Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

30 arów wietrznej pustyni 21:58, 11 sie 2024

Do góry
No właśnie tak porządnej nie mamy-ja do Wrocławia mam 1.5h jazdy. Lokalna szkółka tam gdzie cisy na kulki kupiłam też jest spoko, ale nie mają aż takiego wyboru jak tam we Wrocku.
Lidka masz 22 drzewa na działce? Jaki masz areał? O rany, to u mnie bida a ja się cieszyłam, że mam te kilka drzewek, haha. Dzisiaj pod wieczór przymierzyliśmy te ambrowce i mąż mówi- o juz tak fajnie, już tak inaczej tu wygląda jak są te drzewka

Choć na zdjęciu aż tak ich nie widać jak na żywo się patrzy. Nie umiem tak dobrze zrobić zdjęć telefonem. Ale układ nam pasuje-przysuneliśmy je bardziej ku krawędzi rabaty- nie wiem czy tak można? Czy tak się praktykuje że to najwyższe piętro nie będzie tak naprawdę z tyłu rabaty tylko raczej z przodu? Dzięki temu powinny się minąć z drutami elektrycznymi jeśli dorosną do ich wysokosci. Dodatkowo ewentualny cień będą rzucać raczej na trawnik niż na rabatę. Rabata jest kolista, więc nie rosną z jednym rządku tylko fajnie widać je wszystkie z profilu.

Sezon 2017 u Hanusi 21:49, 11 sie 2024

Do góry
Na Pomorzu powinno być dużo leśnej żurawiny w tym roku' Póki co sprzedają czarne jagody i brusznicę. Po brusznice też musze się wybrać. Sos do serów i do mięs z niej wyborny. A i na dżem się nadaje. Podobno leśniczy woła ludzi do lasu, bo dużo jej jest.

Hortensja już czerwona, niestety. O miesiąc za wcześnie.

Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną 21:38, 11 sie 2024

Do góry
To połączenie bardzo mi się podoba ❤️

I nowa Róża na lamelkowej

Także widzicie, są i zbliżenia i szersze kadry, nie ma co marudzić

Asia, jeszcze raz dziękuję za spotkanie i do następnego razu (u mnie, albo u Ciebie )
Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną 21:35, 11 sie 2024

Do góry
Ta rabata jest bardzo super! ❤️❤️❤️

I ten widoczek też …

Przytarasowe kwiatki
Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną 21:33, 11 sie 2024

Do góry
Ale chyba będzie ich więcej, niż trzy

Ta rabata jest super ❤️, ale Asia mówi, że jest do przerobienia

Na skarpie rosną supertunie (nawóz do supertunii Planton S ).

W donicach rosną piękne rośliny, już zapomniałam jak się nazywają
Ogród w malinówkach 21:32, 11 sie 2024

Do góry
Wiolka5_7 napisał(a)

Usunęłam bo doczytałam że tuje to Miriam ,a nie Danica
Widziałam , że one takie żółtawe ,więc faktycznie lepiej Hameln pasuje kolorem niż sesleria.

Hameln i rozchodnik to kultowe połączenie może i kulkę Miriam zmieścisz

Ja na pierwsze zdjęcia tego połączenia trafiłam u Zety. Urzekły mnie bardzo. Sporo czasu poświęciłam by próbować doszukać się jakie to dwie odmiany są o rożnych kolorach i dotarłam do postu o tym, że one to NN. Za to ktoś inny zidentyfikował je jako Brillant i Matrona.

Zeta napisał(a)

Rabata rozchodnikowa o poranku

Sezon 2017 u Hanusi 21:28, 11 sie 2024

Do góry
Kiedyś na zarastającym oczku w lesie dorwałam żurawinę dziką. Strach było chodzić, ale z kijkiem, i bez trwogi nazbierałam pół wiadra żurawiny, jeszcze zielonej. W domu wystawiłam ją na blaszce na balkon, i po miesiącu już była czerwona. Wtedy zrobiłam z niej dżem z dodatkiem słodkich jabłek i oczywiście cukru Smak-niebo w gębie.

I z tym podniebnym wspomnieniem rzuciłam się na sadzonki na ogrodniczej giełdzie. Kupiłam wtedy 6 doniczek. I umieściliśmy je właśnie pod borówkami. Są u mnie już ze 20 lat. Jest kłopot z nimi podczas dosypywania torfu, i nawozów. Ale się ich nie pozbywam. Corocznie zbieram 1 litr żurawin. Czasem więcej. Jeżeli trafię na ryneczku, dokupuję jeszcze kilka litrów. I mieszam z moimi. Czasami robię tylko nalewkę z tego co mam i nie trafiam na żadnego sprzedającego.

W ubiegłym roku były w Lidlu, ale to były owoce ze szlachetnej odmiany, a ja szukam takich dzikich, ale jak się nie ma co się lubi...Żurawinę można dodawać do kiszonej kapusty. Potem taka surówka jest pyszna i nie psuje się. Gdyby nie to, że borówki mam w jednym kompleksie, całe poletko byłoby zarośnięte, ale muszą być przejścia dla mnie do zbierania, a tym bardziej teraz, kiedy borówki zbieram ze stołkiem pode mną.

Żurawina kwitnie pod koniec maja, i w tej chwili już ma zielone owocki wielkości borówek. Jak przyjdzie ochłodzenie zaczną się czerwienić. Zbieram ją we wrześniu. Podłoże borówkowe jest dla niej odpowiednio wilgotne, W czasie suszy, trzeba podlewać, Nie podlewam, jak zbieram owoce. Zimą nie okrywam.

Dla podglądu zdjęcia nie mam. Ale będę jutro w ogrodzie, może nie zapomnę uwiecznić. Dla osłody malinki ...już są.

Wzgórze chaosu 21:24, 11 sie 2024

Do góry

Iwonka, jeszcze raz dziękuję za spotkanie. Super było poznać na żywo Ciebie i Twoją rodzinę ❤️.
Zapraszam do siebie, jak będziesz miała czas i możliwość
Wzgórze chaosu 21:22, 11 sie 2024

Do góry
Glina i zielsko 21:22, 11 sie 2024

Do góry
Przesadziłam pisardi na brzeg rabaty w szpalerze od strony zachodniej czyli naprzeciw dereniowej.
i wyznaczyłam sznurkami ścieżkę po skosie na nowej.
Jutro z rana cd przesadzanek.

Troche widać te sznurki.
Z jednej strony będzie redschief z hortensją nn dużą i stojącą na baczność. Z własnych patyków.

A z drugiej strony rozplenica z hortkami. Obie trawy się przewieszają to powinno dać fajny efekt za jakies 2 lata.

Za sesleriową obwódką rabaty bedzie
Od wschodu lawenda
Od południa szałwia new dimenson
Od zachodu jest gaura
Od pólnocy szałwia okręgowa purple rain.

W miejscu michy będzie pergola a pod nią przejście.

Reszta roślin czyli piwonie, humelo, werbeny, i inne takie będa pomieszane z ciskami od podjazdu a od strony tarasu z danicami. Bo skoro juz je mam to je wykorzystam.

Chyba w końcu ułożyła mi się ta rabata w głowie.

Wzgórze chaosu 21:21, 11 sie 2024

Do góry

Wzgórze chaosu 21:20, 11 sie 2024

Do góry

Romantyczne kąciki ❤️

Wzgórze chaosu 21:18, 11 sie 2024

Do góry
Rabaty są przepięknie skomponowane ❤️

Wzgórze chaosu 21:16, 11 sie 2024

Do góry

Drzewa z ogromnymi pniami …

Wzgórze chaosu 21:15, 11 sie 2024

Do góry

❤️❤️❤️ cudowne połączenie
Wzgórze chaosu 21:13, 11 sie 2024

Do góry
Iwonka, baaardzo Ci dziękuję, że mogłam się do Ciebie wprosić i obejrzeć Twój cudowny ogród .
Szarlotka była pyszna!

Uprzedzam, że nie robię takich ładnych zdjęć jak Ty, ale trochę wrzucę .
Trudno się było skupić jak wokół takie cuda ❤️

Wilczy ogród 21:08, 11 sie 2024

Do góry
Fantastyczny klimat na tarasie ❤️

A to już ranek

Madziu, dziękuję jeszcze raz za spotkanie, obwiezienie po szkółkach i ogrodach pokazowych . I za wszystko, Ty już wiesz
Do następnego ❤️
Wilczy ogród 21:06, 11 sie 2024

Do góry

Zawsze czujna
Wilczy ogród 21:05, 11 sie 2024

Do góry
Powoli stawał się wieczór

Oświetlony ogród wygląda oszałamiająco ❤️
Wilczy ogród 21:03, 11 sie 2024

Do góry
Hibiskus wielki jak słonecznik

I gwiazda

Busz buszem pogania
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies