Iwonka, widać na Twojej propozycji inspirację środkowym pinem Podoba mi się, że taras przez to szerokie zejście zaraz na ścieżkę wokół środkowego prostokąta bardzo łączy taras z ogródkiem. Tutaj taras i ogród to całość. Nie jest tak że taras oddzielnie a ogród oddzielnie.
Część planu rozszyfrowałam
W środkowym prostokącie można dać wodę albo rabatę, pod płotem albo wodę, albo lustro lub ławkę.
Roślin wszystkich nie udało mi się odczytać - w prawym górnym rogu widzę brzozę, ale tam jeszcze chyba jakieś drzewa są.
A w narożniku na ścieżce też co dałaś, cóż am widzisz? fotel czy coś innego?
Możesz troszkę opisać plan?
Acha i jeszcze czy w tym układzie czy schody wchodzą w taras, chyba tak. Czy nie lepiej żeby taras był jedną płaszczyzną a schodek poza nim?
Aga
Wiadomo w życiu różnie bywa, to możliwe choć mało prawdopodobne znając moich sąsiadów (tych od furtki). A że są bardzo ok. to temat wspólnego posadzenia drzew (brzóz) mogę poruszyć. On na swojej działce ma 2 sztuki. Nie wiem czy zgodziłby się, bo ma taras od północnego zachodu, więc może będzie się bał że za bardzo mu zacieni. Ponieważ brzozy lubimy oboje więc zapytam na pewno jak zapatrywałby się na taki pomysł.
Iza
To nie ja sypię pomysłami to Inka74 Gdyby nie ona i Anda to nic nie wymyśliłabym.
Tak właśnie zamierzam zrobić
A tu pozwolę sobie się z Tobą nie zgodzić Wyższy żywopłot, może jakaś pergola, przesłony, wydaje mi się że właśnie w małym ogródku łatwiej jest zrobić intymny ogród, zobacz na małe ogródki w Anglii przy wiktoriańskich szeregowcach - przecież one są takie małe, tak tam ciasno, a takie intymne, będę w każdym razie próbować
Wiem że muszę zastanowić się nad drzewami, cały czas to robię (myślę ) ale to nie takie proste Jak tu zrobić żeby przysłonić ale nie zacienić. Z tego m.in względu wybrałam brzozę. Ma taką ażurową koronę, a poza tym ma je sąsiad, sąw najbliższej okolicy, no i mi się podoba, choć boję się czy coś pod brzozą mi wyrośnie. Ponieważ mam na swojej działce 1 szt. i to zasadzoną dopiero minionej jesieni, myślę że mogę ją w razie czego wykopać i dać w inne miejsce albo nawet oddać (mam chętnego) gdyby trzeba było brzozę wymienić na inne drzewa Inka74 co myślisz w tym temacie?
Pomysł z czymś odblaskowym ekstra Dziękuję za odwiedziny i uwagi
W lutym jeszcze nigdy gunnery nie odkrywałem
Jest kilka stopni na plusie, czas odmrozić bulwy, jedna była zmrożona prawie w całości, na kamień. Lód z zewnątrz już stopniał, w środku są jeszcze twarde. Póki co kolor jest fajny, czyli różowiutkie.
Na innym forum znalazłem ciekawy wpis...bulwy przykrywane są agrowloknina tylko przy -10, zazwyczaj marzną każdej zimy i jest ok. Teraz to sprawdzimy Już nie mogę się doczekać wiosny.
Hey Ogrodniczki. Przyjechały bloczki na część płotu wzdłuż drogi. Płot stanie w marcu lub kwietniu, trochę zależnie od pogody. I będę mogła zacząć przesadzać czyli likwidować moja rabatkę L.
Będę miała ok 21m długą i 4m szeroką nową rabatkę wzdłuż plotu. Sa już szmaragdy.
Trudność polega na tym ze tu nie mogę sadzic dużych drzew bo jest oczyszczalnia.
Będą na pewno:
3 derenie szczepione na pniu,
6 budleji
Juki
lawendy
Chciałabym hortensje i trawy.
Liczę na wasze podpowiedzi.
Kochani u mnie w nocy lało. Gdzieniegdzie już zielono, ale jeszcze tego badziewia jest sporo, Jutro i w sobote sztorm wiatr 20m na sek
Temperatura +10 w dzień i +3 w nocy
Mam nadzieję, że po dwóch dniach już białego nie zobaczę.
Dzisiejszy dzień zaliczam do udanych. Ktoś pomyśli,że tylko spaceruje najlepiej bym się nigdzie nie wyrywalaz domu. Jak każda z nas musi zrobić zakupy czy ma obowiązki wyjścia z psem. Ja mam Maję która mnie ciągnie a moje nogi czuje na ramionach.
Dawno nie pamiętam tak pięknej pogody zimowej. Bez wiatru słońce grzeje yemp ok -2 stopni. Teraz -7 będzie spory mróz.
Mnóstwo biegaczy,narciarzy i chodzacych starsi i młodsi. Bez maseczek,ptaki już śpiewają.
Przeszłam dzisiaj sporo
Witaj Anda,
Zaznaczyłam strefy. Nie wiem jak podzielić ogród na większe strefy,jeśli masz pomysł pisz, bardzo chętnie słucham sugestii Linia rabat zaznaczona kosiarką- super pomysł. Nie zaznaczyłam ale marzy mi się fragment ogrodu żwirowego z ziołami gdzieś bliżej domu. Może na ogrodzie frontowym a może na skarpie przy tarasie tak, żeby z salonu wyjść po zioła. Po warzywa trzeba będzie pójść trochę dalej.
Bajka pod tytulem,, Dziewczynka z...Doniczkami,,
Cudowne zdjecie, radosne. Dana, bardzo ladnie wygladasz w tych kolorach. Ale przeciez juz to pisalam Ii tym razem, tez sie nie moglam powstrzymac