Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

Ptasi gaj 00:01, 23 lip 2018

Do góry

Ptasi gaj 23:58, 22 lip 2018

Do góry
Trochę fot z dzisiaj

Pod wieczór

Ptasi gaj 12:25, 22 lip 2018

Do góry
andziurex napisał(a)
Moim zdaniem to ślaz. Wiosną posiałam jakąś mieszankę kwiatów wabiących motyle i był w tej mieszance właśnie. U mnie kwitnie już dosyć długo, wciąż idzie w górę i wypuszcza nowe kwiaty. Motyli to ta mieszanka wprawdzie za bardzo nie wabi, ale ładnie kwitnie, więc zbieram nasionka

Aniu moja laczka ma ok 20 m2 w tym roku posiana 2 polowie maja jak wszedzie juz maki przekwitly wczesniejsze lato.
Rzeczywiscie pieknje to wyglada, gorzej jak przekwitnie. Jeszcze wsialam kosmosu mtory tak sie rozrosly ze slow brakuje.

Takie krzaki mam nie usune jeszcze nie ma zaxmow kwiatowych w dobrej ziemi posiane trawy bo ziemia kompostowa musialsm oproznic kompostownik.

Amatantus jak mu dobrze w takiej ziemi samosiejka.

Ogród kwiatowy 12:16, 22 lip 2018

Do góry
violaskom napisał(a)
Elu, to zdjęcie jest 13 czerwca, a ślaz kupiłam w tym roku i właśnie nie wiem, co z nim dalej zrobić. Myślałam, że będzie kwitł cały czas, na miejsce starych kwiatków będą nowe. A teraz nie wygląda dobrze.
Mój ogród jest mały tzn. działka ma niecałe 2500 m, ale po odliczeniu miejsca na dom i ogromnego trawnika, miejsca na rabaty jest mało. Mi już brakuje i powoli zabieram emowi trawnik i coś sadzę.

Wiolu sialam w polowie maja mieszanke trawnika ozdobnego i widocznie nasiona ślazu tez byly. Na łaczce po wschodzilo wiele innych ozdobnych o ktorych nie mam pojecia za wyjatkiem maku, habra no i rymianku nie rozrozniam innych.
Nawet nie wiem czy ten slaz sie sam rozsiewa musze przeczytac a o nasionach nie mowiac. Jest to roslina bardzo ladna i godna uwagi. Przede wszystkim ma piekny wyrazisty kolor.

Odnosnie dzialki. 2500 m2 i tyle roslin sie miesci. Tez boje o trawnik tocze z emem, ale co zrobic musi juz tak zostac ta połac przed domem, zna kazde zdzblo trawy wiec nie ma mowy o jego zmnienszeniu.
Jedynie pozwolił mi posadzic 2 drzewa blisko trawnika w zwirze aby troche cienia daly. Bo u mnie caly dzien patelnia od rana do wieczora po 16 dopiero brzozy troche cienia daja trawnikowi.

Jest znowu bardzo cieplo zaraz ide jeszcze roze podciac ta duza przy altanie od kwitnienia raz taka urosla puszcza pedy po 3 m. Stare powycinam. Jest ladna, ale tylko raz kwitnie, ale prawie 2 mce.

Jeszcze wladne, nie o wszystkim jeszcze napisałam.
Ptasi gaj 10:04, 22 lip 2018

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
W oczku życie trwa bardzo woda nagrzana oo wczorajszym upalnym dniu. Po ostatnich deszczach jest jej w oczku w nadmiarze nie można dopimoowac zimnej.

Piękna lilia różowa

Elu oczko marzenie...slicznie jest też przy oczku.To oczko to chyba takie Twoje "oczko w głowie"
Ptasi gaj 09:10, 22 lip 2018

Do góry
W oczku życie trwa bardzo woda nagrzana oo wczorajszym upalnym dniu. Po ostatnich deszczach jest jej w oczku w nadmiarze nie można dopimoowac zimnej.

Piękna lilia różowa

Nowa róża z wiosny Ashley. Piękna kwitnie deszczu ulewa jej nie straszne warto ją miec

Kwitnie u mnie też młoda róża Munstesd Wood zapach cudowny

Ogród kwiatowy 01:19, 22 lip 2018

Do góry
violaskom napisał(a)
Ślaz mauretański w pierwszym planie.

Tak Wiolu taki sam u mnie. Moj troche pozniej posiany, ale u ciebie wcale nie badyle jeszcze cos tam kwitnie. Ma jeszcze duzo pakow na czubku wiec nie jest tak zle, kolor piekny.
Ogródek pachnący różami i lawendą...w budowie 17:58, 21 lip 2018

Do góry
Kasiu spojrz jeszcze raz do mnie. U mnie tez wre migdalka wykopuje i zbieram wszystko co scielam wysuszone.
Ptasi gaj 17:55, 21 lip 2018

Do góry
Kasiu zobacz jeszcze raz. Ślazowka jaka widzialam jest rozowa.
Maki tez myslalam ze tylko czerwone a mam tez kilka kolorow w tej łace.

Zrobie jeszcze powiekszenie.
Ptasi gaj 15:31, 21 lip 2018

Do góry

Takie rożnosci kupilam kwitnaca łaka. Jezeli sie wysieja to w przyszlym roku powinno byc ladnie.
Nie wiedzialam ze tak sie nazywa. Zdjecie nie zmienione taki kolor w rzeczywistosci. Nasionka pozbieram.

Tak mi się wydaje ze to slazowka
Ptasi gaj 15:10, 21 lip 2018

Do góry
Zawsze we wrzesniu 2gi raz te paki sa najwieksze magnolia zolta

.

Babie lato pajeczyn od groma przejsc miedzy drzewami nie mozna

Moja działka na Dębowym Lesie 08:24, 21 lip 2018

Do góry
Witam Aniu
Bylas pod Warszawa widze i ze nawiozlas roslin. Masz gdzie sadzic beda dobrze rosly.
Mnie tez chca raczyc roslinami mam gdzie sadzic, ale nie jestem w stanie juz tego obrabiac za duzo mam. Najpierw sucho teraz popadalo i chwasty gonia aby nadrobić panowanie. Jeszcze na dodatek mam duzo ciecia wczoraj duzo scielam, ale deszcz co chwile przegania.

Lubie to co mam i nic więcej jedynie roze mnie nie zniecheca.

Byłam Elu i w Warszawie i pod Warszawą. Czasu na wszystko nie tyle ile chcialoby się.Tak mam trochę nowych traw.większość, na razie będą zadołowane.I czekać na nowe miejsca.
I u mnie popadało.chwasty wszędzie rosną.U nie tez .
Ptasi gaj 20:02, 20 lip 2018

Do góry
Anusia napisał(a)
Ela ja lubię jak jest po deszczu. Jest wtedy tak soczyście. Moja trawa odzyskała kolor Cynie miałam w zeszłym roku na folkowej rabacie. w to miejsce poszły astry i jeżówki.
Oczywiście nadmiar wody nie służy ale brak jest jeszcze gorszy dla roślin.

Deszczyk to skarb zloto z nieba spadajace. Deszczyk zmienia nas i rosliny i sluzy jednym lepiej lub gorzej.

W kazdym razie we studzienkach wody jeszcze nie ma. Rowniez z rur mellioracyjnych 0,4 m pod ziemie woda nie cieknie.
Pod Biało-Niebieską Chmurką moj Bawarski ogrod na wsi 16:43, 20 lip 2018

Do góry

Jak nie zapomnę to zrobię tych białych u nas to porownamy.
Jak tobie czasu starcza na wszystko. Biegi, hafty, praca, ogród dom i eMa obsłużyć aby nie marudził to trzeba mieć siły

Elu nie wystarcza ostnio nie biegam niestety i malo szyje, ogrod tez w odstawce troche jest, tylko podlewam i to co najwazniejsze

Kasiu szyc mozna sie zawsze nauczyc, dzis tyle filmikow na Youtubie jest
Pod Biało-Niebieską Chmurką moj Bawarski ogrod na wsi 15:30, 20 lip 2018

Do góry
Basilikum napisał(a)
no kwitna az sie zdziwilam, i to ile kwiatow maja.

Elu podobaja mi sie teki kwitnace przydroza to biale nie jestem pewna czy to ta rolina, ktora mam na mysli, jesli tak to mozna z niej napoj robic.

Jak nie zapomnę to zrobię tych białych u nas to porownamy.
Jak tobie czasu starcza na wszystko. Biegi, hafty, praca, ogród dom i eMa obsłużyć aby nie marudził to trzeba mieć siły
Ptasi gaj 12:54, 20 lip 2018

Do góry
Kasya napisał(a)

piekny kolor tej slazowki, rzeczywiscie taki intensywny ?

Takie rożnosci kupilam kwitnaca łaka. Jezeli sie wysieja to w przyszlym roku powinno byc ladnie.
Nie wiedzialam ze tak sie nazywa. Zdjecie nie zmienione taki kolor w rzeczywistosci. Nasionka pozbieram.
Ptasi gaj 12:15, 20 lip 2018

Do góry

Po prawej co to za roślina

piekny kolor tej slazowki, rzeczywiscie taki intensywny ?
Chwasty w trawniku 11:35, 20 lip 2018

Do góry
boryss87 napisał(a)
Dobrze. Jeżeli teraz jej nie podniosę i nie odratuje to na wiosnę zaczniemy zabawę od nowa z nowa ziemia i nowa trawa. Widelce gną się na potęgę, a plecy odmawiają posłuszeństwa.

Niech sie gna w dobra strone. Wiosna moze calkiem inaczej wygladac trawnik, trawa sie krzewi i male punkty nie zasiane pewnie znikną.

Powwodzenia
Moja działka na Dębowym Lesie 11:24, 20 lip 2018

Do góry
Witam Aniu
Bylas pod Warszawa widze i ze nawiozlas roslin. Masz gdzie sadzic beda dobrze rosly.
Mnie tez chca raczyc roslinami mam gdzie sadzic, ale nie jestem w stanie juz tego obrabiac za duzo mam. Najpierw sucho teraz popadalo i chwasty gonia aby nadrobić panowanie. Jeszcze na dodatek mam duzo ciecia wczoraj duzo scielam, ale deszcz co chwile przegania.

Lubie to co mam i nic wiecej jedynie roze mnie nie zniecheca.

Ptasi gaj 01:15, 20 lip 2018

Do góry
andziurex napisał(a)

Też sobie strzeliłam parę fotek nadchodzącej burzy wczoraj. Od wczorajszego popołudnia spadło u mnie chyba zylion litrów deszczu. Nie spałam pół nocy, bo pies się boi grzmotów i szumu deszczu, więc szalał po całym domu. W dodatku mój młodszy syn na obozie harcerskim i ciągle sprawdzam czy tam wszystko ok i czy jeszcze ich nie ewakuują.

W dzien u mnie troche pokropiło, ale poprzednia noc to tak padalo, ze tez nie spalam deszcz walił w szyby nie do zniesienia. Dwie ulewy z godzinna przerwa. Z corka przenioslysmy sie do pokoju ktory ma okna pod balkonem na parterze. A bylam z nia w domu pietra mialam. Zasnelam jak bylo juz widno.

O dziwo mamy studnie melioracyjne na dzialce i w zadnej wody nie ma.
Jeszcze nie jest mokro.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies