Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Przerwa na kawę... 09:44, 10 sty 2021

Do góry
Anda napisał(a)
Dziewczyny, jak dacie radę namówić Iwonkę na zrobienie jednej, dużej rabaty to stawiam wam co najmniej cappuccino Już parę razy próbowałam ją na to namówić, wersja była i z przejściem na płytach i bez, nawet z małym grysowym rondem pod centralnym drzewkiem, ale Iwonka twarda Mnie sie nie udało jej przekonać.
Ewcia, to, że na razie myślę to nie znaczy, że odrzuciłam . Mam i pamiętam i kombinowałam z takim układem. Jedyne co mi nie pasuje to samotne drzewo na środku - coś bym pod nim posadziła a więc wracam do opcji mini rondka ;( dodatkowo ta wersja to zmiana nasadzeń praktycznie po całości bo nie będą pasować i tu nie da się wtedy zrobić wymiany kilku roślinek. Kilkaset roślin trzeba by było wysadzić i przesadzić, pogrupować inaczej. To mnie wewnętrznie przeraża. Stąd mój opór.
To plan, o którym mówimy
Dębowe zakątki 09:23, 10 sty 2021

Do góry
Gosialuk napisał(a)
Aniu obraz bardzo udany. Talentów ci nie brakuje.
Ciemierniki już kwitną? Szybko. Na Nowy Rok byłam u mamy i tam ledwo im pąki widać.
W sumie nie wiem od czego to zależy, że jedne kwitną teraz a inne dopiero na wiosnę.
U mnie śniegu nie ma wcale, troszkę ma tylko mrozić w nocy. Taka zima.
Gosieńko dziękuję. Staram się.
Ten biały ciemiernik to zawsze kwitnie od końca listopada do kwietnia
To z tym ich kwitnieniem chyba zależy od odmian.
Oj szkoda,ze śniegu i zimy białej nie masz.
Pozdrawiam cieplutko

A to moje wczorajsze, nowe w tym roku nabytki
Dziewczyna ma wgłębienie fartuszku. To będzie poidełko dla ptaszków

Dzban pewnie będzie na rojniki

Przerwa na kawę... 09:22, 10 sty 2021

Do góry
Trochę zmierzyłam cały ten obszar. Wszystkie rabaty do kostki mają głębokość 5,8 metra. Długość to ok. 9 metrów przy płocie i ok. 4-5 m od strony kostki. Wszystko zależy od tego do którego miejsca jest mierzone. Narysuję potem plan w skali.

Tak głównie pada mój wzrok.
W kuchni - teraz widać dlaczego goły płot między forsycją a pniem katalpy mnie denerwuje - zaznaczony na zielono. Są tam derenie, które nie rosną. Miały dawać kolor zimą od łodyg. Tiaaaa... Miały. Za kulkami bukszpanowymi hortensje Strong Anabelle miały dawać kulkowe tło. Też nie rosną, nie kwitną.

I w jadalni. Tu głównie skupiam wzrok na rdzawej rzeźbie. Ona jest mała, 30 cm. Nie przytłacza a jednocześnie jest innym elementem niż kwiaty, których w sezonie tu jest sporo.
Miłkowo - sezon 2016-2022 09:16, 10 sty 2021

Do góry
Milka napisał(a)
Pozdrawiam wszystkich

Kochani, życzę Wam i sobie, aby nadchodzący rok nie był gorszy od tego, aby nam zdrowie dopisywało, aby w końcu móc się spotykać. Ponadto niech Wam się spełni wszystko o czym sobie wymarzyliście!.
Buziaki posyłam.

Ja na białej sali z psami, bo już strzelają i jest horror.

z wnusią i córcią

Irenko dziękuje za życzenia.
Piękne z was kobitki .I wszystkie podobne do siebie
Wszystkiego najlepszego w tym całym 2021 roku!!
Niech będzie lepszy
Dużo zdrowia i radości
pozdrawiam cieplutko
Słoneczny Ogród 09:13, 10 sty 2021

Do góry
SlonecznyOgrod napisał(a)

Pięknie , zimowo
I bałwan jaki wielki.
No u nie nie było komu go ulepić
Przerwa na kawę... 09:12, 10 sty 2021

Do góry
A ja rozumiem dlaczego Iwona broni się przed przerobieniem ronda na wielką rabatę. Rzeczywiście w jej ogrodzie wyglałoby to nieproporcjonalnie do reszty. Jestem za zlikwidowaniem trawnikowej ścieżki pod tujam i pozostawieniem ścieżki od strony domu. Zrobiłabym tak jak na tym rysunku. Mnie nie przeszkadza taka ścieżka do nikąd.

inka74 napisał(a)

Pamiętajcie o ogrodach 09:03, 10 sty 2021

Do góry
greg66 napisał(a)
Asiu mam ale one jeszcze są młode, dopiero rok mają

Aniu plany są:
przed tarasem teraz luty-marzec chcę zrobić gazony w których będą hortensje i trawy, i jeżeli zmienimy płot i bramę z przodu to mam cały przód do zagospodarowania (około 20 metrów) i oprócz tego bieżace sprawy

Piękne trawy.
Trzymam kciuki za te nowe plany.
Nowy sezon , nowe planowania
Ja też kilka mam
Przerwa na kawę... 09:02, 10 sty 2021

Do góry
Gosiek33 napisał(a)
Też bardzo podoba mi się planowany kierunek zmian w tej części ogrodu. Pozbyłabym się tam trawnika całkowicie i nie zamieniałabym na żaden grys, ewentualnie kilka luźno rzuconych płaskich kamieni lub kawałki płytek by było miejsce na postawienie nogi, gdy taka potrzeba będzie. Całe rondko bym w dużą rabatę zmieniła

pobawiłam się trochę tą rabatą

Wydaje mi się, że gdyby to miała być jedna rabata to roślin musiałoby być mniej tzn mniej gatunków, posadzone plamami albo większe rośliny.
Bo wyszedł masz masz i nic tam nie widać.
Jestem akurat po czytaniu wątku Margerytki40 więc może dlatego mi się tak nasunęło. Nie wiem czy to dobry kierunek...
Ogród Basi 08:56, 10 sty 2021

Do góry
basia3012 napisał(a)

ależ cudnie masz Basiu!
Biało wreszcie, zimowo ,pięknie.
I u mnie trochę zimy jest
Przedogródek pod dębem 08:55, 10 sty 2021

Do góry
Waclaw napisał(a)

znalazłem w necie prowadzenie rośliny

Ale super. Jeszcze czegoś takiego nie widziałam
Pozdrawiam w nowym sezonie
Bylinowa łąka 08:51, 10 sty 2021

Do góry
Gosialuk napisał(a)

Trawy rozwichrzone.

Atmosfera była bajkowa. Teraz zostały już tylko nędzne resztki. Za to poprzesadzałam to i owo. Jutro zrobię zdjęcia, bo zmrok mnie zastał.

Taka zima jest piękna.
Pozdrawiam noworoczne i oby do wiosny
W moim małym ogródeczku - Dorota 08:51, 10 sty 2021

Do góry
Dorota123 napisał(a)
Dziękuję ślicznie i nawzajem

Kolejny post z różą Elfe.

Witaj Dorotko!
Zaglądam i widzę piękne różane wspomnienia.
cudna róza.to jest 1 czy kilka sztuk ?
Przerwa na kawę... 08:49, 10 sty 2021

Do góry
Gosiu, dziękuję!
Obiecałam wam zdjęcia tej części tak, jak ja je najczęściej oglądam. Proszę

Kuchnia, tak jak robię kawę lub cokolwiek innego. W tym kadrze muszę mieć jakiś ciekawy układ.

Zbliżenie czyli pozycja z łokciami na blacie popijając kawę

I z okna jadalni
Za drzwiami do ogrodu... 08:49, 10 sty 2021

Do góry
anpi napisał(a)

To prawda Więc czuję się trochę usprawiedliwiona z leniuchowania
Dziękuję za noworoczne życzenia
Dziś można było poleniuchować na ławeczce(tylko przydały by się podusie), nawet koło południa pokazało się słoneczko

Leniuchować też trzeba
Pora jakieś podusie zrobić, masz tyle talentów do dekoracji, że pewnie coś wymyślisz
Przerwa na kawę... 06:31, 10 sty 2021

Do góry
Też bardzo podoba mi się planowany kierunek zmian w tej części ogrodu. Pozbyłabym się tam trawnika całkowicie i nie zamieniałabym na żaden grys, ewentualnie kilka luźno rzuconych płaskich kamieni lub kawałki płytek by było miejsce na postawienie nogi, gdy taka potrzeba będzie. Całe rondko bym w dużą rabatę zmieniła

pobawiłam się trochę tą rabatą

Przerwa na kawę... 01:40, 10 sty 2021

Do góry
Monia81 napisał(a)
Czytam że dziewczyny już zaproponowały usunięcie trawniczka i zrobienie dużej rabaty też jestem za masz tyle pomysłów Iwonko że zagospodarowanie takiej rabaty to będzie mały pikuś
Moni, tylko mi się bomby tam nie chce wpuszczać. Obecne nasadzenia na jednej wielkiej rabacie będą wyglądały źle. Trzeba by było wszystko wyrzucić i posadzić od nowa, inaczej zestopniować i pogrupować rośliny. A tam jest mnóstwo roślin, nie wiem dokładnie ile ale raczej w setki niż dziesiątki liczone. To miejsce ma ok. 8 metrów szerokości i 5 metrów głębokości w najszerszych miejscach. Ma 2 boki mocno ścięte. Coś jak twoja rabata tarasowa tylko więcej wszystkiego jest obecnie na niej. Żeby jeszcze coś tam nie chciało rosnąć... Ale rošnie i to ładnie. Trawa tylko pod tujami nie rośnie i pod samym płotkiem, pod katalpami rośliny mają gorsze warunki. Potrzebny mi jest więc mocny impuls, aby to co mam zmienić. Jakiś pomysł, pin, rysunek dający bezpośredni impuls do działania. Łatwiej by było, gdyby tam nic nie było lub niewiele rosło... A tak... Trochę sentymentalne miejsce to jest. Owalna to moja pierwsza rabata założona na działce.
Przerwa na kawę... 00:45, 10 sty 2021

Do góry
Darcia myślałam o ścieżce jak na tyłach tylko ona tu miałaby maksymalnie 60 cm. Płytki chodnikowe odpadają. Kostką byłoby to do zrobienia ale zamknęli mi punkt, gdzie je kupowałam. Takie kostki jak ja mam nigdzie w okolicy nie ma szukam bo potrzebuję na placyk na tyłach. No i problemem jest połączenie jej z trawnikiem.
O w tym miejscu zaznaczonym na zielono.

Powiem wam szczerze, że nie wyobrażam sobie robienia projektu ogrodu tylko przez internet i na podstawie zdjęć, bez wizji lokalnej. Tak trudno jest przekazać słowami i zdjęciami pewne niuanse.
Przerwa na kawę... 00:20, 10 sty 2021

Do góry
Chodziło mi to po głowie - zrobienie jednej rabaty na froncie. Mam jednak kilka obaw - po pierwsze zbyt duża rabata może być nieproporcjonalna w stosunku do innych nasadzeń. Teraz wielkość rabat jest podobna w całym ogrodzie. Jak połączę tu rabaty w jedną całość to będzie ona 4 razy większa niż cokolwiek innego, nawet rabaty na tyle. Trawnik otaczający owalną rabatę optycznie poszerza to miejsce i oddala płot jak patrzę na nie z domu. Jedna wielka masa zieleni wbrew pozorom jeszcze bardziej zmniejszy tę przestrzeń. Przybliży ją do patrzącego. Nasadzenia zbiją się w jedno a tak zieleń jednolita trawy uwydatnia to co jest na rabatach. Na zdjęciach tak tego nie widać bo nie jestem w stanie zrobić zdjęcia pokazującego całą tę małą przestrzeń w kadrze. No nie mieści się. Zdjęcia dlatego są robione z boku. Z chęcią pozbędę się też trawnika jak podpowiecie mi zakończenie tej rabaty od strony tarasu/różanki.
Może rysunkowo lepiej to pokażę.
Wersje pomarańczowa, zielona i fioletowa nie wchodzą w rachubę. Po prostu mi się nie podobają. Inne nie przychodzą mi na razie do głowy.

Chcę zachować rabatkę klin w takim kształcie jaki jest bo ją uwielbiam i nawiązuje do przedłużonej rabaty przy tarasie.
Chcę też zachować nasadzenia z przodu owalnej. Oba elementy zaznaczone są na pomarańczowo. Poniżej. Nie mam jak tego pokazać na zdjęciach ale te elementy rabat są na żywo po prostu śliczne. Uwielbiam na nie patrzeć. Zdjęć dobrych nie potrafię robić więc nie oddają tego co ja widzę. Nie posiadam umiejętności Anuli czy Ewy-Andy.

W środku rabaty mam rzeźbę, która jest mniejszą wersją tej pod Nigrą. Wchodząc na działkę czy patrząc od strony ogniska czy ławki mam elementy skupiające wzrok. O tym mówię. Zdjęcie stare przed wymianą miejscami lilaka na pniu z klonem.

Pamiętajcie, że u mnie jest zupełnie inna skala niż u was. Hania, twoja działka/ogród jest 3 razy większa od mojej. Twój front to cała moja przestrzeń. Jola, mój cały ogród to twoja rabata wjazdowa. Dosłownie. Przed nosem z 3 stron mam inne domy. Słyszę jak sąsiad puści bąka będąc u siebie w ogrodzie dlatego ważne tak bardzo jest dla mnie optyczne powiększenie przestrzeni. Cały mój ogród jestem w stanie obejść w 3 minuty pokazując wszystkie rabaty, idąc wolno.
Ogrodowy spektakl trwa ... 23:34, 09 sty 2021

Do góry
połowa lipca

to jest mój skalniak największy problem w ogrodzie i brak pomysłu na zmianę,
początkowo powstał płaski skalniak z malutkimi roślinkami - ale one się rozrosły no i zrobił się problem - problem trwa choć jakiś cień zmiany jest

wysiewają się dziewanny które lubię bo sama je posiałam a teraz sadowią się gdzie chcą

wychylającą się ożankę zastąpiłam piwonią - ciekawe czy taka kompozycja będzie dobra

lubię jak rośliny się wykładają tak że musi się je trącać jak się idzie i wtedy lepiej pachną

mam jeszcze w ogrodzie taki kąt gdzie są resztki kostek, żwirku, - takie kąty w ogrodach są zdradliwe bo jest chęć gromadzenia upychana - musze coś z tym zrobić choć kostki nie wyrzucę ale jakiś placyk można by zrobić i się problem rozwiąże - tak to konieczne

w połowie lipca heliotropy nabrały mocy

Ogrodowy spektakl trwa ... 23:32, 09 sty 2021

Do góry
ogród warzywny rządzi się innymi prawami

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies