Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » W moim małym ogródeczku - Dorota

W moim małym ogródeczku - Dorota

Waclaw 21:22, 05 paź 2018

Dorota123 napisał(a)

https://tvnmeteo.tvn24.pl/wideo/pszczelarnia-ogrod-na-brzegu-gorskiego-strumienia-odc-405,1,1,613297.html
https://tvnmeteo.tvn24.pl/wideo/zielona-oaza-ogrod-u-stop-klasztoru-odc-591,1,1,1531771.html
https://tvnmeteo.tvn24.pl/wideo/zakreceni-w-zielone-odc-676-hgtv-odc-14-seria-2018,1,1,1739594.html
https://tvnmeteo.tvn24.pl/wideo/ogrod-malej-mi-odc-522,1,1,1362288.html

dziękuję za adresy.
z przyjemnością obejrzałem
Dorota123 21:59, 05 paź 2018

anabuko1 napisał(a)
Dorotko widzę gipsowki już masz.
Twoje jakieś bardziej różowe niż moje ?
Podaż na prof namiary sklepu ?
Chyba jeszcze coś tam masz kupione oprócz gipsowki ?
Szarlotka wygląda pysznie
Kupiłam jeszcze Anemone hupehensis 'Whirlwind'(zawilec japoński) i Thalictrum aquilegiifolium NIMBUS White (Rutewka orlikolistna), dla mnie jest 4 sadzonki Gypsophila paniculata 'Festival Pink Lady' (gipsówka wiechowata/ Łyszczec)
Na szarlotki zawsze są chętni.

Też mam wrażenie, że moja gipsówka jest ciemniejsza niż Twoja, z innymi kwiatami świetnie się komponuje.

Dorota123 22:12, 05 paź 2018

ElzbietaFranka napisał(a)
Dorota wchodzac na twoja strone to uczta dla oczu, smaku i duszy.
Och jak bym zjadla te cudenka wypieczone przez ciebie. Odchudzam sie tylko moge patrzec.

Nie wiedzialam, ze gipsowka jest w rozowym kolorze. Na wtykaj gdzie sie da bo u ciebie taki misz masz cieszy oko.
Sa szkolki, ktore tak pakuja przesylki tymi patyczkami ze rosliny nie maja szans sie przemieszczac w paczce.
A ja się już nie odchudzam, dbam tylko, żeby moje wyniki badań były dobre. Nie jem już tak jak kiedyś, ale kawałek do popołudniowej kawki zawsze Mąż i synowie też zawsze chętnie sięgają po moje wypieki. Nawet synowa, która kiedyś nie za bardzo była za ciastami teraz jest niezłym łasuchem. Wnuk chętnie ze mną piecze, a później zajada, a resztę pakuje i zabiera do domku no bo przecież sam piekł. Ma 4 latka.
Jeszcze dwie gipsówki mam do posadzenia i rutewkę. Muszę się dobrze zastanowić, żeby w przyszłym sezonie rośliny ich nie zagłuszyły.
Dorota123 22:24, 05 paź 2018

ElzbietaFranka napisał(a)

U mnie w tym roku wyrosl szparagus widocznje ptaki przyniosly nasiona. Rosnie blisko kaskady do oczka. Wmoim rodzinnym domu rosly szparagi. Kiedys bukiety ozdabiano galazkami szparagu.
Ja bym tam nie wywalala moze do innego miejsca przesadz.
Ja tez dzisiaj sadzilam, reszte zadolowalam wiosna posadze na stałe miejsce.
Troche przerobek musze zrobic i zwiru dosypac.
W tym roku na wiosne nie odkurzalam zwiru bo tak szybko rosliny rosly i na moje nieszczescie rozsialo sie wiele nie chcianych roslin i chwastow juz tego nie zrobie.
Też dokładam młodą szparagę do bukietów, tą wieloletnią też zostawię. Zrobiłam porządek na tej rabacie i może sobie tam rosnąć dalej. Mam w ogródku dwuletnie zaległości, niby coś tam robię ale wolno i niewiele, tylko tyle ile dam radę. Zdrowie i siły już nie te, a chemioterapia mnie osłabia. Przesadzić tej szparagi nie dałabym rady, ona się tam tak zadomowiła że zostanie tam aż sama padnie. U mnie też przydało by się dosypać żwiru, ale zrobię to na wiosnę. Mam jeszcze wiele roślin do wsadzenia, ale bez pośpiechu. Jutro też jest dzień

Dorota123 22:26, 05 paź 2018

Waclaw napisał(a)

dziękuję za adresy.
z przyjemnością obejrzałem
Znalazłam te linki u Sylwii i sobie skopiowałam, fajnie że i Tobie się przydadzą.

m_gocha 23:47, 05 paź 2018

Dorotko u Ciebie jak zwykle uczta dla ducha... a tym razem i dla ciała Ja też łasuchem jestem (niestety)
Mam pytanie dotyczące maruny bo pisałaś u mnie, że ją masz. Dorotko a czy ona jest ekspansywna? Do tej pory moja rosła sobie zadołowana w donicy, więc była pod kontrolą Nie rozłazi się rozłogami?
A drugie pytanie dotyczące gipsówki. W ubiegłym roku kupiłam w B. kłącza białej gipsówki (z tym, że moja raczej nie jest pełna) ale z niej wyrósł ogromny krzaczor chyba na 1,5 wysoki i szeroki, pomimo, że też rosła zadołowana w donicy. Fakt, że ładnie wyglądały te mgiełki wśród hortensji, ale trochę przeraził mnie jej rozmiar.
No i ciekawa jestem, czy jest ekspansywna?
anpi 00:51, 06 paź 2018

Ładne sadzoneczki tej gipsówki.Podasz mi też namiary na szkółkę na priv.,ciekawe co tam jeszcze ciekawego mają?Czasami bywamy w Lublinie,to można przy okazji wstąpić,a jak jeszcze mają sprzedaż wysyłkową to się przyda
Przepis na szarlotkę muszę twój wypróbować,uwielbiamy wszelkie ciasta
Bukiecik jak zwykle przepiękny! Zdrówka życzę i by wszelkie Twoje pasje dawały wiele radości Tobie i innym
Dorota123 20:19, 06 paź 2018

m_gocha napisał(a)
Dorotko u Ciebie jak zwykle uczta dla ducha... a tym razem i dla ciała Ja też łasuchem jestem (niestety)
Mam pytanie dotyczące maruny bo pisałaś u mnie, że ją masz. Dorotko a czy ona jest ekspansywna? Do tej pory moja rosła sobie zadołowana w donicy, więc była pod kontrolą Nie rozłazi się rozłogami?
A drugie pytanie dotyczące gipsówki. W ubiegłym roku kupiłam w B. kłącza białej gipsówki (z tym, że moja raczej nie jest pełna) ale z niej wyrósł ogromny krzaczor chyba na 1,5 wysoki i szeroki, pomimo, że też rosła zadołowana w donicy. Fakt, że ładnie wyglądały te mgiełki wśród hortensji, ale trochę przeraził mnie jej rozmiar.
No i ciekawa jestem, czy jest ekspansywna?
Maruny mam dwie i one rozmnażają się przez nasionka, same mi się sieją gdzie chcą. Pamiętam , że kiedyś u babci była taka co się rozłaziła rozłogami, ale wyglądała inaczej niż Twoja. Nie mam problemu z siejącymi się marunami, nie ma ich aż tak dużo żeby sprawiały problem.
Mam dwa rodzaje gipsówki - teraz już trzy . Biała drobniutka buduje duży krzak, można to regulować wyłamywaniem części pędów na wiosnę. Ta się nie rozsiewa. Druga to bladoróżowa, według mnie beznadziejna. Rzadka, kwiaty puste i drobne. Z tej miałam 3 siewki w żwirku. No i ta nowa.... oby rosła w duże krzaczki. U mnie ziemia piaskowa, więc wszystko jest mniejsze i słabsze pomimo tego iż każda roślinka na start dostaje dużo ziemi kompostowej i w sezonie jest regularnie podlewana.
Za miłe słowa dziękuję.
Dorota123 20:22, 06 paź 2018

anpi napisał(a)
Ładne sadzoneczki tej gipsówki.Podasz mi też namiary na szkółkę na priv.,ciekawe co tam jeszcze ciekawego mają?Czasami bywamy w Lublinie,to można przy okazji wstąpić,a jak jeszcze mają sprzedaż wysyłkową to się przyda
Przepis na szarlotkę muszę twój wypróbować,uwielbiamy wszelkie ciasta
Bukiecik jak zwykle przepiękny! Zdrówka życzę i by wszelkie Twoje pasje dawały wiele radości Tobie i innym
Dziękuję za miłe słowa, zaraz dam namiar na szkółkę. U nas wszyscy są plackowi, więc często piekę nawet dwa razy w tygodniu.
Bogdzia 22:04, 06 paź 2018

Dorotka jak mozna miec tyle talentów a inni to co ???Wszystkie zabrałas jak je rozdawano? Tort , bukiety , ozdoby i cynie były juz tyle razy chwalone ze ja sie tylko dołączę do tego chóru.Za to u Asi przeczytałam ze narzekasz na róze, ucieszyło mnie to ze nie tylko ja narzekam choc naszych róz porównywac nie można bo Twoje śliczne. Pozdrówka.