Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Bawarka 21:53, 18 lut 2021

Do góry
Kasiek napisał(a)

O matko już krokusy

Podeślij do mnie tę wiosnę bo póki co, nawet o niej nie słychać
Wczesna odmiana żonkili, jak się nazywa ?
Mały podmiejski 21:27, 18 lut 2021

Do góry
inka74 napisał(a)
Męczyło mnie i ten środkowy pin z wodą podsunął pomysł
Edit, podmiana

Wieczorem opiszę co i jak.

Iwonka, widać na Twojej propozycji inspirację środkowym pinem Podoba mi się, że taras przez to szerokie zejście zaraz na ścieżkę wokół środkowego prostokąta bardzo łączy taras z ogródkiem. Tutaj taras i ogród to całość. Nie jest tak że taras oddzielnie a ogród oddzielnie.
Część planu rozszyfrowałam
W środkowym prostokącie można dać wodę albo rabatę, pod płotem albo wodę, albo lustro lub ławkę.
Roślin wszystkich nie udało mi się odczytać - w prawym górnym rogu widzę brzozę, ale tam jeszcze chyba jakieś drzewa są.
A w narożniku na ścieżce też co dałaś, cóż am widzisz? fotel czy coś innego?
Możesz troszkę opisać plan?
Acha i jeszcze czy w tym układzie czy schody wchodzą w taras, chyba tak. Czy nie lepiej żeby taras był jedną płaszczyzną a schodek poza nim?

Pisałaś: styl formalny, przemawia do mnie, ale nie do końca taki "sztywny" -> pozwól rozsiać się bylinom, lub posadź "nie od linijki", żeby one nadały troszkę tego nieformalnego charakteru, odrobinkę nieładu i przekory. Ale proste klasyczne ściezki, moim zdaniem "zrobią robotę"

Aga

jest tylko niebezpieczeństwo, że sąsiad się zmieni np. sprzeda komuś dom i ten nowy może wyciąć te drzewa „na mijankę”.

Wiadomo w życiu różnie bywa, to możliwe choć mało prawdopodobne znając moich sąsiadów (tych od furtki). A że są bardzo ok. to temat wspólnego posadzenia drzew (brzóz) mogę poruszyć. On na swojej działce ma 2 sztuki. Nie wiem czy zgodziłby się, bo ma taras od północnego zachodu, więc może będzie się bał że za bardzo mu zacieni. Ponieważ brzozy lubimy oboje więc zapytam na pewno jak zapatrywałby się na taki pomysł.

Iza

jestem pod wrażeniem sypiesz nowymi pomysłami

To nie ja sypię pomysłami to Inka74 Gdyby nie ona i Anda to nic nie wymyśliłabym.

Pisałaś: styl formalny, przemawia do mnie, ale nie do końca taki "sztywny" -> pozwól rozsiać się bylinom, lub posadź "nie od linijki", żeby one nadały troszkę tego nieformalnego charakteru, odrobinkę nieładu i przekory. Ale proste klasyczne ściezki, moim zdaniem "zrobią robotę"

Tak właśnie zamierzam zrobić

Mając sąsiada 3-4 m za płotem z oknem na Twój ogród nie stworzysz kameralnego ogrodu. Musisz się zastanowić gdzie posadzić jakie drzewa. wyjdź do ogrodu i z coś odblaskowego połóż w miejscach gdzie chcesz się zasłonić, potem sprawdź jak to na planie wygląda i czy nie koliduje z alejkami.

A tu pozwolę sobie się z Tobą nie zgodzić Wyższy żywopłot, może jakaś pergola, przesłony, wydaje mi się że właśnie w małym ogródku łatwiej jest zrobić intymny ogród, zobacz na małe ogródki w Anglii przy wiktoriańskich szeregowcach - przecież one są takie małe, tak tam ciasno, a takie intymne, będę w każdym razie próbować
Wiem że muszę zastanowić się nad drzewami, cały czas to robię (myślę ) ale to nie takie proste Jak tu zrobić żeby przysłonić ale nie zacienić. Z tego m.in względu wybrałam brzozę. Ma taką ażurową koronę, a poza tym ma je sąsiad, sąw najbliższej okolicy, no i mi się podoba, choć boję się czy coś pod brzozą mi wyrośnie. Ponieważ mam na swojej działce 1 szt. i to zasadzoną dopiero minionej jesieni, myślę że mogę ją w razie czego wykopać i dać w inne miejsce albo nawet oddać (mam chętnego) gdyby trzeba było brzozę wymienić na inne drzewa Inka74 co myślisz w tym temacie?
Pomysł z czymś odblaskowym ekstra Dziękuję za odwiedziny i uwagi
Gunnera - parzeplin 20:49, 18 lut 2021

Do góry
W lutym jeszcze nigdy gunnery nie odkrywałem

Jest kilka stopni na plusie, czas odmrozić bulwy, jedna była zmrożona prawie w całości, na kamień. Lód z zewnątrz już stopniał, w środku są jeszcze twarde. Póki co kolor jest fajny, czyli różowiutkie.
Na innym forum znalazłem ciekawy wpis...bulwy przykrywane są agrowloknina tylko przy -10, zazwyczaj marzną każdej zimy i jest ok. Teraz to sprawdzimy Już nie mogę się doczekać wiosny.
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 20:32, 18 lut 2021

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

Sylwia! Ale piękne zdjęcia pokazujesz! Chciałoby się już wiosny!!! Cudnie!
Pomysł na... Przedogródek! 20:30, 18 lut 2021

Do góry
Kaha565 napisał(a)
U mnie hortensje ogrodowe nie dadzą sobie rady. Cały ogród jest słoneczny
Póki co mam już szpaler limelightow i czekam na ich pierwsze cięcie!

Alle masz ładnie. Idę popatrzeć.
Glina i zielsko 20:11, 18 lut 2021

Do góry

Hey Ogrodniczki. Przyjechały bloczki na część płotu wzdłuż drogi. Płot stanie w marcu lub kwietniu, trochę zależnie od pogody. I będę mogła zacząć przesadzać czyli likwidować moja rabatkę L.
Będę miała ok 21m długą i 4m szeroką nową rabatkę wzdłuż plotu. Sa już szmaragdy.

Trudność polega na tym ze tu nie mogę sadzic dużych drzew bo jest oczyszczalnia.

Będą na pewno:
3 derenie szczepione na pniu,
6 budleji
Juki
lawendy

Chciałabym hortensje i trawy.
Liczę na wasze podpowiedzi.

Tak to wygląda na planie.

Ahoy
Sezon 2017 u Hanusi 19:58, 18 lut 2021

Do góry
Dziękuję w imieniu autora.

Kochani u mnie w nocy lało. Gdzieniegdzie już zielono, ale jeszcze tego badziewia jest sporo, Jutro i w sobote sztorm wiatr 20m na sek
Temperatura +10 w dzień i +3 w nocy

Mam nadzieję, że po dwóch dniach już białego nie zobaczę.

Na dzisiejszy wieczór oczywiście pożgnanie bieli.

Ptasi gaj 19:23, 18 lut 2021

Do góry
CD

Ptasi gaj 19:10, 18 lut 2021

Do góry
Dzisiejszy dzień zaliczam do udanych. Ktoś pomyśli,że tylko spaceruje najlepiej bym się nigdzie nie wyrywalaz domu. Jak każda z nas musi zrobić zakupy czy ma obowiązki wyjścia z psem. Ja mam Maję która mnie ciągnie a moje nogi czuje na ramionach.
Dawno nie pamiętam tak pięknej pogody zimowej. Bez wiatru słońce grzeje yemp ok -2 stopni. Teraz -7 będzie spory mróz.
Mnóstwo biegaczy,narciarzy i chodzacych starsi i młodsi. Bez maseczek,ptaki już śpiewają.
Przeszłam dzisiaj sporo

Ogród z koniczynką 18:58, 18 lut 2021

Do góry
Było tak...

a jest tak... to przecieki...
April podbija las... 18:56, 18 lut 2021

Do góry
Macie dość? To już ostatnie

Początki - przymiarki przedogródka

Pierwsza wersja przedogródka

A tak teraz

Ogród z koniczynką 18:54, 18 lut 2021

Do góry
Zwały śniegu...

Ogród swobodny, preriowy w zgodzie z naturą 18:43, 18 lut 2021

Do góry
Witaj Anda,
Zaznaczyłam strefy. Nie wiem jak podzielić ogród na większe strefy,jeśli masz pomysł pisz, bardzo chętnie słucham sugestii Linia rabat zaznaczona kosiarką- super pomysł. Nie zaznaczyłam ale marzy mi się fragment ogrodu żwirowego z ziołami gdzieś bliżej domu. Może na ogrodzie frontowym a może na skarpie przy tarasie tak, żeby z salonu wyjść po zioła. Po warzywa trzeba będzie pójść trochę dalej.

Zacisze Alicji 18:35, 18 lut 2021

Do góry
Alija napisał(a)
Znalazłam jeszcze parę wiosennych zdjęć.

Pięknie
Czuć tą wiosnę na zdjęciach
April podbija las... 18:26, 18 lut 2021

Do góry
Próby kształtowania łuków. Ale w rezultacie okazało się że wolę linie proste

nie umiem obrócić

Nieudolne pierwsze próby

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 18:25, 18 lut 2021

Do góry

Bajka pod tytulem,, Dziewczynka z...Doniczkami,,
Cudowne zdjecie, radosne. Dana, bardzo ladnie wygladasz w tych kolorach. Ale przeciez juz to pisalam Ii tym razem, tez sie nie moglam powstrzymac

W ogródku emerytki 18:22, 18 lut 2021

Do góry
To pancerne ciemierniki, były całkiem przykryte śniegiem, a mają się świetnie

A dziś zaczęłam przywoływać święta
W ogródku emerytki 18:19, 18 lut 2021

Do góry
Hura, znalazłam maleńkie oznaki wiosny, bo śnieg prawie stopniał
Dziś było +12 st. i mam nadzieję, że już tak zostanie

I zaczęły kwitnąć wrzośce
April podbija las... 18:14, 18 lut 2021

Do góry
rok 2011 nawet nie myśleliśmy o ogrodzie

Teraz Rabata północna, wzdłuż podjazdu.

A teraz

W moim małym ogródeczku - Dorota 18:13, 18 lut 2021

Do góry
Dorota123 napisał(a)
Uśmiecham się do tej mistrzyni, ja jestem samoukiem, który ciągle próbuje zrobić coś nowego. Wcześniej robiłam takie lampiony lodowe, teraz już nie ma owoców w ogrodzie, ptaszki zjadły.

Jesteś niesamowita! Dokładnie o to mi chodziło, o tym pisałam, ale te twoje lampiony są ładniejsze niż te, które widziałam w gazecie. Pozdrawiam!
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies