Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Zacisze Alicji 21:37, 21 lut 2021

Do góry
Dorota123 napisał(a)
Uwielbiam wszystkie rododendrony

Dorotko! Ja też tak mam. Lubię oglądać i te na zdjęciach i te w ogrodzie.

Miłego tygodnia!
Sezon 2017 u Hanusi 21:36, 21 lut 2021

Do góry
Joku napisał(a)
Byłaś na działce .

Byłam, Jolu. Ale jeszcze tydzień musze poczekać, żeby dało się wejść bez większego błota. Ranniki jeszcze dziś spały, żadnego nie widziałam.
Chociaż słoneczko nieźle sypało ciepłem.

Zacisze Alicji 21:29, 21 lut 2021

Do góry
Basieksp napisał(a)
A ja nie wiem, które mi się podobają, wszystkie są ładne naprawdę fajnie się ogląda takie zdjęcia, czekając na wiosnę

Basiu! Dzięki, ja też lubię wszystkie.
Ta jeszcze malutka.

Miłego tygodnia!
Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka 21:26, 21 lut 2021

Do góry
Mąż dziękuje

Tu ta sama rabata ostatniej jesieni.

I latem z innego ujęcia, jeszcze bez jezowek (jezowki to oczywiście także odkrycie dokonane dzięki Ogrodowisku

Zacisze Alicji 21:25, 21 lut 2021

Do góry
Agatorek napisał(a)

Piękne wszystkie

A ta jak się nazywa?

Agnieszko! To azalia japońska, niestety nie pamiętam nazwy. One mają mniejsze rozmiary i mniejsze kwiaty. Można je ciąć, robić takie poduchy (w ogrodach japońskich tak robią), ale ja nie próbowałam . Mam też białe i jaśniejszą różową. Pozdrawiam i życzę miłego tygodnia!

April podbija las... 21:06, 21 lut 2021

Do góry

Och wy moje rozczochrane. Przepiękne rabaty wszystko tam jest, ale jak ładnie się prezentuja rośliny jakby się ustawiły do foty.
Oprawić w ramki i na ścianę w eksponowanym miejscu się nadają.

Te sosny porośnięte bluszczem też kocham

Pozdrawiam

To tu- to tam- łopatkę mam ! 21:05, 21 lut 2021

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Kiedyś w tym miejscu miałam niewielkie wrzosowisko. Niestety zmieniły się warunki świetlne i wrzosy zaczęły zanikać. Coś tam podosadzałam i nawet się zgrało. W miejscu po wrzosach świetnie rośnie Perovskia. Podobnie jak u Ciebie.

Bardzo się zgrało , a nie „nawet” .

Po jakim czasie ma się taki ładny „busz”?
Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka 20:56, 21 lut 2021

Do góry
Dopiero kolejny (trzeci) sezon to początek prawdziwych ogrodowych prac na podstawie określonej koncepcji. Nie było szczegolowego planu, ale ogolny zarys. Dokładnie musiałam zaplanować tylko teren rabat w prawej części ogrodu, bo tam zakładaliśmy jednocześnie trawnik i chcieliśmy zrobić to już „od linijki. Trawnik to w całości dzieło męża - od przygotowania ziemi, poprzez wybranie nasion, posianie i wszelkie prace utrzymaniowo-pielęgnacyjne. Dzięki mężowemu trawnikowi mamy w ogrodzie automatyczne podlewanie .
Trawnik - żyleta, mężowa duma . Zdjęcie sprzed kilku lat. Te rabaty już nie są takie pustawe. I kanciki!

To tu- to tam- łopatkę mam ! 20:48, 21 lut 2021

Do góry
Szymka napisał(a)

Witam Cię . Nie mogłam przejść obojętnie. Przepiękne zestawienie, uwielbiam takie zdjęcia Zapisuję w folderze "Inspiracje"

Kiedyś w tym miejscu miałam niewielkie wrzosowisko. Niestety zmieniły się warunki świetlne i wrzosy zaczęły zanikać. Coś tam podosadzałam i nawet się zgrało. W miejscu po wrzosach świetnie rośnie Perovskia. Podobnie jak u Ciebie.

Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka 20:44, 21 lut 2021

Do góry
Wracając do historii mojego ogrodu...
W pierwszym sezonie (6 lat temu) nie zrobiliśmy w ogrodzie nic zmęczeni remontem domu i chyba tez jeszcze nie do końca wdrożeni w sytuację pt. mam swój ogród i mam wpływ na widok za oknem .
Kolejny sezon to pierwsze próby podejmowane - jak pisałam już wcześniej - bez żadnej wiedzy i koncepcji. Obowiązkowo thuje przy ogrodzeniu i rabatka, która kompozycyjnie okazała sie nie najgorsza (jest do dzisiaj z drobnymi zmianami), ale kształt miała zupełnie bez sensu.

I tu pojawiło sie Ogrodowisko z wiedzą, która po części mnie przeraziła swoim ogromem, a po części okazała sie rozwiązaniem wielu dylematów. Pierwszy z nich: obrzeża. Położenie kostki brukowej jawiło mi sie jako bardzo drogie. Alternatywny sposób - ekobordy - jako nieeleganckie, a przy tym także drogie. I raptem bach! Danusiowe kanciki! To była dla mnie prawdziwa rewolucja w sposobie myślenia o wyodrębnianiu rabat. Pierwsze kanciki robiłam łopatą, a z wreszcie - także dzięki Ogrodowisku - odkryłam łopatę do kancikowania w kształcie półksiężyca. Wiem, ze dla Was te wyznania brzmią naiwnie, ale dla mnie to były prawdziwe odkrycia!

Efekt jest taki, ze w części rabat jest kostka brukowa kładziona przeze mnie własnoręcznie, w części ekobordy, a w części kanciki. Ta ostatnia część dominuje . A w kładzeniu kostki brukowej w roli obrzeży jestem już prawdziwym mistrzem . Potrafię nawet zrobić idealne koło (a nawet dwa nachodzące na siebie .

A tu kancik:

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 20:44, 21 lut 2021

Do góry
kasiek napisał(a)

O rzesz - petarda normalnie - szacun ogromny - cuuuuudodna ta woliera!!

Dzięki kończymy stopniowo, przybywa codziennie cośWizja się wyklarowała po roku czasu
Ptasi gaj 20:39, 21 lut 2021

Do góry
Agatorek napisał(a)
No niestety, jeszcze trzeba trochę poczekać, żeby można było popracować.

Agnieszko nie palę się jeszcze, ale poniedzieli zrobię zasiewy parapetowe,arbuz,papryką i melony.

W zeszłym roku 25 lutego miałam takie tulipany. W maju po przymrozkach -8 stopni wszystkie zmarzły.
Wczoraj patrzyłam nic nie widać. Rozgarniałam śnieg to czubeczki liści jest różnica. Nie wiadomo kiedy jest normalnie teraz czy w zeszłym roku.

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 20:37, 21 lut 2021

Do góry

grudzień

Koniec
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 20:32, 21 lut 2021

Do góry

O rzesz - petarda normalnie - szacun ogromny - cuuuuudodna ta woliera!!
Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 20:29, 21 lut 2021

Do góry

Jeszcze pa pomysłów czeka na realizację ale na razie jeszcze zima, mam pełno innych zajeć, może po nartach rzuce sie w wir pracy ogrodowej

To tyle, wiem że tez mnie mało ale tak mnie wciągnęły książki i seriale że odpłynęłam całkowicie
Ptasi gaj 20:28, 21 lut 2021

Do góry
Haniu Anabell

Kupiłam jakieś dalie z tych ciemnych bordowych kaktusowe i jeszcze jakieś tam wywiizlam i nie pamiętam.

W każdym razie twoje darowane co prawda nie wszystkie też ładnie rosły. Miały małe kłącza może w tym roku się rozbujaja urosły większe bulwy. te niskie bordowe nie za bardzo rosły. Wyciągnęłam z gleby posadzę wiosna.

A to twoje

Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 20:26, 21 lut 2021

Do góry
Na razie wszystko topnieje, ale ja juz cześciowo mam przygotowane do wiosny - troche juz przyciełam tu i ówdzie
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 20:25, 21 lut 2021

Do góry

Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 20:24, 21 lut 2021

Do góry
A jeszcze niedawno była zima w pełni, ptaki czekały aż zrobimy przerebel

Powoli zmieniam wystrój - za chwilę ponownie wróci wiosenna limonka
Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 20:22, 21 lut 2021

Do góry
Jedynie gdzieniegdzie są takie niegroźne smagniecia mrozem na wrażliwych roslinach

To nowe paprocie - tez dały radę

Troszkę plamek na osmantusie
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies