Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Pod Biało-Niebieską Chmurką moj Bawarski ogrod na wsi 21:57, 11 lut 2021

Do góry
Basilikum napisał(a)
komu paczsia???

Jakie piękne pączusie! Słyszałam dziś taki żarcik - żeby spalić jednego pączka, trzeba leżeć przed telewizorem 6 godzin. Co Ty na to?
W ogródku emerytki 21:54, 11 lut 2021

Do góry
Zdjęcie słabe, ale widać, że ptaszek i na grzbiecie ma trochę żółtego.

Pszczelarnia 21:52, 11 lut 2021

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)

Basiu, to jeszcze czerwiec szybko na dziś.

W czerwcu ratowałam łubiny przed ślimakami. Niewiele łubinów zostało w moim ogrodzie, trzebaje na nowo wprowadzić.

I czekałam na ukochane goździki kamienne.

U nas na te goździki czasami mówi się cegiełki
Zacisze Alicji 21:45, 11 lut 2021

Do góry
Milka! Masz rację, zima piękna, ale nie ma to, jak cieplutkie lato, tak sobie posiedzieć w ogrodzie, to jest to!!!

Pszczelarnia 21:30, 11 lut 2021

Do góry
Basieksp napisał(a)
Miło pospacerować po Twoim ogrodzie i to w maju jak za oknem cały czas śnieg i mróz

Basiu, to jeszcze czerwiec szybko na dziś.

W czerwcu ratowałam łubiny przed ślimakami. Niewiele łubinów zostało w moim ogrodzie, trzebaje na nowo wprowadzić.

I czekałam na ukochane goździki kamienne.

Symetryczno-liryczny z widokiem na Ślężę 21:19, 11 lut 2021

Do góry
Agatorek napisał(a)

To będę szukać wysokiego .
Ten Twój jest piękny.

Tak rób

Czerwcowa Wiązowa dla Ciebie:

Symetryczno-liryczny z widokiem na Ślężę 21:04, 11 lut 2021

Do góry
Zagajanka napisał(a)
(...)

(...)

A ta róża to?

Pięknie dziękuję za te widoki. Sezon nie był dobry na róże a i tak czarowały. Bardzo podoba mi się ta żółta rabata pod budynkiem bocznym.
Pszczelarnia 21:03, 11 lut 2021

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Maj to bzy.

Bardzo się cieszę, że lilaki po latach na nowo rosną przy płocie w naszym ogrodzie. To takie podtrzymanie tradycji wiejskich ogrodów. Lilaki są piękne podczas kwitnienia, a więc krótko. Ale posadzone w dobrym miejscu w ogrodzie i odpowiednio podsadzone (dla wyeksponowania ich wielopniowości - dziękuję Marto-Magnolio za zwrócenie na to uwagi), są cudowne.

Właśnie tak sobie wymyśliłam bzy na hamakowej, podkrzesane, wielopienne pod płotem
Pszczelarnia 20:55, 11 lut 2021

Do góry
Chwila natchnienia i zamiast jedzenia na blacie kuchennym ląduje bukiet

I tyle wspomnień majowych

Pszczelarnia 20:53, 11 lut 2021

Do góry
Skrzynie - totalny misz masz: dla cebulowych, rozsadnik, mini warzywnik (miałam cebulę, boćwinę, szczaw i pory oraz selery naciowe) i kwiatki inne. W tym roku chciałabym, obsiać je tylko kwiatami jednorocznymi.

O zegarowej już pisałam, że przeszła rewolucję: posadziłam ją na nowo: kule cisowe, wilczomlecze i bodziszki oraz rozplenice. W plecach będzie miała tylko bordowe buki.

I granica bukowa w sadzie. Także tutaj planuję zmiany, chcę wysadzić ten szpalerek pigwowca (po lewej taka kreska) i zostawić wolną przestrzeń.

Co mogło się stać tym tulipanom? W ciągu jednej nocy zostały złamane ale mrozu nie było.

Pszczelarnia 20:41, 11 lut 2021

Do góry
W maju miałam jeszcze tulipany na kwiat cięty.

Ogród Basi i Romka 20:41, 11 lut 2021

Do góry
Agatorek napisał(a)
Basiu, przeczytałam (chyba u Ewy-Pszczelarni), że napisałaś, że Twój sąsiad ma kangura. Skąd mu się tam wziął?

No za płotem, wabi się Bolo, nasza Aza ma bogate sąsiedztwo za siatką, alpaki, kozy, kangur, pawie czasami szczeka na alpaki a one tylko z góry na nią patrzą
A to Bolo jest spokojnym sąsiadem, dzieli nas płot i tuje

I alpaki, kozy nie są tak bezpośrednio z naszym płotem

Pszczelarnia 20:31, 11 lut 2021

Do góry
Lipa. Złożyłam do Rady Gminy prośbę o uznanie jej za pomnik przyrody. Przeszła weryfikację gminnego leśnika i teraz czeka na opinię z RDOSiu (mus zadzwonić i pchnąć, bo się ociągają). Sama nie jestem w stanie już sprawować nad nią opieki.

Pod Biało-Niebieską Chmurką moj Bawarski ogrod na wsi 20:28, 11 lut 2021

Do góry
Basilikum napisał(a)
Basienko wrocila i sniegu nasypala i zimno brrr

Roślinki przykryte, może mrozić.
Pączusie bardzo apetyczne
Pszczelarnia 20:27, 11 lut 2021

Do góry
Nornice i myszy nie jedzą kamasji - zostawiłam na jesieni nieposadzone kamasje w szopie i patrzę teraz: choć opakowanie zgryzione, cebule nieruszone.

Tutaj na rabacie azaliowej, też się same mnożą.

Symetryczno-liryczny z widokiem na Ślężę 20:26, 11 lut 2021

Do góry
Zagajanka napisał(a)
...

Wiosna 2020 była długa i chłodna, zaskoczyła śniegiem z mrozami 31 marca, a lato zniechęcało tygodniowymi deszczami w czerwcu, brakiem ciepła w lipcu, i dopiero w sierpniu jako-tako pogoda się rozkręciła na dobre.

Róże wystartowały średnio z dwutygodniowym opóźnieniem w stosunku do lat ubiegłych, ale jak już się otworzyły i miał być różany szał, zalało nas deszczem na wiele dni. Taczkami w przerwach wywoziłam zgniłe kwiaty i płakać się chciało, ze tyle wysiłku na nic. Stąd chyba mniejsza chęć robienia zdjęć mnie dopadła, no i sytuacja epidemiczna też słabo podbudowywała na duchu, dlatego jakoś nie czułam chęci dzielenia się tym sezonem z innymi.

Ale jak już tu znów jestem, i przy okazji porządków zdjęciowych w laptopie, rzeczywiście coś letniego zapodam na te zimowe mroźne wieczory do obejrzenia i ku przypomnieniu, że nadzieja jest i niedługo będzie znów zielono i pięknie

Rabata frontowa: rosną tu późno kwitnące róże białe, więc w połowie czerwca widać tylko William & Catherine w całej okazałości, kiedy Artemis, Aspirin i Alabaster stoja jeszcze w pąkach:

Rabata żółta: Pilgrim i Guirlande d'Amour szaleją tu, w towarzystwie Charlotte i China Girl. Rosną tam też Viridiflora, Vanessa Bell i Solero, ale słabo je widać.

Janeczko
Jak miło, że jesteś z powrotem
Twój ogród jest dla mnie źródłem nieustających inspiracji ogrodowych. Kiedy ubiegłej wiosny zaczęłam planować zmiany w moim niewielkim ogródeczku - natrafiłam na Twój wątek - przepadłam. Jest tu na forum wiele pięknych ogrodów, wiele odwiedzam i podziwiam ale do Twojego mam szczególny sentyment, bo podoba mi się w nim WSZYSTKO. Jesteś największym moim "różanym ekspertem".
Masz świetny gust i pięknie komponujesz rabaty - mogłabyś to robić zawodowo. Ja muszę bardzo starannie dobierać odmiany pod wieloma kątami, ale szczególnie pod kątem wielkości - Twoje zdjęcia, gdzie pokazujesz kwiat ale także pokrój rośliny - są bezcenne. Zatem - trudny 2020rok za nami - życzę zdrówka i dobrych fotek z sezonu 2021
pozdrawiam
Edyta

Pszczelarnia 20:24, 11 lut 2021

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Maj to bzy.

Bardzo się cieszę, że lilaki po latach na nowo rosną przy płocie w naszym ogrodzie. To takie podtrzymanie tradycji wiejskich ogrodów. Lilaki są piękne podczas kwitnienia, a więc krótko. Ale posadzone w dobrym miejscu w ogrodzie i odpowiednio podsadzone (dla wyeksponowania ich wielopniowości - dziękuję Marto-Magnolio za zwrócenie na to uwagi), są cudowne.

Tęsknie za nimi
Pszczelarnia 20:24, 11 lut 2021

Do góry
Kwiaty z mokrej kwaśnej łąki i samowolne baldaszki

Justynowa kalina - pamiątka naszych ogrodowych spotkań a jej ogrodowych podróży po całej Polsce.

Pszczelarnia 20:21, 11 lut 2021

Do góry
Zegarowa w maju. A na jesieni przeszła całkowitą rewolucję. Trzeba było wzmocnić jej przekaz.

Pszczelarnia 20:18, 11 lut 2021

Do góry
Majowe buki w szpalerze i solo

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies