Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Znowu na wsi

Znowu na wsi

barbara_kraj... 22:33, 17 maj 2021

Joku napisał(a)
Świeży nabytek, powojnik Guernsey Cream

Sporo ciekawych rośli sadzisz, Jolu. A ten powojnik urodziwy. Zazdroszczę, bo u mnie powojniki zupełnie nie chciały rosnąc, już kilka wypadło.
Ogród wygląda bardzo dojrzale.
Pozdrawiam
zbigniew_gazda 10:04, 18 maj 2021

też mi się podoba Jolu zagospodarowanie wokół sosny. Widzę że rabatkę ograniczyłaś kamieniami a prze nimi pasek czystej ziemi. czy wyłożysz go kamieniami na cemencie aby trawa nie zarastała czy też nastawiasz się na ciągłe plewienie. Pytam się bo mam ten problem - kamienie nie są równiutkie o podkaszarką trudno dokładnie wykosić. Myślę nazbierać polnych kamieni o położyć na cemencie warstwę 10 cm i będzie spokój. Pozdrawiam.
Joku 12:08, 18 maj 2021

Aniu, Basiu tego powojnika zawsze oglądałam u Ryśka z Tarnowa. Podobał mi się, więc jak nasze drogi (z powojnikiem) się spotkały to nie mogłam się oprzeć . Ponoć powtarza kwitnienie. Nie wiem czy to prawda.
Pomysł na placyk podsunął mi M jak zobaczył że podcinam sosnę. Powiedział że to dobre miejsce na czytanie książek.

Zbyszku te kamienie są od początku, mam takie niewielkie różnice poziomów w ogrodzie (ok. 20cm). Tworzą one mini murki oporowe i w tej funkcji się sprawdzają. Teraz w tym miejscu chyba będę musiała coś innego wymyślić bo przy ciągłym wchodzeniu i schodzenia mogą nie wytrzymać obciążenia.
Paski gołej ziemi mam wszędzie przy tych murkach szczególnie w styku z trawnikiem. Robię co jakiś czas kanciki i wtedy trawa nie wrasta w kamienie. Staram się tego pilnować, wtedy gdy z powodu choroby stawów biodrowych nie dawałam rady z pielęgnacją trawa brzydko wrastała w kamienie i sąsiadujące z nimi rabaty. Myślę że to najlepszy sposób. Kamienie w zaprawie cementowej też powinny być ok. Natomiast samych kamieni jako ogranicznik nie polecam - problem jak wyżej opisałam. Te paski ziemi można od czasu do czasu przelecieć haczką żeby chwasty nie rosły. To nie jest duża robota.
Joku 17:44, 27 maj 2021

Powojnik u Ryśka okazał się być innym powojnikiem, chyba dość rzadkim ale jego białe kwiaty zapadły mi w pamięć.
Pogoda nadal byle jaka, często pada. Ale w ogrodzie zrobiło się bujnie, zielono. Na razie oszczędzam na wodociągach .

Joku 17:52, 27 maj 2021

Czosnek główkowaty strasznie się rozpanoszył, jest bałaganiarski. To te szczypiorkowate listki. Planuję się z nim rozstać po kwitnieniu. Podejrzewam że łatwo nie będzie bo ma bardzo drobne cebulki. Do kwitnienia szykuje się wieczornik damski.

Niezapominajki już złapały mączniaka, trzeba będzie wyrzucić żeby zaraza nie przeniosła się na sąsiadów. Trochę szkoda bo fajnie wyglądają.

Martwiłam się o epimedium przycięte wczesną wiosną. Jak się okazało niepotrzebnie. Wszystkie trzy odmiany mają się dobrze, jedynie białe nie kwitło.

Kasiek 17:55, 27 maj 2021

Jolu, piekna z Ciebie kobieta, fajnie ze zmienilas awatarek
Epimedium zaprosze w wiekszej ilosci do swojego ogrodu, dziekuje za to zdjecie
Joku 17:57, 27 maj 2021

Marzanka sama przewędrowała w korzystniejsze dla niej miejsce. Oby tu się zadomowiła bo fajnie wygląda

C. d. delikatnych kolorów z przewaga wiosennej zieleni

Joku 18:14, 27 maj 2021

Kasiek napisał(a)
Jolu, piekna z Ciebie kobieta, fajnie ze zmienilas awatarek
Epimedium zaprosze w wiekszej ilosci do swojego ogrodu, dziekuje za to zdjecie

Dziękuję Kasiu, mam o swojej fizjonomii inne zdanie . Postanowiłam się jednak zaktualizować . Epimedia są bardzo fajne i mało wymagające, warto je mieć. To jeszcze raz dla ciebie kępy epimediów przy ścieżce

Tutaj w planach wymiana obwódki z kamieni na taką kostkę jak po drugiej stronie (zapas jest). Żeby nie było chaosu

Joku 18:20, 27 maj 2021

Tu tez trzeba się przyłożyć bo bałagan panuje, nie wiem kiedy ja się obrobię

Ale udało mi się w końcu zwertykulować trawnik. Na razie nie wygląda dobrze ale mam nadzieję że będzie ładny

Joku 18:25, 27 maj 2021

Jest nadzieja że będzie kolorowo