Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Metamorfozy ogrodowe 15:36, 09 lut 2021

Do góry
Basieksp napisał(a)
I ja mam swoje przed i po

Super, pięknie
Działeczka - powolne spełnianie marzeń. 15:34, 09 lut 2021

Do góry
Kochane kobietki, dziękuję za odwiedziny, choć niewiele się dzieje ogrodowo. Zimno, ws?ystko zamarznięte.

W domku finiszujemy. Schody tuż tuż, i szlifowanie ścian.

Zacisze Alicji 15:32, 09 lut 2021

Do góry
Ogród z zegarem 15:29, 09 lut 2021

Do góry
Cytowane altanki są przepiękne. Uwielbiam taką robotę, jakbym miała większy ogród to z prawdziwą przyjemnością taką altankę bym zamówiła.

Wrzucę ci na chwilę altanki metalowe z wizyty u Danusi w jej Anglii. Wygodniej się wchodziło i siedziało w altankach, które nie miały zabudowanych boków. I dostęp do nich był z wielu stron. Tam możesz też dowolne meble ustawić i je przestawiać. Koło 3 metry wbrew pozorom nie jest ogromne, jak zamkniesz dostęp z boków - trudno będzie siadać przy stole. Chyba, że ma tam być tylko ławeczka widokowa.

Ta też jest 3 metrowa, zobacz jak niewiele miejsca jest na komunikację, do krzeseł podchodzisz od zewnątrz

To tu- to tam- łopatkę mam ! 15:22, 09 lut 2021

Do góry
Milka napisał(a)

Z prognozą trafiłaś, było ciepło, lało a teraz znowu mrozy.

Mrozy i duuuużo śniegu!
Zimowy front działań.

Dobrze ze wcześniej skróciłam większość miskantów. Po tej ilości opadów padłyby od razu do poziomu.

Na tle śniegowej pierzynki ładnie prezentuje się bukowy żywopłot.

Drzewek w sadzie nie zdążyłam pobielić. Same zatroszczyły się o białe ubranko.

Czekałam na lutową odsłonę przebiśniegów na garażowej. Tylko nie wiem, kiedy się przebiją przez te zaspy?

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 15:22, 09 lut 2021

Do góry
Gardenarium napisał(a)

A tu fajna rzecz z drutu

To mi się najbardziej podoba
Muszę coś mało pracochłonnego wykombinować, bo wyjątkowo pracowity rok mi się szykuj.
Artykuł kiedyś przeczytałam, ale mus do niego wrócić
Glina i zielsko 14:45, 09 lut 2021

Do góry
Milka napisał(a)

Powolutku zrobisz, ogrody naprawdę szybko dojrzewają. Teraz jesteś na forum, masz mnóstwo rad i inspiracji, przemyśl sobie temat na spokojnie i dopiero działaj, bo sama wiem ile razy przerabiałam. Kamień jest fajny w ogrodzie, wkomponuj w niego rojniki i zginie. możesz też macierzankę dać lub puścić bluszcz, ten zakryje i będzie wiecznie zielono.

O tej prawej stronie ogrodu myślę żeby te rabatę przenieść bliżej płotu.
albo teren za rabata wciągnąć do rabaty . Tylko że wtedy w najszerszym miejscu miałaby z 8 m.

To jaby wciągnięcie byłoby chyba łatwiejsze do realizacji bo na rabacie mam 2 platany, 2 klony i 2 jarząby co rosną już 3 rok i myślę ze trudno je przesadzić z powodzeniem byłoby.

Musze sobie te rabatę pomierzyć i odległość od płotu. ale to już jak stopi się śnieg.

p.s. na rysunku ŹLE podpisałam kierunki. poprawie rysunek i podmienię wieczorem
po lewej jest północ a nie wschód. eh ja gapcia...
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 14:38, 09 lut 2021

Do góry
Wigwam dość prosty

Wigwam bardziej skomplikowany

Ale takie, naturalne i ciemne kołki to nawet mi się podobają

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 14:36, 09 lut 2021

Do góry
Tutaj stary płotek

A tu fajna rzecz z drutu

Najbrzydsze są zwykłe kije powbijane

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 14:35, 09 lut 2021

Do góry

Ja i mój ogródek, a może ogród 14:35, 09 lut 2021

Do góry
Wstawię ci tu foto podgarycznika
super na trudne miejsca, on jest niski, płożący, nie jak ten zwykły chwast

Miłorząb Mariken fajnie by pasował i da sobie radę, bo w słońcu bardziej go przypala. Ciekawie by wyglądał sumak Tiger Eys- za długo, aby szukać u mnie foty, bo jest limonkowy i koronkowy. Jakie masz tam rozmiary?

Super ci kwitł Calsap, wiosną daj nawóz, bo jego brak, to liście mu zżółkną.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 14:35, 09 lut 2021

Do góry

April podbija las... 14:33, 09 lut 2021

Do góry
Jeszcze trochę kotlecików poodgrzewam, wszak pora obiadowa

I znów Rabata północna

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 14:32, 09 lut 2021

Do góry
Wkleję tu kilka rozwiązań

Glina i zielsko 14:22, 09 lut 2021

Do góry
Milka napisał(a)
Lidka, u mnie takie długie wątki, że szkoda czasu, zwłaszcza iż nowy sezon w zapasie.
Z tym doświadczeniem różnie, na nosa większość robię. Ogród już ma 24 lata, nowe nasadzenia około 8-10.
Będę podpowiadać co do roślin, lubisz geometryczny, przejrzysty ogród, w takim naprawdę trzeba dobrze rośliny dobrać, aby elegancko wyglądał. Sporo tu takich ogrodów, godnych naśladowania.
Rada, co do rodków, po przekwitnięciu wyłamuj kwiatostany, szybciej się rozkrzewia i nie traci siły na nasiona. koniecznie nawóz wiosną do kwasolubów i woda, bez tego padają.

O tym wyłamywaniu to wiem bo gdzieś tam trafiłam na Zielone Pogotowie, tylko ze tam gadają o opiece nad pojedynczymi roślinami cięciu itd. A mnie się wydaje że ja najpierw musze rozplanować moja prawą część ogrodu bo wkoło samego budynku powoli się już klaruje.

Po prawej, południowej stronie domu mam jakieś 600-800 m do zagospodarowania. Jest to taki mniej więcej kwadrat, Glina, zielsko i latem susza.

Pierwszy zasiany trawnik ładnie urósł ale potem przyszła susza, jeszcze nie mieszkałam i sporo trawy wyschło. Zasadziłam też już trochę drzew i krzaków, ale zrobiłam taką duża rabatę w kształcie litery L sporo odsuniętą od płotu - który właśnie w tym roku się zrobi do końca ( na razie siatka leśna).

I ta rabata już mi nie pasuje. Chciałabym ją poprzesadzać bliżej płotu i tuji. bo tak mi się podoba najbardziej. Myślę że to zrobię ale dopiero na jesień po zakończeniu płotu i równocześnie z zakładaniem nawodnienia i nowego trawnika.

Obudowaliśmy też pokrywy od oczyszczalni kamieniem i to też mi się nie podoba już bo zamiast kryć to podkreśla.

Za późno trafiłam na ogrodowisko. ehh

Ja i mój ogródek, a może ogród 14:22, 09 lut 2021

Do góry
A tutaj moje z zeszłego roku

Wszystkiego po trochu 14:20, 09 lut 2021

Do góry
mirkaka napisał(a)

Piękny dojrzały ogród, a zdjęcia niesamowite
Rutewka oszałamiająca, moja fioletowa wyginęła, co roku jej mniej było. Biała jakoś jeszcze daje radę. Nie wiem co źle im robię.

Czy to kocimiętka jest na zdjęciu z ostrogowcem ? I te poduchy niebieskie, to dzwonki ?

Wyczytałam, że sadziłaś pustynniki. Udały się ?
Za drzwiami do ogrodu... 14:06, 09 lut 2021

Do góry
anpi napisał(a)
Ciemiernik cuchnący już chciałby zakwitnąć

Bardzo lubię tę ciemierniki. Swoim w zeszłym roku zostawiłam kwiatki długo z nadzieją, że się rozsieją. Bałwan extra, trochę humoru w te zimowe dni
April podbija las... 13:46, 09 lut 2021

Do góry
Właśnie się zorientowałam że te fotki co pokazywałam wcześniej to nie zeszły sezon ale poprzedni.
Znalazłam zdjęcia z zeszłego roku, gdy już szalały werbeny i trzcinniki na tej rabacie.
Lepiej pokazują że tam późnym latem i jesienią jest już busz. Tylko wiosnę i wczesne lato trzeba ogarnąć

dołem przebija się jeszcze kocimiętka, która była tam wcześniej
Stopniowo ją przesadzam w inne miejsca

Mazurskie klimaty Małgorzaty 13:23, 09 lut 2021

Do góry
A to jest gościu ktory kilka lat temu zwiastował mi dobrą nowię--dzięki Ci boćku.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies