Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Sezon 2017 u Hanusi 17:55, 23 kwi 2021

Do góry
Po dwóch dniach cięcia róż i innych gałęzi musiałam spowolnić i wyleczyć rękę od bąbli po sekatorze. Dziś już prawie dobrze, to może jutro się uda znowu zrobić wypad, choc na godzinę.

Ja mam 13 km szosą, do plaży, a i tak nie jestem tam często. MNie z laską po piachu niezbyt dobrze się chodzi, nawet na bosaka. Najlepięj wędruje mi się w zimie. Piach jest zmrożony i po wierzchu twardy, Trochę sie zapada, ale lekko sie idzie. Teraz to grzęźnie się po łydki, a przy wodzie to trzeba miec refleks, żeby nie wpaść po pas.

Zresztą, czasami wyjazd odpuszczam, bo to już nie dla mnie, szczególnie latem,jak jest tłoczno na plaży.
Ale innych zachęcam. Warto .

Lifting starego ogródka 17:53, 23 kwi 2021

Do góry
No to mnie zmobilizowałyście

Próbujemy zatem nadrabiać:

Na początek znany już przedogródek. Tu trochę kombinowałam i przesadzałam, największe zmiany zaszły w rogu na lewo od chodnika. Wycięliśmy w końcu ogromny krzaczor pigwy, który tam rósł, dosadziliśmy wzdłuż płotu szmaragdy a przed nimi klon i purpurowego berberysa. Jeszcze dwa mniejsze RH muszę stąd wyeksmitować i przenieść ale na rabate, której jeszcze nie ma

Oprócz tego rozebraliśmy do końca murowaną dobudówkę starego drewnianego domu i zyskaliśmy trochę więcej przestrzeni wzdłuż naszego domu. Mogłam wkońcu przedłużyć rabatę i dosadzić wymarzone róże (Home and Garden), lilie, trochę żurawek, berberysy i inne różności...

Chodźże na pole, do mojego ogrodu 17:48, 23 kwi 2021

Do góry
Basia_KRK napisał(a)

Witaj Mirka, chyba Cię jeszcze u mnie nie było Tym bardziej mi miło, że wpładłaś podążając za różami

To drewniane tło, to taka nasza instalacja na ogrodzeniu, bardzo wysoka, bo sąsiad ma różę pnącą, która się u nas przewiesza (ma wtedy słoneczną wystawę). Opadała (pomimo cięcia) i plątała się w nasze drzewka, stąd pomysł na tego typu instalację. Zależało mi, aby róża sąsiada jak najwyżej się wypięła i ładnie zwisała u nas, co widać m.in. na poniższym zdjęciu. To róża, która kwitnie tylko raz na sezon, chyba Bobby James, czy jakoś tak, ale jest to wtedy zjawiskowe kwitnięcie!

Tak, żurawki poprzesadzam / poprzeplatam z Garden of Roses. I tak muszę już część żurawek odmłodzić, bo się robią z nich wieżyce..

Fajnie że pokazałaś to ogrodzenie Róża ogromna, trzeba zaglądać Do Ciebie w czercu żeby ją zobaczyć.
Ja mam też jedną róże wielką, Lykefund, biała, też tylko raz kwitnie ale wtedy jest piękna

Kolorystycznie pasuje to ogrodzenie do roślin
Do raju daleko - u Ewy 17:28, 23 kwi 2021

Do góry
Mam pytanie: Czy mogę już usunąć te kołki przy amborwcach. Drzewka rosną u mnie już 5 lat.

Do raju daleko - u Ewy 17:26, 23 kwi 2021

Do góry
Ciemierniki

Do raju daleko - u Ewy 17:24, 23 kwi 2021

Do góry
Magnolia Leonard Messel formowana przez męża

Powoli rozkręca się Genie

Nigra

Do raju daleko - u Ewy 17:19, 23 kwi 2021

Do góry
Wystartowały tulipany

hiacynty

Nowa działka, nowy ogród, nowy dom, nowe życie :) 17:08, 23 kwi 2021

Do góry

Karolka przepraszam że u Ciebie cytuje, Ale piękności Perełka
W Dolinie Muminków 16:59, 23 kwi 2021

Do góry
Milka napisał(a)
Ale szał magnoliowy, świetnie im u ciebie

Też tak myślę że dobrze im z Nami niech rosną zdrowo
Tu na zdjęciu maleńka Stella z Casto daje popis....
Ogród z zegarem 16:39, 23 kwi 2021

Do góry
Modrzew kreici

I wisienka (nie pamietam w tej chwili nazwy), już wiem Kojou No mai

Ogród z zegarem 16:37, 23 kwi 2021

Do góry
Jedyny pączek na magnolii purpurea

Pickard sundew

Lennei alba part 1

I Lennei alba part 2 (ulamana gałązka z pąkami)

Ogród z zegarem 16:34, 23 kwi 2021

Do góry
Jablonka royal beauty

Piwonie (ze środka kępy piwonii wyrastają malwy, obok też coś się zasiało )

Jakieś hosty

I bzy

Ogród z zegarem 16:31, 23 kwi 2021

Do góry
Zanim zaczął padać deszcz, śnieg, grad i wszystko inne, zdążyłam zrobić kilka zdjęć.
Wiosna powoli się skrada .

Pączki na judaszowcu

Klon Pung kil i bergenia

Nieśmiały emerald lace
Milunia w ogrodzie - z widokiem na rozlewisko 16:30, 23 kwi 2021

Do góry
MiluniaB napisał(a)
Wiosna
śliczne, lubie taki niejednoznaczny kolor - co to za odmiana? Pamiętasz może...

MiluniaB napisał(a)

ten tez boski...
Pod lasem 16:25, 23 kwi 2021

Do góry
Miło mi. Witam serdecznie i oczywiście pozdrawiam ciepło.

W moim małym ogródeczku - Dorota 16:21, 23 kwi 2021

Do góry
kasiek napisał(a)
Ależ slicznie kolorowo! Ta kulkowa rabata z magnolią piekna!
Bardzo mi miło, że Ci się podoba u mnie.

W moim małym ogródeczku - Dorota 16:15, 23 kwi 2021

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Dorotko czy ty kupowałas gotowe pierwiosnki, czy dialas i później flancowalas. Też tak chcę zrobić aby mieć ich dużo tylko będę siać i później rozsadzać.
Pierwiosnki mam zdobyczne, są u mnie już kilka lat. Ciągle je rozrywam jesienią i w ten sposób doczekałam się takiej ilości. W tym roku do skrzyneczki wysiałam fioletowe pierwiosnki ząbkowane, mam nadzieję że sporo mi wzejdzie, bo ja bardzo pazerna na roślinki jestem

Wśród brzóz i pól...kiedyś będzie i ogród 16:13, 23 kwi 2021

Do góry
Marlenaa napisał(a)
Aniu, Miłka ma rację, przecież cisa nie będziesz dodawać do sałatek Tarasik elegancki Chcesz posadzić żywoplot dookoła całego tarasu czy tylko w jakiejś części?

Żywopłot myślałam posadzić w literkę "L",czyli przód tarasu do schodów i po prawej stronie zakończyć.Od lewej strony myślałam zrobić "kącik" z hostami ,bergeniami i przy schodach zakończyć trzmieliną na pniu, ale cały czas intensywnie myślę o tarasie
Wstawiam przeróbkę zdjęcia-żółtym kolorem oznaczyłam trzmieliny,zielonym żywopłot cisowy. Hortensji nie wstawiałam,aby było w miarę widoczne,przód rabaty obsadzę jeszcze Hakonechloa 'All Gold'
W moim małym ogródeczku - Dorota 16:09, 23 kwi 2021

Do góry
Milka napisał(a)
Cudowna wiosna, ile pierwiosnków! I jaka wielka magnolia, jaka nazwa?
Miło mi, że Ci się u mnie spodobało, bo przecież u Ciebie jest tak pięknie w ogrodzie.
Pierwiosnki to mój wiosenny konik zaraz po ciemiernikach.
Magnolii nazwy nie znam, tato ukorzenił mi od swojej przez odkład. Pamiętam jak pisałaś, ze złamany patyczek magnolii wcisnęłaś w ziemię i na wiosnę ubiegłego roku zaczął wypuszczać listki. Czy rzeczywiście ukorzenił się ten patyczek? Jak to wygląda w tym roku?

N-ce Garden 16:09, 23 kwi 2021

Do góry
pawel2806 napisał(a)
2020 Wiosna
Połowa czerwca to zdecydowanie czas naparstnic, mimo że w ogrodzie miały być tylko białe kwiaty.

Genialnie wyglądają na tle tuj! Chyba odgapię Mam właśnie tuje, przed nimi Limelighty i w czerwcu, jak jeszcze limki nie mają kwaitów, jakoś tak pusto tam jest. Skąd miałeś sadzonki? Niesamowite, że to takie wysokie rośliny.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies