Chodziło mi to po głowie - zrobienie jednej rabaty na froncie. Mam jednak kilka obaw - po pierwsze zbyt duża rabata może być nieproporcjonalna w stosunku do innych nasadzeń. Teraz wielkość rabat jest podobna w całym ogrodzie. Jak połączę tu rabaty w jedną całość to będzie ona 4 razy większa niż cokolwiek innego, nawet rabaty na tyle. Trawnik otaczający owalną rabatę optycznie poszerza to miejsce i oddala płot jak patrzę na nie z domu. Jedna wielka masa zieleni wbrew pozorom jeszcze bardziej zmniejszy tę przestrzeń. Przybliży ją do patrzącego. Nasadzenia zbiją się w jedno a tak zieleń jednolita trawy uwydatnia to co jest na rabatach. Na zdjęciach tak tego nie widać bo nie jestem w stanie zrobić zdjęcia pokazującego całą tę małą przestrzeń w kadrze. No nie mieści się. Zdjęcia dlatego są robione z boku. Z chęcią pozbędę się też trawnika jak podpowiecie mi zakończenie tej rabaty od strony tarasu/różanki.
Może rysunkowo lepiej to pokażę.
Wersje pomarańczowa, zielona i fioletowa nie wchodzą w rachubę. Po prostu mi się nie podobają. Inne nie przychodzą mi na razie do głowy.
Chcę zachować rabatkę klin w takim kształcie jaki jest bo ją uwielbiam i nawiązuje do przedłużonej rabaty przy tarasie.
Chcę też zachować nasadzenia z przodu owalnej. Oba elementy zaznaczone są na pomarańczowo. Poniżej. Nie mam jak tego pokazać na zdjęciach ale te elementy rabat są na żywo po prostu śliczne. Uwielbiam na nie patrzeć. Zdjęć dobrych nie potrafię robić więc nie oddają tego co ja widzę. Nie posiadam umiejętności Anuli czy Ewy-Andy.
W środku rabaty mam rzeźbę, która jest mniejszą wersją tej pod Nigrą. Wchodząc na działkę czy patrząc od strony ogniska czy ławki mam elementy skupiające wzrok. O tym mówię. Zdjęcie stare przed wymianą miejscami lilaka na pniu z klonem.
Pamiętajcie, że u mnie jest zupełnie inna skala niż u was. Hania, twoja działka/ogród jest 3 razy większa od mojej. Twój front to cała moja przestrzeń. Jola, mój cały ogród to twoja rabata wjazdowa. Dosłownie. Przed nosem z 3 stron mam inne domy. Słyszę jak sąsiad puści bąka będąc u siebie w ogrodzie

dlatego ważne tak bardzo jest dla mnie optyczne powiększenie przestrzeni. Cały mój ogród jestem w stanie obejść w 3 minuty pokazując wszystkie rabaty, idąc wolno.