tego tematu przez lata uzbierało się naprawdę wiele. Zasada jest prosta. Po wstępnym przygotowaniu gleby pod trawnik, przedsiewnie zasilamy ją nawozem na głębokość ok 4-5 cm w proporcjach NPK 6-16-16 . To fosfor i potas w przeważającej mierze będą decydować o tym jak prawidłowo rozwinie się system korzeniowy traw. Po rozrzuceniu nasion przez kolejne 60 dni nie nawozimy trawnika żadnym nawozem. Po tym czasie lub po zimie odwracamy proporcje, ponieważ nadszedł czas aby nasz trawnik nabrał masy i koloru. Stosujmy nawozy przeznaczone do trawników, a nie te dedykowane ogrodnikom czy rolnikom. Teraz nasz pierwszy nawóz którym zasilimy nowy trawnik powinien mieć proporcje NPK 16-6-6 a nawet przy zasobnej glebie 16-2-4. Zasada ta dotyczy zarówno trawników zakładanych z siewu jak i z rolki.
Ptasi gaj 20:19, 06 sie 2018

Do góry
Gosialuk napisał(a)
Aż dziwne, że prawie ludzi brak. Widziałam dziś w gazecie zdjęcie plaży koło Władysławowa. Parawan koło parawanu, a na plaży tłumy.
Elu jak wrócisz, to ja proszę żebyś wysłała mi na priv namiary na taką odludną plażę.

Naród lubi ciasnotę też tak kiedyś jeździłam. Spotkałam człowieka na spacerze w bardzo. Zatłoczonej miejscowości i tak gadka szmatka i mówi a 4 km jest plaża 100 m szeroka więc z eM pojechaliśmy szczęka nam opadła.
Pusta plaża jak widać czysty piaseczek.

Tutaj jeździmy od 18 lat.
Ptasi gaj 20:18, 06 sie 2018

Do góry
Gosialuk napisał(a)
Aż dziwne, że prawie ludzi brak. Widziałam dziś w gazecie zdjęcie plaży koło Władysławowa. Parawan koło parawanu, a na plaży tłumy.
Elu jak wrócisz, to ja proszę żebyś wysłała mi na priv namiary na taką odludną plażę.

Naród lubi ciasnotę też tak kiedyś jeździłam. Spotkałam człowieka na spacerze w bardzo. Zatłoczonej miejscowości i tak gadka szmatka i mówi a 4 km jest plaża 100 m szeroka więc z eM pojechaliśmy szczęka nam opadła.
Pusta plaża jak widać czysty piaseczek.

Tutaj jeździmy od 18 lat.
Ptasi gaj 17:00, 06 sie 2018

Do góry
Kasya napisał(a)
Ja jak jestem nad morzem nie jem nic poza rybami
Piekna plaża

My też makrele wędzone i smażone flondry.
Kłopoty - problemy z trawnikiem 16:07, 06 sie 2018

Do góry
Waldek ziomku. Napisałam z umiarem!!!! przecież roślina nadziemna się nie ruszy jak nie będzie miała korzenia. Trzeba stworzyć ten korzeń nawiez trawnik.
Przecież nie musi to być nawóz w granulacie. Magiczna siła nawóz do rozcieńczenia w wodzie.
Zazwyczaj jest tak, że trawa z rolki jest co tydzień odżywiana dolistnie u hodowcy aby dobrze wyglądała. U kupującego który nie ma pojęcia o dalszym postępowaniu to zdycha.

Ja mam sporą działkę i trawniki zakładaliśmy częściami i za każdym razem przed posianiem trawy wysiewalismy nawóz i nie bylo problemu z trawnikiem .
Rosnie dobrej pory b dobrze wszystkie.
Ptasi gaj 15:47, 06 sie 2018

Do góry
Wieczorem i w nocy przechodziły ciężkie chmury i dosyć dobrze popadało więc plaża mokra fala ogromniasta teraz już się zmienia.

Wczorajszy wieczór

Jestem teraz w Dz i zjadłam spagetki ledwo zyje.
Idziemy zaraz na lody. Dzisiaj spacerujemy plaza i takie widoki.

Ptasi gaj 15:18, 06 sie 2018

Do góry
Piękna pogoda ciepły wiatr woda jeszcze cieplejsza.

Świat się zmienia

Kłopoty - problemy z trawnikiem 02:39, 06 sie 2018

Do góry
Ja bym dała jeszcze nawóz jak nie nawoziles ziemi pod trawnik czy trawnik po położeniu, ale zrób to z umiarem bardzo delikatnie jeszcze letnim a w połowie lub pod koniec września jesiennym to wszystko zależy od kondycji trawnika.
Nic nie tracisz nawożąc trawnik może tylko zyskać.

Trawników u których trawa nie ma jeszcze dostatecznie rozwiniętego systemu korzeniowego oraz podczas tzw letniego stresu cieplnego nie nawozi się żadnymi nawozami.
Bawarka 23:20, 05 sie 2018

Do góry
Kasiu tak bym popisała u ciebie bo dużo nowości, ale jestem w dziurce na wakacjach teraz jestem w pizzeri i trochę zaglądam
Pozdrawiam

Elu, odpoczywaj, milego wypoczynku
Trawnik spalony / zniszczony nawozem 21:30, 05 sie 2018

Do góry
Maciek te króle tak się pasa na tej nawożonej trawie czy przed nawożeniem.

Plamy na ostatniej focie to przypadkiem nie od siusiek króli.
Kłopoty - problemy z trawnikiem 17:44, 05 sie 2018

Do góry
Za często nawoziles kwiecień, czerwiec koniec początek lipca i później jesiennym sierpień koniec początek września jesiennym bez azotu.

Podlewanie ok 1 godziny co drugi dzień.
Kilka razy pisałam.

Trzeba czytać w tym wątku wszystko jest napisane.

Brązowienie a może sypales nawóz i nie podlales woda dobrze
Przegrab go. Ponakluwaj widłami lub czymś ostrym.
Bawarka 16:06, 05 sie 2018

Do góry
Kasiu tak bym popisała u ciebie bo dużo nowości, ale jestem w dziurce na wakacjach teraz jestem w pizzeri i trochę zaglądam
Pozdrawiam
Ptasi gaj 15:43, 05 sie 2018

Do góry
Odpiszę jak się uda bo w tej dziurce gdzie jestem nie zawsze jest zasięg.
Kłopoty - problemy z trawnikiem 13:10, 05 sie 2018

Do góry
Ta trawa nie miała czasu się dobrze ukorzenić. Dostawca za przeproszeniem p.... Głupoty.
Jak są takie upały nie należy kosić tak często. Trawa musi urosnąć wystarczy raz w tygodniu a teraz to co widzę odczekać z dwa tygodnie. Trawa wyżej skoszona daje cień i tak ziemia nie wysycha.

Koszenie minimum 5 do 6 cm. 4 cm na takie upały to za krotko.
Podlewaj teraz 1 raz rano zobacz czy da rady ok 45 minut. Ja bym dała jeszcze nawóz jak nie nawoziles ziemi pod trawnik czy trawnik po położeniu, ale zrób to z umiarem bardzo delikatnie jeszcze letnim a w połowie lub pod koniec września jesiennym to wszystko zależy od kondycji trawnika.

Nic nie tracisz nawożąc trawnik może tylko zyskać. Na opakowaniu masz dawki daj połowę dawki na M2 rozsiewaj ręcznie florowitem letnim albo jakimś innym. I podłej, aby nawóz nie pozostał na źdźbłach trawy.

Jeszcze jest taka możliwość aby trawnik spryskać nawozem w płynie. Jest tego od groma w sumie np magiczna siła.
Nie wiem ile masz tego trawnika ale jak nie wiele to warto podlac magiczna siła rozpuścić w konewce.
Ptasi gaj 18:11, 04 sie 2018

Do góry
Jak żyje w takiej wodzie ciepłej w morzu się nie kompalam.

Słodki sen kici

Z ogródka na wsi 16:02, 03 sie 2018

Do góry
Radziu przesylam dla ciebie trzmieliny która ładniejsza

Kłopoty - problemy z trawnikiem 23:52, 02 sie 2018

Do góry
Marian79 napisał(a)
Witam serdecznie forumowiczów Ogrodowiska

Znalazłem na Waszym forum wiele cennych informacji i porad dot. prawidłowej pielęgnacji trawnika.
Nie ustrzegłem się jednak przed błędami i mój trawnik zaatakowała pleśń / grzyb.
Uważam, że przyczyną tego było zbyt intensywne podlewanie oraz wysoka w ostatnim czasie temperatura.

Trawnik jest bardzo młody, został założony w maju br. wraz z systemem nawadniania.
Kłopoty pojawiły się w połowie lipca, kiedy zauważyłem z rana kilka symetrycznych kręgów pleśni na trawie. Po południu pleśń znika natomiast w miejscach jej wystąpienia trawa jest zdecydowanie słabsza i przerzedzona, niektóre źdźbła są brązowe.
Ograniczyłem podlewanie, wygrabiłem z martwej trawy miejsca występowania pleśni oraz zaaplikowałem Polyversum na cały trawnik, ze szczególnym uwzględnieniem miejsc zmienionych chorobowo - niestety nic to nie dało.
Próbowałem również z olejkiem herbacianym ale podobnie bez efektu.
Trawnik jest aktualnie porażony w ok. 20% a miejsc występowania pleśni przybywa z dnia na dzień.
Dzisiaj zauważyłem również ogniska pleśni przy samej ziemi, u podstawy źdźbeł.

Bardzo proszę forumowiczów o poradę jaka może być to choroba trawnika, jak postępować w tej sytuacji?
Czy trawnik jest w ogóle do

Gdzie ten trawnik posiany w cieniu, w miejscu slonecznym czy czesc w sloncu czesc w cieniu?
Chwasty w trawniku 10:55, 02 sie 2018

Do góry

Miedzy chwastnica a perzem duza roznica. Chwastnice mozna wyrwac bez problemu i nie pozostawiA w ziemi rozlogow.
Perz niestety ma rozlogi jak pajeczyna bialo podobne. Nawet z kilki 2-3 centymetrow korzenia moze urosnac duza kepa.

Marcin trzymam kciuki eksperymentuj zapisuj ile i kiedy pryskales, dawki.

U mnie tez łaki i w jednym miejscu rozsial sie jaskier ale chwastox daje rade, ale powoli. Jaskier ma rozlogi w trawie.

Wróciłem po urlopie i chwastnica ma się dobrze.
Dziś jak nie bedzie sie na burze zbierało to popryskam jeszcze raz tą Pumą.
Jak nic nie pomoże to chyba trzeba bedzie kuzynkę w Szwajcarii poprosić aby kupiła
DICOMIL ROYAL ULTRA

Pozdarwiam
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies